Varșovia – Zeci de mii de participanți la un miting fascist!


warsaw-far-right-march

Da, Polonia „evoluează” din rău în mai rău. La un marș de sîmbătă, ocazionat de sărbătorirea Zilei Naționale și organizat de două grupări deschis fasciste – Tabăra Națională Radicală și Toți Tinerii Polonezi, ambele cu nume prleuate de la grupări extremiste interbelice -, au participat zeci de mii de oameni, unele surse vorbind despre 60.000. Unii participanți veneau din țările vecine, Ungaria, Slovacia, Spania, ceea ce arată un fel de internaționalizare a fascismelor. Guvernul a criticat excesele marșului, nu și marșul în sine. Din păcate, excesele criticare sînt și rodul politicii iresponsabile a PiS, partidul aflat la guvernare. Linkuri către surse poloneze, românești și internaționale. Cu google translate, articolul polonez devine lizibil…

http://wyborcza.pl/7,75399,22634943,marsz-niepodleglosci-w-zagranicznych-mediach-tysiace-nacjonalistow.html

http://stirileprotv.ro/stiri/international/zeci-de-mii-de-tineri-au-marc-aluit-pe-strazile-din-polonia-intr-o-acc-iune-neonazista.html

http://rapidcityjournal.com/news/world/poland-strongly-condemns-racism-but-defends-weekend-march/image_7b41d726-96e2-51f9-a85c-9b3653a4cb1c.html

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/warsaw-fascist-far-right-nazi-march-warsaw-poland-independence-day-a8048561.htmlz22634679V,-Marsz-Niepodleglosci--organizowany-przez-skrajnyc

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

55 de răspunsuri la Varșovia – Zeci de mii de participanți la un miting fascist!

  1. mihaela grancea zice:

    Multumesc, o sa le citesc. Multe lucruri incep sa semene cu ceea ce se petrecea in Europa interbelica. Toti par tineri…exaltarea maselor. Recurenta.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Nasol moment. Și din păcate, tot clasa politică de tot rahatul este de vină! Și cea a UE si cea din țările aparținătoare!

    Apreciază

    • mihaela grancea zice:

      Asa este. Si ma intreb, ce vor extremistii slovaci? Parti din Ungaria? Si atunci ce cauta alaturi de extremistii maghari? Sau sunt numai antidemocrati si antiemigratie? O clasa politica iresponsabila te radicalizeaza. Ajungi, mult la stanga sau mult la dreapta. Si asa se tot vorbeste de postdemocratie. Si romanii, in ua lor de sine, spun ca este nevoie de o guvernare de forta. Ca si cand ei ar fi cunoscut un sistem democratic autentic.
      Dar, sa citesc….

      Apreciat de 1 persoană

  3. alin7130 zice:

    Ar fi interesant sa citim platforma politica a àstora. Cu ce argumente poti veni in fata unui polonez,ca sa-l determini sa participe la un mars fascist?

    Apreciat de 1 persoană

  4. Larsen Elena zice:

    Oare de unde aceasta radicalizare, intoleranta , manifestari violente ale tinerilor mai ales? Sa nu stie ei cat de periculoase sunt si ca victime vom fi noi toti ? Sa nu fi invatat omenirea nimic din atatea lectii ale istoriei ?

    Apreciat de 1 persoană

    • Niciodată nu se învață nimic din istorie! oamenii nu sînt în stare să învețe nici măcar din prostiile din propria lor biografie!

      Apreciază

      • mihaela grancea zice:

        Cum le spun eu studentilor la primul curs de istoriografie: „O sa aflam cum umanitatea nu invata nimic din istorie. Nu stiu daca o sa intelegem de ce se petrec repetentiile”.
        Si cum ati sugerat, „se ating corzile sensibile”. Cel mai accesat discurs este cel emotional, irational, umoral. Acesta captiveaza, chiar si acum, multimile. Zicea un clasic monstruos care, din fericire, nu mai e in viata : „multimea este un dulau pe care trebuie sa stii sa il asumuti”

        Apreciat de 2 persoane

      • Mulțimile sînt la fel, indiferente de timpil istoric, e bună lecție explicată de Le Bon, Freud și alții mai recenți…

        Apreciază

  5. Larsen Elena zice:

    Acuma, ca sa mai atenuam socul acestui raspuns tragic de adevarat, cica prostii repeta aceleasi greseli iar desteptii fac greseli noi !

    Apreciat de 2 persoane

  6. mihaela grancea zice:

    Naivul e de buna credinta, dar lipsit de intuitie, de profunzime, de instinct social …si devine captiv. E prostul traditional. Prostul agresiv este cel convins ca este de partea celui care detine adevarul. Acesta formeaza „avangarda”.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Dana (Mara) zice:

    Oribil, si Biserica incurajeaza din pacate din umbra frica de strain, acum „vinovatul de serviciu” este „musulmanul”. Oare pe acesti tineri i-ar impresiona aceasta balada cintata cu jale de Mira Awad in limba araba? – frate, nu ma iubesti, Si in fond oameniii acestia sint uriti numai pentru ca exista, de multe ori fara justificari concrete. in josul clipului este si traducerea textului.

