Rîs primăvăratec (7) – Dorin Tudoran: Cântă, zeiță, mânia ce-aprinse pe-Ahil Tismăneanu…


Nu am nici o admirație pentru noul ambasador al României în SUA, cu atât mai puțin după ce a refuzat să-mi primească mesajele critice la adresa fostului său șef, nu am nici o admirație nici față de fostul său șef, dar cred că gestul lui Volodea depășește bunele uzanțe și că Dorin Tudoran are deplină dreptate în această punere la punct.

Cântă, zeiță, mânia ce-aprinse pe-Ahil Tismăneanu…

– scrisoare deschisă adresată dlui Klaus Iohannis, președintele României –

EXCELENȚĂ,

Vă scriu într-un moment de cumpănă istorică pentru țară. Dacă Serviciile de Informații – atât cele interne, cât și cele externe – și-ar fi făcut datoria cum se cuvine, nu ar fi fost nevoie să aflați de la mine cele ce urmează.

Mesajul prin care dl Vladimir Tismăneanu vă aduce la cunoștință că este pe cale de a renunța, pentru a doua oară, la cetățenia română, ca urmare a hotărârii Excelenței Voastre de a-l nominaliza pe dl Andrei Muraru pentru funcția de ambasador în Statele Unite a produs un tsunami emoțional atât printre românii din țară, cât și printre cei trăind în afara fruntariilor ei.

În țară, milioane de oameni stau la cozi interminabile în fața spitalelor și policlinicilor unde așteaptă să fie eutanasiați la cerere. În afara țării, zeci de mii de români așteaptă în jurul ambasadelor și consulatelor României să li se aprobe dreptul la sinucidere din motive de conștiință. Din când în când, se aude strigătul ”Volodea – da! Iohannis – ba!”

EXCELENȚĂ,

Este inadmisibil ca nominalizări și numiri de felul acesta să fie făcute fără consultarea dlui Tismăneanu. E de-a dreptul scandalos că s-a renunțat la practica din timpul mandatelor dlui președinte Traian Băsescu, când nicio nominalizare de acest fel, nicio numire importantă, nicio desființare a unei instituții ori înființare a alteia nu se făcea fără acordul dlui Tismăneanu.

Dacă pentru numirea unui pârlit de Consul General la Marsilia a fost nevoie de prestigioasa recomandare a dlui Tismăneanu, cum de a fost nominalizat dl Muraru pentru ditamai postul de ambasador extraordinar și plenipotențiar în Statele Unite fără acordul dlui Tismăneanu? S-a ajuns până la nebunia de a fi numit un secretar de stat la Cultură, fără acordul dlui Tismăneanu.

EXCELENȚĂ,

Dacă nominalizarea dlui Andrei Muraru nu mai poate fi stopată, există o altă soluție care îl poate face pe dl Tismăneanu să se răzgândească și pe români să nu mai fie bătuți nici de gândul sinuciderii, nici de cel al uciderii.

Ca etnic german ar trebui să înțelegeți ce a priceput foarte repede etnicul dobrogean Traian Băsescu – virtuțile unei Realpolitik. Când dl Traian Băsescu câștiga pentru prima oară alegerile prezidențiale, dl Tismăneanu îi înforma pe români că noul președinte se poate dovedi un Hugo Chavez al României.

Sfătuitori inteligenți i-au recomandat președintelui Băsescu să nu se înfurie, ci să-i ofere ceva dlui Tismăneanu. I-a oferit și românii au aflat de la dl Tismăneanu că președintele Băsescu nu mai prezenta pentru România niciun pericol de tip Hugo Chavez, fiindcă devenise, rapid, un desăvârșit Henric al V-lea.

Oferiți-i ceva dlui Tismăneanu și liniștea se va așterne peste sufletele românilor, oriunde s-ar afla ei. Dați-i un institut, chiar două. Ce-ar fi, să zicem, o a doua ediție – nouă și deloc revizuită – a Raportului de Condamnare a Dictaturii Comuniste? Pașaport diplomatic, vilă la Snagov, Mercedes la scară, cu șofer cu tot, telefon mobil cu minute internaționale nelimitate, plătite de administrația prezidențială, sticla de single malt pe birou, câțiva purtători de servietă – logistica e cunoscută și nu neapărat foarte costisitoare pentru o țară cu darea de mână a României. Oricum, condiții pe măsura imenselor riscuri asumate de dl Tismăneanu.

Ar fi un capăt de țară retipărirea bestsellerului mondial Marele Șoc din finalul unui secol scurt în 100 de limbi și 500 de dialecte și însărcinarea ambasadelor României să facă ce au făcut și în trecut – popularizarea opului?

