Creierul – vești bune pentru 60+


646x404

În ciuda a ceea ce credeam cu toții, ba chiar învățasem la școala, s-ar spune că creierul nu „moare încet”, ci mai degrabă continuă să se dezvolte, să-și pună în valoare potentiațul pe durata unei vieți oricît de lungi, Postez mai jos o sinteză de popularizarea a rezultatelor celor mai recente cercetări de neuorologie, penru care îi mulțumesc lui Mati Botezatu, iar la sfîrșit o carte americană Rewire Your Brain, în format pdf, din care putem afla cum trebuie să ne purtăm cu creierul nostru dacă dorim să rămînă în excelentă stare de funcționare pînă la sfîrșit… Nu vă îngrijorați, nu este o carte științifică în sens strict, nu e de neruologie, ca să spun așa, ci una scrisă într-un limbaj inteligibil pentru orice om educat.

creier

Creierul după 60 de ani

 

Pe baza ultimelor cercetări în domeniul neurologiei, gerontologul american Gene Cohen, directorul Centrului de cercetări în domeniul Îmbătrînirii şi Sănătăţii din cadrul Universităţii George Washington, susţine că creierul unei persoane în etate este mult mai elastic decât se consideră a fi.

Pe parcursul întregii vieţi creierul nostru codează gândurile şi amintirile, formând astfel noi legături neuronale. Mai mult ca atât, interacțiunea dintre emisfera dreaptă şi stângă ale creierului devine mai integrată, ceea ce duce la îmbunătățirea posibilităților noastre creative.

Creierul unei persoane sănătoase înaintate în vârstă nu mai este atât de rapid ca în tinereţe, dar în schimb este foarte elastic. S-ar putea ca aceasta să fie una din cauzele pentru care la bătrâneţe oamenii trag concluzii mai precise şi iau decizii înţelepte. În afară de aceasta s-a dovedit că odată cu înaintarea în vârstă creierul reacţionează mai calm la emoţiile negative. De fapt el începe să funcţioneze la capacitate maximă la vârsta de 60-80 de ani. Apogeul activităţii intelectuale a omului are loc în jurul vârstei de 70 de ani. Cu timpul în creierul uman creşte cantitatea de mielină – substanţă datorită căreia semnalul neuronal se transmite mai rapid. Din această cauză capacitatea intelectuală generală a creierului creşte cu până la 3000% în comparaţie cu valoarea medie în categoriile de vârstă inferioare. Apogeul producţiei de mielină are loc în acelaşi interval de vârstă: 60-80 de ani.

Dacă până la 60 de ani între cele două emisfere cerebrale există o separare strictă a funcţiilor, după această vârstă omul poate folosi ambele emisfere concomitent, reglând activarea lor prin înclinări uşoare ale capului într-o parte sau alta. În acest fel se pot rezolva probleme mult mai complexe.

Cercetătorii au selectat voluntari din diferite categorii de vârstă şi i-au rugat să răspundă la un şir de teste de diferite grade de dificultate. S-a dovedit că oamenii din categoria de vârstă 60-75 de ani rezolvă mult mai simplu şi mai rapid cele mai dificile probleme. Participanţii mai tineri în situaţii critice, când aveau de rezolvat probleme dificile, mergeau pe calea calculului tuturor variantelor posibile, ceea ce, într-un final, crea o mare confuzie. Întretimp oamenii trecuţi de 60 de ani alegeau cu o exactitate uimitoare 2-3 variante alternative, cu ajutorul cărora găseau uşor soluţia corectă.

Profesorul Monchi Oury din Universitatea din Montreal afirmă: “Creierul unui om în etate alege calea cea mai ergonomică, excluzând variantele inutile şi luând în calcul doar variantele corecte ale rezolvării problemei”. În afară de aceasta îşi spune cuvântul şi experienţa de viaţă pe care au acumulat-o oamenii în vârstă de-a lungul anilor. Ei sunt expuşi într-o măsură mult mai mică decât tinerii la confuzii şi tulburări datorate unor informaţii cu încărcătură emoţională.

