Dorin Tudoran – Valaștok (1)


Cu acest prim articol, Dorin Tudoran inițiază un mic serial, vor fi cinci sau șase episoade, dedicate unui personaj de care s-a mai ocupat, dar parcă niciodată atît de sistematic. Cu generozitatea pe care i-o cunoaștem, a cedat în fvoarea personajului dreptul la fotografia auctorială. De altfel, este o fotografie reușită!

Am verificat și eu raporturile instituționale dintre Editura Academiei și Academie. Lucrurile sînt clare – cea dintîi este condusă cu puteri depline de un director general, în eprsoana academicianului Dumitru Radu Popescu. Da, acela este, de unde se vede că în noul regiminimic nu s-a pierdut, nimic nu s-a cîștigat, dar totul a fost supus transformării, astfel încît ultimul președinte comunist al Uniunii Sciitorilor și membru al CC al PCR s-a metamorfozat în academician democratic și director general al editurii cu pricina. Nu că, în rest, aș da mulți bani pe Academia zilelor noastre – cun veți vedea, nici Dorin nu dă! -, dar acuratețea informațiilor și stabilirea corectă a atribuțiilor și responsabilităților au fost mer3u e folos spirirului public…

Valaștok (I)

Dl Dan Voiculescu a publicat la Editura Academiei Române (EAR) un volum intitulat Tratatul umanismului pragmatic. Apariția a stârnit reacții prompte. Numindu-l pe autorul opului “turnător cu ifose de intelectual”, academicianul Mihai Șora a lansat o întrebare: „Cum a ajuns un asemenea personaj să-și pună numele Academiei pe copertă? Prin ce complicități, legături subterane, transfer de fonduri (căci, în mod probabil, au fost cumpărate niște „indulgențe” acolo)?”

Răspunsul la întrebarea dlui academician Mihai Șora a venit din partea dlui academician Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române:

“În cazul acestei lucrări, conducerea Academiei Române nu și-a dat niciun fel de acord, nici colectiv (Biroul Prezidiului sau Prezidiul) și nici individual, prin președinte, vicepreședinți sau secretar general. Orice lucrare publicată la Editura Academiei Române are nevoie de cel puțin două referate de specialitate și de avizul secției din Academie în specialitatea căreia se încadrează lucrarea respectivă. Pentru lucrarea în cauză, avizul a venit din partea Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie, iar referatele au fost semnate de dl acad. Mugur Isărescu și de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei”.

La întrebarea presei (Newsweek România) dacă personal consideră justificată apariția volumului respectiv la EAR, dl academician Pop a dat un răspuns cât se poate de tranșant: “Personal nu cred că autorul Dan Voiculescu ar fi trebuit să publice în EAR și nu mi-am dat niciodată acordul pentru un asemenea act… În contextul curentului cultural umanist, nu am auzit de umanism pragmatic, iar în alt context nu mă interesează și nu cred că se poate folosi”.

În interviul pentru Newsweek România, Președintele Academiei a răspuns și întrebării privind bugetul din care au fost acoperite costurile publicării volumului respectiv: “Costurile lucrării de față nu au fost suportate din bugetul EAR și nici din bugetul central al Academiei, ci de către autor”.

Care este statutul EAR?

Și acestei întrebări i-a răspuns dl academician Pop (“Editura Academiei Române are personalitate juridică și este ordonator de credite. De difuzarea lucrărilor publicate se ocupă nu Academia, ci exclusiv Editura.”), dar a reiterat condițiile necesare publicării unei lucrări de către editură: “Editura nu poate publica nicio lucrare fără cel puțin două referate de specialitate. Avizul pentru publicare îl dă, de regulă, secția Academiei în specificul căreia se încadrează lucrarea respectivă.”

Răspunsuri exhaustive, dar pe care, cu siguranță, nu toată lumea le va considera mulțumitore.

Există însă o altă întrebare care ar trebui adresată tocmai unor academicieni cu prestigiul domnului Mihai Șora: “Cum pot sta oameni ca dumneavoastră în Academie, cot la cot, cu foste unelte ale Securității – de la informatori, surse, persoane de sprijin la ofițeri acoperiți?

Un răspuns franc la această întrebare ar face inutile întrebări viitoare care, deși vor primi răspunsuri la fel de extinse precum cele oferite în acest caz de Președintele Academiei, vor fi considerate, de mulți, insuficiente.

*

Dezbaterii din jurul acestei întâmplări, nu doar editoriale, i se alătură, după principiul “ca păduchele în frunte”, Vladimir Tismăneanu. E liber să facă ce vrea cu timpul și melița lui, dar mă amestecă, încă o dată, într-o ciorbă cu care nu am nimic de-a face.

Cu alte cuvinte, continuă să facă ce știe mai bine – să mintă. Din când în când, face o scurtă pauză în munca de rafistolare a propriei biografii, pe care o dorește confundată cu cea a lui Corneliu Coposu, al cărui urmaș ideologic vrea să ne lase a înțelege că ar fi, după modelul în care s-a autolegitimizat drept moștenitorul moral-spiritual al admirabilului cuplu Monica Lovinescu-Virgil Ierunca.

Tot din când în când, face o pauză în munca prin care romanțează epopeea înflăcărat-comunistă a familiei sale de militanți itineranți, trimiși în lume să apere și să legitimeze “lumina (care) vine (mereu) de la Răsărit” – azi în Spania, mâine înapoi la cartierul general din Moscova, de aici parașutați în România pentru a pune umărul la instaurarea și consolidarea “visului de aur al omenirii”.

