Liviu Antonesei:  Disparates – Războiul Ucrainei (2)


A doua zi de notații, a treia zi de război…

Liviu Antonesei:  Disparates – Războiul Ucrainei (2)

Intro

Sîntem în a treia zi de război, ieri și în această dimineață, agresorii continuă să bombardeze și să lanseze rachete asupra principalelor orașe ucrainene. La Kiev, mai multe blocuri de locuințe au fost lovite, iar în zori, forțele ucrainene au respins un atac de stradă la marginea capitalei. Pierderile rusești s-ar ridica la peste 2800, cele ucrainene sînt greu de calculat, dat fiind că rușii bombardează de-a valma, fără să „discrimineze” între civili și militari, între obictive civile și militare. Nu doar la Kiev, ci și la Mariupol, Odesa și celelalte mari orașe. Ucraina a acuzat deja forțele de invazie de crime de război, faptul e de altfel evident. Cînd treci cu tancul peste un automobil cu călători în el, cînd bombardezi locuințe, despre crime de război este vorba.

Fostul președinte Poroșenko s-a prezentat cu arma în mînă ca să apere capitala. Era însoțit de un grup de prieteni. Actualul președinte a refuzat oferta americană de a fi evacuat. Iată un fost fabricant de bomboane și un fost actor care au statură de bărbați de stat.

Ieri, o femeie cu copilul de mînă a trecut pe jos în România. Tot ieri, într-o stație de metrou din Kiev, care servește acum de adăpost, s-a născut o fetiță… Este posibil ca primul erou de război să fie un inginer, etnic român, care s-a aruncat în aer împreună cu podul pe care îl dinamita, ca să împiedice trecerea coloanelor de tancuri rusești spre capitală. Dumnezeu să-l odihnească.

Gary Kasparov revine!

După ocuparea Crimeii, fostul campion mondial de șah și fost lider al opoziției din Rusia, a oferit Vestului un plan de acțiune care să-l oprească pe acesta din aventurile sale belicoase. El a făcut propunerile, el le-a auzit, plus cîțiva oameni mai lucizi decît liderii occidentali. Aceștia au crezut că sînt suficiente niște sancțiuni mai degrabă soft. În prima zi de război, Kasparov și-a reluat planul e măsuri de pagina sa de Twitter. Dacă mă uit la pachetul de sancțiuni anunțat ieri, inclusiv blocarea conturilor din UE, Marea Britanie și State, aș putea crede că, de data aceasta, vesticii l-au citit oleacă mai bine pe Gary… Iată postarea sa:

„Ok, după ce ani de zile avertismentele mele au fost ignorate, azi am auzit doar ‘Gari, ai avut dreptate!’. Voi repeta ce am spus atunci. Iată recomandările mele:

 • Sprijiniți militar Ucraina, imediat. Prin arme, informații, tehnologie. Mașina de război a lui Putin trebuie falimentată.
 • Înghețați finanțele Rusiei și ale aliaților ei. Scoateți Rusia din fiecare instituție financiară și internațională!
 • Retrageți toți ambasadorii din Rusia. Nu mai e loc de vorbit. Noul mesaj unificat este: ‘Opriți-vă sau veți fi izolați definitiv’.
 • Interziceți toate elementele mașinii de propagandă globală a lui Putin. Nu-l mai ajutați pe dictator să răspândească minciuni și ură.
 • Demascați și acționați împotriva lacheilor lui Putin! Dacă Schroder (n.r. om politic german) și oamenii lui continuă să lucreze pentru Putin, aduceți acuzații!
 • Înlocuiți petrolul și gazul rusesc. Presiune pe OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), creșteți producția. Nu poți salva planeta dacă nu salvezi oamenii de pe ea.
 • Recunoașteți că vor exista costuri, sacrificii. Am așteptat mult, prețul este mare, dar va crește de-acum înainte. E timpul să luptați”.

”Călcâiul lui Ahile al lui Putin este faptul că el și clica lui își țin banii în lumea liberă, pe care spun că o disprețuiesc. Așa au ajuns să răspândească corupția, dar au oferit și o armă împotriva lor, dacă suntem dispuși să o folosim”.

Sancțiunile și banii lui Putin

Este limpede că, de data aceasta, sancțiunile occidentale, mai ales prin pachetul de ieri, sînt mai robuste decît în urmă cu aproape opt ani. Și mai urmează pachete de sancțiuni. Blocarea conturilor lui Putin în UE, UK și USA e binevenită, Kasparov are dreptate, ca la orice parvenit, banii sînt călcîiul lui Ahile. Sigur, cele aproximativ 200 de miliarde  blocate cu acest prilej nu reprezintă decît o parte din averea satrapului. Mai sînt banii din paradisurile fiscale, cei investiți, precum și cei ținuți la saltea. Ca orice mojic serios, păstrează mulți bani la îndemînă. O estimare a averii lui Putin, plauzibilă pentru că bine documentată, e de găsit în filmul lui Navalnîi, pe care l-am repostat acum două zile.