Profesorul Dilip Jeste de la Universitatea din California afirmă: “Creierul uman, în spatele căruia se află zeci de ani de viaţă, este mult mai puţin impulsiv şi mult mai raţional”. Anume asta numim noi “înţelepciune”: un amestec de cunoştinţe şi de experienţă, care permit luarea rapidă a unor decizii corecte.

Particularităţile funcţionării creierului la 60-70 de ani 

 

  • Neuronii cerebrali nu mor, ci pot dispărea conexiunile dintre ei atunci când omul nu practică o muncă intelectuală serioasă.
  • Odată cu înaintarea în vârstă creşte cantitatea de mielină în creier, apogeul acestei creşteri fiind după 60 de ani. În acest fel are loc accelerarea trecerii semnalelor de la un neuron la altul, iar capacitatea intelectuală creşte de 30 de ori.
  • Lipsa de concentrare şi memoria slabă sunt datorate excesului de informaţie în “memoria operativă”.
  • La această vârstă omul devine mult mai rezistent la stres şi poate lucra mult mai eficient în condiţii de solicitare emoţională.
  • Începând cu vârsta de 60 de ani omul începe să utilizeze concomitent ambele emisfere cerebrale.
  • În această perioadă a vieţii creşte considerabil ceea ce numim noi “intuiţie”.
  • Apogeul funcţiilor cognitive are loc în intervalul de vârstă 60-70 de ani.
  • Dacă se respectă un mod de viaţă sănătos, capacitatea intelectuală nu numai că nu scade odată cu vârsta, ci, dimpotrivă, chiar este în creştere şi poate atinge apogeul la 80 sau chiar la 90 de ani.â

Rewire Your Brain

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Creierul – vești bune pentru 60+

  1. viitorul sună bine! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Corect, e util si asta!

    Apreciază

  3. Virgil zice:

    vorbeam cu un prieten si i-am prezentat articolul de genu „ia uite coane ce zice lumea ca se intampla daca mai si gandesti”
    la care el mi-a raspuns dupa ceva timp : „Da de aia care s deja prosti nu zice nimic”
    Raspunsul meu a fost ceva de genu „-nu, ca lor nu le foloseste creieru” 🙂

    Devenind seriosi am mai citit articole unde zice ca cu cat esti mai constant si utilizezi creieru la standarde inalte cu atat ai sanse mai mici chiar si de Alzeheimer (desii se zice ca boala asta e mai mult generata de alti factori )

    Apreciat de 1 persoană

  4. Era și cazul, vin destule rele în rest! Și vorbesc ca fumator cu jumatate de secol vechime!

    Apreciază

  5. dezideriududas zice:

    Probabil românii mioritici au citit acest studiu ( în stele…), atât timp cât au statuat instituția „omului bun si bătrân”….În 1989 doar, tinerii frumoși si liberi n-au respectat-o….

    Apreciat de 1 persoană

    • Ba chia încă de pe vremea Decheneilor!

      Apreciază

      • dezideriududas zice:

        Cum mi s-a terminat oraru’, pot merge mai departe ( sony soit qui mal y pense…, apropo’ de „bancul tematic” de acum 2-3 zile….)… DeceNeii, da ! Nu ínsă și DeceDomii ( cu DeceFleșele, „al 2-lea bou”…., care, am stabilit, va fi „vacă”….) ! Vestea bună e că vom elimina DeceDonii.

        Apreciat de 1 persoană

      • dezideriududas zice:

        Legendă

        In „Certocrația” a fost legiferată teoria neadondomică. De la Nea’Mitica, Don’Giovani si Dom’Vasile…..Totul plecase de la un nu hotarât „Dictaturii Neilor”, vorba de atunci a lui CTP ! Teoria ca teoria, da’ praftica…..Fleșele pecuniare au făcut ravagii.