Cum asemenea eforturi rolleriene sunt extenuante, Tismăneanu ține să se odihnească ajustând și biografiile altora.

Afirmă despre mine: ”Era, parcă, în 2005, când un fost disident, poet și jurnalist, mi-a dat să citesc cărțulia ipochimenului despre cum îl făcuse el knockout pe Petre Mihai Băcanu. Mă îndemna să nu am ‘prejudecăți’ despre fostul său coleg de echipă polo. Nu intru în detalii.”

Intru eu.

Nu am jucat niciodată polo. Pe cale de consecință, nu am avut nici colegi de echipă, nici adversari în sportul cu pricina.

Este bine că Tismăneanu precizează anul, fiindcă știm cu toții că atât Dumnezeu, cât și Diavolul se află în detalii.

Cartea lui Dan Voiculescu la care se referă Tismăneanu introducea în discuțiile noastre despre omul de afaceri acuzat de a-și fi însușit Conturile lui Ceaușescu un element greu de ocolit începând cu Hotărârea 531/08/04 din 1997 prin care o curte de justiție dădea câștig de cauză lui Dan Voiculescu până la decizia definitivă care îl obliga pe Petre Mihai Băcanu să-i prezinte scuze. Când și-a publicat cartea, Dan Voiculescu a reprodus, în detaliu, istoria acelui proces, hotărârea curții și scuzele prezentate lui de Petre Mihai Băcanu publicate în România liberă din 25 octombrie 1998: ”Dan Voiculescu, un precursor al capitalismului respectabil, nimerit din întâmplare în ceața bănuielilor.” Exact pe spațiul unde, la 25 iulie 1991, apăruse articolul lui Petre Mihai Băcanu intitulat Vechile filiere ale Securității prosperă și astăzi și în care autorul afirma că Dan Voiculescu fusese colonel de Securitate, mâna dreaptă a lui Marin Ceaușescu și gestionase fondurile lui Nicolae Ceaușescu.

Susținători ai statului de drept – cum ne pretindeam Tismăneanu și subsemnatul – stat în care prezumția de nevinovăție este sacrosantă, până cineva este dovedit vinovat, ne aflam în fața unei întrebări: ce este de ales, să ții cont de o hotărâre judecătorească și de scuzele prezentate de una din părțile aflate în conflict sau să dai credit total acelui ”Lasă, domne, știe toată lumea că Voiculescu și-a însușit Conturile lui Ceaușescu…”? Acesta era dialogul pe care l-am purtat cu Tismăneanu,  aici se afla miezul ”prejudecăților” de care ar fi trebuit să ținem sau să nu ținem cont.

Dacă, în dezacord cu hotărârea Curții, Tismăneanu știa că Dan Voiculescu era responsabil de însușirea Conturilor lui Ceaușescu și fusese informator al Securității, dacă nu cumva chiar ofițer acoperit DIE, cum de a fost, timp de câțiva ani, editorialist al Jurnalului Național, ”despre care toată lumea știa” că era tipărit de ”securistul Voiculescu” cu bani din Conturile lui Ceaușescu?

Hotărând, în anul 2004, să înceapă colaborarea la ziarul “ipochimenului”, Tismăneanu luase o decizie cu mult înainte de a-i menționa eu, în 2005, cartea lui Dan Voiculescu. Hotărâse de unul singur să nu țină cont de ”prejudecăți”, ci doar de ce era juridic atestat.

Mai afirmă despre mine: “Poetul disident era consilier politic (remunerat contractual) al Partidului Umanist Român. Apoi, s-a retras (ori a fost concediat) și a scos flăcări pe nas, pe urechi și pe gură împotriva celor care îndrăzneau să-i amintească romanța cu Felix.”

Minte. În perioada în care am avut un contract de consultanță electorală cu PUR (august – septembrie 2004), “Felix” nu exista. El a apărut la doi ani după încheierea contractului meu cu PUR, în anul 2006. În 2004, exista doar Dan Voiculescu, proprietarul Jurnalului Național unde semnau, la invitația lui Marius Tucă, și Mircea Cărtărescu, și Mircea Dinescu, și Emil Hurezeanu, și Andrei Pleșu, și Vladimir Tismăneanu, și subsemnatul, dar nu osanale aduse proprietarului publicației sau texte de popularizare a doctrinei PUR.

Am sosit în București în ziua de 18 august, 2004. Contractul meu de consultanță electorală a început la 20 august. În momentul semnării contractului, Dan Voiculescu se afla în posesia unui document (eliberat în anul 2003) prin care C.N.S.A.S. îi atesta calitatea de necolaborator al Securității ca poliție politică.

Am stat în România timp de 11 zile, până în ziua de 29 august. La 5 septembrie, PUR a hotărât să reintre în alianța cu PSD. Am anunțat conducerea PUR că, deși respectam decizia partidului (din care nu făceam parte), după decizia din 5 septembrie nu mai găseam potrivită continuarea contractului de consultanță electorală. La 25 septembrie, a fost anunțată public încetarea contractului. Fără scandal, fără incriminări, fără circul obișnuit care apare în asemenea situații.

Peste câteva timp, “prietenul pe viață” al lui Vladimir Tismăneanu – președintele Traian Băsescu – se căciulea la Dan Voiculescu să intre la guvernare. După o vreme, același președinte (ca și mulți din membrii elitelor sale) vorbea despre ”soluția imorală” pe care se baza guvernarea. Tot ce era lăsat în afara discuției era numele celui care pusese pe masă soluția respectivă asigurând astfel guvernarea.

