Din Foișor – Liviu Antonesei: Lupta cu epidemia în faza fascistă sau Despre prostia statistică și prostia politică/ Update


Se înțelege că starea precară în care au început să fie drepturile și libertățile fundamentale mă obligă să instig la lectură grabnică și chiar la preluare.

Din Foișor – Lupta cu epidemia în faza fascistă sau Despre prostia statistică și prostia politică

Că statistica e o proastă știam de mult, nu degeaba am predat un curs de „metodologia cercetării educației”, cu un capitol special dedicat prelucrării cantitative a rezultatelor unei investigații, deci statistică. În fapt, ca și organul ăla evocat în vorba populară, statistica nu știe carte. Din acest motiv îi și orientam pe studenți spre metodele calitative și încercam să-i fac să deprindă abilități de traducere a cantității în calitate. Politicienii nu sînt altfel, iar de analiză calitativă n-au auzit neam. Ei lucrează cu categorii, cu clase, habar n-au că există indivizi și că, dincolo de notele comune unei clase, distincțiile cntează, cele cu care se șterg ei undeva! N-au auzit nici măcar de Aristot, altfel știau că definiția se face apelînd la genul proxim și diferența specifică. De fapt, toată cunoașterea omenească de acolo pleacă, de la comparație. Fără comparație nu există cunoaștere, ci perceperea vagă a unui ansamblu cețos, opac…

Trebuie să fiu oleacă sărit să dau politrucilor lecții de statistică, logică și fiosofie, dar urgența situației o cere – nu starea de urgență, aceasta a făcut primul pas spre fascism. De altfel, puterea excepțională, că altfel cum s-o poreclesc, a făcut întîi pași mai mici, care amenințau dreptul la informare și libertatea de opinie. Este vorba despre amenințarea cu blocarea site-urilor care ar difuza „știri false”, de parcă SCS ar fi Ministerul Adevărului, adresa către prefecți, cărora li se interzicea furnizarea de informații privind evoluția epidemiei, de parcă boala ar fi proprietatea lor, nu a întregului popor muncitor, dar și a celui profitor, din clasa superpusă! Am denunțat cele două abuzuri, dar am fost aproape singurel în acest denunț!

De data aceasta este însă mult mai grav, este vorba despre arestul la domiciliu, aplicat cîtorva sute de mii de oameni,  bazat pe o discriminare flagrantă, cea de vîrstă. În limbajul mai puțin tehnic, asta se cheamă „rasism de vîrstă”, mai tehnic este vorba despre „agism”, prefer desigur primul termen pentru că sună românește și pentru că trimite exact unde trebuie, la fascism. Or, astăzi, președintele unei țări presupus democratice a anunțat o asemenea măsură care instituie o discriminare flagrantă între cetățeni – cei pînă în 65 de ani se supun unei reguli, cei peste alteia. Ca și cum unii ar fi arieni, alții evrei, unii albi, alții negri, ca să evoc alte discriminări fasciste. De altfel, fascismul, legionarismul, ba chiar ș bolșevismul, pînă au îmbătrînit liderii, exaltau tinerețea…

Această discriminare este aberantă și pentru că nu ține seama de enorma variabiltate a naturii umane. Sînt oameni plini de comorbidități care n-au decît 40 – 50 de ani și alții care la peste 70 sînt tari ca stejarul. Îmi cer scuze că mă refer la exemplul meu, e doar pentru că îl știu bine. În afara unui diabet de tip 2, sub control perfect, nu am nici pe dracu. Toate organele vitale sînt în stare bună, inclusiv  cel cu care îi f… acum pe proștii ăștia, tensiunea arterială este cea pe care am avut-o toată viața, oricum de cînd mi-a luat-o mama prima oară, adică 11 – 12 maxima și 6 – 7 minima, tensiune de aviator spunea mama, absolut toate analizele făcute în ultimii ani se integrează perfect în normal. Cum mi-au spus medicii, rezultatele unui bărbat sănătos de 45 – 50 de ani! Dar eu am aproape 67 și trebuie să stau în arest la domiciliu și eventual să mă hrănească mila publică, deși încă am mijloace!

