Liviu Antonesei – Din Foișor: Un caz de genocid?


Citiți cu atenție articolul pe care îl citez în final.

Liviu Antonesei – Din Foișor: Un caz de genocid?

Observatorii atenți spun că România, cu tot cu sistemul sanitar, se află în pragul dezastrului. Ei suferă de un exces de optimism, situația este deja dezastruoasă și tocmai devine terifiantă. Avem toate semnele, de la cifrele explozive ale molimei – infectați, morți, ritmul vaccinării – pînă la căderea economiei, criza politică, prăbușirea nivelului de trai și toate celelalte care alcătuiesc un ansamblu funebru. De mai bine de un an, mă tot întreb ce păcate vom fi avut de a trebuit să facem față celei mai mari și complexe crize din întreaga noastră istorie cu cea mai habarnamistă, cleptocrată și lipsită de rămășițe de empatie din aceeași încercată istorie. Din păcate, privind la bravele noastre opoziții, că avem mai multe – una ambiguă, cîtă vreme se socotește membră a coaliției de guvernare, alta oportunistă și alta extremistă -, nu se întrevede vreo rază de speranță. Un singur lucru au reușit să facă, un lucru foarte bun de altfel, au dărîmat guvernul Supermanului, care reușise să ne trezească dorul față de cel al celebrei Vasilica. Sigur, după guvernul Zîtutui, este greu să-ți imaginezi unul mai prost, dar privind iarăși la clasa politică, putere, opoziție și putere-opoziție laolaltă, e și mai greu să-ți imaginezi un guvern care să treacă de genunchiul broaștei.

Nu voi face o trecere în revistă a tuturor declarațiilor și faptelor de guvernare, inclusiv ale președintelui, ca lider real autoimpus al executivului, iresponsabile care seamănă moarte. Mă voi opri la cele din ultimele luni, anume la cele care au zădărnicit lupta cu pandemia și au inițiat asasinatul în masă în curs, în termeni mai direcți genocidul. Da, România intră deja în scenariul lombard de la primul val, poate într-unul mai înspăimîntător, fără scuza luării pe nepregătite, a surprizei cosmice. Se știa din primăvară că valul 4 vine și va fi mai dur decît cele anterioare. Ar fi fost vreme să ne pregătim pentru sosirea lui, doar că bravii noștri lideri politici, administrativi și medicali par să fi spus și făcut totul ca să intrăm complet nepregătiți în luptă și să ieșim din război cu pierderi, nu doar umane, incalculabile. Reamintesc că vinovați de pierderea unui război sînt comandanții, nu ostașii și civilii. O scurtă recapituare.

În iunie, Vizigotul și Zîtul, pe două voci de baritoni fără voce, ne-au anunțat că au învins pandemia. Minciună în fals. Se știa deja că valul 4 e la linia de start. Motivul? Cîteva nenorocite de partide internaționale de fotbal, libertate totală pentru crîșme, malluri, săli de joc și alte activități fără de care viața nu ar fi posibilă, dar care toate, în condițiile date, lovesc chiar viața. Rezultatul a fost o scădere dramatică a procesului de vaccinare. Dacă pandemia a fost învinsă de acești eroi mitologici, de ce să te mai deranjezi la vaccinare? În această privință, rezultatele corifeilor luptei cu molima sînt net superioare celor obținute de toți negaționiștii și antivacciniștii militanți laolaltă. Am spus militanți, sînt ultimul care ar putea lovi în libertatea de opinie. Ei bine, acele declarații iresponsabile sînt perfect incadrabile în noul delict numit zădărnicirea luptei cu pandemia și cei doi ar trebui supuși unei necesare anchete. Că a fost punctul de plecare al genocidului ar putea să cadă în sarcina altei anchete…