Și în anul 2005, în lipsa dosarului de rețea, C.N.S.A.S. îl considera, încă o dată, pe Dan Voiculescu necolaborator al Securității ca poliție politică.

“Felix” a devenit ”persoană publică” abia în 2006 (repet, la doi ani după încetarea contractului meu cu PUR), când a apărut dosarul de rețea care a putut fi coroborat cu notele aflate în dosarul de urmărire a lui Dan Voiculescu de către aceeași Securitate.

La apariția informațiilor irefutabile că Dan Voiculescu colaborase cu Securitatea, în ziua de 14 iulie 2006 am publicat, chiar în Jurnalul Național, pamfletul ”Felix, Mircea și Dorin” (AICI) și am comunicat conducerii ziarului că îmi încetez colaborarea.

Dar, de dragul demonstrației, să acceptăm tipul de abordare folosit de Tismăneanu și să îl aplicăm unor episoade de lung metraj din viața și activitatea sa. S-ar putea ca rezultatele să fie palpitante.

Așadar, nu cu președintele Traian Băsescu a avut Tismăneanu o colaborare de peste un deceniu, și, cum ne informează,  are  azi ”o prietenie pe viață”, ci cu informatorul/sursa Securității ”Petrov”.

Când au apărut informațiile despre ”Petrov”, Tismăneanu s-a făcut că plouă. Asta face și azi. Asta ar face și dacă ar fi dezvăluită existența unui “Ilf”. Căci un ”Petrov” fără un ”Ilf” ar lăsa prea multe scaune goale din cele douăsprezece pe care s-au bătut, timp de un deceniu, o puzderie de pupini de elită.

Înainte de a părăsi România, Tismăneanu a colaborat, – în cunoștință de cauză și ”remunerat contractual” – cu sursa Securității, apoi chiar ofițerul acoperit DIE, căpitanul “Mihai Mihăilă”, ofițer în rezidență la Academia Ștefan Gheorghiu, unde a tot tânjit tânărul sociolog să fie angajat. ”Mihăilă”, aka. Virgil Măgureanu, l-a cooptat pe Tismăneanu în elaborarea faimosului Mic dicționar filozofic pentru tineret, Editura Politică 1981. În episoadele următoare voi oferi eșantioane ale gândirii comunist-umaniste turnate de Tismăneanu în articole ale dicționarului respectiv.

“Mihăilă” nu era o piesă oarecare. Raporta direct la ”Nicu Călin”, aka. generalul de Securitate Nicolae Ceaușescu, fratele dictatorului, Director de Cadre în DIE. Potrivit logicii propuse de Tismăneanu, tânărul, vibrantul comunist român se afla în siajul generalului de Securitate Nicolae Ceaușescu iar ”remunerarea lui contractuală” pentru munca la Micul Dicționar filozofic pentru tineret se făcea din fonduri gestionate direct de fratele Dictatorului.

Cum vi se par rezultatele aplicării “Metodei Tismăneanu” chiar pe pielea creatorului ei?

*

Nepot al generalului de Securitate Mihail Boico (omul Moscovei în Spania, membru al Armatei Roșii, numit, în 1950, la ordinul Moscovei, Comandant al Trupelor de Grăniceri din România comunistă) și al hiperactivei militante comunist-itinerante Cristina Boico; fiu al statornicilor propagandiști stalinisto-comuniști Leonte și Hermina Tismăneanu (însărcinați ai Agitprop=ului sovietic ba în Spania, ba la Radio Moscova, ba în România); fost lector la Municipiul de Partid București și autor de texte a căror scoatere la iveală îl nemulțumește peste măsură; scos din țară la intervenția urmașilor lui Dolores Ibarruri – ”Pasionaria”, fiindcă, în pofida doveditului atașament față de comunism și a admiraței ”științifice” pentru gânditorul Nicolae Ceaușescu, nu reușea o carieră rapidă pe măsura ambiției sale, odată ajuns în ”putredul Occident”, Tismăneanu s-a convertit la anticomunism.

În 2006, instalat într-o vilă la Snagov, cu mașină și șofer la scară, telefon mobil plătit de Administrația Prezidențială și sticla de Johnny Walker pe masă, anticomunistul caviar a condus condamnarea comunismului în a cărui seră de lux din perimetrul Bulevardului Primăverii crescuse, fusese educat și își începuse activitatea de zglobiu gânditor umanist-comunist. (Despre acapararea anticomunismului găsiți câteva opinii și în discuția la care m-a invitat, în 2010, Petre Mihai Băcanu – AICI)

Când tocmai un asemenea mutant cu o geometrie extrem de variabilă încearcă să-mi bage în viață, încă o dată, o “romanță” cu un personaj pe care nu l-am cunoscut, ”Felix”,  mă văd obligat să-i repet: ”Chutzpah mai mică, fiindcă tupeul matale a devenit de dicționar iar eu unul am înțeles de mult care este diferența dintre ordură/ordure și verdură/verdure!”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Dorin Tudoran – Valaștok (1)

  1. note de ordura zice:

    Consult un vechi dictionar etimologic – Editura „Academiei”, 1956. Pagina … (coincidenta, destin, hazard?) 1956. „a (se) tismăni – verb, regionalism. A (se) unge cu apa rezultata de la spalarea porcului. Vechi ritual de curatire, practicat indeosebi primavara. In unele zone rurale, a (se) sorcovi. Tismaneala – ca fenomen social – este descoperita tirziu, sec. XX, vezi volumul „Sorcovitul porcului in oglinda – cercetari in psihopatologia narcisismului”, … coincidenta, destin, hazard? … tot la Ed. Academiei, lipseste anul.

