Dorin Tudoran: Definiții vs. Realitate


Dorin face o nouă analiză a campaniilor pentru alegerile din noimbrie, cele de la jumătate mandatului (mid-term elections). Asemănările cu campaniile noastre sîn izbitoare. Cele două partide nu acrebordează neam gravele probleme cu care se confruntă acum America, astăzi recesiunea a fost recunoscută oficial, ci fac schimburi frenetice de atacuri, insulte, jigniri. Poate din acest motiv tot aud de planul unor foști politicieni democrați și republicani de a crea un nou partid, pentru a depăși tot mai ineficientul sistem bipartizan american. Dar să mergen la analiza lui Dorin…

https://www.tudoran.net/post/defini%C8%9Bii-vs-realitate

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Dorin Tudoran: Definiții vs. Realitate

  1. Amalia Achard zice:

    Am remarcat aceste asemanari ale campaniilor electorale si în Franta, si am înteles ca se poarta atacuri, insulte, jigniri, cum spuneti, ca la usa cortului. Candidatii nu vin cu noi propuneri, cu solutii, ci cu lovituri sub centura, si care loveste mai tare, ala are mai mari sanse. Asta spune ceva si despre electorat, desi… de unde sa alegi când toti folosesc aceleasi metode?

    Apreciat de 3 persoane

  2. jellyfishb zice:

    Griner este un caz foarte important de PR pentru administratia Biden… la urma-urmei, intersectionalitatea baschetbalistei (femeie black, gay) impune un standard special din partea executivului… administratia trebuie sa arate electoratului radical de stanga si ideologilor woke ca lucreaza de zor la rezolvarea problemei. Evident o fac in stil Batman (si dai si lupta, neicusorule-puicusorule), dand cu bata in balta la orice pas. Dar nu conteaza, atat timp cat reusesc sa distraga atentia publicului de la probleme care vizeaza vasta majoritate a americanilor: inflatie, recesiune, securitate, etc.

    Apreciat de 2 persoane

  3. Scepticus Scepticus zice:

    Și totuși ceva deosebiri sunt între Romania și USA. In US încă nu s-a făcut o coaliție de guvernare între republicani si democrați și n-au adus la guvern un partid al unei minorități etnice, reprezentant al unei puteri megiese neprietene.

    Apreciat de 2 persoane

    • jellyfishb zice:

      Sistemul nu permite asa ceva. Din pacate, ambele partide sunt conduse de factiuni ce treceau in trecut drept radicale si apartineau periferiei – fringe politics cum se spune.. Democratii sunt captivi ideologiei woke iar Republicanii personalitatii lui Trump.

      Apreciat de 1 persoană

    • Nu mi se par fundamentale, minoritatile, de tot felul, nu toate prietenoase, sînt chiar in cele doua mari partide!

      Apreciază

      • Scepticus Scepticus zice:

        Nu-mi imaginez in guvernul american un partid Latinos al carui scop ar fi sa readucă Mexicului California, Arizona, etc. Noi avem unul.

        Apreciat de 1 persoană

    • Virgil zice:

      Pentru ca acolo sunt doar 2 partide iar o coalitie „de uniune nationala” este imposibila.
      Insa fiecare din partide sunt de fapt un conglomerat de diverse factiuni de la moderati din stanga /dreapta pana la extremiste de ambele parti (Cortez de exemplu in stanga , sutinatori ai lu Trump mi se pare mie gen guvernatorul din Florida

      Apreciat de 1 persoană

  4. Dorin Tudoran zice:

    1. Un al treilea partid nu are nicio șansă pe termen lung în America. Modelul scandinav – „A Treia Cale” – a durat a vreme, totuși a s-a subțiat în irelevanță.
    2. O vreme, Amrica a crezut că poate avea un al treilea pol politic – Libertarienii. Rămân interesanți în jocul gândirii politice și constituționale, dar fără șanse reale la electorat.
    3. Mi-e teamă că un al Treilea partid nu va duce decât la deturnarea unor voturi de la Democrați și Republicani, caz în care democrații vor ieși avantajați.
    4. Trump nu are nicio șansă să cârștige nominalizarea Partidului Republican. Pericolul imens pentru republicani va fi ca Trump să candideze independent. În acest caz, voturile pe care le va deturna de la republicani îi vor face pe aceștia perdanți fără drept de apel. Democrații vor avea votrui destule să trimită la Casa Alba fie Mortul-din-Păpușoi (Biden), fie impostoarea incompetentă Kamala Harris, fie eterna speranță Hillary Clinton. E greu de crezut că republicanii vor avea timp să lanseze un candidat puternic, vu portanță națională, nu doar în Florida.

