Michel Houellebecq a sosit la Iași


Nu, nu a sosit chiar marele scriitor francez, ci un exemplar din cel mai recemt roman al său, Aneantir (Flammarion, Paris, 2022), lansat în Franța pe 7 ianuarie, după o laborioasă strategie de marketing. Pe 15 decembrie, a dost încheiată tragerea primului tiraj de 200. 000. Imediat, 600 de volume au plecat către presă, jurnaliștii fiind ruggați, din respect pentru cititori să nu scoatî o vorbă pînă în ultimq zi a anului/ Se înțelege că începînd cu 31 deembrie și pînă la lansarea pe piață, au apărut  sute, poate mii de semnalări în întreaga media francofonă. Două site-uri au publicat ediții electronice pirat, ceea ce a dat de lucru avocaților și informaticienilor editurii. În tot intervaluk, MH nu a făcut nici o declarație, nu a acordat nici un interviu, Caertea are 730 de  pagini, coperți cartonate, ediție de lux.Mulțumesc scriitoarei Amalia Achard pentru acest frumos dar. Și Poștei Romțne că, încet, mi-a adus-o!

Povestea acestui demers editorial și auctorial am citit-o într-un articol trimis de Nicolae Coande. Nu mai gîsesc linkul. Dacă îl mai are, îl adaug.,

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Michel Houellebecq a sosit la Iași

  1. eduardantoniu zice:

    Asta e bun? Ori macar putem porni de la el?

    https://www.euronews.com/culture/2022/01/07/michel-houellebecq-s-new-novel-aneantir-annihilate-anticipates-a-france-in-decline

    O faza cu pastrat secretul a avut si Rick Wakeman, cand a fost decorat cu un ordin imperial. Intr’un recent interviu, a spus ca trebuia pastrat secret, altfel i se retragea. Nu i’a spus soacra’si pana cu un sfert de ora inainte de acordare. Cand a venit apoi imediat inapoi dupa ceremonia de acordare, la miezul noptii, ea daduse deja 8 telefoane in acest sens. Ca un supliment, de umor autoflagelant:

    „Ce i’ati face premierului Boris Johnson? – I’as cumpara toate albumele mele solo si l’as pune sa le asculte”.

    Apreciat de 5 persoane

  2. elsadorvaltofan zice:

    Apreciez in prezentările din Franța ca toate punctele de vedere sunt la vedere. Nu se ocolește nimic, pistele sunt deschise. Obiectiv, deschise. Politic și corect nu omoară creația, incă, și, sa speram ca boala Nord-Americana nu va lovi.
    Spuneam despre autor cu ceva timp în urma ca ma enervează. Tema mereu aceeași, fiecare apariție e cumva altfel, stilul același, cumva altfel, bref, mereu interesant, captivant, enervant în aceeași gama.

    În lectura, între a adera imediat la enunțurile epicului și a detesta o anumita intoleranta, agresivitate fata de situații, teme contemporane ești, ca cititor, între puseuri, enervat, iarăși. Drogat, nu mai lași cartea din mana pana nu o termini. Cand s-a terminat începi deja sa aștepți pe următoarea.

    Pana și necititorii de Houellebecq îl cumpăra pe ascuns. Cum sa nu te enerveze?!

    Apreciat de 2 persoane

  3. ontelusdangabriel zice:

    ***// un nobil scriitor houellebecq
    a scos un nou roman pe piață
    că lumea-i luată la refec
    degeaba carte-aduce viață

    sunt critici jurnaliști prieteni
    preocupați de-augusta proză
    laudativi ori scoși din pepeni
    indiferența nu e-n poză

    va fi succes de librărie
    impuls major literaturii
    cei ce cârtesc o măgărie

    infame goarne ale urii
    trăiască arta bucurie
    și bunii oameni ai culturii

    Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.