    Apreciat de 2 persoane

  2. ontelusdangabriel zice:

    ***// convenția esteticului
    doar practică discursivă
    altminteri metafizică
    impardonabilă dar comprehensibilă eroare
    metaconvenția i-ar deruta însă și pe talibanii relativismului
    cu toate că adevărul pur și simplu
    precum liberul arbitru
    pe care când și-l exercită loser-ul prestabilit
    iar când e-un abuz al cui știm noi cine
    încât nici vremea nu te mai surprinde
    nici postări
    nici comentarii
    nici cereri de prietenie
    contracte ce-și reafirmă puterea printr-un status quo ante fuit
    cataracte
    acte din quatar
    comerțul exterior a fost stabilit la doha pentru câțiva buni luștri de prosperitate
    dar marea baltică
    la bal tică s-a prezentat cu mara
    la mal bică s-a predat
    și una
    și alta
    încurajând diversitatea
    înconjurând divertis
    grupul
    de turiști aparținea celor semnalați ca suspecți de către autoritățile de frontieră
    evident liniște
    de care cu toții avem nevoie
    mai ales după zăpăceala din wuhan
    un oraș întâmplător din asia emergentă
    căreia statutul de peninsulă al europei
    îi ridică
    la fileu
    min dinastia
    gea
    geaba alte considerații

    Apreciază

  3. Suditu Costel zice:

    Superb. Așa mai află și lumea „de rînd” cum/cine a fost/este cîte un moralist gonflat și coafat de minciună și prefăcătorie/abia aștept urmarea 🙂👍/mulțumiri domnului Dorin Tudoran!

    Apreciat de 3 persoane

  4. Anonim zice:

    Un securist nedovedit (inca) e tot un securist, asa ca Don Dorin a calcat in rahat, iar asta „ramine”.
    L-am mirosit pe „Dom Profesor”, de cum l-am auzit la TV. Securistii aveau graiul lor sfertodoct, deprins in anii de formare ca oameni. Apoi, am dat pe la Antena 1, sa-l salut pe Bratescu – proaspat instalat director. Pina sa intru la el, l-am vazut pe Duma, lector la Branestii DIE – de la „resurse umane”, normal!
    Discutia cu Florin Bratescu a fost minunata! El, sincer, cauta sa ma convinga ca Voiculescu” n-a fost”. Nu, m-a lasat inima sa-l contrazic, nu era treaba mea povestea aia. Dar e de detinut ca-n anul aparitiei A1, presa vuia despre securistul Voiculescu. O fi primit el dovada de ne dar, de mirosit a, mirosea de traznea! Asa ca Don Dorin a fost imprudent dar s-a redresat rapid.
    Pe mine unul, ma-ntristeaza dusmania vesnica dintre Don Dorin si V Tismaneanu. Dupa mine, evocarea ei periodica mai mult ii apropie decit ii desparte: Oricum, ii pune pe aceeasi pagina.
    IR

    Apreciază

    • Poetry855 zice:

      pentru mintea omului, cea mai sanatoasa atitudine este claritatea. si clarificarea, evident. nu cred ca este sanatos sa lasi pe cineva sa iti bruieze viata cu zvonuri, chit ca intentia celuilalt poate fi tocmai aceasta, sa te puna pe aceeasi pagina.
      pana sa ne gandim la posteritate sau tocmai pentru ca ea sa existe, bine e sa ne facem ordine in viata, mai ales ca acum se poate, nu ca in 1800 cand, daca facea cineva afirmatii pe seama ta intr-un colt de lume, aflai – ca sa glumesc – dupa moarte.

      după, apar doar pareri, supozitii care sporesc de obicei confuzia si fac dintr-un mic A5, un A0

      Apreciat de 3 persoane

    • 1. Nu tot omul are perspicacitatea dumneavoastră și a altora de a-i mirosi imediat pe unii și pe alții, numai că în chestiuni pe care le afirmi public, distanța dintre miros și dovadă e foarte mare.
      2. „Rămâne”, firește. Corect ar fi să rămână în formă nealterată de minciună. cer prea mult? Aștept prea mult?
      3. Nu v-a lăsat inima să-l contraziceți pe dl. Brătescu, dovedindu-i că, totuși, dl. Voiculescu fusese securist? Povestea respectivă nu era treaba dumneavoastră? Interesant cum procedăm – avem dovezi care pot lămuri o situație, ne băgăm în vorbă, dar nu prezentăm dovezile, nici măcar semnând „Anonim”, apoi alții sunt vinovați și lipsiți de… miros.
      4. Poate fi adevărat că relațiile de azi dintre dl Tismăneanu și subsemnatul ne pun pe aceeași pagină. Fiindcă păreți a urmări de o veșnicie… veșnicia acestei relații, puteți numi vreo situație în care eu am pus în… pagină un neadevăr despre dl Tismăneanu?
      5. Cunosc oameni la fel de întristați ca și dumneavoastră, amuzant este că erau la fel de întristați și când relațiile dintre mine și dl Tismăneanu erau excelente, ba îl mai și apăram atunci când consideram că este criticat/atacat pe nedrept.

