Victoria Stoiciu:  Interzicerea vizelor pentru ruși va încetini emigrarea. Dar dacă îi convine lui Putin?


O citesc mereu cu interes pe auroare ori de cite ori îi descopăr o analiză, o anchetă sau un comentariu. Și cel mai adesea adesea cad de accord cu ea. Chiar dacă nu în toate detaliile, dar în ansmblu cad de accord. Cum se întîmplă și de data aceasta. Comentariul are o deschidere teoretică în care autoarea dfialoghează cu celebtrul test depre „vinovăția colectivă”, publicat după război de filosoful Karl Jaspers. Dacă la limită am putea vorbi de o vinovăție colectivă, nu la fel stau lucrurile cu responsabilitate, care e întotdeauna personală. Războiul nu a fost poenit de cetățenii ruși. ci de un dictator și acoliții săi, care dețin controlul total asupra întregii vieți din Federație. Aceștia pot fi și au fost supuși ostracizării și sancțiunilor internaționale. Dar totți rușii? Sigur idea intrzicerii vizelor pentru ruși s-a născut în țările care au avut o experiență traumatizantă cu Rusia/ Uniunea Sovietivă, devi țările baltice, Polonia, Finlanda, Norvegia, dar s-a extins și în alte țări europene. Nu sînr de accord în nouă situații din zcce cu actualul cancelat german, dar de data aceasta are dreptate. UE și-ar încășca propriile valori aplicînd o asemwnea sancțiune colectivă umai  nuui întreg popor.

Dar  mai mportante mi se par dimensiunile pragmatic ale chestiunii. Cei mai mulți susținători ai interzicerii generale a vizelor pentru ruși cred că măsuta va spori presiunea internă asupra regimului. E o iluzie, rușii vor continua, în mare parte, să sprijine declarativ regimul și să-l critice în gînd. De altfel, dacă la început protestele contra războiului adunau mii, zexi de mii, de participanți, pe măsura întețirii represiunii, acestea s-au rărit. Ca și protestele individuale. A sporit însă activitate de protest ale rușilot din străinătate. Logic, popoarele nu sînt alcătuite mai ales din eroi. E mai ușor să protestezi cînd pui o distanță rezonabilă între tine și Gulag. Menținerea vizelor ar spori dimensiunile acestui protest ectern și ar reduce baza de recrutare de noi soldați pentru frontal din Ucraina. Pe deasupra nu ar da apă la moară propagandei putiniste pe tema rusofobiei occidentale.

https://www.libertatea.ro/opinii/interzicerea-vizelor-pentru-rusi-va-incetini-emigrarea-poate-ca-ii-convine-asta-lui-putin-4246920

Dar există un aspect și mai grav – cum își vor salva libertatea, chiar viața, cei care își vor învinge frica și vor produce acte de protest deschisw? Avem exemplul fostului parașutist, combatant în actaualul război, repatriat după ce a fost rănit în lupte. Aceste a publicat acum două  săptămîni pe paginaa de pe vKontakte un text devastator de 141 de pagini, ZOV/ Zet, care de ieri a început să fi publicat în traducere și de The Guardian. În prima săptămînă după ce a postat textul, Pavel Filatiev a stat ascuns la prieteni. La începutul acestei săptămîni, a reușit să părăsească Rusia, cu sprojinul unui grup, ilegal desigur, de apărare a drepturilor omului…

https://www.theguardian.com/world/2022/aug/17/they-turned-us-into-savages-russian-soldier-describes-start-of-ukraine-invasion

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Victoria Stoiciu:  Interzicerea vizelor pentru ruși va încetini emigrarea. Dar dacă îi convine lui Putin?

 1. Radu Mârza zice:

  Evident că trebuie găsite mijloace legale pentru a-i ajuta (=vize) pe cei care au nevoi umanitare, politice, medicale, dar sunt de acord să nu li se dea vize rușilor care merg să facă turism în Europa. Sau să aleagă alte destinații.

  Apreciat de 1 persoană

  • Păi, cum s-ar spune o pledoarie pentru restrîngerea în massă a unui drept, cel de liberă circulație, de care Oropa face mare caz… Însă problema redutabilă este că tocmai cei care au absolută nevoie, nu vor putea pleca, chiar avînd vize, nu îi va lăsa regimul să o facă…

   Apreciat de 1 persoană

 2. eduardantoniu zice:

  Orice e impotriva rusilor e bun. Fiecare trebuie sa faca ceva oricat de mic impotriva lor. Altfel o mierlim cu totii din cauza lor. Nicio mila fatza de cei mai mari criminali ai istoriei.

  Apreciază

  • Vezi cum deriezi?! Sper că nu mai citești Tolstoi sau Soljenițîn, că nu mai asculți Ceaikovski, că nu te mai uiți lafilmele lui Tarkovski, în general că ai rult-o cu marea cultură rusă! Nu de alta, dar cred că ți-ar cauza…

   Apreciat de 1 persoană

  • Amalia Achard zice:

   Adica daca noi am avut un presedinte tiran si batut în cap (Ceausescu, desi el n-a facut rau lumii, dar sa presupunem), trebuia ca strainii sa ne urasca pe noi, toti românii?

   Apreciat de 1 persoană

 3. Anonim zice:

  Este Europa in stare de razboi cu Rusia, fie si nedeclarata? Daca da, interzzicerea vizelor o declara.
  Sa nu li se acorde vize militarilor- fie Si-n rezerva – si politicienilor, indifferent de asa-zisa apartenenta politica a lor.
  In Duma aia lor trebuie sa functioneze opozitia fata de razboi, daca exista. Se vede, insa, ca nu exista.
  Toata Germania a fost nazista dar nu natiunea germana a fost judecata la Nuremberg. Or, Rusia e departe de o asemenea situatie.
  Mai curind, ar fi de-ncurajat o migrare masiva a rusilor, sa-l lase pe Putin fara sold ati. Sa poata intra in UE si fara viza. Atunci, nu. I-ar mai lasa Putin sa plece.
  IR

  Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.