1 Decembrie


Din foarte multe motive, chiar și meteorologice, nu mă bucură că legiuitorii buimaci de la începutul postrevoluției au ales această dată drept zi națională. Din la fel de multe motive, inclusiv meteorologice, aș fi preferat 10 Mai. Cum aș fi preferat să fi optat pentru steagul cu gaură, ca un averisment pentru conducătorii abuzivi… Iar cînd mă uit la fotografia de mai jos, făcută ieri, încep să mă întreb dacă e ceva obișnuit ca dominioanele și coloniile să țină zile naționale,,,

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la 1 Decembrie

 1. Păi dacă după 32 de ani tot în jos merge totul, mă mir că mă mai mir! Noroc cu voi că mai aflu din când în când câte ceva! Mereu trebuie să-mi echilibrez balanța…

  Apreciat de 1 persoană

 2. Anonim zice:

  Nici pe mine. Au pus sudistii zi nationala sa le arate ei celorlalti cine’i sefu’, sa ne dezbine astfel, nu sa ne uneasca.

  Cine’i ala din poza? Stoltenberg? Ce zice Iohannis acuma: „Poate ma aveti in vedere, totusi”.

  Am facut o cautare acum, Canada, de pilda, isi tzinea ziua, 1 iulie (1867) si inainte de 1982 (Repatrierea Consitutiei, Trudeau pirueta cu garoafa, pe langa Regina etc.) dar nu se chema Canada Day ci Dominion Day. Aici insa, ce pui atunci? Ziua NATO? Ziua Sudului? Cred ca mi’au prajit decodorul la caderea aia de tensiune. Plangeri la Orange, e.on, ANPC, tribunal, politie etc.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Alegerea zilei de 1 Decembrie s-a făcut într-un spirit naționalist specific anului 1990, cînd puterea neocomunistă miza pe conflictul cu ungurii pentru a se menține la putere. Și acum prostimea e ținută captivă cu parole naționalist-șovine, și de o parte și de alta a tranșeei artificiale dintre români și unguri. E de toată sila să mai tot auzi cîntece „patriotice” despre românii care sînt aici stăpîni și despre trecerea Carpaților cu arme. În loc să cultivăm un alt spirit.

  Apreciat de 3 persoane

 4. Julien Caragea zice:

  „Dominioanele și coloniile”?… Așa este, slugile trebuie să țină sărbătorile stăpânilor, nu pe ale lor personal…

  Apreciat de 2 persoane

 5. Lili Craciun zice:

  Nu pot să cred. Sigur nu-i trucată?

  Apreciat de 1 persoană

 6. Axinte zice:

  Poza e trucata.
  Umilisenia e la un nivel mai elevat.

  Apreciază

 7. Cred ca Iohannis tocmai observa ca i s-a gainatat o vrabie pe bombeu. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 8. Anonim zice:

  Ba văz ca rămase și paraponu de-acu un veac jumate, împotriva muntenilor – sudistii, cică. Care-și varsă nadufu fix de Ziua Unirii. Răni istorice nevindecate, pesemne… Păi, sa nu-i invidiem noi pe sîrbi, care-și făcura țara țăndări, de ieșiră enșpe republici falnice, care de care mai națională?

  Apreciază

 9. Anonim zice:

  Sunt de acord cu prima parte a comentariului: Ziua Nationala a fost aleasa nepotrivit, la inceput de iarna cand natura nu coopereaza. In plus, adevarul istoric e iar strivit… Adunarea de la Alba Iulia are o semnificatie simbolica dar nu este ziua unirii cum i s-a spus poporului la scoala si la tv de zeci de ani. Unirea a devenit realitate (act constitutional) de abia la 24 decembrie 1918. La chestia cu dominioanele si coloniile m-ati pierdut. Nu preseaza nimeni pe oficialii de la Bucuresti sa se comporte slugarnic. Si da, dominioanele au zi nationala.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.