      Apreciat de 3 persoane

      • Anonim zice:

        Sint Anonim fiindca asa vrea wordul acestui blog, dar ma semnez la final, IR – adica, InimaRea. M-asteptam sa va dati seama.
        Dusmania aceea e vesnica fiindca n-aveti a va impaca vreodata, asa ramineti pina la capat, ba chiar si-n posteritate.
        N-aveam ce lamuri cu Bratescu, El confirmare dorea, nu vreo revelatie. Sint sigur ca, si de i-as fi spus despre Duma, nu l-as fi convvins dar l-as fi contrariat prin impolitete.
        Incolo, n-aveti decit fi acid cu perspicacitatea mea, cita vreme sinteti asa blind cu imprudenta dv. Cum nu va pot suspecta de naivitate, arguementul dv „juridic” ramine doar ca exercitiu retoric.

        Apreciat de 1 persoană

  5. elsadorvaltofan zice:

    Pana in 90 dusmanul era, sa zicem cunoscut. Sau așa credeam. După 90 la dusmanul cunoscut s-a adăugat prietenul care îți intra in casa, știa ce gândești, cu cine te întâlnești, ce ascunzi fata de sistem. Și care te monitoriza de dinainte de 90. In timp ce tu ii spuneai cele toate, ca la popa. El, sârguincios, le nota. Cine știe, poate ii va fi de folos. După 90 un asemenea amic mi-a spus ca nimic nu va mai fi ca înainte. Eu naiva, ma simteam vinovata pentru ca vroiam sa plec. De fapt, el, amicul se referea la cu totul altceva. In România diversiunea e instituționalizată. Ea vine la pachet cu manipularea, cu minciuna ordinara, cu atacul la persoana, diferenta fiind gradul de apropiere între cei implicați, locul ocupat pe verticala particulelor in mișcarea lichidului societal. Vei afla la un moment dat ca, de fapt, nimic din ceea ce ai stiut nu era cum ai stiut, ca prietenul era la tine in casa in exercițiul datoriei. Vei afla ca eroul era turnător, ca era turnătorul tău care își construia pe spatele tău un bun viitor. Vei afla ca eroul tău e o ordura! Vei afla târziu, vei exclama târziu: quelle ordure!Și orice demascare, orice vorba, mărturisire, acțiune nu vor ajunge ca sa limpezească, sa curețe rana de bacterii. Rana e cronica, tratamentul a fost unul la plesneala si de suprafața. Bacteriile sunt tot acolo, un strat mai jos. Gata oricând sa urce la suprafața! Pentru ca asemenea infectii cer acțiuni de curățare prin foc. Nu fum, foc!

    Apreciat de 3 persoane

  6. Radu D. zice:

    Ce faceti cand va intalniti pe strada, la un spectacol, intr-un parc, cat o fi orasul de mare? Treceti pe trotuarul celalalt?
    Of. Se duc doi romani la Washington, si si-acolo se cearta si isi poarta sambetele.
    Nu ca n-ar fi obiectiv ce-ati spus, e cam totul adevarat, genealogia, citatele, istoria. Dar obiectiv era si cand ati fost apropiati sau, ma rog, in relatii amiabile. Pe acestea toate le stiati si atunci. Si el. Cum se face ca ati fost binevoitori totusi, unul cu altul? Vedeti ca s-a putut? Acum, ca sunteti certati, cotrobaitul prin podul casei… nu ca ar fi neadevarat ce gasiti pe acolo, dar iti lasa, ca spectator, un gust un pic amar. Genul ala: „Ce ti-e si cu viata asta”.
    In rest, comunismul asta ne-a pus groaznic la incercare.

    Apreciat de 1 persoană

    • Va înșelați – nu știam toate aceste lucruri „atunci”. Le-am aflat, pas cu pas, dar nici atunci unele dintre ele nu m-au pus pe gânduri. Ce m-a pus pe gânduri – și s-a dovedit că motivele erau întemeiate – a fost să văd că cineva repetă o istorie de care făcuse eforturi să scape. Prețuiesc și azi la VT unele din calitățile pe care le-am prețuit „atunci”, printre ele o extraordinare curiozitate intelectuală.

      Apreciat de 4 persoane

  7. @Anonim aka Inimă Rea/IR

    Tonul m-a făcut să bănuiesc cât de Rea (vă) era Inima, glumesc, firește, dar nu aveam cum să fiu sigur.

    Nu am fost și nu sunt blând cu imprudența mea – mi-o asum. Tot ce nu pot accepta este ca ea să fie transformată în ce nu a fost – nu am avut relații contractuale cu „Felix”, nu am colaborat cu cineva în cunoștință de cauză că ar fi fost informator al Securității/ofițer acoperit etc. Și, mai ales, nu pot accepta false lecții de morală/conduită de la un om din viața căruia nu lipsesc deloc episoade foarte… controversate/controversabile, ca să nu spun mai mult.

    Apreciat de 2 persoane

  8. ontelusdangabriel zice:

    ***// cum să nu iubești textul științific
    citesc despre o megastructură
    întinsă pe trei virgulă trei miliarde ani-lumină
    să sparie gândul e puțin spus
    dulce metaforă
    alcătuire ce infirmă
    dintr-un foc
    principiul cosmologic potrivit căruia universul e uniform la scară mare
    și forța gravitațională
    impunând teoretic imposibilitatea unei astfel de monstruozități metagalactice
    tocmai probată grație perfecționării instrumentelor de percepție a realului
    am simțit dintotdeauna că astrofizica e sinonimul metafizicii
    unde sufletul egal meta
    fiindcă a scrie despre
    adică meta
    nu e doar eseu
    compunere quasi-poetică
    încât cu găuri negre
    quasari
    ce legitimau în materialismul dialectic & istoric
    prin sf
    știința se umple de o poezie de care pitagora
    cusanus
    niels bohr
    frații bogdanov
    nu au fost străini
    cum să nu iubești textul științific
    argument faptic & scriptic pentru irațional
    devălmășie a literelor & a numerelor
    și am o intuiție
    în această incredibilă megastructură
    suport al metacogniției
    heisenberg stă la taclale cu frida kahlo
    înspăimântându-i pe troglodiții de pe terra
    câtă frunză
    câtă iarbă
    mi-am șoptit atunci în barbă
    lasă-ți dragă lumea oarbă
    părul tău de stele salbă
    lucrul tău zefir de nalbă