Eu nu am probleme cu autoizolarea, în ultimii vreo 10 – 15 ani nici nu prea-mi place să ies din casă. De cînd cu autoizolarea recomandată n-am avut nici o problemă. Respect toate măsurile de autoprotecție și de protecția celorlați. Eu am probleme cu discriminarea aceasta fascistă și cu arestatul la domiciliu fără mandat. Dacă această discriminare se menține, probabil voi lua măsuri mai dure. Cum tribunalele sînt și ele suspendate, voi fi probabil nevoit să fac ceea ce am făcut în ianuarie 1990, greva foamei împotriva cenzurii tipografice a presei. Sigur, am altă vîrstă, rezistența e probabil mai mică, dar ce naiba aș putea să fac? Discriminarea aceasta fascistă nu e mai puțin periculoasă decît cenzura. Ca să nu mai spun că băieții deja au inițiat și măsuri clare de cenzură!

Update – Tocmai aflu că apărut Lucovid Mandolină la TV și în mare sa dărnicie a acordat un mic interval orar și moșilor și babelor, adică evreeilor, negrilor zileleor noastre. Aceasta nu înseamnă dispariția discriminării, ci o sulemeneală dizgraționasă, le-o fi spus unul mai deștept că e groasă. În fapt, un fascis hard, care prea sărea în ochi, a devenit mai soft, mai cu „față umană”… Stigmatul rămîne. Mă întreb cînd ne vor obliga să purtăm o panglică la braț, galbenă că e guvernare liberlă, și cînd vor deschide lagărele de concentrare, sigru poreclite „centte de odihnă și recreere” în care o oră pe zi se va băga și internet!

Re-Update – Primesc de la vechiul meu prieten și coleg de detenție la domiciliu – dar separat, maleheuresemnt! – un citat dintr-un articol al lui Cornel Nistorescu, cred că e prima reacție a unui jurnalist român la acesst mic act de fascizare a vieții publice. CTP e ocupat cu lins la KiWi…

„Circulă informația că ordonanța lui Iohannis (care ilustrează și nivelul de gîndire al lui Costache și Vela) va interzice ieșirea cetățenilor de peste 65 de ani din locuințe! De ce? Cu ce este mai vinovat de răspîndirea virusului un om de 75 de ani față de unul de 35? Pe bază a ce s-a hotărît că vîrstnicii de peste 65 stau în casă și cei mai tineri au voie să moară pe afară? Sper să fie o veste falsă, un fake news. Altfel, este o oroare! Și fasciștii au făcut o selecție pe criterii rasiale. Pe criterii de vîrstă, de limbă, rasă și credință este cam tot aia! Vor Klaus Iohannis, Vela și Costache să-i protejeze pe cei trecuți de 65 de ani? Sau, din prostie, sunt gata să le provoace moartea? Sau, cu obligarea vîrstnicilor să rămînă izolați în locuințe, încearcă acoperirea unui comportament aberant, imbecil, lipsit de respectarea minimelor obligații din fișele posturilor de președinte, prim-ministru, și ministru? (C. Nistorescu)”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

43 de răspunsuri la Din Foișor – Liviu Antonesei: Lupta cu epidemia în faza fascistă sau Despre prostia statistică și prostia politică/ Update

  1. ontelusdangabriel zice:

    imnul 159// barbar cânta femeia aceea/ ei îi dedică bacovia versul/ fiindcă apariția sa artistică răvășește/ se-adună tiptil neuronii și/ încârligându-și axoni dendrite/ ascultă smirnă sonoritățile/ iar când aceiași neuroni se-apucă să mediteze la poezia textelor din cântece/ apoi la complexitatea lor muzicală/ intarsiile de magnific din interpretarea vocală/ reunind într-un summum holistic inefabilul cu varii fenomenologii/ aerul se rarefiază/ plantele îngână sfios/ animalele onorează neobosit mitologizata opreliște/ barbar cânta femeia aceea/ ei îi dedică bacovia versul

    Apreciază

  2. Suditu Costel zice:

    Este cel puțin grotescă situația. Trebuie să faci cumpărături cu mască la gură, mănuși în mîini, apoi ajuns la părinți, de exemplu, lași tot la ușă, ori la poartă și îi suni, iar ei vor apărea cu o prăjină cu cîrlig să-si ia „cadourile”… să nu mai spun de starea psihică indusă dumnealor de un asemenea tratament. Dat spre citire mai departe.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Sigur, nu e o situație deloc plăcută, dar eu zic să te liniștești puțin. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  4. Georgina zice:

    Traiesc o situatie similara de vreo doua saptamani. N-am vrut sa aduc vorba, dar cred ca acum ajuta. Eu lucrez la UVT, stiti asta. Ei bine, de cand cu „suspendarea” orelor, care s-a interpretat ad hoc drept „inlocuire” a lor cu activitati online, a trebuit sa-mi intorc tot sistemul pe dos sa zic asa, sa-mi vantur bine filosofia pedagogica sa vad ce solutie gasesc in situatia asta noua… Nu intru in detalii, fac lucrurile in felul meu cu totul aparte, chiar si dupa atata amar de vreme – da, ei tinerii ma mentin vesnic tanara – insa: pana acum a fost cu titlu de „recomandare” si i-am facut fata, dand ce-i mai bun in mine, alternative in care sa credem cu totii, si eu si studentii mei, adica toti participantii la actul educational… Fara impozitii din nici o parte. Cat lucrurile raman asa, pot sa spun ca stau linistita. Insa daca se trece la… O da, sunt multe la care se poate trece, mai e un pas spre orice masura similara cu cea la care va referiti, atunci… Desigur exista mereu solutia demisiei. Iar dumneavoastra, mutatis mutandis, desigur ca puteti iesi din aceasta situatie, intr-un fel sau altul. E intre dumneavoastra si dumnezeu, sau cum ii spuneti. Nu va puneti, oricum, nadejdea in oameni! Nu ei va dau solutiile… Oamenii creeaza problemele si le lasa altora spre rezolvare. Va incurajez sa va raportati la situatie personal. Veti sti exact cum sa procedati. Nu exista decat un fel de a iesi dintr-un impas, pentru fiecare dintre noi…

    Apreciat de 1 persoană

    • Sigur că știu cum să procedez și dacă aș fi singur pe planeta asta, în țara asta, nici n-aș avea vreo problema. Din păcate problemele le prodc cei care ar trebui să le rezolve, politrucii si, așa cum sînt eu făcut, nu pot să nu reacționez…. Nebunia va fi cănd după ce profesorii de toate nibelel s-au chinut cu educaia online boii ăștia vor anunța că îngheață anul! E stilul lor!

      Apreciază

  5. Dana (Mara) zice:

    Declaratie incendiara a lui Netanyahu transmisa la stiri – estimare daca nu se iau masuri extreme de aproape un milion infectari si 10.000 decese pina la sfirsitul lui aprilie. Si asta cind sint la aceasta ora numai trei decese. Iresponsabilitate? Un doctor din studio spune ca exagereaza, dar este suficient sa transmita panica pentru ca teoretic acesti oameni de stat sint cei mai informati de serviciile secrete si au acces la informatii inaccesibile publicului larg.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Fercu zice:

    Indivizii astia, niste ageamii fara pereche,isterizeaza haosul pe care l-au generat. Totul e confuz. Am vorbit cu maimulti primari. Sunt prizonierii confuziei. Nimic nu este cert. Spitalele n-au nici macar amaratele carpe de protejat gura, nasul….

    Apreciat de 1 persoană

    • Din păcate, sîntem complet nepregătiși, conduși de niște boi cu țițe, iar minunatul sistem meddical va cădea la primele mii de infestațo. Nu ddoar guvernarea asta e vinivată, ci toate, care au subfințat sistemul n-au elaborat un plan de reacție la asemenea situații, ceea ce aveau pănp și omuniștii, pron urmare nu există nici logistica necesara. Dacă adăugăm spitalele închise minunații Popeye și Boc, alungarea ș hăiturea medicilor etc, aven tabloul dezastrului care vine, de fapt vibe accelerat ddej, dacă ne uităm a curba cifrelor din ultimele zile,,,

      Apreciază

  7. atent zice:

    In legatura cu „bomba” lui Netanyahu (care-n loc sa fie la puscarie conduce Israelu): liderii de opinie mondiali par sa pregatesca prin astfel de dclaratii ceva numai de ei stiut, de aici mesajele tip-alerta prezentate la ore solemne si de ai nostri. Fie stiu ceva, fie bajbaie ca o ceata de orbi care ii conduc pe chiori si atunci se pregatesc pentru momentul cand vor zice: „noi v-am spus, dar nu ne-ati ascultat”.
    In afara de asta, din ce observ astia ai nostri par sa regrete ca nu au facut dracului alegerile ca sa-si consolideze scaunele si vor sa vie mai repede toamna, dar eu cred ca nu vor mai fi alegeri anul asta. De ce nu anunta un FSN revival?
    Vai de popoarele care nu sunt ascultate de conducatorii lor. Zic si eu…

    Apreciat de 1 persoană

  8. eduardantoniu zice:

    Comunicat al bandelor din Rio de Janeiro „Consemnare la domiciliu la 20:00. Dacă guvernul nu face nimic, atunci crima organizată face”.

