Liviu Antonesei – 30 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu


Liviu Antonesei – 30 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu

Pe 21 mai, se împlinesc 30 de ani de la oribila asasinare a lui Ioan Petru Culianu, una din cele mai mari crime comise împotriva culturii românești și a culturii lumii. La 41 de ani, avea să lase în urma sa, o operă literară și cărturească neobinuită prin dimensiuni, varietate și profunzime. Din păcate, o parte a cestei opere a devenit postumă. Din nenorocire, nu putem să nu ne întrebăm cer-ar fi însemnat pentru cultura lumii acea parte a operei asasinată odată cu asasinarea scriitorului și cărturarului. Îmi amintesc, de parcă ar fi fost ieri, ziua aceea sinistră în am fost sunat de BBC World Service, cu care colaboram de mai bine de un an. Am primit vestea și mi s-a cerut o opinie. Cîteva zeci de secunde, poate un minut, poate două, am rămas mut, eram într-un fel de stare de șoc. În cele din urmă, vechiul meu prieten George Stănică a revenit cu întrebarea. Am răspuns că e mîna lungă a Securității, apoi am adăugat, că probabil e fapta unui grupuscul securist autonomizat după prăbușirea comunismului și nu e obligatoriu să fi primit ordin explicit de la București. Era plin exilul de „fii ai lui Avram Iancu”,grupuri care reuneau secutiști și legionari, a căror misiune era intimidarea și amenințările împotriva românlor în dezacord cu regimul, ceea ce Culianu a fost mereu, după 1990 fiind unul din cei mai acerbi critici ai puterii fesenisto-secuiste instalate la București.

De ce Culianu? Pentru că datoriă posturii sale, putea servi și de exemplu pentru alte spirite în dezacord cu regimul neocomunist. În al doilea rînd, organizase vizita Regelui Mihai în Statele Unite, or una dintre cele mai mari spaime ale regimului instalat prin lovitura de stat sulemenită, prin stimularea revoltei populare în revoluție, era legate de legitimitatea Rgelui ca posibil conducător al statului. Îm sfîrșit, în iunie 1989, Culianu publicase într-o revistă din Italia, o misterioasă povestire – Intervenția zorabilor în Jormania -, care pare să prevadă evenimentele ce urmau să aibă loc în decembrie în România. De aștfel, după publicarea povestirii, insultele și amenințările primite de Culianu, din partea „fiilot lui Avram Iancu” și a altor pseudonime aveau să se întețească, avea să-i fie spart compiterul și să i se fure dischete. Ptobabil, Culianu știa mai mute despre evenimentele anului 1989 sau poate cei interesați de păstrarea secretelor credeau că știe.

În ce privește asasinatul în sine, sare în ochi mîna de profesionist și unele din manierele de lucru ale Securității. Un singur glonț tras în cap îmtr-o toaleată a Universității din Chicago. Nici o șansă de scăpare pentru victimă și un loc ales pentru a înerca umilirea acesteia. Pe deasupra, cu capul se gîndește, cum spuneau torționatii în vreme ce loveau victimele în organul gîndirii. Părerea expusă în 21 mai 1991 nu s-a schumbat. De altfel, ancheta jurnalistică a lui Ted Anton și cea FBI, care nu e închisă, ajung cam la aceeași concluzie chiar dacă, din motive de înțeles, insuficiența probelor, nu o formulează în clar. E ipoteza împărtășită și de familie, de prietenii lui Culianu, de o bună parte a opiniri publice.

Au ucis omul, dar n-au putut ucide opera. Seria de autor de la Polirom publică nu doar noi texte recuperate din arhive, ci și reeditări ale cărțikor deja apărute, traducerile se țin lanț în zeci de limbi ale lumii, despre Culianu se scriu teze și dizertații și apar mereu noi volume. În aceste zile atît de triste, un mic reconfort vine din efortul de comemorare în desfășurare în întreaga lume, numere speciale ale unor publicații, pagini în ziare, expoziții etc. O parte din acest efort  va fi pus în lumină mîiine și sîmbătă pe acest blog, în funcție de accesul la sutse și de regulile copyright-ului. Fac această postare încă din această seară, pentru a putea anunța un eveniment de mîine, vernisajul expoziției Culianu, expoziție documentară, deschisă deja de pe 15, de BCU,n coșaborare cu familia și Polirom. Evenimentul ca avea loc la ora 12, iar vernisajul va fi urmat de o conferință a profesoruli Nicu Gavrilută în Aula bibliotecii. Un link aici

http://www.bcu-iasi.ro/Expozitie-documentara-In-memoriam-Ioan-Petru-Culianu-1950-1991

Se înțelege că aceste zile, pentru familie, pentru mine și pentru mulți alții, sînt de doliu, așa că rubricile de umor se suspendă…

20 Mai 2021, în Iași

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Liviu Antonesei – 30 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu

  1. Radu Mârza zice:

    Atunci când savanții sunt asasinați din motive politice…

    Apreciat de 2 persoane

  2. dorin zice:

    Într-adevăr, bine spuneți, zile de doliu…

    Apreciat de 2 persoane

  3. Pingback: Liviu Antonesei – 30 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu – dorindavid's blog

  4. Eu am scris acum vreo zece ani că I. P. Culianu e adevăratul lider al generației noastre, el are o operă de valoare universală și a publicat la mari edituri din Occident fără sprijinul statului român…

    Apreciat de 2 persoane

  5. Orlando Balaș zice:

    Crima de la Chicago a avut menirea de intimida și paraliza opoziția din România. Opoziția cetățenească, pentru că politicienii de opoziție erau pe drumul dorit. Statul post-comunist și-a atins scopul cu această crimă oribilă. Pentru că lumea și-a spus: dacă s-a putut întîmpla asta în Statele Unite, într-o democrație veche, cu stat de drept și instituții de impunere a legii, atunci în România evident că oricine deranjează prea tare poate să dispară brusc.

    Apreciat de 2 persoane

    • Nu chiar si0a atins scopul statuk cu pricina, cei mai multi oameni de atitudine nu s0ay last descurajati, unii din contra!

      Apreciat de 2 persoane

    • elsadorvaltofan zice:

      democratia veche si visul american…iata butuci de lemn pe post de narcise. cand esti (sau ai fost) cea mai mare putere din lume nelegiuirile cu care te ocupi, in interior si in exterior de frontiere se numesc evenimente izolate, numai la ceilalti se numesc crime pedepsibile cu sanctiuni si, de ce nu, ocupatie. bani din droguri, arme, petrol. din persoane incomode. cu democratia asta, mai usor pe scari ca se rup…scarile. dar recunosc ca o dictatura pe Harley Davidson, cu un pachet de Camel in buzunar si Johnny Cash la maxim are, zau asa, un aer de…normalitate.
      NOAM CHOMSKY: Despre culisele politicii Unchiului Sam (si nu numai)

      Apreciat de 1 persoană

  6. Gabriel Chiriac zice:

    Un asasinat echivalent, ca barbarie, cu incendierea Bibliotecii din Alexandria. Și precum în cazul Bibliotecii, suspecți mulți, dar făptașul (făptașii?) rămâne, încă, un mister… Din punctul meu de vedere, cărțile lui Culianu trebuie să fie materie obligatorie pen­tru toate instituţiile de învă­ţă­mînt religios – și nu numai – din lume.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Virgil zice:

    Au fost multe ipoteze legate de moartea lui Culianu. Unele au fost sa-l discretizeze (ceva legat de homosexualitate ) altele erau daca vreti mai aiuristice (legate de biserica ce nu voia sa-i fie atacate diverse dogme) . Desii pare cea mai plauzibila chestia cu comunismul Nu cred ca Culianu a fost perceput ca un inamic asa de mare pentru comunisti care trebuie sa fie lichidat. Pe de alta parte cred ca nici FBI nu prea si-a dat silinta sa gaseasca ucigasul din ceva motive care-mi scapa

    Apreciază

  8. Gabriel Chiriac zice:

    Și de acolo, din nevăzut, spiritul lui ne veghează și ne ocrotește.

    Apreciat de 1 persoană

  9. Maitre,

    Fiii lui Avram Iancu nu au nimic de-a face cu asasinarea lui Néné. Multe din „certitudinile” unora sunt simple speculații. Vorbim „între patru ochi”, fiindcă investigațiile în acest caz sunt foarte complicate…

    Apreciat de 2 persoane

    • Că bastrazii ăștia sînt ai lui Avrămuț sau Vasile Roaită, deși probabil sînt miciurinizați, îmi e cam totuna. Ar fi trebuit să stabilească ancheta. Dar vorba ta e complicată, altfel n-ar ține de 30 de ani….

      Apreciat de 1 persoană

      • Am încă în arhivă un kilogram, două de amenințări cu moartea semnate de flăcăii respectivi. O prostie. Din două motive.

        Primul – la vremea când trimiteau acele amenințări pe adresele unor Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Mihnea Berindei, Vladimir Tismăneanu, Michael Radu, Ioan Petru Culianu, subsemnatul și alții, gruparea respectivă nu mai era, nici pe departe, ce fusese cu decenii înainte. Era o fantomă scoasă în față de câțiva imbecili lipsiți de orice logistică/infrastructură care să prezinte vreun pericol.

        Al doilea – grupările care chiar sunt capabile de asemenea asasinate și le revendică abia după ce le-au comis (dacă o fac fie și atunci…), nu înainte, căci nu riscă să fie săltate imediat de polițiile germane, franceze, spaniole, americane etc. În Europa occidentală, polițiile știau foarte bine cine sunt și de unde să-i salte pe „pruncții” lui… Avram Iancu.

        Apreciat de 2 persoane

      • Corect. Pe cînd securoii erau clandestini…

        Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.