    Apreciază

  9. Scepticus Scepticus zice:

    Mie îmi plac aceste articole in care domnul Tudoran arata adevărata fata a marelui politolog transatlantic. Nu cred ca este vorba de vreo dușmănie, este o nevoie reala si continua de restabilirea adevărului despre profitorii comunismului care au căzut in picioare după 1989 făcându-si o cariera din anticomunism, cu subvenții de la petrovi si varani.
    In ultimul episod al jurnalului sau domnul Antonesei o menționează pe alta profitoare a regimului comunist care atunci când si-a pierdut privilegiile (vile de creație, pensii speciale, da ele existau si atunci) a plecat la NY si a devenit o mare anticomunista. Când a murit The Economist i-a publicat un necrolog/laudatio ignorând trei decenii de poezii insipide închinate lui Stalin si urmașilor lui, ode închinate tractorului, etc. Este trist când propagandiștii anilor 50-80 sunt angajați pe alte meridiane fără un minim de selecție pe baza de moralitate. Aceștia sunt mercenarii condeiului, mult mai josnici decât mercenarii armatelor medievale, cel puțin cei din urma nu pretindeau ca avea principii.

    Apreciat de 1 persoană

    • Cei din urmă își riscau și viața. Și de vreme ce încă nu existau state, nu încălcau nici vreo moralitate patriotică. Îmi amintesc două versuti din măreața anticomunistă americană: La noi nu există să exsite/ Cetățeni cu fețe triste/ La noi, toată lumea e frumoasă/ Veselă, politicoasă”. Iacă poznă, mi-am amintit patru!

      Apreciat de 1 persoană

      • Nina a scris multe drăcii dar asta nu cred că îi aparține. Din câte îmi amintesc asta face parte din ciclul de drăcii lansate de Guță Băieșu: „La noi nu există să existe/cetățeni cu fețe triste/La noi toată lumea este GRASĂ, veselă, politicoasă.”

        Alta (posibil aparținându-i lui Conți Bărbulescu, fost dentist, autor de texte umoristice de mare haioșenie, prieten al grupului Băieșu-Fănuș etc.) din aceeași serie era „Cei cu mușchii ca oțelu’/Și puța ca tăiețelu’/Vor culege mușețelu’ ”

        Dar memoria folklorului (oral) poate fi înșelătoare…

        Apreciat de 3 persoane

      • Poate ă ai dreptate, mie așa mi-a parvenit acum niste bune zeci de ani…

        Apreciază

    • Îmi amintesc necrologul din The New York Times, cred. Bombastic, într-adevăr, dar pentru a fi drepți – cu noi înșiși și cu adevărul – Nina a scris și poezii foarte bune și eu unul așa vreau să mi-o amintesc…

      Apreciat de 3 persoane

  10. Constantin Dobre zice:

    ”Am sosit în București în ziua de 18 august, 2004. Contractul meu de consultanță electorală a început la 20 august. În momentul semnării contractului, Dan Voiculescu se afla în posesia unui document (eliberat în anul 2003) prin care C.N.S.A.S. îi atesta calitatea de necolaborator al Securității ca poliție politică.

    Am stat în România timp de 11 zile, până în ziua de 29 august. La 5 septembrie, PUR a hotărât să reintre în alianța cu PSD. Am anunțat conducerea PUR că, deși respectam decizia partidului (din care nu făceam parte), după decizia din 5 septembrie nu mai găseam potrivită continuarea contractului de consultanță electorală. La 25 septembrie, a fost anunțată public încetarea contractului. Fără scandal, fără incriminări, fără circul obișnuit care apare în asemenea situații.”

    Înțeleg:
    1. Anterior semnării ”contractului de consultanță electorală” PUR mai fusese în alianță cu PSD
    2. A încetat ”contractul de consultanță electorală” deoarece PUR a hotărât să reintre în alianța cu PSD

    Întrebări:
    1. În ”contractul de consultanță electorală” cu PUR au existat clauze care condiționau ”consultanța electorală” de neintrarea PUR în alianța cu PSD?
    2. Dacă n-au existat clauze restrictive care condiționau ”consultanța electorală” de neintrarea PUR în alianța cu PSD, nu înțeleg de ce a încetat ”contractul de consultanță electorală” cu PUR!? Ce diferență era între PUR care anterior intrase în alianță cu PSD și PUR care reintrase în alianță cu PSD?