    Apreciat de 2 persoane

  9. Dan zice:

    Subscriu la ceea ce ai scris aici, prietene Liviu, eu mai mare cu ceva ani fata de tine tine
    si tot in plina forma fizica si mentala, cu rezerva ca nu e inca fascism.
    Dar poate devein foarte rapid.
    Am trait decnii in comunism si nu mai suport ceva similar.
    Poate le va da Dumnezeu minte, ca sa revina in limitele
    libertatilor democratice, cenzurand ceea ce propun specialistii
    nomeclaturisti (care-s si sine-curisti), alde dr. Streinu-Cercel.

    Apreciat de 1 persoană

    • Chiar daca e incipient si cumva devemit soft de la prinz pina seara e fascism,,,, Fascisnuk b-a ineut vreodata cu toatee abuzurie in acelasi timp, nicci bolsevismul, au luat-o ca ăștia „pas cu pas” accelererînd ritmul….

      Apreciază

  10. Georgina zice:

    Problema reala e tacerea… Peste tot, chiar peste tot. Nu pot sa cred – nu cred, caci vad contrariul – ca toata lumea s-a indobitocit (iertare pentru expresie!) si a uitat ca suntem oameni. De la oameni a venit problema si la oameni trebuie sa fie rezolvarea. Cu conditia sa intelegem ca suntem toti egali. Punct de referinta, vorba lui Baudrillard: moartea. De aici un nou schimb simbolic, mai cu sens…

    Apreciat de 1 persoană

  11. Georgina zice:

    Dar cand vom vorbi, ca acum tacem, va fi prin si cu iubire fata de OM.

    Pana la urma, despre ce nu poate cineva vorbi, mai bine sa taca… Stim de la filosofi, orice am fi devenit.

    Apreciat de 1 persoană

  12. Codruța zice:

    Au dres busuiocul. Se poate ieși…

    Apreciat de 1 persoană

  13. Georgina zice:

    Da imi amintesc. Deci raspund.

    (Descartes adaptat vremurilor noastre?)

    Apreciat de 1 persoană

  14. InimaRea zice:

    De acord, Liviule. De la bun început n-am fost de acord cu izolarea, imi cădea greu. Acum, c-au luat ăștia viteza, văd c-am intuit corect pericolul.
    Revin mîine pe larg.

    Apreciat de 1 persoană

  15. vasilegogea zice:

    …așa cum îți scriam mai deunăzi, frate liviu, aștept cu încredere înființarea ghetourilor pentru bătrîni!…

    Apreciat de 2 persoane

  16. Ioan Costea zice:

    M-am săturat de cei care vor să mă salveze, să mă protejeze. „Diavolul se ascunde în detalii”, în cazul acesta între orele 11-13. Prima dată cumpără cetățenii under 65, apoi cei de rangul doi. Poate mai găsesc și eu vreo pîine proaspătă, poate mai găsesc vreo ceapă verde căzută sub masă prin piață, vreo ridiche, vreo frunză de spanac… Trufandale, pune-ți pofta-n cui, moșule!
    Popor iubitor și ospitalier, n’așa? N-am crezut să răbufnească atîta stupid dispreț și oarbă ură față de vîrstnici și diaspora. Cu asemenea material uman nu făceau evreii Israel.
    Sănătate tuturor!

    Apreciat de 1 persoană

    • Și mai sîntem în situația ciudata în care avem „stare marțiaă” fără „„lege amrțială”. Ultima oară armata a fost scoasă pe străzi de Nea Nae, da, pșa care și el ne dorea binele! Sănătate!

      Apreciază

  17. Jan zice:

    Ca adevar graiesti, Liviule! Daca faci grevea foamei, imi spui, nu mananc nici eu atunci, flamanzim la doua mese separate.