În ce privește „arma nucleară” a sancțiunilor, deconectarea Rusiei de la SWIFT, sistemul global de plăți interbancare, vesticii sînt încă divizați – englezii doresc aplicarea pe loc, americanii sînt înclinați să fie de acord, francezii socotesc că trebuie păstrată ca ultimă soluție, iar nemții se împotrivesc, pentru că ar avea de pierdut și economiile vestice. Toți au dreptate! Deconectarea ar prăbuși rapid economia rusă, dar afectele ar fi dureroase și asupra celorlalte economii. Eu aș aplica măsura pe loc, dar eu n-am în grijă decît mica mea gospodărie! Sper încă că poziția germană nu are legătură cu faptul că documente STASI acum desecretizate dovedesc că în tinerețe actualul cancelar a fost un puternic simpatizant comunist…

Moscova crede în lacrimi

Nu mă refer desigur la satrapul oriental și la camarila sa, ci la populația rusă, popor și elite intelectuale. În ciuda faptului că amplele manifestații de protest din prima zi de război – peste patruzeci de orașe, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, cu zeci de mii de participanți – s-au soldat cu mii de arestări, ieri protestele au fost și mai ample și iarăși au fost mii de participanți arestați. În ritmul acesta, în curînd, jumătate din tinerii ruși vor fi pe front – sau pe fronturi, pentru că Putin tocmai a amenințat Suedia și Finlanda, care și-au anunțat intenția de a adera la NATO -. Iar cealaltă jumătate în închisori.

Astăzi, a fost dată publicității o scrisoare deschisă de protest semnată de multe sute de personalități ale vieții academice din Rusia, iar numărul semnatarilor e în creștere constantă. Mulți scriitori ruși au făcut publice mesaje de protest, între care marea prozatoare Ludmila Ulițkaia, care a spus: „Durere, frică, rușine – asta simțim acum. Trebuie oprit imediat războiul abia început”. În context, ramintec că marele scriitor Andrei Kurkov, președintele PEN Ucraina, care a protestat imediat ce a început războiul, este de origine rusă și că a protestat și la ocuparea Crimeei și la arestarea lui Navalnîi.

Poate nu e rău să reamintesc reacția promptă a PEN Cluburilor naționale, inclusiv cel din România, și a PEN International…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Liviu Antonesei:  Disparates – Războiul Ucrainei (2)

 1. Emanuiel Pavel zice:

  Mai mult decât corect!
  Pacea în lume nu se va instaura decât prin dispariția fizică a hitlerului secolului 21 și al lacheiilor cei mai fideli lui.

  Apreciat de 3 persoane

 2. eduardantoniu zice:

  Da, Andrei, 32, lasa in urma sotzie gravida in 7 luni si fetita de 4 ani. A treia postare de sus in jos ieri la 1:30am ora noastra, daca se vede.

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100012609190705

  Parasutisti neanderthalieni rushi aeropurtati in Lviv incearca sa opreasca furnizarea de arme catre Ukraina. Un terorist cecen de 27 ani a fost capturat. Pentru asasinarea lui Zelenski si uciderea de ukrainieni, un intreg detasament de teroristi ceceni e inrolat in armata animalului putin, care, in plus, culmea marlaniei, pentru diversiune, mai lupta impbracati si in uniforme ukrainiene.

  Apreciat de 4 persoane

 3. Gabriel Chiriac zice:

  Inginerul din armata ucraineană, cel care s-a aruncat în aer cu podul, este etnic român?

  Apreciat de 1 persoană

 4. A.D. Defta zice:

  Preacuviosul Satrap pare descumpănit foarte. S-a zborșit către ereticii șvezi și spălăciții fini, cei cu graiul întortocheat, cum că afurisenia-i va păștea de se vor încârdăși cu ticălosul Apus. Necugetată încumetare: păi dacă se ostenește atâta cu neînsemnații ucraineni, cei neînarmați și blăstemați, cu atât mai vârtos se va nevoi cu becisnicii scandinavi care, pe lângă îndrăcita cerbicie, mai sunt înzestrați și cu mașinării spurcate cu aripi și roți multe, că necuratul i-a înzestrat cu multă închipuire de născociri diavolești. Ptiu, ptiu! Oare javrovul cel cu chip angelic și pururea de-a dreapta stătător al preacuviosului, pierdutu-și-a harul cumintei sfătoșenii?

  Apreciat de 1 persoană

 5. Danut Dudu zice:

  Corecta analiza ta (chiar daca unele dintre fapte sunt deja istorie). Ceea ce este mai periculos, din punctul meu de vedere este implicarea lumii muslmane prin garda personala a lui Putin care deja a trecut granita avand un singur obiectiv: decapitarea conducerii actuale a Ucrainei.
  Pe de alta parte, trebuiesc luate in calcul si costurile pentru NATO&Comp in urma eliminarii Rusiei din sistemul swift: crestere exponentiala a preturilor la prrincipalel materii prime (printre care si cerealele). In plus, trebuie tinut cont si de faptul ca sistemul swift (ccare loveste mai mult in economia americana este contrabalansat de apartenenta Rusiei la tratul BRICS care are propriul sistem de decontare. Oricum, evolutia eveimentelor trebuie monitorizata cu atentie cu atat mai mult cu cat Ucraina s-a dovedit (pana acum) o nuca tare pentru proteza lui Putin.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.