    Apreciază

    • Dorin Tudoran zice:

      1. În contract nu au existat clauze care să condiționeze desfășurarea contractului de neintrarea PUR într-o nouă alianță cu PSD. Totuși…

      a) Rupând alianța anterioară cu PSD, PUR a adus PSD-ului o acuzație majoră, aceea că a devenit “partid stat”;
      b) Ruperea alianței cu PSD și felul cum a ieșit din alianță a adus PUR-ului un succes neașteptat la alegerile locale. Un exemplu a fost câștigarea Bacăului, una din cele mai puternice citadele ale “partidului stat”. PSD-ul nu a putut să creadă până în ultimul moment că mafia fraților Sechelariu pierduse alegerile. PUR se anunța (sau anunța) că este un partid preocupat de problemele clasei de mijloc, un punct de platformă foarte interesant pentru mine. PUR a greșit că va face la alegerile parlamentare același scor ca la alegerile locale. Le-am spus că nu vor face și nu au făcut. Când sondaje de opinie au început să indice cert că eu aveam dreptate, unii lideri ai partidului au început să avanseze ideea reintrării în alianța cu PSD. Opinia mea a fost că mai bine rămânea în afara Parlamentul și cu inițiative extraparlamentare de mare interes pentru oameni și-ar fi putut consolida o atenție sporită din partea electroratului care la următoarele alegeri să le asigure suficiente voturi pentru a intra singuri în Parlament. Dar, bănuiesc, a câștigat grupul care dorea intrarea, cu orice preț, în Parlament. O decizie a partidului;
      c) O reintrare în alianță cu PSD dovedea că ieșirea din alianța anterioară fusese mai degrabă un spectacol de revistă, decât o ruptură cauzată de principii diferite.
      d) Reintrarea în alianța respectivă presupunea că, în cazul în care aș fi continuat contractul de consultanță ar fi trebuit să mă alătur echipei de strategie electorală a PSD, or pentru mine PSD a fost întotdeauna un partid politic în care nu am regăsit mai nimic din lucrurile în care cred. Chiar și fără a fi membru al PUR, ar fi fost cel puțin bizar să particip la desenarea unei strategiei electorale care să țină la putere un partid (PSD) pe care îl consideram nociv;
      e) Fără a intra în detalii, fiindcă după terminarea unui asemenea contract, un consultant electoral se cuvine să fie discret în legătură cu ce a văzut și auzit în timpul contractului, menționez doar (fiindcă deja se știe) că la o întâlnire a liderilor PUR de la Brașov, când cineva a menționat și posibilitatea reintrării în alianță cu PSD, numai pentru a se accede în Parlament, generalul Ion Pitulescu, fostul șef al Poliției, a spus că dacă se ajunge la o asemenea decizie absurdă, o va considera imorală și va părăsi partidul, și l-a părăsit.

      2. Diferența între imaginea PUR-ului care ieșise cu câteva luni din alianța cu partidul stat și cel care se hotăra să revină în sânul partidului stat o puteți înțelege foarte ușor, fie măcar și din cele conținute în răspunsul la prima dvs. întrebare.

      Am și eu o întrebare pentru dvs. – sunteti dl Constantin Dobre, cel care a citit revendicările minerilor în fața lui Ceaușescu la Mina Lupeni? Acel CD despre care organizații ca Amnesty International au primit și răspândit informația că fusese arestat și ucis, dar care CD, după decembrie 1989, a reapărut viu și nevătămat, numit de FSN pe post administrativ la ambasada României de la Londra, unde a fost acuzat apoi de delapidare de fonduri?

      Citat: « După 1977 se răspîndise (prin Amnesty International) zvonul că Dobre a fost ucis de regimul Ceauşescu. Trebuie să spunem categoric că a fost o minciună. După greva minerilor din 1977 (începută cu huiduieli la adresa regimului, dar continuată cu lozincile „Ceauşescu şi minerii”; „Ceauşescu şi poporul!” – linc), Dobre n-a fost omorît, nici băgat în închisoare de regimul Ceauşescu, ci a fost mutat la Craiova, unde a primit apartament, iar apoi a fost înrolat la Academia Ştefan Gheorghiu (fabrica de politruci a regimului Ceauşescu). Cristina Diac şi Florin Mihai arătau într-o anchetă publicată în 5 august 2007 în „Jurnalul Naţional” – „Liderii grevei din Valea Jiului, destine de roman” (linc), că după revoluţie, în septembrie 1990, Dobre a fost numit casier la Ambasada României de la Londra, post din care a fugit în aceeaşi lună cerînd azil politic în Marea Britanie. Autorităţile române l-au acuzat că fugise cu banii ambasadei, motiv pentru care Dobre a fost condamnat la 5 ani închisoare, prin sentinţa penală din 27 noiembrie 1992. Domnul Dobre pretinde că acuzaţiile au fost înscenate, iar la proces n-a fost prezent, fiind plecat din ţară (din acelaşi motiv nici n-a ispăşit pedeapsa). Din spusele domnului Dobre, fuga sa a avut ca motiv dorinţa autorităţilor feseniste de a-l omorî.”

      Ase vedea: https://mariusmioc.wordpress.com/2014/04/02/un-simpatizant-a-lui-nicolae-ceausescu-constantin-dobre-conducatorul-miscarii-muncitoresti-din-valea-jiului-din-1977/

      Chiar dacă ați fi acel Constantin Dobre, cu care am mai avut asemenea dialoguri și pe blogul meu, răspunsurile mele la întrebările dvs. ar fi aceleași.

      Cele bune.

