Michael Shafir: „Rușii iubesc războaiele cîștigate, mai ales cînd s-au desfășurat cu mulți ani în urmă“


De cînd a început invazia în Ucraina, prietenul nostru Cristian Teodorescu a inițiat un ciclu de interviuri centrate pe această temă fierbinte a zilelor noastre. În această săptămînă, ne răsfață cu această discuție excepțională pentru care l-a invitat pe profesorul Michael Shafir.

https://www.catavencii.ro/michael-shafir-rusii-iubesc-razboaiele-cistigate-mai-ales-cind-s-au-desfasurat-cu-multi-ani-in-urma/

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Michael Shafir: „Rușii iubesc războaiele cîștigate, mai ales cînd s-au desfășurat cu mulți ani în urmă“

 1. dorin zice:

  O analiză impecabilă, și nu doar a pozițiilor Rusiei și Occidentului, ci și a contribuției Trump-iei (Trumpia fiind nu doar țara din timpul conducerii bizonului, ci și urmările acestei conduceri, care încă se văd) și poziția Chinei, mai puțin „discutate” de, cum bine îi numește, mulțimea fără număr, fără număr, de anal-isti.

  Apreciat de 3 persoane

 2. eduardantoniu zice:

  Putin vrea o Eurasie de la Vladivostok la Lisabona/Rejkjavik.

  Apreciat de 1 persoană

 3. ontelusdangabriel zice:

  ***// cartea despre timp a lui solomon marcus
  reflecțiile împăratului marcus aurelius
  eseurile lui camus din omul revoltat
  câteva exemple pentru întreținerea minții
  care luată exclusiv cu relief de câmpie capătă mușchi și licheni
  și tema tonusului mental
  asociat artificial cu găselnița inteligenței emoționale
  când cineva relativ inițiat știe că lucrurile gingașe merg mai mereu împreună
  o lacună intelectuală ducând fatal la distrofie afectivă
  după cum
  aproape firesc
  un elefantiazis al sensibilității poate genera bulimia informațională
  despre aprilie se zice c-ar fi cea mai stabilă meteorologic dintre lunile primăverii
  dar multe se mai zic
  și-n fapt realul dovedește o tot mai pronunțată autoironie
  fără de care
  de altfel
  viața ar fi crunt plictis
  scorțoșenie fără noimă
  momentele în care un om nu se ia în serios
  în multe cazuri
  secunde privilegiate de poezie
  oricum mocirla are instrumente diverse prin care-și face simțită prezența
  dar
  you name it
  solomon marcus & marcus aurelius & albert camus

  Apreciat de 2 persoane

 4. jellyfishb zice:

  Biden e mai bun ca Trump
  Sa ii reamintim d-lui Safir cateva declaratii din ultimii ani…

  Trump in 2018

  Summitul NATO, in 2018:

  – incepe de la secventa 2:18 pentru cine nu are rabdare sa asculte introducerea lui Stoltenberg.

  Pe aceeasi tema:
  https://www.reuters.com/article/us-nato-summit-pipeline/trump-lashes-germany-over-gas-pipeline-deal-calls-it-russias-captive-idUSKBN1K10VI

  Biden in 2021

  Dupa inceperea mandatului ridicand sanctiunile instituite companiei care superviza constructia Nord Stream 2:

  https://www.reuters.com/business/energy/us-waive-sanctions-firm-ceo-behind-russias-nord-stream-2-pipeline-source-2021-05-19/

  „WASHINGTON, May 19 (Reuters) – The Biden administration waived sanctions on the company behind Russia’s Nord Stream 2 gas pipeline to Germany and its chief executive, Secretary of State Antony Blinken said on Wednesday, a move decried by critics of the project in Congress.”

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu știu Michael cum procedează dar eu cînd dau intreviuri, nu stau cu bibliografia clădită în jurul laptopului, nici cu videografia deschis-… Este vorba despre impresii, opinii… La Moș Bidon, pot presupune că a fost un gest de apropiere față de Germania, la început de mandat. La Trumpie, cu cele doup declarații perfect opuse la distnță de două săptămini de război, habat n-am ce-aș putea spune…

   Apreciat de 2 persoane

   • jellyfishb zice:

    In cazul Biden… fara indoiala o concesie Germaniei…

    In 2019, Statele Unite era pe deplin independenta energetic. Din prima zi de mandat, Biden a inceput sa demonteze tot ce a facut Trump. Asta se intampla sub presiunea stangii radicale, care desi minoritara in Partidul Democratic este cea mai vocala si a reusit sa se impuna ideologic, inclusiv in domeniul utilizarii combustibililor fosili. Am dat exemplul Nord Stream 2. Mai adaog anularea proiectului Keystone XL menit sa aduca petrol canadian ((11.000 persoane si-au pierdut slujba a doua zi) ) si suspendarea activitailor de foraj in Arctic National Wildlife Refuge (din motiv de poluare, rasism sistemic, etc.). Ca urmare, Statele Unite a inceput sa reimporte titei din Rusia (8% din necesar) si de prin alte tari arabe. Dupa izbucnirea razboiului din Ucraina, Biden a dat vina pe cresterea pretului la combustibili pe „interventia Ruseasca”, ceea ce nu reflecta realitatea. In zona in care locuiesc, preturile la benzina s-au dublat comparativ cu inceputul anului 2020.

    Trump are un stil idiot, o stim cu totii. Dar s-a plasat corect in legatura cu NATO si cu politica energetica in Europa si America de Nord, ne place sau nu.

    Nu e vorba de a sta cu bibliografia cladita, e vorba de a fi informat in legatura cu ceea ce se comenteaza. Respect opinia fiecaruia… am oferit o contra opinie si trimiterile la articole care imi sustin pozitia.

    Apreciază

 5. Michael Shafir zice:

  Și în acest moment cred că Biden este incomparabil preferabil lui Trump. Nu, nu stau cu interviurile anterioare în față. Tot n-aș putea „corecta” și decît să persiști în greșală (nu e cazul aici), mai bine te contrazici. P.S. Detest orice fel de pește sau fructă de mare. Pe bune.

  Apreciat de 1 persoană

  • jellyfishb zice:

   Eu am comentat pe politica energetica si pozitia referitoare la NATO… Ne place sau nu Trump a avut dreptate (pe langa altele).

   Ca Trump nu mai are ce cauta in viata politca asta e alta discutie.

   In rest, aluzia la fructele de mare este „cheap shot”. Dar asa se intampla cand ramai fara argumente. Multa grija cu greutatea. Pe bune.

   Apreciază

Comentariile sunt închise.