    Apreciat de 3 persoane

  5. jellyfishb zice:

    Sondaj CNN de azi… 75% din Democrati nu il vor pe Biden pe buletinul de vot in 2024.
    Ii vor scoate pe Hillary, pe Bernie Sanders si pe Gavin Newsom la incalzire cu toate ca toti stau foarte prost la capitolul intersectionalitate.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Paul zice:

    De cand e PIB-ul standardul realitatii (autentice)? Mai ales ca sunt si inovatii, gen Dincolo de PIB (si nu doar pentru cei care nu au nevoie de Bancile de Alimente din SUA ori Elvetia).
    Care era totusi ideea? PIB-ul si baschetbalistii bine primiti oriunde se duc. Sau nu?
    Sau fragilitatea structurala a unei administratii de la care prea multa lume asteapta ceea ce este imposibil de livrat, chiar daca scrutinul public sau secret se baga peste tot, cu exceptia unor conturi care oricum nu se disting in marea masa de binefaceri paradisiace?
    Important este sa aflam impreuna, colectiv, desi de obicei se face analitic, chiar empiric.Pastelul.

    Apreciază

    • Dorin Tudoran zice:

      Comentariul dumneavoastră este mult prea pastelat pentru preferința mea pentru realitatea zilnică.

      Lumea nu așteaptă de la administrația Biden să livreze miracole. Așteaptă să mintă mai puțin, așteaptă să nu mai refuze realitatea, așteaptă să-și fa ă datoria, așteaptă mai puțină propagandă și mai kultă, mult mai multă expertiză, așteaptă să nu mai folosească pârghii ca FBI și DOJ pentru înăbușirea adevărului despre Hunter Biden și faptul că tatăl său a mințit cu nerușinare afirmând că nu avea/are cunoștință de afacerile fiului etc.

      Evident, însă, dacă preferați pastelurile, nimeni nu vă poate împiedica să le savurați – empiric sau analitic.

      Apreciat de 1 persoană

      • Paul zice:

        Pastelurile nu ma deranjeaza. Nimic nu ma mai deranjeaza, de la o vreme. Dar sa intram in logica dvs. Lumea nu asteapta miracole, dar asteapta imperios ca toate aceste lucruri, stiute de multa vreme, unele, altele abia aparute,
        plus problemele lor cotidiene sa fie adresate (cum se exprima specialistii romani in tot felul de chestiuni, pe care inevitabil le presara cu vocabula naratiuni).Deci rezolvate, avand in vedere caracteristicile si atuurile celor care ar trebui sa administreze puterea americana. Si bogatia. Si puterea ei normativa. Si actiunea ei nestiuta (in toate sensurile, inclusiv intern).
        Deci lumea asteapta ceva ce stie ca nu poate obtine. Common sense-ul nu cred ca s-a modificat in ultimele doua sute de ani.
        Toata lumea stie ca exact ceea ce toata lumea asteapta (aici si lumea mare) nu are sanse sa fie abordate serios vreodata, sub actuala administratie. Si va fi si mai rau, dupa cum Dvs. sugerati sau spuneati de-a dreptul. Daca nu o spuneati, desi este discutabil, pot sa o afirm eu.
        Deci suntem de acord. Dvs. stiind la fata locului (cu tot ce trebuie), eu fiind la mare departare si in principiu intrebandu-ma mereu de ce sa ma stresez inutil. Doar la noi nu se aplica nimic din viata americana, afara de propaganda unora care se vor cum li s-a sugerat ca isi pot imagina, frumos, ca un vis splendid.
        Pe scurt, nu contestam acuratetea, ci aplicabilitatea oricarei supozitii sau presupozitii ca aici suntem niste tipi care nu dormim noaptea de grija politicii externe a lui Biden si Blinken, ceva ce toata lumea acolo pun pariu ca detesta.
        Dar daca nu poti face nimic,
        aici nu aveti dreptate, in toata analiza dvs. Nu folosesti „naratiuni”. Faci ceva , gen unii pleaca, brusc, altii isi vor descoperi afinitati cu ceva ce nu au stiut niciodata.
        Deci iarasi vom fi de acord, desi sa fie clar. Nu va contest inteligenta situatiei. Nici macar sugestia, nespusul.
        Dar va contest ofuscarea, ca sa zic asa.Un pic de relxare produce efecte suprarealiste, dupa stiti ca nimeni altul.

