Trump – al 45-lea președinte al USA


În ciuda tuturor pronosticurilor, Trump a cîștigat alegerile americane, repurtînd victoria în trei state cheie – Florida, Ohio și Pensylvania. Trump a cîștigat 274 mari electori, Hillary  218, necesarul pentru victorie fiind de 270. Diferența la voturile directe este foarte mică: 58. 203. 617 (47, 79%) pentru Trump, 57. 750. 863 (47, 42%) pentru Clinton. Hillary Clinton l-a sunat și a recunoscut că a pierdut. Acum, să vedem ce va fi, multe din declarațiile sale din campanie au fost cel puțin neliniștitoare, inclusiv pentru noi, europenii… În prima declarație de după victorie, Trump a spus: „Promit să fiu președintele tuturor cetățenilor americani…”

Update – Adaug harta rezultatelor.

donald-trump-foreign-poicy

http://www.francetvinfo.fr/monde/usa/presidentielle/donald-trump/donald-trump-bat-hillary-clinton-a-la-surprise-generale-et-sera-le-prochain-president-des-etats-unis_1910845.html#xtor=EPR-51-%5Bdonald-trump-bat-hillary-clinton-a-la-surprise-generale-et-sera-le-prochain-president-des-etats-unis_1910845%5D-20161109-%5Bbouton%5D

http://www.digi24.ro/

alegeri-in-sua-harta-rezultatelor3_72829900

 

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

46 de răspunsuri la Trump – al 45-lea președinte al USA

  1. vasilegogea zice:

    …iar republicanii au majoritate și în Senat, și în Camera Reprezentanților!…

    Apreciat de 2 persoane

  2. Ion Fercu zice:

    Mapamondul trece pe rudotel?

    Apreciat de 1 persoană

  3. mihaela grancea zice:

    A jucat bine. Scriu inainte de a ma duce la ore. Imi dadea impresia unui tip incontrolabil. Sunt subiectiva. Nu imi place datorita misoginismului, egolatriei, xenofobiei, exchibitionismului…frizurii de ratoi. Am zis-o! Dar, repet, sunt subiectiva. Oare vom avea un retro-izolationism? Nu cred ca este posibil.

    Apreciat de 1 persoană

  4. dorindavid zice:

    Cu ingaduinta dvs. pun mai jos un fragment din romanul meu Primii pasi (care isi cauta rostul in lume), fragment care in „lumina” alegerilor din SUA isi dezvaluie noi sensuri. Sper din tot sufletul sa ramina fictiune:

    „– De Philadelphia știam, spuse Azade, de clopotul ei celebru sau de „Declarația de Independență”, dar cu New York chiar a fost o surpriză!
    – Vezi, trebuie să vizităm și Philadelphia mea, și Washington, cîte motive să rămîi aici în State. Azade zîmbi. Stătu cîteva clipe pe gînduri.
    – Nu e chiar așa simplu cum o spui tu, începu ea. În primul rînd, mi-e un pic teamă, din două motive: primul, intoleranța crescîndă, pentru că „bufnițele nu sînt întotdeauna ceea ce par”, cită ea dintr-un serial faimos; al doilea, sînt puțin copleșită de dimensiunile acestei țări. Am mereu impresia că la un moment dat nu va mai exista acel ceva care o ține legată la un loc. Iar gîndul ăsta mă sperie…”

    Apreciat de 1 persoană

  5. danascumpu zice:

    ei, era de asteptat …

    Apreciat de 1 persoană

  6. Angelica Butnarasu zice:

    Cum pe mine ma pasioneaza numerologia, iata cifrele: este al 45-lea Presedinte: 4+5=9suntem in anul 2016- 2+1+6=9, ziua de azi=9, avem 3 de 9 3×9=27 2+7=9 ! Cifra 9 arata un sfirsit a unui ciclu! El este acum, un Presedinte a unor oameni care citesc din ce in ce mai putin, o lume suparata pe politicieni, nefiind un reprezentant al elitelor.Poate parea aiurit, bolnav si exchibitionist, poate fi rasist, uneori chiar mirlan, dar ezoteric, el este un Mecena, a studiat profund arta succesului” Viata este o cutie cu bomboane”!, e clar, are formule hot pozitive de invingator in partitura lui, este mereu un cistigator! O formula socanta, care a trezit America si a pus in dificultate 16 candidati politicieni de top, care ar fi folosit probabil aceleasi vorbe goale, discursuri sterse , mediocre.Partidul Republican este usor ametit, D.T. va fi un jucator global, un dialog constructiv cu Putin…toti sunt infrigurati in a descifra viitorul…este prima mea scriere politica…

