Andrei Kurkov: „Putin încearcă să distrugă Ucraina, dar deja a distrus Rusia“


Născut în 1961 în regiunea Leningrad, autor al aproape douăzeci de romane, tradus în circa treizeci de limbi, președinte al PEN Ucraina, Andrei Kurkov este cel mai cunoscut scriitor ucrainean contemporan. Și una din cele mai puternice voci ale denunțării invaziei rusești căreia țara sa a căzut pradă pe 24 februarie. De altfel, Kurkov a denunțat la fel de puternic și ocuparea peninsulei Crimeea în 2014.

Am avut norocul să mă întîlnesc cu literatura sa foarte devreme, citind ediția franceză a Morții Pinguinului. Apoi, grație editurilor Curtea Veche și apoi Paralela 45 am citit cele aproape zece cărți traduse în românește. Ultima apariție, Albinele gri (Paralela 45, 2022), mi-a fpst citită în zilele Paștelui din acest an, un dar minunat. Tocmai apariția acestei cărți a prilejuit vizita lui Kurkov în România între 13 și 15 aprilie, prilej cu care a susținut la Universitatea din București conferința Rolul scriitorului ca militant pentru o gîndire liberă, într-o lume liberă. Cu același prilej a acordat acest interviu scriitoarei Doina Ioanid, pe care îl preiau din Observator cultural.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Andrei Kurkov: „Putin încearcă să distrugă Ucraina, dar deja a distrus Rusia“

 1. eduardantoniu zice:

  Kyivul a fost iar bombardat ieri, tocmai cand acolo se afla in vizita secretarul general ONU, dupa vizita similara facuta lui Putin. Asta in caz ca mai e nevoie de dovezi despre cine/cum sunt rusii. Cata vreme exista ei si altii, nu va fi pace pe acest Pamant. Nu e razboiul lui Putin, e al rusilor. O rusoaica intrebata de TV ukrainiana cum justifica razboiul, raspunde nonshalant, tupeist, nesimitit, tipic lor: „Da’ voua cine v’a dat voie sa traiti mai bine ca noi?”. Zelenski a refuzat iar sa fie evacuat. Tot asa cum la TV rusa discutau nonsalant despre bombardarea NYC incat sa nu mai ramana nimic acolo, acum tot la ei mai circula si o harta in care Ungaria primeste TransCarpatia, Romania o bucata de Bucovina de Nord si de Hertza, Polonia redevine vecina cu Romania, Rusia e vecina cu Romania la nord si la est si la sud de Republica Moldova. TransNistria interzice parasirea „tzarii” de catre combatantii apti, iar Bulgaria a cerut cetatenilor ei sa paraseasca Republica Moldova.

  Apreciat de 2 persoane

  • Mestere, nu te pripi! Nu toți oamenii sînt trași la xerox. Kurkov însuși, născut lîngă Leningrad, din părinți ruși, scriitor de limbă rusă, dar crescur și educat la Kiev, se socoate – și este – cît se poate de ucrainean!

   Apreciat de 1 persoană

 2. ontelusdangabriel zice:

  ***// debilitatea științei
  care nu legitimează automat neștiința și
  separat
  teologia filosofia arta
  la științele tari nevralgia vine din formă
  prezentarea fatalmente deficitară
  simbolizarea conținuturilor din matematică et comp nu poate atinge aproape deloc spectaculozitatea intrinsecă
  științele soft dimpotrivă
  excelează la relații publice
  dar au un conținut quasi-ficțional
  de exemplu regularitățile & standardizările din psihologie nu depășesc în precizie relativitatea noțiunilor de teorie literară
  astfel încât
  deși instrument util
  necesar
  fascinant
  știința e premiantul clasei asupra căruia bullying-ul se manifestă oarecum de la sine
  din păcate
  imaginați-vă o întâlnire
  alegorică
  între logică emoție și voință
  să nu vă gândiți la funcționarea umanului
  riscați să deturnați ori să ratați comunicarea dintre cele trei
  nu le-aș spune grații
  ci creații
  fiecare fiind o lume în sine
  logică emoție și voință

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.