Liviu Antonesei – Disparates: Războiul Ucrainei (1)


Disparates – Războiul Ucrainei (1)

Nu am de gînd să țin o cronică a războiului început ieri, constat că presa, chiar și cea băștinașă, informează destul de corect, adesea și rapid, evoluția de pe fronturi. Voi nota aici mai degrabă gînduri mai generale provocate de evenimente și voi semnala unele detalii semnificative.

Nu e un galop de sănătate!

Nu știu ce și-au imaginat Putin și strategii săi militari, ajunși acolo nu prin merite militare, ci prin obediența față de nebun, dar campania din Ucraina e departe de a fi un galop de sănătate. Armata ucraineană nu a dat bir cu fugiții, ci din contra, deși în inferioritate numerică, rezistă remarcabil pe toate cele patru fronturi deschise de agresori – doboară avioane și elicoptere, distrug tancuri, provoacă victime printre militarii ruși, după surse oficiale britanice, peste patru sute cincizeci. S-ar putea ca cei 35.000 de saci de cadavre aduși de trupele ruse să se dovedească insuficienți. Și da, iau prizonieri, inclusiv o întreagă baterie motorizată. Conform declarației oficiale de dimineață a conducerii Ucrainei, pierderile proprii sînt de 57 de morți și peste 150 de răniți, majoritatea civili… Cifrele sînt provizorii. Azi va fi o zi decisivă, probabil că trupele ruse, care vin din două direcții, vor încercui și vor ataca Kievul. Forțele militare ucrainene spun că sînt pregătite pentru apărarea capitalei. Deocamdată, constat că armata ucraineană este mai bine pregătită și mai bine înarmată decît în momentul ocupării Crimeii.

Cît am fost plecat, au apărut niște noutăți. Trupele putiniste au intrat în periferia Kievului, apărarea orașului, a mai doborît un avion inamic, iar voluntarii civili primesc arme și cockteiluri Molotov. Rușii mai aduc ajutoare din Belarus.

Ioc, carnaval popular…

Nu sînt de mirare manifestațiile de solidaritate cu Ucraina și de condamnare a agresorilor. Dar mai interesant este ce se petrece în Rusia. Ieri, multe mii de persoane au protestat împotriva atacării Ucrainei în peste 40 de orașe, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg. Au fost arestate mii de persoane. Iar protestele au avut loc la o zi după ce regimul a dat un nou decret care interzice protestele. Aș spune că gestul criminal nu are parte de aplauze, ba din contra. Se poate presupune că, în afara camarilei si a aparatului de putere civilă și militară, această aventură mai este eventual sprijinită de nostalgicii Uniunii Sovietice, de generațiile cu carnet de vechi membri PCUS, iar numărul lor e în scădere. Iar acum nu mai este vorba, ca în timpul crizei cecene, despre „sălbateci musulmani din Caucaz”, în seama cărora au fost puse și acte teroriste înscenate de noul KGB, și de frați slavi, cu care rușii au coabitat pașnic mai mereu.

„N-am avut de ales!”

Nu știu de ce dinozaurul a simțit nevoia să-și ceară scuze de la oamenii de afaceri pentru neplăcerile cauzate de aventura sa belicoasă. Chiar înainte de intrarea trupelor în Ucraina, primii cinci oligarhi au pierdut 32 de miliarde de dolari, Ce pierderi vor urma nu doar la nivelul oligarhilor, ci al întregii economii ruse, odată cu intrarea în acțiune a sălbăticiunilor, care vin în pachete, este imposibil de calculat, putem doar spune că pierderile vor fi devastatoare. Și asta fără a se aplica „arma nucleară” economică, care are puțini fani chiar și pentru occidentali, efectele perverse putînd fi resimțite și de economiile vestice. Dar la nevoie…

Scuza lui Putin față de mediul de afaceri a fost „n-am avut de ales”! Serios? Un om sănăttos are mereu de ales și știe să-și calculeze pașii. Numai nebunii nu au niciodată de ales, că îi mînă boala din urmă!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Liviu Antonesei – Disparates: Războiul Ucrainei (1)

 1. Poetry855 zice:

  „N-am avut de ales!” este replica tipica data de criminali cand ajung sa fie inchisi si isi povestesc faptele. invariabil, mai devreme sau mai tarziu rostesc aceaste cuvinte.

  Apreciat de 3 persoane

 2. Poetry855 zice:

  pe retele, se pare ca romanii discuta cu ucrainienii sa le ofere pe termen mai lung sau pasager cazare si masa. si multi specifica gratis. un ardelean care si-a refacut satul abandonat – adica vreo 40 de case – din banii lui, ba a facut in ppropiere a invitat mamele cu copii sa vina sa locuiasca acolo unii spuneau ca nu pot ca nu au cu ce sa iaa din Kiev . 3 masini au plecat din Romania sa ii aduca.
  multe se intampla si aici de bine nu doar demonstrative
  chit ca ucrainienii vor in Polonia sau Germania. sunt si multi romani disperati pe acolo.