O primă recepție oferită în Washington D.C. de noul ambasador al României la Library of Congress unde să-i atârne de gât dlui Tismăneanu, în numele Excelenței Voastre, Colanul cu Ciolan al Tuturor Ciolanelor și să vorbească despre valorile morale ale monumentalei lucrări ar fi o strălucită lovitură de PR pentru România.

EXCELENȚĂ,

O Românie lipsită de cetățenia dlui Tismăneanu ar fi asemenea Parisului fără Place de la Bastille, Londrei fără Trafalgar Square, Berlinului fără Brandenburger Tor, Vaticanului fără Capela Sixtină și Țăndăreiului fără cioara vopsită.

Nu uitați că, în vreme ce președinții vin și se duc, eroii epopeici – asemeni stalinismului – sunt eterni. Tot așa se poate dovedi și mânia lor – eternă, epopeică și devastatoare.

Printre milioanele de români care stau la coadă să se sinucidă spre a marca astfel disperarea lor legată de știrea renunțării la cetățenia română de către dl Tismăneanu a început să circule o epopee. Primul ei vers indică o schimbare de paradigmă – de la gândul sinuciderii, la gândul uciderii:

“Cântă, zeiță, mânia ce-aprinse pe-Ahil Tismăneanu…

Apărând cetățenia română a dlui Tismăneanu, veți apăra liniștea sufletească și integritatea fizică a românilor, oriunde ar trăi ei. Și pentru asta, patria vă va fi, de-a pururi, recunoscătoare – înăuntrul și în afara hotarelor ei.

După cum vedeți, soluțiile sugerate de mine sunt rezonabile. Nu vă cer un miracol, adică nu vă cer să-l salvați pe dl Tismăneanu de moartea prin ridicol, căci nu sunteți Dumnezeu, ci doar un biet președinte. Și acela, ca să fiu sincer, nu unul pentru liniștea dlui Tismăneanu. Oferiți-i liniștea după care tânjește. O merită cu prisosință.

Cu mulțumiri și speranța că rândurile mele se vor bucura, cât de cât, de atenția Excelenței Voastre.

Dorin Tudoran

27 februarie 2021

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Rîs primăvăratec (7) – Dorin Tudoran: Cântă, zeiță, mânia ce-aprinse pe-Ahil Tismăneanu…

  1. Valentin Feyns zice:

    N-am reusit sa citesc pana la sfarsit. Plangeam in hohote si mi s-au aburit ochelarii.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Dan zice:

    Excelent textul lui Dorin Tudoran.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Scepticus Scepticus zice:

    Nu stiu mai nimic despre noul ambasador numit la Washington, probabil un ilustru anonim, dar stiu cate ceva despre VT și gasesc ca textul de mai sus este pe deplin justificat. Nu cred însă că personajul cu pricina are un minim simt al ridicolului și oricat de acide ar fi pamfletele domnului Tudoran nimic nu-l poate face pe prof Girueta (iertata-mi fie folosirea acestui termen asupra căruia domnul Tudoran are un copyright clar, recunoscut de toate jurisdicțiile) sa renunte la dreptul sau de a atinge cele mai înalte culmi ale ridicolului.
    Nici încăpățânare domnului KWI n-o inteleg, nu ar fi putut sa-i ofere un post de șef al Administrației Apelor de Ploaie, ca oricum s-a dovedit recent ca nu trebuie sa stii nimic ca sa fii inginer sau chiar director cand este vorba de ape, si astfel nu risca Romania sa-l piardă pe cel mai valoros politolog. Sunt convins insa ca daca s-ar gasi vreo 3 persoane care sa-l implore pe VT sa nu faca acest gest dramatic poate ca s-ar răzgândi. Cred cu tărie că o va face pentru ca stie ca fara el Romania este pierdută. Si nu ne poate lasa tocmai acum la greu.

    Apreciat de 1 persoană

  4. O bijuterie de pamflet! Am ras in hohote si, pana la urma, si cu lacrimi!

    Apreciat de 1 persoană

  5. mikyw zice:

    Sper ca n-o sa treaca anu
    Si Volodea Tismaneanu
    O sa faca alt demers
    La guvern sau la Congres
    Cum a facu unul mai ieri
    Sa-l faca sef la gunoieri
    La Galati sau la Vaslui
    Pe cine vrea Dumnealui
    Altul care shi-a suflat nasu
    In memoria lui ta-su!

    Apreciat de 1 persoană

  6. ionfercu zice:

    O bijuterie rară!!!!

