Jurnal din celulă și ogradă (25) – Invitată Brîndușa Palade: Cui îi e frică de klaustrare?


Iată că o invit din nou pe Brîndușa în paginile jurnalului, cu un frumos pamflet dedicat celor plini de grija noastră fără ca noi să le fi solicitat atenția. Nu-l public însă numai pentru că e foarte bine scris, ci și pentru că văd aici o solidaritate cu „bătrînii” din partea cuiva care mai are multă vreme înainte pînă să intre în blamata categorie de vîrstă 65+, deci nu e direct interesată în chestiune. Pe deasupra, observă și niște dimensiuni ale problemei care mie, care am scris cam furios, mi-au scăpat…

Cui îi e frică de klaustrare?

Brîndușa Palade 

În marea sa generozitate, întîistătătorul KWI a anunțat luni, 27 aprilie, cu grija-i paternalistă pentru care-i sunt recunoscători unii pensionari mai obișnuiți să se teamă de libertate decît de coronavirus, o „relaxare” și o„extindere” a orarului de ieșire din casă pentru seniori. „Relaxare” și „extindere” care par, în realitate, mai meschine chiar decît orarul 11-13, la care se adăuga pînă de curînd o oră de plimbat seara animalul de companie pentru nevoile sale. De ce? Pentru că, dacă seniorii au voie să iasă dimineața de la 7 la 11, înseamnă că trebuie să se trezească cu noaptea-n cap și să iasă din bordeie nu cînd e soarele sus pe cer (astru care oferă, pentru sănătatea omului, căldură, energie și vitamina D – acea vitamină de a cărei importanță pentru imunitate aflase pînă și Liviu Dragnea), ci cînd e încă răcoare și adie, în plus, briza dimineții. Cu argumentul, destul de prematur invocat la sfîrșitul lunii aprilie, că „vremea se încălzește”, dl prezident și „guvernul lui” au decis că vîrstnicilor le prinde mai bine „la răcoare”. Mai e și răcoarea vesperală dintre orele 19-22, de care e știut că cei mai dornici să se bucure sunt tinerii și adolescenții. Nu prea întîlnești pe stradă, în vremuri normale, mulți seniori care bat străzile, aleile parcurilor și mall-urile după ora 19.    

    Cu bucuria că planul de deportare al cominternistului pesedist Streinu-Cercel n-a fost pus în aplicare, adică nici nu i-a scos nimeni din case, nici nu le-au fost tăiate curentul și apa caldă, seniorii de 65+ trebuie să-i mulțumească iubitului conducător că le prelungește orarul de preumblare după cele ale gurii și doftorii. Noua Ordnung din lagărul care a (re)devenit România în timpul pandemiei e astfel schimbată „în favoarea lor” – chiar dacă nu și a oaselor lor înfrigurate. Lasă că în nici o țară civilizată nu li se impun „vîrstnicilor” asemenea orare de mișcare în afara locuinței – că doar Klaustroland-ul mioritic n-are nimic dintr-o țară civilizată. Bunăoară, în Germania condusă de cancelara Mutti Merkel, unde sălășluiesc și părinții neprețuitului KWI, nu există, desigur, nici umbra unor atari restricții de mișcare pentru seniori. Cu scuza că infrastructura noastră medicală e la pămînt, datorită minunatelor guvernări din ultimii 30 de ani, KWI adoptă măsuri mai „robuste” ca Mutti, adică pune pumnul în gură acestei categorii dacă o apucă klaustrofobia.  După care apare și tradiționalul Vela cu o nouă ordonanță militară și, mai pe seară, premierul responsabil cu „îndulcirea” mesajelor prezidențiale. Acum a ieșit să promită vacanțe la munte și la mare, deși circulația în afara localităților va fi restricționată și după 15 mai. În fața atitor declarații contradictorii ale autorităților, mi se pare că logica aristotelică ar trebui revizuită din temelii…

    Dar recunosc că pe mine una mă nedumerește cel mai taretocmai apatia generației vizate. Cu foarte puține excepții, cum e cea a scriitorului ieșean Liviu Antonesei care își dă și acum măsura iubirii de libertate și democrație, majoritatea seniorilor care au o voce publică sunt muți ca lebedele. 

   Totuși, pentru ca pamfletul de față să vinăși cu niște soluții pentru propășirea Klaustroland-ului – nu doar cu critici, ce sunt probabil inutile sau chiar nesărate după gustul multor aderenți la sindromul Stockholm din țărișoară – propun preamăritelor autorități și următoarele măsuri suplimentare:

– dat fiind că HTA se dovedește o comorbiditate sensibilă, ce sporește statistic mortalitatea în cazurile de deces ale infectaților cu Covid-19, la ieșirile din bloc/ la capătul uliței să fie instalate mese cu echipe calificate în măsurat tensiunea arterială. Hipertensivii să fie întorși înapoi în bloc/casă; 

– dat fiind că DZ este o altă comorbiditate ce sporește statistic decesele celor contaminați cu Covid-19, la acele mese să fie măsurată și glicemia. Cei cu glicemia peste limita normală să fie întorși înapoi în bloc/casă;

– dat fiind că obezitatea este o altă comorbiditate ce sporește statistic numărul deceselor celor depistați pozitiv cu Covid-19, la mesele cu pricina să fie prezente și persoane calificate în măsurarea greutății și înălțimii, precum și în calcularea indicelui de masă corporală al tuturor celor care ies din bloc/casă. Cei cu un indice de masă corporală care indică obezitatea să fie întorși înapoi în bloc/casă. 