        Apreciat de 1 persoană

  6. angelicabutnarasu zice:

    Da ci subiect fascinant! Se stie ca regenerarea neunorala are loc, intr-adevar! Am un set de exercitii tibetane de la un parapsiholog rus si celebru, pe care le fac de vreo 10 ani, mai sunt si plante medicinale hemoderivate, pus un medicament din creer de vitel, am o prietena neurolog care studiaza fenomenul…ea spune ca si calitatea gindului conteaza, negativitatea, pesimismul si subiectele morbide precum si anturajul opresiv, trebuiesc evitate pentru a avea neuroni fericiti! Da la ,,tocilari”’, nu merge. Acestea sunt persoane artificial ,,indopate” cu informatii, doar le stocheaza, nu au creativitate, nu fac nimic personal sau spontan. De asta sunt unii intelectuali care nu se pot exprima liber, isi ,,tocesc” discursul, avind doar ambitii, iar cu timpul,se si vede, devin mediocri, creerul lor a fost antrenat in doar a copia. Fascinant subiect! Si daca zici ca tutunul ajuta, ma apuc si eu de fumat [o narghilea mi-ar place], da pi cei doi plamini i-ai intrebat? Oi fuma sa-mi faca bine pi la creer, si m-oi trezi cu plaminii suparati! La cita informatie si cultura ai acumulat, cred ca te jucai de mic cu cele doua emisfere, ce mai faci intre 60 si 80 de ani ?! Daca te-ar contacta extraterestrii? Chiar voi posta setul de exercitii tibetane pentru regenerare neuronala, fac si eu un bine in Univers…a, si mi-a mai spus prietena neurolog, sa maninc ciocolata de buna calitate, si sa beau zilnic cite un pahar de vin rosu… uite o asa reteta fericita, imi convine…

    Apreciat de 1 persoană

    • Păi, nu știu dacă fumatul mai are vreme să-ți facă rău. Eu fumez deja de, anul ăsta, nu știu exact cînd să aniversez!, 50 de ani!

      Apreciază

      • angelicabutnarasu zice:

        Fumezi de la 14 ani?! Ptiu, da precoce mai esti in toate si celelalte! Bini ca n-ai dat foc la casa, la mine-n familie, toti citeau, pasionali chiar, si fumau-matusi, bunici, bunice, unchi, taica-meu de doua ori a adormit cu tigara in pat…Si V. mi-a pus tigara in gura, zicea ca-s dragalasa rau, ma privea ca pe o pictura naiva, da lucrind eu cu sefi drastici, m-am lasat…ai putea scrie ceva despre epopeea tutunului, cred ca ai avut ceva aventuri in a-ti pastra placerea…daca te inspira…asta-i o mare forma de libertate, o placere care nu te lasa sa stai mult timp intr-un loc…de abia astept sa te vad miine, si pe alti prieteni medici…

        Apreciat de 1 persoană

      • Da, aveam 14 ani cind am tras, mai intii un fum, apoi am fumat o tigara, doua, iar destul de repede am inceput sa-mi cumpar… Dar am fumat si fumez cind am prilejul si trabuce, cigarilos, narghila… Vreo 7 – 8 ani am fumat pipa…

        Apreciază

  7. Am un fost coleg de liceu, neurolog, care mă bombardează permanent cu tot soiul informații faine, de genul ăsta… Mai ales că la anul trecem și noi la prefix cu „6”. Dac-așa or sta lucrurile, dracul nu pare chiar atît de negru, nu? Tot el mi-a trimis și bancul următor. De „specialitate”.

    Pe un culoar al unei celebre clinici de neurochirurgie, doi medici stăteau la taclale:
    – Ce faci colega? Pari cam obosit.
    – Daaaa… Tocmai am ieșit dintr-o operație dificilă. Sînt terminat!
    – Dar ce s-a întîmplat?
    – Mi-a fost adus un pacient la operație. Un polițist care prezenta activitate cerebrală zero. I-am desfăcut cutia craniană și… stupoare! Înăuntru nu am găsit decît o sforicică.
    – Și, ce-ai făcut?
    – M-am gîndit două ore ce naiba să fac. Apoi, m-am hotărît: am luat bisturiul și am tăiat sforicica.
    – Așa. Foarte bine. Și?
    – I-au căzut urechile!!!

    Apreciat de 1 persoană

  8. Mulţumesc pentru veştile bune! Am distribuit şi pe FB! Gânduri bune şi sănătate multă, domnule Antonesei!

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.