Eu sînt Ave (10)


Eu sînt Ave (10)

Am trecut de patru luni și sînt mai înalt, cu crengile mai bine dezvoltate și cu frunzele foarte mari și verzi. Încep prin a-i mulțumi lui Marco, care a spus în locul meu niște lucruri pe care eu mă sfiam să le spun, să nu-l supăr cumva pe omul care are grijă de noi. Mi-am dat seama că nu s-a supărat, ba chiar e și el de acord că de pe la mijlocul paleoliticului încoace, omul este cel mai mare inamic natural al copacilor, iar în ultimele sute de ani, a devenit și mai feroce. Eu și frații mei înțelegem că oamenii au nevoie de lemn, dar am fi bucuroși dacă distrugerea noastră ar fi mai controlată și dacă în locul unui copac ucis ar fi plantat altul. Dacă noi vom dispărea, vor dispărea și oamenii. Nu de foame, cum riscau dinozaurii, ci din pricina climei care ar deveni improprie pentru întreaga viață.

Știam de la frații mei, pe pe internetul copacilor, că oamenii au început să știe asta, să fie cuprinși de îngrijorare. S-a tot vorbit de împăduriri și reîmpăduriri, dar în ultima vreme s-a trecut, poate prea timid, la fapte. Omul mi-a arătat niște hărți și grafice cu terenurile deșertificate sau pe cale de deșertificare, cu planuri de refacere a ecosistemelor forestiere etc. Am încredere în el, am aflat că a fost foarte implicat în salvarea a sute de copaci din acest oraș, împreună cu alte sute, uneori mii de oameni. Au fost implicați și în replantarea teilor, tăiați mișelește peste noapte, de pe un bulevard central.

Dar mi-a plăcut foarte mult ce mi-a spus despre un om dintr-un oraș din altă țară, un fel de haiduc al copacilor. Acesta a plantat în douăzeci de ani peste o mie de coapci în parcurile din orașul său! I-a plantat ilegal și a spus că va continua să facă asta! Din ce văd, constat că uneori e bine să încalci legea, cea omenească…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Eu sînt Ave (10)

 1. Amalia Achard zice:

  Pe Omul acela care a plantat peste o mie de copaci, îl salut si eu cu plecaciune. Ba chiar ma gândesc sa-l copii (si sper sa reusesc). Daca nu în parcuri, oriunde se va putea.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Constantin Arcu zice:

  Este și o plantație de cafea, pe-aici: https://arcublog.wordpress.com/2022/08/03/plantatia-de-cafea/

  Apreciat de 2 persoane

 3. Francisko zice:

  Încet-încet se conturează un jurnal al lui Ave. Combinat cu al lui Marco, cu câteva zvonuri omenești din lumea largă, cu și fără războaie, ar putea ieși o carte cum încă nu avem…
  Ave, Ave! Adică: Salut, Ave!

  Apreciat de 2 persoane

 4. Emanuiel Pavel zice:

  Impropie vieții știute de noi.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Vasilica Ilie zice:

  Ce mare și bogat este! Trebuie să-i schimbați vasul, să se dezvolte mai bine. Să vă bucurați de el în continuare!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Virgil zice:

  Povestirea e frumoasa da intreb si eu Ave este lamai ?

  Apreciat de 1 persoană

 7. Gabriel Chiriac zice:

  Acolo unde sunt flori (copaci), există și bucurie. Pentru că florile (copacii) sunt poezii de dragoste recitate oamenilor de către îngeri.

  Apreciat de 1 persoană

 8. Tare grăbit la crescut Ave! Nici nu vreau să mă gândesc la un nou vas. 😁

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.