Doctoratele la români!


cercetare

Postez două texte, primul este o analiză a doctoratelor acordate în România din 1990 încoace, al doilea conține situația la zi a „doctoratelor cu epoleți”, cele acordate de Academia de Poliție și Academia SRI. După cum constată autorii primei analize, numărul în sine al titlurilor de doctor acordate în România din 1990 încoace nu reprezintă o problema. Problema apare cînd constatăm uriașa aglomerație din ultimii cinci ani (30.000 din 67.000 în total) și scăderea dramatică a titlurilor acordate după izbucnirea scandalurilor legate de plagiate. E instructivă și analiza „doctoratelor cu epoleți” din cel de-al doilea articol. Dacă din punct de vedere cantitativ, ghinărarul de ismene Gabriel Oprea nu-i egalează pe unii colegi mai harnici, la plagiate deja îi surclasează. Introducerea la prima analiză: „Universitățile din România (și Academia) au produs din 1990 și până acum aproximativ 67.000 de doctori în științe. Numărul în sine nu este mare – avem 3,34 de deținători de astfel de titluri la 1.000 de locuitori, ceea ce ne plasează sub media europeană. Problema este că jumătate din numărul total de doctorate au fost obținute în ulimii 5 ani (peste  30.000, după 2010), ceea ce ridică numeroase suspiciuni privind calitatea lor, dincolo de proporțiile probabil unice în lume ale plagiatelor: a scăzut brusc de peste 3 ori în acest an, după ce doctoranzii s-au speriat de scandalul plagiatelor. Odată cu numărul lor au scăzut și alocările pentru universități.”

Mulțumesc lui Dorin Popa pentru semnalarea celui de-al doilea articol.

România doctoratelor: Sinistrul avânt și spectaculoasa cădere a unei industrii business to business între politicieni și universități

http://m.adevarul.ro/news/eveniment/exclusiv-doctorate-epoleti-lista-completa-1_580e3bf85ab6550cb8de2742/index.html

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Doctoratele la români!

  1. Dorin Tudoran zice:

    Maitre, bad sama ca, in Romania, singura industrie care produce la „foc continuu” e aiasta. Atunci, de ce vreti, boieri dumneavoastra, sa o sugrumati?

    Apreciat de 1 persoană

  2. Daca_nu_nu zice:

    No, zîsu-v-am că veni-va ziua când s-a trage linia? No, iat-o!

    Apreciat de 1 persoană

  3. mihaela grancea zice:

    A Plesu spunea ca politicienii si potentatii de toate „masurile”, prin doctorat, incearca sa castige onorabilitate. Eu cred ca mai sunt „vinovate” : dorinta de expunere a potentei potentei sociale (implict intelectuale), precum si concurenta socială din interiorul grupului (daca X are, veau si eu).

    Apreciat de 1 persoană

  4. Dana (Mara) zice:

    Iar recordul se pare ca este inregistrat de doctorii in agricultura, puzderie de doctori in stiinte agricole de trei ori mai mult decit Germania si noi importam intr-o veselie din Ungaria si aiurea(cel putin in zona Clujului) fructe, legume, cereale, produse procesate, paste fainoase, aproape tot de fapt. Vai si amar de capul nostru.

    Apreciat de 1 persoană

  5. O precizare binevenită, sosită prin mail, de la Dna Zoe Petre: „Va rog sa luati in considerare faptul ca, din 2006/7, noile reglementari ale stagiului doctoral au oferit BURSE de studii doctorale din fonduri europene. Bursele au fost semnificative si pentru stagiul din Romania, si pentru ca ofereau UN AN de studiu intr-o mare universitate din UE. Din cite stiu, acest program s-a incheiat, iar numarul condicatorilor stiintifici s-a redus cu aproape jumatate ca urmare a campaniei brutale de pensionari din 2011/12. Una e doctoratul la  mare universitate sau la academie, si alta – la academia de Politie. Articolul pe care il citati le amesteca nepermis. Cu toata consideratia, Zoe Petre”.

    Apreciază

  6. poftadecarte zice:

    Ce bine ca nu mi-am dat doctoratul in ultimii cinci ani!
    Iulian Baicus

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.