Umberto Eco – Cum recunoaștem fascismul?


În 1995, marele și reretatul scriitor și gînditor italian, a publicat în The New York Review of Books articolul Ur-Fascism. Termenul s-ar putea traduce prin „fascismul etern”, „fascismul originar”. \eco pleacă de la constatarea că din peicina că din pricina multiplelor sale forme de manifestare, a versatilității, este foarte greusă definești fascismul și arunci are ideea genială de a inventaria trăsăturike sale esențiale, de regăsit în orice formă de fascism. Aici articolul

http://www.nybooks.com/articles/1995/06/22/ur-fascism/

După 20 de ani, Jason Kottke are excekenta idee să-și reamintească de articolul lui Eci și să scoată în evidență cele 14 trăsături inventariate de acests

https://kottke.org/16/11/the-14-features-of-eternal-fascism

În sfîrșit, am găsit roate aceste informații grație lui ihai Dinu Gheorghiu, care mi-a trimis linkul către o postare a lui Nicolas Carteron, care trece chestiune în revistă…

Cred xă în aceste vremuri în care acuzele de fascism se fac usor iar respingerea lor și mai ușot, grila lui Eco nee poate fi foarte utilă pentru a recunoaște fascismul, tendințele fascizante etc, Iată esențialul listei lui Eco…

. Cultul tradiției. „Nu trebuie decât să te uiți la programa fiecărei mișcări fasciste pentru a găsi marii gânditori tradiționaliști. Gnoza nazistă a fost hrănită cu elemente tradiționaliste, sincretice, oculte.”

2. Respingerea modernismului. „Iluminismul, Epoca Rațiunii, este văzută ca începutul depravării moderne. În acest sens, ur-fascismul poate fi definit ca iraționalism.”

3. Cultul acțiunii de dragul acțiunii. „Acțiunea fiind frumoasă în sine, trebuie întreprinsă înainte sau fără, orice reflecție anterioară. Gândirea este o formă de emasculare.”

4. Dezacordul este trădare. „Spiritul critic face distincții, iar a distinge este un semn al modernismului. În cultura modernă, comunitatea științifică laudă dezacordul ca o modalitate de a îmbunătăți cunoștințele.”

5. Frica de diferență. „Primul apel al unei mișcări fasciste sau prematur fasciste este un apel împotriva intrușilor. Astfel, Ur-fascismul este rasist prin definiție.”

6. Apel la frustrarea socială. „Una dintre cele mai tipice trăsături ale fascismului istoric a fost apelul la o clasă de mijloc frustrată, o clasă care suferă de o criză economică sau sentimente de umilire politică și speriată de presiunea grupurilor sociale inferioare.”

7. Obsesia pentru un complot. „Adepții trebuie să se simtă asediați. Cel mai simplu mod de a rezolva complotul este apelul la xenofobie.”

8. Umilirea de către bogăția și forța dușmanilor lor. „Prin o schimbare continuă a focalizării retorice, inamicii sunt în același timp prea puternici și prea slabi.”

9. Pacifismul face trafic cu inamicul. „Pentru Ur-fascism nu există luptă pentru viață, ci, mai degrabă, viața este trăită pentru luptă.”

10. Disprețul pentru cei slabi. „Elitismul este un aspect tipic al oricărei ideologii reacţionare.”

11. Toată lumea este educată să devină un erou. „În ideologia ur-fascistă, eroismul este norma. Acest cult al eroismului este strict legat de cultul morții.”

12. Machism. „Machismul implică atât disprețul față de femei, cât și intoleranța și condamnarea obiceiurilor sexuale nestandardizate, de la castitate la homosexualitate.”

13. Populism selectiv. „Există în viitorul nostru un populism TV sau internet, în care răspunsul emoțional al unui grup selectat de cetățeni poate fi prezentat și acceptat ca Vocea Poporului.”

14. Ur-Fascismul vorbește neolingvă. „Toate manualele naziste sau fasciste au folosit un vocabular sarac si o sintaxa elementara, pentru a limita instrumentele pentru rationamentul complex si critic.”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Umberto Eco – Cum recunoaștem fascismul?

