Armand Goșu: „Putin a ajuns un Petru cel Mare pe dos“


Excelentăideea prietenului Cristian Teodorescu de a kua, în aceste vrenyri înfierbîntate, un interviu unui din cei mai cunoscători ai „chestiunii ruse” de ka noi. Fe cîte ori am ocazia îi urmăresc analizele și sînt de acord cu Cristi că AG bate toți analiștii noștri militari și „ăn civik”…

https://www.catavencii.ro/armand-gosu-putin-a-ajuns-un-petru-cel-mare-pe-dos/

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Armand Goșu: „Putin a ajuns un Petru cel Mare pe dos“

 1. Radu Mârza zice:

  Foarte interesant. Mulțumim!

  Apreciat de 1 persoană

 2. eduardantoniu zice:

  eraMlecurteP. Autorul e ori macar a fost ruda cu Simona care a luat premiu la FILIT anul trecut?

  Apreciat de 1 persoană

 3. Gabriel Chiriac zice:

  Ca o întotdeauna, dl. Goșu înțelege mizele și știe cum să le explice. Le desface ca pe o matrioșka. Cu el poți vorbi ore în șir despre Rusia și spațiul ex-sovietic… Mulțumesc pentru postare!

  Apreciat de 1 persoană

  • Cu plăcere, E aproape singurul care știe cum stau lucrurile cu Rusia. Cîți ar fi observat relația dintre recrierea manualelor si re0centrarea asiatică a imperiului:

   Apreciază

   • Gabriel Chiriac zice:

    Exact, da, da… Iar în noile manualele școlare sunt multe detalii interesante care vin să completeze jocul de puzzle al lui V. Putin. De exemplu, momentul creștinării cneazului Vladimir este considerat o formă de consolidare a statului, cneazul Vladimir apelând la religia creştină (în subtext, ortodoxă), ale cărei dogme asigurau ordinea internă, a societății și – mai ales! – o ordine care conferă statului o bază morală. Spre deosebire de manualele vechi unde acest moment era explicat simplu și direct, Vladimir – cneazul, nu actualul lider, deși se pot face analogii : ) – a simțit politic necesitatea de a-şi creşte şi consolida puterea personală, calitatea de monarh creştinat oferindu-i un statut superior în faţa tuturor celorlalţi lideri tribali din lumea slavă de est. La fel de interesant, perioada Elţîn este prezentată una a criminalităţii organizate, nu se menționează lichidarea în urma deciziei lui Stalin a conducerii Armatei Roşii şi consecinţele acestui act în anii 1941-1942. Și multe altele care vorbesc de la sine despre multe, multe… În fond și Mein Kapf a fost mărturia completă a orientării lui Hitler și a planurilor sale de viitor, doar că nu s-a obosit nimeni din mainstream-ul politic de atunci să o citească, poate așa ar fi fost evitat Munchen-ul, Anschluss-ul și toate atrocitățile care au urmat.

    Apreciat de 1 persoană

   • Multumesc drumos…

    Apreciază

 4. elsadorvaltofan zice:

  Excelent material. Argumentat , logic, competent. Mulțumiri.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Anonim zice:

  Si „Europa” s-a reorientat spre Asia, ba chiar si Asia s-a, spre ea insasi. Numai Africa nu s-a, fiindca Africa-i ocupata prin definitie, nu apt-combatant. Iar procesul n-a-nceput cu Putin ori cu chinezii, ci cu japonezii de-acu’ cinzeci de ani, si cu „tigrii asiatici” de dupa. Dar uriesenia Chinei de azi e ca forta gravitationala a soarelui – coplesitoare.
  Asa ca „sfirsitul istoriei” e al istoriei europene, care nu mai are nimic de oferit lumii, va ramine-n terfeloage ca marile imperii antice – ilustrare a infinitei corsi i ricorsi.
  Toate astea nu ne-ncalzesc defel pe noi, traitorii de azi. Intelegerea mecanicii celeste, universale, globale, imperiale etc. ramine exercitiu intelectual cita vreme „viata nu e in alta parte” ci la noi, in noi si pentru noi. Or, pe noi, acum, ne intereseaza daca va fi ori nu razboi. Daca nu, tant mieux.
  Solomonic finalul lui Gosu – Romania va cistiga chiar daca nu va fi razboi.
  IR

  Apreciat de 1 persoană

  • Rusia vrea sa-si recapete statutul de mare putere, asta dovedeste aratarea de acum a muschilor. Doar ca sta eimposibil cu o economie bazatape exportul de resurse, un PIB mai mic decit al Canadei si cu locul 40 in lume la cercetare stiintifica si tehnologica… Pe deasupra, aventura militarabde acum a oferit Ocidentului ceea ce-ilipsea de 40 deani, un inmic, care a fost mereu un factor coagulant. Pina si icron a uitat de armata euroeana si alte timpenii, iar Germania a realizat ca noua conduct e un bun factor de presiune. In vreo zece bi, se vo reconfigura polii deputere. Rusia are doua sokutii, alianta cu Cgina sau cu Occidentul. Cu putin, a doua e imposibila, acest fiindun Petru pe dossi nerefromabil la cap. Prima prezinta pericolul disovariiin putina vreme. Deja in suduk Siberiiei sint maimuti muncitori chinezi decit bastinasi… Daca Rusia vrea sa se salvee are bevoie de altilideri, dar nu se vad!

   Apreciază

 6. Mihai Dascălu zice:

  A mai explicat unele lucruri și aici: https://www.youtube.com/watch?v=T1eCHAJwj6o&ab_channel=TVR

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.