Nechifor Bugeac Hronicariu: De ținerea de minte a lui Ceșmea-Vodă


Așa cum am dis ieri, filele care au venitu de la Hronicar sînt scrise de preste Ochean. Adi deaspre răgazurile ținerii de minte ale lui Ceșmea-Vodă…

Măria-Sa, Ceșmea-Vodă, Împăratul de preste Ochean, iaște vechi de đile; ci pre sărmanul nu l-au iertat boalele bătrâneților, că iaște și domniia sa om. Deci dacă deunăđi s-au prăvălit cu calul de hier den slăbiciunea trupului, ađi l-au aflat hronicarii cu răvaș pentru slăbiciunea minții; ci pre răvaș scriia ce să facă acesta, să nu uite – adecă „rădică-te”, „dă binețe lui cutare” și „fă întrebăciune cutare boieroaice”. Ci nu avem știință ce sfetnic i-au scris răvașul întru aducere aminte, numai una știm că nu au fost legiuită muiarea sa; că aceea ar fi scris: „Mergi la prăvălie și cumpără o vadră de vin, o jimblă, și doauă găini”. Iară de se pretrecea întâmplarea la noi în țeară cu Ioannie Vodă Gotul, numai una s-ar hi aflat scris pre carte, și anume – „Taci”.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Nechifor Bugeac Hronicariu: De ținerea de minte a lui Ceșmea-Vodă

 1. Anonim zice:

  Korrect!

  Apreciat de 2 persoane

 2. Scepticus Scepticus zice:

  Ma tot întrebam de unde Cișmea Vodă. Mi-a căzut fisa cam greu, semn ca acuși mintea imi va calca pe urmele celei a lui Cismea. Cișmea este de la Joseph Robinette Butonarul.

  Apreciat de 1 persoană

 3. McStronțiu zice:

  Ioanie Vodă-Gotul va să tacă și când o hi să hie chip cioplit.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.