 1. rameau zice:

  Valeu…. e plin cu ei !

  Apreciat de 4 persoane

 2. alin7130 zice:

  Excelent. Mulțumesc
  .

  Apreciat de 1 persoană

 3. elsadorvaltofan zice:

  Cu cat mai jos nivelul, cu atat mai sus fascismul. Adevarat si sintetic prezentat. De luat aminte!
  Si, da, Adrian are dreptate, sunt multi, mai multi decat am crezut si din ce in ce mai multi…
  Multumiri Domnului profesor pentru postare.

  Apreciat de 2 persoane

 4. Radu Mârza zice:

  Umberto Eco a fost printre cei mai deștepți oameni ai sec. XX.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Scepticus Scepticus zice:

  Sunt un pic dezamăgit. Sunt aici multe caracteristici soft dar lipseste o trăsătură fundamentală a fascismului, fie italian, german sau cel ce se naste azi intr-o multitudine de țări (nu doar estice): contopirea statului cu corporațiile.

  Apreciat de 4 persoane

 6. Virgil zice:

  Problem este ca si stanga a inceput sa se foloseasca de aceste abordari ca nu mai stii care sunt fascisti si care sunt comunisti

  Apreciat de 2 persoane

 7. A.D. Defta zice:

  Patologizarea, cronicizarea și manifestarea sub formă viral-cancerigenă. Odată contactat devine, pe termen mediu și lung, incurabil. Recrudescență constantă.

  Apreciat de 2 persoane

 8. elsadorvaltofan zice:

  Virgil, nu va razboiti cu mine. Eu nu sunt dusmanul.
  Dacă am o alta viziune asupra lumii nu înseamnă că este formata cu televizorul guvernului…care minte poporul. Nu cred ca a ne jigni… inteligenta ar duce la ceva. Am și eu familie la Ottawa. Fiecare vede în funcție de cum se reprezinta. Manifestanții au datoria, indiferent pentru ce anume manifesta, sa o facă în civism, nu e cazul, nepotul meu lucreaza la un hotel unde o parte dintre aceștia sunt cazați și nu vreți sa știți ce indura personalul, cu toate ca au fost primiți cu simpatie ideologica de către proprietar, confiscarea unui simbol mai cu seama al crimei împotriva oamenilor mi se pare dezgustător. Asa ceva nu e permis. Am primit poze făcute pe strada, de aceea va spun ca vedem ce ne interesează.

  Maine as ieși și eu sa manifest cu dânșii daca:
  Ar manifesta împotriva radicalizarii lui politic și corect, și sa o spună, dacă ar manifesta împotriva corporațiilor pentru modul în care ne sclaveaza pe toți, sa o spună, dacă ar manifesta împotriva corporațiilor care au dreptul sa facă orice, de la poluare până la non respectul contractelor și convențiilor, sa o spună, împotriva vârstei de pensionare care se tot lungește în timp ce noi suntem topiti de pe picioare înainte de vreme din cauza efortului de a presta impecabil, e cerinței de acoperi doua, chiar trei posturi pentru un salariu care în condițiile date devine ridicol, oricum are grija corporația sa te pună pe liber exact cu un an înainte de pensie. Maine as ieși sa denunț aceste avantaje tot mai multe, tot mai toxice pe care corporațiile le au asupra noastra. Corporația, cea mai comunista organizație în politica și corect, ipocrita, manipulatoare, aliniata cerințelor ca trebuie sa aiba imaginea care se poarta, cea mai fascista în violenta organizațională. Nu masca, basca și vaccin. Nu desprea asta e vorba acolo, acum.

  Da. Progresismul se face vinovat de felul în care a gestionat diferențele, argumentarile, luările de poziții. Sunt o progresista cu picioarele pe pământ. Știu ca s-a greșit. Categoria din care fac eu parte a ajuns sa fie detestata de progresisti pentru ca nu suntem aliniați la noul curent, de extrema dreapta pentru ca suntem la centru spre stânga. Genial.