În fața exploziei de cazuri din aceată lună, spitalele deja au cedat. Pacienții sînt tratați pe paturi așezate dirct pe podea sau pe scaune, cu masca de oxigen – care prinde așa ceva – în sălile de așteptare ale urgențelor, un pat ATI se eliberează prin moartea ocupantului, medicația esențială pentru tratarea bolii lipsește cu desăvîrșire – anticorpi monoclonali, tocilizumab, Favipiravir, Arbidol -, așa că medicii luptă pentru viața paciențilot fără armele potrivite. Aspirina, Paracetamolul,vitaminele sînt paleative. Avem 1500 de paturi ATI și o lipsă uriașă de concentratoare de oxigen. La spartul tîrgului, Zîtul cere noi paturi, de parcă acestea se fac peste noapte, și anunță achiziționarea a 500 de noi aparate. Din masochism probabil, reamintesc că la declanșarea pandemiei, Germania avea 27 de mii de paturi ATI și a mai creat urgent 3 mii, să fie cifră rotundă. Sigur, nu sîntem Germania, dar în jumătate de an de circ politic, bravii cîrmaci nu puteau crea o mie, două de paturi? Noroc că generoasa Europă a sărit în ajutor cu o mie de cutii de Favipiravir și 250 de concentratoare folosite. Ar fi de rîs dacă nu ar fi de plîns. România în loc să ceară activarea mecanismului pentru dezastre umanitare, ține coada sus și își asasinează cetățenii.

Pe fondul dezatrului deja început, mamelucul de la Educație, în complicitate cu tot guvernul, dispune începerea anului școlar „în fizic” pentru că școala noastră nu ar fi pregătită pentru online. Serios? Școala, așa lipsită de orice ajutor, s-a descurat în perioadele de online. Și apoi ce-au făcut toate anisiile și toți cîmpenii ca să fie mai bine pregătită? În fine, eu cred că dreptul la viață este măcar la fel de important ca dreptul la bună educație. Nu și guvernanții nostri care au anulat pragul de 6 la mie, a cărui reintroducere este cerură acum cu disperare de elevi, părinți și profesori. În loc de asta, deși școlile se închid pe rînd, elevii, profesorii și părinții se îmbolnăvesc, mamelucul cu pricina declară că nu e nici o nenorocire dacă se îmbolnăvesc copiii! Nu e nici o nenorocire cînd s-a văzut că varianta delta nu face discriminări de vîrstă nici la contaminare, nici la asasinare? Nu e nenorocire cînd școala a devenit unul din cei mai importanți vectori de transmitere către adulți? Un exemplu din proximitatea mea – familie cu cinci membri, părinții, doi copii, unul de zece luni, o bunică. Școlarul s-a contaminat la școală și i-a contaminat pe toți ceilalți din casă. Finalul pînă la urmă fericit ține de un miracol și de devotamentul unui bătrîn doctor care le-a acordat asistență, acasă, pe durata bolii.

Cînd este vorba despre morți, creșterea numărului acestora, biserica strămoșească nu putea lipsi. Odată cu explozia cifrelor, a declanșat „moașteniada”, festivalul pelerinajelor de toamnă la români. În deplină obiectivitate, trebuie să recunosc că față de Untold-ul bocciului, organizarea pelerinajului de la Iași poate fi socotită un model de asigurare a unei anumite securități sanitare. Asta nu înseamnă că vor lipsi efectele medicale neplăcute, dar putem spera că vor fi mai mici decît ar putea să fie…

Apreciez faptul că de la declanșarea pandemiei, o mulțimme de oameni cu pregătire juridică, de la Avocatul Poporului la militanți civici și avocați, au sărit competent în apărarea drepturilor și libertăților grav atacate de autorități. Aș fi bucuros dacă măcar unii dintre ei ar socoti că dreptul la viață este la fel de important ca toate celelalte, Aș fi fericit să clarifice cît este zădărnicirea luptei cu pandemia, cît  asasinat în masă din culpă, cît tentativă de genocid și de cîți morți avem nevoie ca să fie un genocid împlinit. Și apoi să acționeze ca atare!

Aici radiografia medicului Lucian Duță, fost președinte ale CNAS, despre dezastrul sanitar. Cutremurătoare…

Update – Politrucii aborigeni îșo recunosc incompetența și prostia minerală, recunoscînd indirect șo tragedia în curs, și solicită ajutor internațional. Sper ca acesta să mai prindă și pavienți în viață!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Liviu Antonesei – Din Foișor: Un caz de genocid?

 1. Amalia Achard zice:

  Nu doar incapacitate, ci si nepasare din partea celor cu responsabilitate. Astept sa vad daca vour fi vreodata judecati si pedepsiti pentru si pe masura actele lor nesocotite.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Poetry855 zice:

  Ministerul sanatatii nu are nici macar un reprezentant in grupul de coordonare a situatiei de urgenta. ISU, premierul, armata etc si NIMENI de la Sanatate.

