Moldova – S-a încheiat votarea!


În Moldova, pentru că în 17 secții de votare din străinătate aceasta continuă pînă la ora corespunzătoarea orei 21 din țară. Bineînțeles, dacă mai sînt buletine de vot! Presența la vot a fost superioară net celei din primul tur: peste 1. 605. 000 de votanți, adică mai mult de 53% din electorat. Dar nu atît de mare încît să putem face o estimare precisă a rezultatului. În termen de 48 de ore procesele verbale pe hîrtie vor trebui predate la CEC, iar în termen de 5 zile aceasta va comunica rezultatele oficiale, cele cu valoare juridică. Asta nu înseamnă că va trece atît de mult timp pînă vom afla ce s-a întîmplat. Numărătoare electronică a început, iar primele rezultate preliminare se știu, dar încă nu sunt semnificative. Probabil, pînă la miezul nopții, numărătoarea electronică va trece de 95% din voturi, iar mîine dimineață de 99%/ Puteți urmări procesul de numărare la linkul atașat. Probabil și la televiziunile din România.

Problema ar fi că în Comunicatul CEC, în care se cer vag scuze, se aduc mulțumiri și se fac promisiuni de viitor, nu sunt trecute cifrele oficiale privind închiderea scrutinului!

CEC anunță că la ora 21.00 s-au închis secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova

Publicat: 13.11.2016

CEC – Comisia Electorală Centrală anunță că la ora 21.00 s-au închis secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova, iar în afara țării mai rămân deschise 17 secții de votare. La fel, 5 secții de votare au solicitat prelungirea programului de lucru pentru a da posibilitate tuturor cetățenilor să-și exercite dreptul de vot.

La sfîrșitul acestei zile deloc ușoare pentru noi toți, aducem mulțumiri alegătorilor, pentru implicare și activismul civic fără de precedent. Apreciem înalt eforturile depuse de cetățenii RM, în special de cei aflați peste hotare țării și cei domiciliați în localitățile din stînga Nistrului, în vederea realizării dreptului la vot în cadrul turului doi de scrutin al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 13 noiembrie 2016.

Totodată, adresăm gratitudine funcționarilor electorali, reprezentanților APC și APL, observatorilor naționali și internaționali, pentru profesionalism și pentru aportul adus la buna organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale.

Alegerile din acest an au reprezentat o încercare pentru toți subiecții implicați în acest proces, îndeosebi pentru cetățenii Republicii Moldova, care, pentru prima dată după 20 de ani, au avut posibilitatea să-și aleagă Președintele țării în mod direct și liber exprimat. În aceste condiții, înțelegem perfect și nemulțumirea cetățenilor care nu au reușit să voteze, regretăm situația creată și ne asumăm partea noastră de responsabilitate.

Aducem la cunoștință că procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore și în contextul unei transparențe totale. Toți subiecții interesați au avut acces în timp real la informațiile privind prezența la vot, în baza aplicației online de dezagregare a datelor furnizate de sistemul informațional gestionat de CEC.

Comisia Electorală Centrală, a depus și va depune în continuare efortul necesar pentru a face față acestor provocări și pentru a asigura desfășurarea unor alegeri libere și corecte, cu respectarea cadrului legal existent.

În final, chemăm cetățenii RM la calm și să evite manipulările politice bazate pe argumente subiective, fără de un fundament juridic. CEC urmează să totalizeze rezultatele votării, iar după finalizarea procesului, de comun cu subiecții electorali, va identifica deficiențele existente și soluțiile necesare pentru evitarea acestora pe viitor. În acest context, reiterăm angajamentul făcut de Comisie în vederea implementării unor metode alternative de vot la distanță, în așa fel încît cetățenii noștri aflați peste hotare să nu să se confrunte cu astfel de dificultăți.

Sesizările și contestațiile depuse pe parcursul zilei la organele electorale privind organizarea și desfășurarea alegerilor au fost și/sau vor fi examinate și soluționate în modul stabilit de legislația electorală.

Codul electoral prevede că este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin.

Mâine, la ora 10.00, CEC va comunica bilanțul preliminar privind totalizarea rezultatelor celui de-al II-lea tur de scrutin al alegrilor Președintelui RM.

Poza e capturată cu trei sferturi de oră înaintea închiderii votului, de aceea cifrele sînt un pic mai mici!

https://www.privesc.eu/

rm_vot

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Moldova – S-a încheiat votarea!

  1. mihaela grancea zice:

    Da, s-a incheiat. Si Dodon castiga. „Votul universal” are riscurile lui. Suna nedemocratic ceea ce spun. Dar este un adevar trist.

    Apreciat de 1 persoană

  2. mihaela grancea zice:

    Cred ca da.
    Acum cateva minute m-am uitat pe agentiile de presa. Da, in diaspora s-au „depus” mari eforturi pentru a bloca votul. Dar, era de asteptat.
    Eu am fost de cateva ori in Basarabia…si populatia este confuza. Multi moldoveni au locuri de munca in Federatia Rusa, nu numai in Occident. In Chisinau, cele mai multe dintre publicatii sunt in limba rusa, canalele de televiziune cele mai vizionate sunt cele rusesti…si pe moldoveni ii intereseaza sa traiasca mai bine…diferenta la voturi este destul de mare…si o sa mai creasca….Era, in opinia mea, un dezastru previzibli

    Apreciat de 1 persoană

  3. Gyll zice:

    Iată că cele mai sumbre scenarii s-au adeverit.
    Dodon a câștigat ajutat masiv de guvernul așa-zis democrat de la Chișinău,CEC și toate instituțiile subordonate.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Mitingurile? Descărcarea tensiunii, menținerea unei stări de spirit… Vedem.

    Apreciază

Comentariile sunt închise.