  Dacă considerați ca un guvern nu e ok la alegeri știți ce aveți de făcut. Așa era parca în democrație. Persoanele care sunt acolo nu reprezinta nici în număr, nici în convingeri pe cele care nu sunt acolo, observati ca nu folosesc termenul majoritate. Cele care pur și simplu, indiferent ce gândesc nu sunt acolo. Au reflectat și au decis ca locul lor nu e acolo.

  Apreciază

  • virgil zice:

   Nu stiu ce sa va spun. daca va simitit cumva jignita a fost fara intentie si incep cu a-mi prezenta scuzele.
   referinta mea la sursele de informare este ca din ce am vazut eu acolo ei incercau sa minimizeze si mai ales sa induca in eroare populatia prin meotdele stiute de noi inca de la revolutie si mineriade (nu au mancat salam cu soia etc) Nu a fost nimic personal

   Execese pot fi, nu cred ca toti camionagii sunt ingeri , insa ce am vazut eu pe strada nu pare a fi nimic extraordinar . Nu stiu ce intelegeti dumneavoastra prin extrema dreapta dar cred ca nu exista asa ceva acu in Canada. Cred ca mai degraba de extrema stanga.

   Cat priveste corporatiile este adevarat ce spuneti insa nu este de dreapta . Ei se folosesc de o retorica de stanga . Cred ca mai degraba ce spunea Domnul Profesor ca „extremele se ating” si aici noi cumva suntem indusi in eroare .

   Simbolul cu stelele galbene este daca vreti o similaritate cu ce s-a intamplat in trecut cand o categorie de oameni a fost stigmatizata doar pentru faptul ca erau evrei. Asa se intampla si acum cu cei care refuza vaccinarea se incearca stigmatizarea lor.

   Apreciat de 1 persoană

 9. elsadorvaltofan zice:

  Pai se pare ca nu înțelegeți punctul meu de vedere. Sa explic clar.
  Eu, descendenta din familie evreiasca, nu doresc ca acest simbol sa fie confiscat. Nu exista si nu va exista vreodata similitudine. Este o nerușinare. Dacă ar exista doar puțin bun simt elementar, ca de conotații…

  Vaccinarea încerca sa oprească o pandemie. Cum sa o oprești dacă nu exista virusi, nu? Zău, am ajuns pe un teren minat. Lucrez în sănătate.

  Nu exista extrema dreapta în Canada?!
  Eu va rog sa va informați. În Québec sunt 45 de grupuri active atașate conceptului de Stat profund, GAMS fiind unul dintre cele mai prezente acum, La Meute fiind poate cel mai agresiv. La nivel de Canada peste 200. Grupuri care adera la Statul agenție după cum a pronat Nozik. Vrei un servicu, il cumperi. Doriti la spital, cumparati operatia. Nu aveti cu ce cumpara, puneti arma la tampla chirurgului. De fapt lipsa legii, a statului, a oricarei forme de organizare. Violenta și legea armelor ca forma de putere. Anarhie, ca de democrație, ne-am plictisit teribil.

  Bun. După așa minunata dezbatere, la munca. În rest…
  Die gedanken sind frei….

