Luni începe școala? Serios? O informație de la Sorin Antohi


În România, școlile au fost închise în ziua în care au fost inventariate 18 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Vrem s-o redeschidem într-o perioadă în care cifrele variază între 1300 și peste 1500 cazuri/ zi. Și asta în condițiile în care nu avem o strategie națională a redeschiderii, ci doar trei penibile scenarii colorate, și în care principalul factor de resort, Ministerul Educației cu extraterestra sa în frunte și-au derobat orice responsabilitate în ce privește siguranța procesului educativ. Totul cade pe umerii Ministerului Sănătății și inspectoratelor sale județene, ai directorilor de școli și ai autorităților locale. Să adăugăm că laptopurile promise nu s-au achiziționat și că nici platformele online nu sînt gata toate. De ce avem un minister al educației și de ce nu reîntoarcem extraterestra ministră celor care au teleportat-o, extratereștrilor, marțienilor, ce-or fi ei, e greu de înțeles.

Prietenul Sorin Antohi, între altele secretar de stat în primul guvern postrevoluționar, îmi reamintește un lucru care mi-a scăpat și citez mesajul său integral aici:

„Deși nimeni nu vorbește despre asta, numărul de cazuri
active (care nu apare în raportările zilnice oficiale, dar e calculat
pe https://www.worldometers.info/coronavirus/, unde se arhivează
datele din toată lumea), e azi, 10 septembrie, de circa șapte ori mai mare (7,077) decît în
vîrful anterior (29 aprilie), atins din nou și depășit (în noaptea de
8/9 iulie), apoi rămas mult în urmă. Prin urmare, situația
epidemiologică e acum considerabil mai gravă decît atunci cînd s-au
luat măsuri de izolare sanitară (închiderea școlilor și
universităților, amînarea alegerilor locale etc) la care se renunță
acum.”

Am postat această informație ca să știe toată lumea în ce situație epidemiologică adresează Dulapul Săsesc îndemnul entuziast către părinți să-și trimită copiii la școală, adică la mască, cușcă pe pepsiglas, absența în multe școli a condițiilor elementare de igienă. Dacă aș fi avut un copil de școală, e limpede că l-aș fi ținut acasă. Din fericire, nepoții mei trăiesc într-un stat american care a optat pentru școala online. Acolo, școala a început pe 15 august – în statele în care s-a optat pentru școala în fizic, ca să spun așa, s-au înregistrat deja sute de mii de infectări la copii. Sigur, în general copiii scapă cu viață, nu neapărat și părinții sau bunicii lor…

Și ca să fiu clar – între a începe școala în condițiile unei pușcării de minimă securitate și a amîna reînceperea cît e nevoie, dacă nu sîntem în stare să mutăm în online ceea ce se poate muta, varianta a doua este preferabilă. Nu doar pentru evitarea riscurilor epidemiologice, ci și din motive care țin de sănătatea mintală a copiilor. Asta dacă nu dorim să producem copii cu mentalitate de pușcăriași inculcată de la cele mai fragede vîrste, executanți aproximativi de ordine absutde, fără gîndire proprie. Cum dracu își imaginează idioții ăștia că poți impune disciplina strictă unor copii de 5 – 7 ani, cînd acesta este un proces psiho-educativ de durată, gradual, foarte gingaș? Cînd într-o conferință de presă Dulapul Săsesc și-a atins masca de vreo douăzeci de ori cu mîinile, cum naiba o să-și poată ține țîncii, în mod firesc neastîmpărați, mîinile acasă?! Unul dintre arhonții nevolnici ai pandemiei ne asigură că pruncii se obișnuiesc cu orice – atunci, desigur, se vor obișnui și cu pușcăria pentru minori, cu botnițele purtate ore în șir, cu celulele de pepsiglas și celelalte marafeturi. Dar asta dorim oare pentru copiii acestei țări?

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Luni începe școala? Serios? O informație de la Sorin Antohi

  1. eduardantoniu zice:

    Va fi foarte greu. In momentul in care vor face scandal parintii, sau/si noi astia cu profi in casa, atunci am rupt’o cu totii in fericire.

    Apreciază

  2. Nu înțeleg cum puteți avea la o populație de 20 milioane, 1.500 până la 2000 de infectați pe zi, când Germania are la 85 milioane de locuitori între 600 și 1400 de infectați pe zi?
    Dezbaterea cu școlile e foarte exagerată. La noi mască este obligatorie în curtea școlii și până în clasă. În timpul orelor nu este nevoie de mască, Dar să păstrează distanța reglementară. Elevii trebuie să se spele pe mâini de fiecare dată când intră în clasă! Evident că și acasă igiena stă pe locul întâi!
    Concret: în Renania Palatinat nu a fost nevoie să se închidă nici o școală iar numărul de infectați zilnic în Renania este în medie de 35, factorul este la 0,3 iar în orașul nostru nu am avut până acum nici un singur caz de Co-19!

