Dorin Tudoran: O scrisoare de la Vladimir Bukovski


Prietenul Dorin iar a căutat prin imensele sale arhive și s-a oprit azi la o scrisoarea primită de la marele disident Vladimir Bukovski. Și, ca de obicei, amintirile o așează într-un frumos și afectuos cadru…

https://www.tudoran.net/post/o-scrisoare-de-la-vladimir-bukovski

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Dorin Tudoran: O scrisoare de la Vladimir Bukovski

  1. Dan Cristian Ionescu zice:

    Sint aici doua teme care ar merita discutii ample, discutii care insa nu vor avea loc niciodata. Din varii motive.
    De ce au crezut unii in comunism? Eu vad mai multe motive.
    1. Principiul social fundamental al comunismului (“de la fiecare dupa posibilitati, fiecareia dupa nevoi”) este un principiu eminamente crestin, preluat din Noul Testament (Faptele Apostolilor 4.34-35). A fost principiul pe baza caruia s-a constituit prima comunitate crestina din Ierusalim – care a esuat. Ca nu s-a aplicat in practica niciodata principiul marxist, asta este altceva.
    2. Ca la principiile teoretice comuniste au aderat multi saraci, exploatati, muritori de foame, este explicabil. Dar la aceste principii au aderat in prima jumatate a secolului trecut si multi intelectuali. Explicatia pe care o vad eu (opinie personala) este aceea ca printre intelectuali sint mai multi cei care dispretuiesc bogatia decit printre cei saraci, care o doresc. Intelectualitatea franceza este poate cel mai bun exemplu – multi dintre marii lor scriitori si poeti au fost comunisti. In general, trezirea s-a produs in momentul in care s-au lovit cu capul de pragul de sus. Lui Panait Istrati si Nikos Kazantzakis, dupa ce s-au dus la Moscova sa-l cunoasca pe Maxim Gorki. Printului Scarlat Callimachi, care si-a impartit mosia cu taranii, care i-a aparat in instanta pe muncitorii grevisti, care a fost internat de regimul Carol al II-lea de trei ori in lagare, i-a trecut dupa 1945, cind a constatat ca in loc de comunism s-a instaurat bolsevismul.
    Imi este foarte ciuda ca nu mai imi aduc aminte care scriitor sau filozof francez a spus aceste vorbe pe care le-am citit acum jumatate de secol: “Cine la 20 de ani nu este comunist, nu are inima. Cine la 40 de ani mai este comunist, nu are creier”.
    3. Comunism nu a existat nicaieri. Fiindca trecerea de la socialism la comunism presupunea (in teorie) desfiintarea statului. Ceea ce era imposibil din motive foarte omenesti, asa cum am scris in trecut. Care conducator ar fi fost dispus sa isi piarda privilegiile? Iar, admitind prin absurd ca ar fi existat unul, atunci numarul 2, 3 si ceilalti l-ar fi omorit fiindca tineau la privilegiile lor.
    A doua tema este mult mai delicata, motiv pentru care o enunt fara nici o dezvoltare. Tot din motive foarte umane, lasii, cei care nu s-au razvratit niciodata, care au tacut intotdeauna, ii urasc pe cei care au facut ceva. Si lasii fiind multi, foarte multi, se coalizeaza sa ii discrediteze pe cei curajosi.

    Apreciat de 3 persoane

    • Alexandr Zinoviev a dovedit prin analiză logică, a fost unul din cei mai mari logicieni ai secolului XX, inconsistența logică a marxixului, fapul că așa-zisul comunism științific nu e decît o ideologie și imposibilitatea dispariției statului. Ar trebuie să citeștii memoriile sale unde își reia în rezumat realizările din cărțile anterioare. Tocmai am recitit ediția franceză. Ar trebui săexiste și una românească…

      Apreciat de 2 persoane

  2. rameau zice:

    Mai e un aspect in Israel. Paraziții plătiți ca să voteze dreapta și mafionerii care profită de sistemul corupt sufocă libertatea si democrația..

    Apreciat de 2 persoane

  3. Mihai zice:

    În ordinea gânditorilor puri Vladimir Bukovski și Dorin Tudoran sunt serafimi.
    ”Dacă până la 30 de ani nu ești de stânga, n-ai inimă, dacă după 30 de ani mai ești de stânga și nu ești conservator, ești cretin…” (varianta Petre Țuțea)

    Apreciat de 2 persoane

  4. Anonim zice:

    Intelectualul este generos prin vocație civilizațională dar socialismul/comunismul ”a fost edificat” sub conducerea nonintelectualilor. La noi, de pildă, cei doi lideri comuniști erau din ”clasa muncitoare”, ”aveau origine sănătoasă”.
    Această origine crea paradoxul aparent că erai cu-atît mai periculos pentru comunism, cu cît veneai dintr-un șir mai lung de cărturari, cu cît aveai mai multe atestate culturale burgheze.
    Cumva, intelectualitatea ”progresistă, de stînga” a descoperit și promovat ghilotina care i-a luat gîtul. Fiindcă ”omul cu origine sănătoasă” a simțit instant că pericolul cel mare nu de la dușmanul de clasă venea ci de la gîndirea liberă.
    Intelectualul autentic nu poate fi îndoctrinat dar poate fi înregimentat, fiindcă – pînă la urmă – ”oameni sîntem și noi” – decît în GULAG, mai bine-n vilă de protocol.
    Îmi amintesc două episoade din ”gîndirea și acțiunea revoluționară” a Cîrmaciului. noua revoluție în agricultură și apropierea satului de oraș – copii din flori ai modernizării agriculturii și urbanizării. Erau de făcut chiar dacă nu era așa simplu. CAP devenea întreprindere cu angajați, aidoma celei industriale. Iar satele primeau apa-canal, asfalt, electricitate și gaze.
    Și ce a ieșit? Sclavie pentru ”aliata clasei muncitoare” și blocuri cu privata-n curte, în cîteva comune mai răsărite.
    Stînga occidentală nu e marxistă ori neo, e cinică – vrea comunismul bon pour l”Orient.
    IR

    Apreciat de 2 persoane

  5. Dan Cristian Ionescu zice:

    Din cite tin minte, Stalin nu provenea din mica burghezie. Parca mama lui era roaba iar tatal cizmar, fost rob eliberat. Si totusi, mama-roaba, a vrut sa-si vada ful preot si l-a trimis la seminarul teologic!

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.