    Apreciat de 1 persoană

  7. Angelica Butnarasu zice:

    Un norisor rozviolet pe care l-am parcat artistic la scara blocului, m-a adus spre dimineata acasa, usor cherchelita de la petrecerea cu Arhangheli; altfel, nu m-as fi incumetat sa ma joc politiceste…da cum Rolling i-a cintat Donaldului, am dat muzica mai tare, fiind uimita de discursul abil si echilibrat a unui cistigator tomnatic! Strasnica campanie electorala! Multumesc pentru incurajarile politicoangelice…

    Apreciat de 1 persoană

  8. Virgil zice:

    Desii toata media „politically correct” o sprijineau pe Clinton , eu mi-am dorit sa iasa Trump. Pentru un singur lucru si anume cei din cercurile superioare ale partidelor sa inteleaga ca daca sprijina clovni si tot soiul de parveniti (vezi clinton) se intampla sa aiba surprize.
    Eu cred ca Trump nu o sa fie chiar asa mai ales ca USA nu este Romania. De fapt acum USA are un soi de BASESCU presedinte. Sunt curios ce zice ambasada Americi in Romania mai ales ca de 10-15 ani ambasada/ambasadorii cu pricina a avut intotdeauna un comportament care nu poate fi numit diplomatic.

    Apreciază

  9. mihaela grancea zice:

    Hillary nu era o lumina, nu are carisma, program vag…dar, garanta o anumita continuitate in politica americana fata de Europa

    Apreciat de 1 persoană

  10. mihaela grancea zice:

    Nu cred ca este vorba despre asa ceva. Poate miscarea nu a fost potrivita, le aducea aminte de Bill. Dar, un rol semnificativ in alegeri l-au avut conservatorismul multor medii, dar şi radicalismele alimentate de amintirile crizei. La nivelul constiinţei colective, Wall-Street-ul e un ghem de conspiratii. Asa gândesc oamenii obisnuiti, am rude in USA care ma uimesc cu informatii despre mentalitatea americanului de rand. Si s-a tot sustinut ca Hillary a fost sponsorizata de bancheri.

    Apreciat de 1 persoană

    • Ceea ce este adevărat, WS a sponsorizat-o! Păi, conservatorismul este o caracteristică a mediilor americane, cum ieși din marile orașe și de la Hollywood. A popos de H, elitele americane au luat-o peste bot, toate. Dacă nu vor schimba ceva, vor avea parte de DT vreo două mandate…

      Apreciază

  11. mihaela grancea zice:

    Si… DT vrea doua mandate. De aceea trebuie sa satisfaca ceva dn promisiuni. L-au votat albii si barbatii, asa se spune. Dar mai exista si neoprotestanti afro-americani islamofobi. Am dat un exemplu.
    Da, in sud si in vest, e o lume traditionalista si fara cultura politica. Evident, nu ma refer la marile orase.
    Am avut sentimentul ca au votat intr-un context, desigur fortez nota, asemanator cu cel al alegerilor romanesti din 2000 (VTudor si Iliescu)

    Apreciat de 1 persoană

    • Asta am scris-o acum vreo luna, comparația cu Ro 2000. Cei care l-au votat au fost in cea mai mare parte cei care au avut cel mai mult de pierdut în criză și din pricina delocalizării producției provocată de globalizare. Asta nu e lipsă de cultură politică, ci ajungerea cuțitului la os…

      Apreciază

  12. Anca Vlase zice:

    Nici n-o apucat cucu sa cante o data si mutu´ o declarat ca el i´ de acord cu Trump:)))
    Cred ca pt pupincuristi ii tragic, pt ca sigur Donald are par pa cur:)))

    Apreciat de 1 persoană

  13. mihaela grancea zice:

    Desigur, sa nu uitam ca orase precum Detroit sunt ruine…Inteleg si faptul ca s-au decontat si greselile guvernarilor democrate.
    Extremistii care isi spun nationalisti au pupat cu graba mare…apropos de afirmatiile anterioare. Cum sa nu le placa Tramp cu discursul sau electoral xenofob, antisemit, rasist?

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.