    Apreciat de 1 persoană

    • La noi, obțin cîte cazuri au chef, testele sînt nesigur, un medic vorba de între 30 si 70 procente de diagnostice eronate, contează cîte teste faci înt=ro zi și unde anume… Da, în Germania, îmi dau seama ccă e posibil să te splei pe mîini la școală. La noi, sînte niște mii de școli fără toalete, cu buda în fundul curții. Acum, cred că îți este mai clar…

      Apreciat de 1 persoană

      • Îmi este mai clar, Liviu! Nu mai cunosc școlile din România, decât câteva gimnazii din Iași și atât. Noi la școală aveam și toilete și chiuvete și săpun (fără prosop, pe care trebuia fiecare s-o aducă de acasă). Erau la Liceul Teoretic Codlea câte 8 pentru băieți, 8 pentru fete și două pentru profesori.
        Evident, dacă nu ai condiții nici n-ai cum să trimiți copiii la școală. Ruscul de infectare e foarte mare și ce e mai periculos, mulți locuiesc împreună cu părinții și bunicii (grupă mare de risc). In privința cazurilor și la noi „cifra neagră”, spune institutul național, ar fi cam de 10-12 ori mai mare decât cea cunoscută. În aceste trei zile trcute am dempășit și noi mia, iar francezii 10.000…

        Apreciat de 1 persoană

      • Da, si eu, si la scoala generala si la Liceul National, am avut condișii excelente de igienă, ba chiar și cabinete meicale, la școală numai cu asistentă, la liceu cu medic. Bine, în Franța e o relnsare incredibil de puternică…

        Apreciat de 1 persoană

  3. ontelusdangabriel zice:

    imnul 606

    Apreciat de 2 persoane

  4. Maria Daniela zice:

    De cand a inceput aveasta nebunie cu pandemia nu au luat nici o masura logică și de bun simt, au acționat total aiurea.
    Va fi vai si-amar cand li se va cere socoteală, este o crimă ce au făcut și ce continuă să facă.. la un moment dat m-am intrebat daca sunt oameni, cred ca sunt cipați cu toții…clone sau extraterestrii, .oameni nu cred …după felul în care reacționează.. inamicii propriului popor…

    Apreciat de 2 persoane

    • Ar fi de mirare să i vreo măsura logică niște extratereștri mediocri, la care fudulia prostului bate bunul simț. Nu știu dacă nu sînteți foarte optimistp cînd sperați că vor plăti vreodată. Toată cloaca politică e la fel și se acoperă unii pe alții, iar justiția joacă după cum i se cîntă… Dar cum nădejdea moare ultima, să sperăm într-o plată, măcar pe lumea cealaltă, poreclită mai bună!

      Apreciat de 2 persoane

    • Merci, citesc… Între timp, am citit. Unde sîntem în dezacord? În cirtica prea apăsată a școlii online. Ceea ce este sigur este faptul că inculcarea mentalității de pușcăriaș e infinit mai peiculoasă decît sinurătatea. Care, de altfel, cum o spuneți la un momwent dqt, nu e absolută! Pe cînd pușcăria pentru minori este…
      a

      Apreciază

  5. ionfercu zice:

    Școala românească online? Instituțional, nimic nu s-a întreprins serios în acest sens. Fiecare profesor/ școală caută soluții proprii. Unii orbecăiesc fără încetare. Cunosc puțin experiența școlii olandeze în acest sens. Acolo chiar se face școală în varianta online. Dar nu doar în situații critice, de pandemie….

    Apreciat de 1 persoană

    • Păi, dacă nu începem odată, nu începem niciodată! Nu e ultima pandmeie, nici măcar cea mai gravă… În condițiile date, aș stopa școala pînă la nivelul liceal – pentru liceu si universitati n-ar trebui sa fie o problema online-ul – și în tinpul ăsta pregătim sistemul să fie capabil să facă treabă. Boii – și vacile ca să nu fac discriminări! – se comortă ca și cum chestia astaa se termină și va bine. Ca și cretinii care vor să facă buidinguri enorme în Parcul Expozitiri, cîn infectarea maximă și numărul de morți uriaș sînt fenomene petrecute tocmai în asemena ansambluri delocuit și muncit. New Yorkul e doar un exxemplu…

      Apreciază

  6. ionfercu zice:

    Da, sistemul se putea apuca de prin februarie să facă treabă. Dar n-a făcut nimic. Dacă făcea ceva, acum aveam măcar un început timid, dar era ceva.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Pingback: Luni începe școala? Serios? O informație de la Sorin Antohi – România

  8. sgmarius@yahoo.com zice:

    scoala online este o gluma sinistra, doar daca un parinte sta linga copil si poate sa-i explice lectia din nou sau sa repare in timp util caderile softului ori utilizarea defectuasa inerenta a copilului. Mai pe scurt scoala online este o utopie pentru peste 90% dintre copii.
    daca scoala este intrerupta pe termen nelimitat pe banii cui se recupereaza anul pierdut?!!! In sistem particular costa minim 500 euro pe luna aceasta recuperare, o suma imposibil de suportat pentru peste 95% dintre parinti.

    exista solutia ca materia de clasa a douasprezecea sa fie stearsa iar materia ramasa sa fie redistribuita astfel incit sa nu existe un soc urias al recuperarii materiei toatale pe un an intreg.
    in acest moment trebuie recuperata materia pe semestrul doi al anului scolar anterior si este aproape imposibil iar despre acest lucru este Omerta la ministerul analfabetismului functional condus de maistrul strungar(ita) anisie.

    cit priveste numarul de asa zisi infectati covid cel putin in Romania este o ESCROCHERIE atit timp cit majoritatea lor sint asa zisi asimptomatici adica nu au absolut nimic. Testele pentru covid sint o porcarie, nici macar cei care le efectueaza nu au habar despre ce indica in realitate…

    p.s. mult hulita Suedie a raporat parca saptamina trecuta ca s-a produs imunizarea de masa, oare in Romania sub numarul de morti raportat la covid nu se ascund decesele cauzate de infectiile nosocomiale despre care se cunoaste Omerta din sistemul de sanatate dovedita inclusiv in cazul SRI-HEXIPHARMA?!!!

    Apreciat de 1 persoană

  9. Pingback: A început școala… Cum? | @ntonesei's blog

Comentariile sunt închise.