23 06, ora 19, Casa Muzeelor: Lansare „Viața literară pe Bahlui” de Viorel Ilișoi


După succesul de la Bookfest, Viorel Ilișoi a luat decizia foarte bună să organizeze un lanț de lansări în țară. Joi va fi la Iași, sîmbătă la Botoșani, unde îl voi însoți. Pe pagina sa de Facebook, autorul anunță evenimentul de joi deosebit de apetisant. M-aș fi dus și dacă nu trebuia să iau cuvîntul! Dar mai întîi linkul către site-ul Muzeului Național al Literaturii Române din Iași:

(https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/evenimente/lansare-de-carte-la-casa-muzeelor-viata-literara-pe-bahlui-de-viorel-ilisoi/)

„Ancheta „Viața literară pe Bahlui” a făcut valuri în Iași, dar și în țară, la vremea ei, când a apărut timp de un an în revista „Timpul”. „România literară” o numea „un fel de soap opera pe care o urmărim cu delicii de matroană în siestă”. Acum s-a strâns între malurile de hârtie ale unui volum și este gata să se reverse în Iași.
25 de scriitori, de la debutanți la clasicii Mihai Ursachi și Emil Brumaru, printre care apare și bizarul Fanfan-Rechinul pușcăriilor, polemizează în paginile cărții. Bătălia cu vorbe tăioase, dusă fără milă, este arbitrată de scriitorul și gazetarul Viorel Ilișoi. La interviurile incendiare autorul a adăugat peste 100 de pagini de note, comentarii, povestioare, scurte biografii, la subsol. „Insist pe citirea notelor, cele mai multe convorbiri sunt savuroase, dar toate notele sunt instructive. Și eu am aflat o mulțime de lucruri!”, spune Liviu Antonesei într-o primă cronică dedicată cărții.
Toate acestea, alături de prefața lui Viorel Ilișoi, postfața lui Dan Lungu și indexurile de nume și de publicații, dau o imagine clară și surprinzătoare a vieții literare ieșene din urmă cu două decenii. De fapt, așa cum remarcă Dan Lungu în eseul final, este vorba de o realitate perpetuă, întrucât „mecanismele sunt aceleași, doar decorul și actorii se schimbă”.
Cartea va fi prezentată de Liviu Antonesei. El era directorul literar-artistic al revistei „Timpul” când s-a realizat și publicat ancheta. Acum a citit cartea cu lupa, la propriu, după cum a mărturisit public, așadar n-ar fi altcineva mai nimerit.
După prezentare urmează discuții cu publicul, autografe din partea autorului, bufet suedez și bârfă românească.
Vă așteptăm joi, 23 iunie, ora 19, pe răcoare, la Casa Muzeelor din Iași.
Sponsori: Agenția de PR Caracteristic, Capra noastră, Pofta focului, Cuptorul moldovencei, Casa de vinuri Gramma, cofetar Mihaela Barnea (Huși).”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la 23 06, ora 19, Casa Muzeelor: Lansare „Viața literară pe Bahlui” de Viorel Ilișoi

 1. Ce bine de voi că sunteți în apropierea aproape fiecărui oraș!
  CWS

  Apreciat de 1 persoană

 2. Nicolae Turtureanu zice:

  Don Viorel, vreau și eu cartea. Poate mi-o trimiți în pdf. Mulțămiri!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Mihai zice:

  Închin un pahar pentru lansare și pentru mine Bahluiul e Tibru.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Anonim zice:

  Uite-asa te-ajung faptele bune din urma. Aferim!
  IR

  Apreciat de 1 persoană

 5. Vasilica Ilie zice:

  Felicitări și mult succes astăzi, Viorel Ilișoi! Te-am văzut la Bookfest, ne-am salutat în grabă, și eu aveam lansare de carte în ziua aceea. Mă bucur că i-ați rămas în preajmă, domnule L. Antonesei și îi prezentați cartea. Cu felicitări și dv.!

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.