    Apreciază

  18. InimaRea zice:

    Luna trecută, am facut 70 de ani (mulțumesc la fel!) N-a durut dar s-a lasat cu oarece mirare: eram tot ala dinainte, „nu-mi simteam vîrsta”. În așa măsură, încît mi-am scandalizat nevasta, că să mă potolesc, cică, la vîrsta mea…
    Chiar m-am pus pe autoobservare – ia să vad, mosule, cum stai!
    Primul semn de luat în seamă a fost că vorbesc singur, a devenit obicei – din întîmplarea ce era, ca pentru tot omul.
    Ca să constat că e normal pentru unul caruia-i merg rotitele continuu. Ba am ajuns la concluzia că și scriind vorbesc singur. Bine, mai e și celălalt fel de a vorbi singur dar nu se pune aici.
    Acum 50 de ani, am pornit un proces de autoeducatie, prin a-mi interzice două chestii pe care le socoteam păguboase : reveria și dialogul cu mine însumi. Mă maturizam pasămite … Așa am ratat debutul literar la vîrsta potrivită, de pragmatic ce mă doream.
    După nici 10 de ani, mi-a mai venit mintea la cap, și mi-am putut da seama ca aveam darul scrisului – de-aia mă și uitam cis la optzeciștii mei, care se chinuiau literar – care poetic, care prozaic…
    Azi, pot spune că am greșit abatindu-ma de la calea deschisă de Thales din Milet – cunoaste-te pe tine însuți. Și cum să te cunoști dacă nu comunici cu tine însuți, chiar și prin viu grai? Uitati, poeții – bunaoara: își citesc poeziile cu glas tare, și au surprize, nu toate plăcute. Dar e spre binele lor că pot îndrepta „Ce nu sună bine „. Și spre al nostru, desigur!
    Alt semn de batrintete: uit de la mîna pin’la gura. Bine, „distrat” am fost mereu, chiar si-n vremea mea pragmatică. Acum, însă, imi cam caut obiectele de lîngă mine, nu mai am aceași atenție distributiva. De-aia nu mă las de sofat, unde aia funcționează zeis, a dracu! Ok, e clar sensul zapacelii – involuție. Ii pun frînă jucînd șah, să antrenez puterea de concentrare, să lucreze ingeniozitatea. Cînd îmi iese, e mișto! Cînd nu, nu.
    Ei, si-acu ma trezii în categoria inconstientilor, care trebuie opriți sa-si faca singuri rău, umblînd prin lume.
    Mă gindii că, tot așa, o să mi se interzică și cafeaua, tutunul, alea-alea cu care nu-i dau pace fimei-mi. Trăiesc într-o lume care-mi vrea binele, și care e-n stare să mă lege dacă n-o ascult, ca pe nebunii furioși, ori ca pe sinucigași măcar. Unde zic și eu ca Moromete: Bine că le facurati pe toate și va mai rămase asta…lu’ Dabija, cu grija.
    Am avut grijă să nu trăiesc singur la bătrînețe, și văd c-am gresit: daca-i duce capu pe ăștia sa-i pedepseasca pe ai mei fiindca nu sint cuminte? Să le deschida dosar penal – nevesti-mi, juniorului, chiar și fiica-mi, prinFranta – pentru zadarnicirea prevenirii răspândirii, că m-a prins armata pe stradă în afara orelor de invoire?
    Ce atîta tevatură, eu le propun bunilor samariteni din capu trebilor țării, soluția finala: să nu mai dea pensia cui nu e cuminte. S-ar face și economie, s-ar cuminți și mosnegimea, ar fi si lumea liniștită, sa nu mai aibă si grija noastră, la atita necaz cit umbla dezlegat pe-afară.
    Așa inconstient cum mă aflu dpdv oficial, ajung a crede că are dreptate talianul ăla de enunta Legile universale ale prostiei, unde infractorii sînt singurii proști deștepți.

    Apreciază

    • Mon cher, mai întîi repet urarea de „la mulți ani”. Împrejuările, mai din jur, ai de ansambliu, nu ne-au permis să te sărbătorim. O vom face la anul, păstrînd cifra de 70. În al doilea rînd, mulțumesc pentru această autoanaliză împătățită. Cred că autoblocajul acela de zece ani n-a fost o idee bun, dar măcar nu l-ai eternizat. Am citit de două ori textul, ca om de vîrstă apropiată și ca psiholog, și n-am văzut vreun semn îngrijorător de îmbătrînire, ba din contra. Nu, nu, nu înțelege greșit, nu vorbesc de datul în mintea copiilor! Exercițiile amintte sînt excelemte, pentru că țin mintea în acțiune. Ca să îmbătrînească trupul trebuie să lași mintea să îmbătrînească prin nefolosre. Părinții mei au murit la vîrste înaintate, de niște boli fără ieșire, dar neașteptat de tineri. Cred că după pensionare și-au păstrta mintea mai activă deît pe vremea cînd erau salariați, Și da, ăștia care ne fac binele cu anasîna, nu știu un lucru bana – viața dpuneazză grav sănătății, ba chiar și vieții înseși. Doar că altfel nu se poate, nu mai e viață, ci un fel de moarte vie! Auguri!

      Apreciază

  19. Vali zice:

    Vreau să şti uce a păţit clericul de la Cluj care a împărtăşit cu aceeaşi linguriţă zeci de credincioşi în plină pandemie? Sau, pentru că s-a întâmplat în „ograda” unei catedrale mitropolitane, nimeni nu va face nimic?

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.