    Apreciat de 1 persoană

  7. Gabriel Chiriac zice:

    Dincolo de discuția pe cazurile individuale, la fel de importantă mi se pare și cea de fond, referitoare la proveniența ambasadorilor… Pentru că ne putem uita și la alte mari capitale, nu numai la W. DC, cu aceeași îngrijorare – o excepție (notabilă excepție!) este dl. Luca Niculescu, jurnalist specializat pe extern care îsi indeplineste remarcabil misiunea. Nu contest priceperea sau prestigiul celor care vin din afara diplomației, dar simplul fapt că se apelează în mod constant la ei arată că „ceva e putred în Danemarca”… Dacă tot nu s-a numit un diplomat de carieră și a fost preferată o „tânără speranță”, și încă unde, la W. DC!, o alegere mai potrivită (în opinia mea) ar fi fost Corina Rebegea. E un exemplu, deși mai pot fi date…

    Apreciat de 1 persoană

  8. nicu olahus zice:

    Radem si facem mishto. Asta stim foarte bine . Tisman isi permite pentru ca Romania este o tara SECHESTRATA ! Toata lumea stie ca Iohanis-presedinte este un abuz ; ca alegerile sunt trucate, furate; ca exista o campanie jegoasa de denigrare a opozitiei, campanie dusa cu profesionisti ai raului etc…etc. Problema este ca nu are cine se opune.. toti fiind recrutati de CIA !
    Problema de fond a Romaniei este C.I.A. ! Dar un pamflet bun nu strica.

    Apreciat de 1 persoană

  9. mikyw zice:

    Stateam pe Zambaccian
    Si in fiecare an
    Parinti mei fredonau
    Cunoscutul ‘Bella ciao”
    Si ca prin forta naturi
    Strigau ‘viva Ibaruri!”
    Visul meu,cam inter alia,
    Era s-o vad pe Pasionaria
    Insa inganam ca,poate,
    Reusesc sa fug in State.

    Apreciat de 1 persoană

  10. mikyw zice:

    Imi cer scuze pentru ‘avalansa’ de ‘contributi de astazi,,insa mai am una:
    Sa fi fraier ca sa mori
    Ca mama si 2 suror*,
    Cu rusine sa sfarsesti
    In natatul Bucuresti
    Ori ce act este permis
    Nimic nu-i interzis
    Daca ai ambiti clare
    Ca sa ajungi cat mai mare,
    Sa faci absolut orice
    S’AJUNGI CEL MAI MARE CE???
    *p.s.;de fapt atat mama cat si cele 2 surori a lui V.T. s-au stabilit mai tarziu in Israel.

    Apreciat de 1 persoană

  11. stefanbragarea zice:

    Minunat text. Sincer, m-am săturat de tupeul lui Volodea Tisminețki.
    La asta se adaugă și admirația mea pentru dl Dorin Tudora, unul dintre puținii disidenți reali împotriva regimului Ceaușescu

    Apreciat de 1 persoană

  12. Anonim zice:

    Rideti voi, rideti dar Volodea e model de succes in Vicleniile lui Sscapin.
    I s-au reprrosat aiurea texte „pe linie” dar, daca asa se cerea, asa se livra – legea pietei libere, ai putea zice.
    Marele sau avantaj a fost si a ramas egoismul bine calibrat intelectual. A fost correct educat: trebuie sa stii carte ca sa fii Licheanu, altfel – ramii licheluta, nu mergi la export.
    Ei, a escrocat el doi presedinti, cu miinile goale? A!
    Crede ca „mai poate”? Ehei, citi mosnegi nu cad in capcana asta!

    Apreciat de 1 persoană

  13. mikyw zice:

    Iata opinia,posibila,a lui V.T. in versuri, relativ la a face cariera cu orice pretz:
    De vrei sa-ti faci cariera
    Pe Marte, Venus sau Tera
    N’are rost s-o faci pe sfantu:
    Mai intai gasiti mormantu
    Parintilor de mult plecati
    Si fara sa ezitati
    Faceti ce am facut eu:
    Flosositi-l ca WC-u

    Apreciat de 1 persoană

  14. Pingback: AMUZANT. Text excepțional al lui Dorin Tudoran la adresa lui Vladimir Tismăneanu - Clujul Politic

  15. Pingback: AMUZANT. Text excepțional al lui Dorin Tudoran despre Vladimir Tismăneanu - Clujul Politic

  16. Virgil zice:

    Luat si pus pe FB

    Apreciat de 1 persoană

  17. Boris Mehr zice:

    BUN PAMFLET, DAR ESTE DE RECITIT ȘI OBIECȘIA LUI VT

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.