În ediția din această săptămînă, sub genericul Pallady, brand de țară, revista Observator cultural publică un exceăpțional dosar dedicat marelui pictor de la a cărei naștere s-au îmășinit anul trecut 150 de ani. De altfel, de-a lungul anului au fost cele cinci mari expoziții aniversare. Semnează: Sorin Alexandrescu, George Banu, Vlad Bedros, Vladimir Bulat, Magda Cârneci, Bedros Horasangian, Adrian-Silvan Ionescu, Doina Lemny, Carmen Muşat, Ana Negoiţă. La linkul urmîtor, prezentarea proiectului:
În acest moment, toate textele dosaului sînt postate pe site-ul revistei. O căutare după numelelui Pallady, vă conduce la fiecare în parte. Eu voi ieși să caut ediția print. E de colecție.
Foarte interesant ca e si Bancila tot 150. Plimbandu’ma duminica la pranz si in Parcul Copou luna asta, am zarit coroana la soclul cu bust. M’am documentat acasa. Dar mi’ar iesi Pallady 151, anul asta, atunci.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nuți iese rău, dar marile expoziții de la București au fost vernisate anul trecut…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
ah, unul din preferatii mei. pe langa desene superbe, picturi care au taiat subiectele vremii, Jurnalul este o minunatie…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E un gigant, fii mulțumită de preferință…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Édouard Manet a deschis polemica celebra a femeii de pe canapea, unde raspundea maestrilor vechi, cu o capodopera aparent absurda, in care spunea ca nu atat subiectul ar trebui sa ne intereseze cat mai ales potentarea culorilor (si a volumelor) in spatiului grafic.
are si Palady multe nuduri pe canapea, de fapt, toate femeile pictate de el, imbracate sau nu, au o senzualitate de netagaduit.
dintre cele multe, unele par – dar nu stim sigur – raspunsuri picturale unor genii artistice. (Francisco de Goya, de exemplu)
dintre toate, o panza intitulata clasic, Femeie pe canapea, infatoseaza de apt doua femei. una in planul indepartat, femeia de pe canapea, iar alta intr-un selong, in planul apropiat, mult mai conturata, mai materiala.
ei bine, tinand cont de titlul tabloului care cere concentrarea pe femeia din departare, gestul pare misterios.
m-am intrebat daca nu cumva este o ironie la adresa felului in care iluzia este mult mai atragatoare, daca nu cumva nea spus ca ceea ce nu este f bine, clar, aproape, este, de fapt, adevarata ispita artistica..
iata aici imaginea tabloului
https://www.g4media.ro/emisiunea-de-marci-postale-nuduri-in-pictura-romaneasca-de-miercuri-in-magazinele-romfilatelia.htm
ApreciazăApreciat de 1 persoană
linkul nu merge, mai incerc cu acesta

ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aici se vede…
ApreciazăApreciat de 1 persoană