  Apreciat de 2 persoane

  • Cît se poate de firesc la noi…

   Apreciat de 1 persoană

  • Anca Sigartau zice:

   Teoria probabilitatii o anuleaza pe cea a conspiratiei cand privim datele.
   Tu spui ca in lupta meritele sau vina revin comandantilor.
   Pai… daca ei comanda,logica ne spune ca pe la noi niciun comandant nu s-a autodenuntat ca fiind un bou, exceptie Emil Bobu. Care bou-bou de-a dreptul fiiind, o gasit in el resursa de umanitate incat sa-si ceara scuze ca s-o nascut bou si-o intreprins activitati specifice boilor.
   Daca la comanda-s boii, de comanda se fac vacile.
   Daca vacile-s facute de comanda de catre boi, singura sursa de alimentare ramane laptele praf.
   Noua boii astia nu ne-or lasat in sac nici macar prafu´ di pa toba.
   Nasoi boi ne-o fo dat s-avem….apa´ ne miram di ce-i haos.
   Ca-n poezia: ” caru´ mere impiedicat, boii trag de-a nula”….

   Apreciat de 1 persoană

 3. Despre răspunderea de care vorbește Camelia, ar fi frumos să fie, dar politicieni ca Klaus și ca Citzu (licență poetică :-)) stăpânesc arta de a găsi alți vinovați pentru nenorocire. Nevaccinații, poporul nesimțit etc. „Autoritățile au făcut tot posibilul”. Parcă am mai auzit mantra asta.

  Apreciat de 3 persoane

  • Mulțumesc frumos pentru licențele poetice!

   Apreciat de 1 persoană

  • Anca Sigartau zice:

   De 30 de ani suferim de „greaua mostenire care se mosteneste din mostenire in mostenire”
   Genetica.
   Bezmetica.
   Vai de caru´ nost cu ce boi am pus sa traga-n jug,crezand ca macar un car cu fan de hrana is in stare sa semene,cultive si coseasca si noi,ca boii, speram s-o saseasca si sa ne-o serveasca, tarisoara noastra ca p´afara in Kartofoffel Land sa infloreasca.
   Din pacate,din nou,nula.
   Cu N de la Polul Narod.

   Apreciat de 1 persoană

 4. ontelusdangabriel zice:

  ***// dintotdeauna incongruență între cuvânt și referent
  ce spune cineva se suprapune parțial
  în cel mai fericit caz
  realității convențional desemnate
  dar există și cuvinte care doar metaforic
  la bohème interpretat de charles aznavour se potrivește situației
  scurt pe doi
  avem cuvinte nu corigente
  de-a dreptul repetente când i se cere voinicului să asambleze succesiunea de sunete și semantica
  sofisticată
  dintre aceste cuvinte se detașează kilometri
  câștigând sigur maratonul
  fetișizatul prietenie
  ce prietenie nene
  exclusiv interese
  de toate felurile
  dă-mi să-ți dau
  am un post de lector pe care îl țin pentru nora ta însă-mi dai la schimb grantul acela în capitala paradisiacă a europei
  si vous comprenez
  mă ajuți sunt om cu tine
  nu
  ohm te curentează
  înjurături grele
  darea poalelor peste cap
  în reviste altminteri notabile
  despre onoare nici măcar baltasar gracián
  astfel încât mai trece-o toamnă
  chiar și-un an
  enya cântând aldebaran
  mai trece-o iarnă
  și un concurs
  chiar și dan pița
  face recurs
  la timpul crunt ce s-a tot scurs
  de când filmat-a
  frumseții curs

  Apreciat de 2 persoane

 5. Scepticus Scepticus zice:

  Una din paradoxurile sistemelor parlamentare (ma feresc sa folosesc cuvantul democratice) este ca poti striga un gura mare și acuza de genocid și cei acuzați nici ca întorc privirea.
  In situatia gravă de astăzi ministrul de finanțe, un individ care a avut ceva înfruntări cu DNA-ul spune că nu este de acord ca sa existe o contribuție la sănătate pe baza unui procent din salariu ci ca toti cetatenii ar trebui să plătească o sumă fixă. Atâta nesimțire nu exista nici macar in republicile bananiere din America Centrală.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Anca Sigartau zice:

  Si uite cum, in mai putin de 30 de ani de cand am refuzat sa taiem coada cainelui dintr-o data, am ajuns la fundul sacului care parea fara fund.
  Fara fund nu-i nimic, din pacate.
  Fara cap sunt gramezi. Tot d´aia.
  O situatie din care probabil ca nici Dumnezo nu stie cum sa ne scoata…. dat fiind ca el e unul sigur 1 iar noi…multi cu un Mut in frunte.
  Din pacate again.