  Apreciat de 2 persoane

 3. eduardantoniu zice:

  „35.000 de saci de cadavre” – 45 stiam. „iau prizonieri” – le’am vazut mutrele. In Romania ar fi sigur votanti HAUR, cocalari, comunisti, legionari, asistati, clienti de birt si de pacanele, probabil chiar cu mai putzine clase decat interregio Galati-Cluj, care, dupa rintroducere dupa suprimare in pandemie, mai are doar clasa a doua. „generațiile cu carnet de vechi membri PCUS” – tancurile rusesti poarta secera si ciocanul. ” Iar acun nu mai este vorba, ca în timpul crizei cecene, despre „sălbateci musulmani din Caucaz” ” – teroristii ceceni lupta impreuna cu rushii impotriva ukrainienilor. „fără a se aplica „arma nucleară” economică ” – boul de Scholz „nu e bine sa renuntam la gazul lor [atunci mananca fasole, boule!], nu e bine sa’i scoatem din circuitul bancar etc.”. Atunci ce e bine, boule? Dementul a zis ca are o arma noua fara rival pe planeta. Cica ar fi deja marturii de uzul uneia numite termobare. Daca nu scapam imediat de el cu orice pret atunci murim toti din cauza lui, idiotule! „n0am avut se ales”!” – pe vremuri foloseam la mishto expresia „N’am avut alta solutie”. Acum, insa nu mai pot sa fac asta.

  Apreciat de 3 persoane

 4. auracreitaru zice:

  Textul este „aproape finalizat”, a confirmat un diplomat european, cerând și anonimatul. „Sper să putem lua măsuri în următoarele ore sau zile. Și dacă nu reușim în Consiliul de Securitate, mergem direct la Adunarea Generală”, a adăugat el.
  Din cauza dreptului de veto de care se bucură Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, acest proiect de rezoluție este sortit eșecului în acest for. Ar fi apoi înaintat Adunării Generale a ONU în cazul în care rezoluțiile nu sunt obligatorii și unde nu există drept de veto. – surse diplomatice

  Apreciat de 2 persoane

  • Asta e pe principiul sa facem totul. In momentuk de fata, esentiale sint sanctiunile aplicate Rusieisi ajutorul militar acordat Ucrainei. Ambele sint initiate, dar trebuie un rtim mai bun…

   Apreciat de 3 persoane

  • eduardantoniu zice:

   Animalul rus nu mai are ce cauta acolo numai dupa asta. Locul acela era al Uniunii Sovietice si sunt mai multe state succesoare.

   Statele curva care au votat impotriva ieri 42-47:

   Serbia, Belarus, Azerbaijan, Armenia, Rusia.

   Ma mir doar de Armenia, totusi.

   Apreciază

 5. auracreitaru zice:

  Ref la declararea regiunilor separatiste ca state independente – pe care Ucraina nu le-a atacat în vreun fel (pretextul lui putin)

  Apreciat de 1 persoană

 6. A.D. Defta zice:

  Aud că Papa ar fi lăsat deoparte protocolul și s-a dus la ambasada sovietică pentru a cere oprirea barbariei. Oare preasfântul pravoslavnic Kiril ce are de zis despre tărășenia asta?

  Apreciat de 1 persoană

 7. Virgil zice:

  Din ciclul „N-am avut de ales” prca am mai auzit-o in alta formulare : Am fost un dobitoc

  Apreciat de 1 persoană

 8. Anonim zice:

  Eu ma-ntreb daca americanii puteau evita razboiul daca voiau ori chiar le pasa de Ucraina. Era clar ca Rusia n-adusese atita amata la granite doar ca s-o arate, ca voia ceva de la NATO – adica, de la americani. fiindca NATO e US, Asta stiu de cind ne bateam noi sa intram in, iar toti vesticii europeni ne spuneau unul si-acelasi lucru – vorbiti cu americanii.
  Iarasi ma-ntreb de ce Trump a sus despre Putin ca e genial fiindca a-nceput razboiul, si de ce a mai spus ca – daca era el la Casa Alba – asa ceva nu s-ar fi-ntimplat.
  Pina la urma, decizia de-a fi razboi – fie si limitat aici, linga noi – a fost la mina tuturor actorilor din acest film horror. Ne amintim ca seful formal al NATO a declarat ca Ucraina e pe socoteala ei intr-un eventual conflict cu Rusia, iar Biden si-a chemat toti oamenii de-acolo, acasa. E clar c-au acceptat ideea razboiului, a invaziei, pentru care au pregatit si sanctiuni.
  IR

  Apreciat de 1 persoană

 9. Scepticus Scepticus zice:

  Sancțiunile asupra oligarhilor sunt o direcție la un picior de lemn
  Ele se aplica de peste 7 ani fara vreun efect
  In fapt nu se prea aplica. Au pierdut oligarhii dreptul de proprietate asupra lui Arsenal și Chelsea, ultima câștigătoare a campionatului european? Au fost pierdute casele lor de la Monaco, Nisa sau London (sau Londongrad cum o se spune de cate oligarhi)? Nu.
  Boris J mințea acum 2 zile in Camera Comunelor ca proprietarul lui Chelsea este pe lista sancțiunilor. Chestionat de liderul opoziție i a trebuit sa retracteze. Oligarhii si-au dorit banii in banci elvețiene sau britanice si și-au mutat yachturile la Monaco.
  Oligarhii au cate 2-3 cetatenii si pot evita sancțiunile. Nu vor mai merge la plaja pe Riviera? Merg la Ialta sau in Tailanda.
  Europenii s-au ferit să aplice sancțiuni economice severe pentru ca au interese economice majore in Rusia și banul dictează. Banci franceze si germane, Renault are uzine acolo, BP investitii in petrol, iar nemtii sunt cei mai implicați. Ce fel de sancțiuni cand europenii încă cumpăra gaz rusesc care finanțează armata rusă?
  Ucrainei i s-a alimentat iluzia ca poate intra in Nato deși se știa că pentru a intra este nevoie de cel putin doua conditii: lipsa de dispute teritoriale (pentru asta a trebuit Emil C sa semneze tratatul cu Ucraina) și votul in unanimitate a membrilor existenți.

  Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.