   Raționamentul e, desigur, unul foarte simplu: dacă pe baza unei statistici epidemiologice li se impun restricții de mișcare „vîrstnicilor” de peste 65 de ani, de ce să nu fie extinse restricțiile și la alte grupuri vulnerabile din punctul de vedere al statisticilor medicale? Dacă legile se dau de către niște politicieni mediocri după statistici medicale (o aberație contestată deja în Franța, datorită unei societăți civile mult mai alerte și argumentate, și respinsă de Curtea Constituțională din Bosnia Herțegovina), de ce nu ar fi extinsă aplicarea lor la toate categoriile marcate cu roșu, în baza acelorași statistici? 

   În cazul în care nu se întîmplă asta, politrucii ce adoptă aceste măsuri și care le tot ajustează prin noi și noi ordonanțe militare cosmetizate la ceas de seară de premierul Orban, nu prea au cum să justifice discriminarea împotriva unei anumite grupe de vîrstă. Deși, bineînțeles, presa, în mare parte amuțită, și pensionarii fericiți că nu le taie curentul Streinu-Cercel nu le cer, Doamne-ferește, autorităților din Klaustroland să dea socoteală pentru discriminarea împotriva cuiva. Dacă au scăpat de „Vacanța Mare” a lui Mengele de la Balș-oi, tot restul e o vacanță mai mică, petrecută în euforia ieșirilor între 7 și 11 dimineața. 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Jurnal din celulă și ogradă (25) – Invitată Brîndușa Palade: Cui îi e frică de klaustrare?

  1. Multumesc pentru invitație, dragă Liviu! La cît de paralizată e presa pe subiectul restringerii drepturilor omului & discriminării grupei de vîrstă cu pricina, n-ar fi fost prea usor sa public pamfletul ăsta…😷🐊🐊

    Apreciat de 3 persoane

  2. 😁Să nu și-l injecteze, după descoperirea lui Trump. În esență, pamfletul propune un argument filosofic…

    Apreciat de 1 persoană

  3. mihaidg zice:

    Catavencii cel putin nu s-au dat in laturi. Am vazut si doua interventii pe canale de televiziune ale lui Mircea Dinescu. I-am citit si pe Ion Cristoiu si pe I.A. Pop; ceva luari de pozitie au fost si vor mai fi.
    Chiar si aceste 7 ore care ne-au fost daruite in urma unor presiuni. Altfel, totul e o cacofonie bine orchestrata

    Apreciat de 1 persoană

  4. Virgil Glavan zice:

    Am vazut ca invitata dumneavoastra a facut o lista cu „co morbiditatiile” la acest virus. Intreb si eu ca un profan este cumva prostia o comirbiditatea ca tare i-as trimite acasa pe politicieni(nu doar romani)

    Apreciat de 1 persoană

  5. Da, boala grea. KWI tocmai a declarat ca „relaxarea se poate lua înapoi”. Probabil se reactiveaza planul „Vacanta Mare”, e reabilitat Circel etc. Decide saptamina viitoare detalii. De ce naiba nu o fi tacind pina atunci, ca si stresul si panica te pot face mai sensibil la bolile liliecilor 😟

    Apreciat de 1 persoană

  6. Ioan Costea zice:

    Mi-am pus lesa și m-am scos la preumblare „în jurul blocului”, cum a precizat cel ce se-nchipuie Părintele Națiunii. Afară era frumos, apus de soare (partea mea preferată a zilei), cîte o briză de seară etc., dar oare de ce m-am întors cu amărăciune în suflet? Și cum să vină Nemernicul să-mi spună că și după 15 mai tot nu voi putea merge (în afara localității) să văd mestecenii, să urc în Apuseni, să mă duc să-mi văd fiicele și nepoții aflați în alte părți ale țării? (nu la Țăndărei, nici Suceava, localități închise de carantină).
    Și proști și răi s-au cocoțat să ne „conducă”, n-au nici minte, nici omenie!

    Apreciat de 2 persoane

  7. Ana Popa zice:

    În general lumea românească e împărțită-n două, ăia pro-KWI și ăia anti…tertium non datur din păcate. Domna Brîndușa Palade nu pare pro…i-adevărat nu prea sunt intelectuali de stânga, Petre Țuțea spunea mai demult : „Cu stânga nici cruce nu poți să-ți faci, dar să conduci o țară !”

    Apreciat de 1 persoană

  8. dragavei zice:

    Mișto! Savurez ironia Brindusei, juisind la gindul că le e inaccesibilă constipatilor guvernanti.
    Stiu ca sint constipati fiindcă au limba încărcată ; și pot jura că le pute gura, la cîtă fake-ala mestecă înainte de a ne-o scuipa in obraz.
    Asta-i toată chestia – ne disprețuiesc fără rest. Mă bate gîndul c-ar avea unele motive, numai la anul trecut gindindu-mă.
    .

    Apreciat de 1 persoană

  9. Merci tuturor de comentarii, gînduri, aprecieri. Am tot zăbovit în seara asta prin idei de „exit strategy” din criza cu covidu si izolarea sociala de prin medii anglo-saxone. Mai zic si altii ca orice „imunitate de turmă” fara mari riscuri se poate obtine slobozind tot ce are sub 40 de primăveri si lăsîndu-i mai expusi infecției, ca sa obtina anticorpi. Pe ceilalți i-ar sfătui sa se izoleze mai mult, dar prietenos si bazat pe o cooperare voluntară. Deh, nu au oamenii tradiții totalitare, Cercelusi virusologi si profi de fizica mediocri in fruntea statului, basca trubaduri si subingineri la guvern.

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.