  Apreciat de 4 persoane

 10. Anonim zice:

  Imi suna a Marin Sorescu – pentru ca toate acestea trebuia sa poarte un nume/ li s-a spus … Fascism. Pornind chiar de la ideea ca extremele se ating, poate fi vorba de un singur fenomen, diferit conceptualizat, cam ca-n religiile-surori si vrajmase (ortodoxie-catolicism, siiti-suniti etc). I-as spune absolutism, devenit popular din regal. Populismul prin care se propaga este un vaccin impotriva unor virusi fie inchipuiti, fie dinadins lansati in lume. Scopul actiunii este controlul, nu bunastarea (sanatatea) populatiei. Iar scopul controlului este perpetuarea structurii sociale pe caste, firul rosu calauzitor in intreaga istorie a omenirii.
  Cind „controlorii” nu se mai tem „nici de Dumnezeu”, massa devine agitata pina la furtuna devasatatoare. Dupa care, se reia procesul de ordonare a lumii findca nu natura toata ci doar natura umana are oroare de haos. Potrivit exemplu este Comuna din Paris: in numele libertatii, egalitatii, fraternitatii, a-nceput stirpirea aristocratiei. Ori Revolutia din Octombrie, care a maturat si mic-burghezul, odata cu aristocratia si marea burghezie. In Vest, burghezia a instalat apoi corporatismul. In Est, s-a suit in copac politrucimea.
  Acum, lumea e uniformizata la loc, e democratica nec plus ultra. Si tot sintem nemultumiti? Om fi defecti…
  IR

  Apreciat de 2 persoane

  • elsadorvaltofan zice:

   Nemulțumiți suntem în matrice. E foarte bine. Felul în care ne manifestam ceea ce ne manifestam tine de omul care s-a debarasat sau ar fi trebuit sa o facă, de omul animal. Sau, nu.

   A filosofia, dezbate și a pune în aplicare sunt chestii foarte diferite.

   A discuta cu un microbiologist sau virusolog despre microbi și a te lupra cu microbii…chestii diferite.

   Nu știu, nu comentez apariția acestui virus, aștept ca toată lumea elucidarea. Treaba mea, ca profesie e sa contribui sa-l combat.
   Cu mijloace specifice meseriei. Așa după cum treaba informaticianului este sa stăpânească limbajul IT etc.

   Am ajuns sa ne prea pricep cu totii, cam la toate. Vorbeam despre avântul fără precedent al agnotologiei. Știința de a transforma neștiință în stiinta. E grav. Ne abatem de buna voie din drum.
   Facem multe scenarii, multe, prea multe. Dar la cel evident nici nu ne gândim. Existenta carteziana e detestata și încurajată existenta inuitiva. Intuiția are sensul ei, e necesară, dar nu tine loc de precizie.

   Din cutiile Pandorei au ieșit toate cheile pentru porțile iadului. Nici măcar una pentru o alta destinație.

   Apreciat de 2 persoane

   • Anonim zice:

    Honny soit qui mal y pense – in traducere libera „Al dracu sa fie care s-a gindit”, la pandemie – zic. Dar o vorba nerostita e ca aceea de-nceput, pluteste peste ape-ntunecate si cata spre lumina. Si-odata ajunsa, se sparge-n mii de seme, unele mai adevarate ca altele. Atunci, problema e sa devina endemie, ceva de tinut sub control prin preventie. Sa fie-mpinsa la loc, in intuneric, sa pluteasca acolo cit o voi dar la lumina sa nu mai iasa.
    Ei, cum facem, insa, reconstituirea vorbei cindva nerostite, s-o putem impinge la loc, in subconstient? Ce arheologie ar trebui aici? Una psycho, evident!
    Io la Psyche nu ma-ntorc, asa sa stiti dumnievoastra!
    IR

    Apreciat de 2 persoane

 11. Scepticus Scepticus zice:

  Vad ca textul meu a stârnit ceva dezbateri. On special de acolo unde nu ma asteptam: Canada. S-au spus multe lucruri interesante despre confuzia stanga-dreapta și cum se deghizează fiecare, as adauga totusi ca un criteriu imbatabil de diferentiere este politica de taxare și unde merg banii colectati. Restul este doar vanare de vânt.

  Apreciat de 3 persoane

  • Scepticus Scepticus zice:

   Bartolomeu Anania da ca explicație la vanare de vânt: din Ecleziastul osteneala pe cat de zadarnică pe atât de nesăbuita.