    Apreciat de 1 persoană

    • Biserica a sfintit steagurile galeriilor de fotbal, care formează nucleele dure ale extremismului.,,,

      Apreciază

    • mihaela grancea zice:

      Ok, suntem umanisti. Biserica nu se implica in asa ceva. Eu nu apar BOR, e prea lenesa si interesata de comert. Dar, stiti ce se intampla cu crestinii din Africa? Executii, ostracizare. Sunt prada preferata de islamisti. Vezi bisericile traditionale, autohtone (copta, siriaca) . Daca UE vrea sa dea o mana de ajutor celor afectati de razboi, e firesc. Dar, in primul rand trebuie ajutati cei mai oropsiti din Siria…crestinii.

      Apreciat de 1 persoană

  8. Dana (Mara) zice:

    I am Yousef (Joseph), father.
    O father, my brothers neither love me
    nor want me in their midst.
    Father, they assault me and
    cast stones and words at me.
    They want me to die so
    they can eulogize me.
    They closed the door of your house
    and left me out.
    When the passing gentle wind
    played with my hair
    they were jealous,
    they flamed up with rage
    What did I do to them, father?
    And why me?
    You named me Yousef
    and they threw me into the well
    and accused the wolf,
    though the wolf is more merciful
    than my brothers, O my father!

    Apreciat de 1 persoană

  9. corina1111 zice:

    Nu stiu daca interventia mea are loc aici, insa referitor la extremism, pe mine m-a bulversat reactia unor cursanti (mai mult de 50% ) la un exercitiu pe care l-am introdus spontan la cursul de Leadership, incepand din 2012. Ii rog pe toti cursantii sa scrie pe un biletel numele liderului care i-a inspirat. Apoi, fiecare incearca sa mimeze in fata celorlalti, astfel incat sa se ghiceasca despre cine este vorba. Cei peste 50% l-au imitat pe Hitler. Vorbesc despre tineri care sunt manageri in multinationale (specializate pe inalte tehologii), care provin din familii de intelectuali (profesori, invatatori, ingineri), dar si de muncitori, care au investit (uneori peste puteri) in educatie.
    Am incercat sa inteleg alegerea, dar erau atat de patimasi, incat am preferat sa ma retrag.

    Apreciat de 1 persoană

  10. corina1111 zice:

    Cred ca problema extremismului este mult mai complexa si ca, in plus fata de experientele istoriei, trebuie sa facem mai mult ca sa o intelegem.

    Apreciat de 1 persoană

  11. mihaela grancea zice:

    Nu facem fata in fata acestor fenomene. Sunt ape curgatoare. Trebuie sa militam impotriva lor.
    Ani de zile am luptat, aceasta e formula exacta, cu negationisti…fosti colegi, studenti. Am reusit sa ii deformatez pe studenti. a fost un efort intens, individual, a durat ani de zile. Si studentii, cei mai multi dintre ei, s-au trezit. Au ajuns pana acolo incat i-au spus persoanei care nu recunostea Holocaustul…ca o roaga sa incheie cu tema, caci altfel vor pleca din sala de curs. S-a intamplat in 2012.

    Apreciat de 2 persoane

  12. corina1111 zice:

    si lovesc rau, din ce in ce mai rau

    Apreciat de 1 persoană

  13. Dana (Mara) zice:

    Impresionante marturiile doamnelor si felicitari pentru efortul dumneavoastra pentru ca este important desi pare un gest marunt. Uneori este ridiculizat acest „patos” al „activistilor” pentru aceste idealuri de pace, toleranta, intelegere si acceptare a alteritatii. Dar atunci cind demersul este sincer, este pornit din suflet este inaltator. Nu sint cuvinte mari, inimile noastre s-au impietrit, baram cu ironii subtile, nu vrem sa ne implicam in aceste actiuni pentru ca parem ridicoli. Dar mai bine ridicoli decit impietriti, cinici, seci, fiecare in anturajul care il protejeaza. Va propun sa vedem in acest clip un astfel de exemplu de incercare sincera de apropiere, poate stingace pe alocuri dar totusi mai bine decit nimic. Candele in intuneric…

    Apreciat de 2 persoane

  14. alin7130 zice:

    Chapeau! Excelente comentarii.

    Apreciat de 1 persoană

  15. alin7130 zice:

    Si eu incerc ☺ Inregistrez acum filmul God on trial si vi-l trimit

    Apreciat de 1 persoană

  16. Larsen Elena zice:

    Indraznesc si eu sa va cer filmul. Lucrez cu elevi de liceu, iar acolo lucrurile stau mult mai rau . Manifestarile extremiste de tot felul se manifesta atat de intens , incat pana si eu, cu experienta ,lectura de-o viata , destula intelegere si toleranta, am nevoie de alte repere . Mare bucurie ca aveti vreme pentru aceste vremuri sub care ne aflam acum

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.