      Apreciat de 1 persoană

      • Constantin Dobre zice:

        1. Dacă v-ați fi limitat doar la răspunsurile la întrebările mele dialogul nostru s-ar fi oprit aici și acum.
        2. Mințiți cu nerușinare când afirmați că Amnesty International (AI) a primit și răspândit informația că ”acel CD” fusese arestat și ucis. AI nu a primit și răspândit informația certă că ”acel” Constantin Dobre ”fusese arestat și ucis”. Amnesty International a avut grijă să specifice natura incertă a informației primite din diferite surse cum ar fi Radio Europa Liberă.
        3. Într-un spirit de adevărat fair play Amnesty International și-a corectat public înformația incertă primită, iar ”sursa”, Radio Europa Liberă, nu și-a corectat-o niciodată.
        3 Vă folosiți, în mod josnic, de compilațiile apărute pe internet pentru a-l denigra și insulta pe ”acel” Constantin Dobre, ”cel care a citit revendicările minerilor în fața lui Ceaușescu la Mina Lupeni”.
        4. Observ că sunteți duplicitar și ipocrit. Despre cineva cu ”vreo 25 de ani de proletcultism” preferați să vă amintiți cu plăcere, iar despre ”acel” Constantin Dobre…

        Apreciază

  11. Dana (Mara) zice:

    Tot respectul domnule Dorin Tudoran. Pacat ca nu ati luat legatura cu Ionuț Gherasim si sa incercati revenirea la viata a PNTCD. Expertiza dumneavoastra si din Republica Moldova, experienta bogata de viata, conexiunile importante cu personalitati politice si culturale din toata lumea si profilul uman demn erau atuuri importante. Ati fi fost un bun negociator atit pentru Romania cit si pentru Basarabia. Ionut Gherasim are si un generos si inimos proiect unionist. Nici acum nu este tirziu. Istoria se scrie inca. Sanatate si numai bine.

    Apreciat de 1 persoană

  12. Constantin Dobre zice:

    Domnule Dorin Tudoran,

    După revolta minerilor din Valea Jiului în august 1977 dvs. ați mers în Valea Jiului (după cum ați afirmat în dialogurile purtate pe blogul dvs.).
    În Valea Jiului, după august 1977, nu se putea intra fără aprobarea Securității. Erați deja membru în nu știu ce fel de organism al Uniunii Scriitorilor din România.
    Revin cu întrebări la care nu am primit răspunsuri lămuritoare:
    1. Când anume, de câte ori, în ce calitate ați mers în Valea Jiului și cu ce scop?
    2. Dacă ați fost trimis în Valea Jiului, de către cine și cu ce scop?
    3. Cum explicați aprobarea Securității pentru intrarea dvs. în Valea Jiului, după revolta minerilor din august 1977?
    Repet: după revolta minerilor din august 1977 ”nici pasărea nu poate intra în Valea Jiului fără aprobarea noastră” (apud general lt. Nicolae Pleșițâ, șeful de atunci al Departamentului Securității Statului – DSS).

    Apreciază

    • Domnule Dobre,

      1. Nu ați primit „răspunsuri lămuritoare”? Hai să lămurim lucrurile.
      2. Am fost în Valea Jiului împreună cu colegii mei Horia Pătrașcu (Reconstituirea, vă amintiți de nuvelă și de filmul lui Pintilie?), Eugen Seceleanu (Eternitate locală, vă amintiți acel roman satiric?) și cu Elena Gherea – fotograf de mare talent. Numai că am fost acolo cu câțiva ani înainte de grevele din 1977, fiindcă locul deja fierbea. Una dintre dovezi – o carte semnată împreună cu Eugen Seceleanu în care apar și câteva texte scrise despre acele zile în Valea Jiului. Cartea a apărut la Editura Junimea în… 1976.
      3. Când am fost în Valea Jiului împreună cu colegii menționați mai sus nu eram încă membru în Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor, organism în care nu te numea nimeni, ci erai ales de colegii tăi – dl Liviu Antonesei poate confirma acest lucru. Organism din care am demisionat la puțină vreme după ce Nicolae Ceaușescu, prin vocea premierului Constantin Dăscălescu impunea un Președinte al Uniunii Scriitorilor.
      4. La întrebările dvs. privind scopul și cei care m-au trimis în Valea Jiului nu răspund, fiindcă sunt ridicole.
      5. Nu-mi explic în niciun fel aprobarea Securității, fiindcă ea nu a existat.
      6. E amuzant că, pentru a vă consolida teoria, citați dintr-un respectat clasic al adevărului – Nicolae Pleșiță…

      Domnule Dobre,

      Cu cât vorbiți mai mult, cu atât vă dați mai des cu dreptul în stângul și invers.
      În sfârșit, nu cred că vă voi răspunde la întrebări viitoare, fiindcă scopul lor este limpede –
      deturnarea atenției de la subiectul propus/conținut de textul sub care comentați. E o mișcare ce ține de vechi tehnici ale diversiunii.

      Apreciat de 2 persoane

  13. @Constantin Dobre
    Nu vă denigrez, domnule Dobre, dar văzându-vă ieșit din nou la lumină pentru a pune întrebări cu tâlc, mi-am zis că e dreptul meu să vă pun o întrebare. Sau nu e?

    Sfatul meu ar fi să vă luptați pentru clarificarea propriei biografii înainte de a fi preocupat de biografiile altora.

    A fost o vreme când și pentru mine, ca pentru atâția alți români, numele acelui Constantin Dobre de pe Valea Jiului însemna foarte mult. După o… altă vreme, imaginea a început să tremure.

    Am purtat cu dumneavoastra un dialog foarte lung, v-am trimis și o carte, dar se vede treaba că ceva vă împinge din nou pe metereze care nu vă fac bine.

    Vă place să puneți întrebări, dar de răspuns la întrebări nu prea aveți chef, așa că nu vă întreb ce este și ce nu este adevărat din cele apărute despre dumneavoastră și nu doar pe site-ul spre care am oferit un link.

    Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.