   Apreciat de 2 persoane

  • elsadorvaltofan zice:

   Da

   Apreciază

   • elsadorvaltofan zice:

    Banul acela e bun…parafrazând care e făcător de scoli, burse, spitale, teatre, carti, care se da intr-un impas, care ne ajuta sa aflam, sa evoluam, sa cercetam. Dacă banii colectați fac asta, bine e. Dacă o fac, în parte încă e bine. Dacă nu o fac deloc sau ni se iau bani din buzunar și noi nu zicem nimic, ne meritam soarta. Și acum, cine da bani pentru scoli, teatre , cercetare? Sa facă oare parte chestia asta din programul PC din Canada? Ghici ghicitoare…

    Apreciat de 2 persoane

  • Virgil zice:

   „On special de acolo unde nu ma asteptam: Canada. ” Asta este pentru ca, Canadienii de cand sunt liberalii la putere sunt supus unui proces de manipulare de nici in Romania pe vremea comunismului nu l-am intalnit. Problema este ca din cauza asta lumea a inceput sa se radicalizeze unii din motive ca au fost convinsi , altii din motive ca s-au saturat de prostiile care se p[ropagheaza acolo . Scoala din pacte a devenit veihculul cel mai important de propaganda. Imi aduc aminte cand premierul lu Ontario era Kathleen Wynne totul in scoli se invartea in jurul homosexualitatii. Chestia a culminat cu fica me in clasa a 3 care a venit acasa si a intrebat-o pe maica-sa de ce nu s-a maritat cu o femeie ca de la scoala le-a spus ca e mai bine cu o femeie decat cu un barbat . M-am dus peste invatatoare si am intrebat-o daca barbacsu stie de ce zice ea. Mi-a ranjit in fata ca asta este programa curiculara. M-am dus la director si i-am cerut ca fica mea sa nu mai faca parte din clasele la care se predau tampeniile astea si a fost de acord. Insa el a platit . Anul urmator nu a mai fost directorul scolii .

   Apreciat de 2 persoane

   • elsadorvaltofan zice:

    Cum spuneam, dumneavostra aveți în desen desenul dumneavostra. Înțeleg mult mai bine frustrarea. Ca orice frustrare, ne conduce rapid la a confunda merele cu perele. Stiu clar la ce va referiți, soțul meu lucreaza în școală. Nu vad nicio legătură între acest aspect, contestabil, criticabil și confiscarea simbolurilor altor suferințe, violenta gratuita, nerespectarea masurilor sanitare. La spitalul în care lucrez am pus în fata, pe lista de transplant pulmonar, bolnavi de covid, cetățeni nevaccinati, împingând în spate suferinzii de fibroza chistica. Suntem acum la diferența de programări de 3 ani.
    Din cauza numărului imens de nevaccinati ocupam sistemul de sănătate doar cu virusul asta în timp ce alți oameni așteaptă cu disperare sa fie operati sau tratați pentru boli evolutive, grave. Totul pentru nevaccinati, totul, in timp ce aceia care au făcut partea ce li s a cerut suferă silențios. Echitabil, nu?

    E greu sa fii obiectiv. E greu sa fii partizan decent. În general, repet, vedem ce ne interesează. Interesul imediat, personal. Extrapolam și facem în asa fel sa ne dam dreptate. A nostra. Reveniți la cele 14 puncte de la care a plecat initial discutia. Diferențele și diversitățile nu sunt pentru toată lumea. Dar aceasta este lumea în care ați decis și am decis sa trăim. Trebuie sa criticam, e absolut necesar, sa dau cu pietre, nu. Încă ceva, nu justificați ceva prin altceva. Mai cu seama nu justificați violenta, never!!!!!

    Apreciat de 1 persoană

 12. Poetry855 zice:

  Nu stiu daca in Romania aurolacii sunt fascistoizi din prostie, din doctrina, din componenta alandala a membrilor la varf. una zic, una sustin, alta fac.
  inteleg ca orice traditie nu e musai sa fie starpita, dar e musai sa nu devina exacerbata.

  Apreciat de 5 persoane

 13. tizul zice:

  Absolut toate sunt de găsit în ce am trăit noi între 1938 și, NU 1945, ci până prin 1990.

  Apreciază

Comentariile sunt închise.