        Apreciat de 1 persoană

  7. Dorin Tudoran zice:

    Nu de ofuscare e vorba. Raportul între ce se poate face și ce se declară, zilnic, că se face suferă de un mare dezechilibru. E ca pe vremea lui Ceaușecu (mă rog, o vreme dintre cele orwelliene) – este suficient să spună Biden că avem pâine, pentru ca asta să țină și loc de pâine. E destul să spună Blinken că este necesar și moral să oferi la schimb un terorist contra o sportivă care și-a făcut-o cu mâna ei și care, pe deasupra, detestă și steagul și imnul național, și națiunea trebuie să accepte acest gen de tranzacții. Da, cu această echipă nu prea e loc de speranță în mai bine. O altă echipă – nu neapărat republicană, nu neapărată democrată – ar putea face mai mult, chiar mult mai mult, fiindcă incompetența administrației locale a coborât ștacheta mult prea jos.

    Apreciat de 1 persoană

    • Paul zice:

      Scuze, dar nu am vazut replica dvs. Acum e tarziu, dar as vrea sa mentionez nu ca suntem de acord, cum gresit spuneam (in acord ar fi mai democratic, pastrand deferenta necesara), nici anume ca este suficient sa ai dreptate deplina, cum aveti , nu doar in acest caz, dvs. Ba chiar cred ca stiti mult mai bine ca mine ce incerc sa sugerez.
      Mai concret, as zice ca, paradoxal, Blinken este un secretar de stat foarte bun. Doar ca are nevoie de directie politica, in rest se inscrie in linia normala a politicii externe americane. Cu multa diplomatie, profesionalism, as zice. Problema este ca lumea azi are nevoie multa de diplomati ca el, dar are nevoie critica de directii de actiune.De input de putere, cum era o platitudine.
      Cat despre ofuscare. Nepotrivit, dar nu am gasit asa tarziu unul sintetic. Stiu ca e vorba de un mixt de judecati si valori si o indignare justificata, nu de ceva personal.Sau subiectiv in sensul pe care il sugereaza aceasta vorba, ofuscarea. Nu ca nu ar trebui, cateodata, dar stiu ca nu va permiteti dvs. insiva sa fiti prea subiectiv. Offul ramane off.
      In schimb, chestiunea cu relaxarea ramane. Realitatea este construita de unii, deconstruita de altii, suferita de multi si implinita cu o vorba bine aleasa. Poetica, de preferinta.
      Sunt convins ca dvs. stiti ca de acum si administratia asta se va corecta, singura. Nu se stie cine le-a dat un input, carevasazica, de putere, dupa cei 100 de pasi facuti de-a-ndoaselea.

      Apreciat de 1 persoană

    • Paul zice:

      Cat despre schimbul vehiculat, teroristul Bout cred, cu baschetbalista ignoranta (oare cat de ignoranta?), as zice ca asa se creeaza pretexte perfect justificate pentru discutii care nu trebuie sa ajunga la urechea omului de rand. Frustrat justificat de triplele standarde ale unora care nu prea mai stiu de ce se incapataneaza sa se considere indispensabili.
      Chiar si asa, eu sustin in ciuda tuturor dovezilor contrare ca este bine sa fie asa. Avand in vedere cat de mult mai rau poate fi, si va fi, e forma de dreptate a celor care se inseala mereu: media de masa de a 5 a generatie.

      Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.