  Apreciat de 1 persoană

  • Anca Sigartau zice:

   (Martin Antonio Baiza, jefe del Estado Mayor General del Ejercito Argentino).
   „Que nadie crea poder con valores como objetividad y legalidad responder a las Ultimas cuestiones de Derecho y dominar los mas dijfciles problemas
   del Derecho. La objetividad y Ia legalidad son suficientes mientras /a dirección del Estado este en manos decentes, per si, como diráa Augustinus, el
   Estado se convierte en una banda de ladrones, entonces solo puede ayudar la
   fe en valores superiores, entonces Ia candente llama de la justicia tiene que
   atravesar cualquier consideración y miedo.”
   (Gustav Radbruch)
   „IMPUNIDAD YDERECHO PENAL INTERNACIONAL”

   Cu ale noastre cuvinte : orice Guwerner pe limba lu Robespierre piere”
   Robespierre:)))

   Apreciat de 1 persoană

 7. Anonim zice:

  Pe-o singura voce, se spune ca vaccinatii trec de boala, si ca nevaccinatii sint in mare pricol. Daca asa stau lucrurile, atunci nevaccinatii si-au facut-o cu mina lor, cind li s-au pus la dispozitie nu doar felurite vaccinuri – toate gratuite – dar si mai multe cai de a se vaccina. E adevarat ca oamenii sint buimaciti de curentele de idei care se bat ca balaurii cap in cap – conspirationismul si vaccinismul. Dar au avut de ales, au inca de ales, pierd pe mina lor.
  Relaxarea din sezonul estival era neaparat necesara – social, economic, fizic-mental. S-a facut peste tot, nu doar la noi.
  Nu ca nu-mi pare rau de oamenii suferinzi dar toata povestea asta seamana cu a unui om lenes, de Creanga. Lenesul nu se deranja nici sa-si moiae posmagii, asa ca a decis: Mina’nainte!
  Asa ca nu e vorba de genocid ci de sinucidere colectiva, daca e-adevarat ca vaccinurile ajuta. Om muri si-om vedea.
  IR

  Apreciat de 1 persoană

  • E simplu sa dau vina pr poporul cel prost, e exact ceea ce fac ei…

   Apreciază

   • Anonim zice:

    IA sa-l vaccineze fortat, sa vezi razmerita!
    Nu dau vina pe nimeni, sint dintre nevaccinati pe barba lor. Dar nici nu pot da vina pe Politie ca nu ma salta din cauza asta. E o alegere ale carei rezultate le vom vedea abia peste 2-3 ani.
    IR

    Apreciat de 1 persoană

   • Azi ma intelegi toral pe dos. Nu am laudat virturile vaccinlui, caruia i-am adus obiectii in alte articole, incepîndf cu faptul că numele de vaccin e nepotrivit produului și sfîrșind cu faptul că singurii cîștigători siguri sănt producătorii. Esre vorba despre consencventa politrucilor. Vaccinul e bun cind e forame de comision, o lasi moale cind apar alte interese, dar redevine iarasi bun cînd ai produs catastrofa.

    Apreciază

 8. Scepticus Scepticus zice:

  Între timp PNL sprijinit de PSD a a obtinut aprobarea in „Parlament” a PNDL. Liberalii au ajuns la concluzia cs daca nu pot fura totul singuri tot mai bine este sa fure pe jumătate împreună cu PSD.
  Abia astept sa vad in satul natal WC-uri cu panouri solare de 100 000 euro, terenuri de golf și alte facilitati critice pentru viata sătenilor.

  Apreciat de 2 persoane

 9. elsadorvaltofan zice:

  Nu știu cum se face actul de comunicare in România in legătura cu importanta măsurilor sanitare, vaccinare, etc.
  Nu știu cât de receptivi sunt oamenii din România la acest tip de comunicare.
  Ceea ce știu este ca atunci când Sănătatea publica, departament autonom se implica pare a fi mai bine. Poate pentru ca este perceput ca nefiind guvernul, poate pentru ca încearcă cu obiectivitate sa dea informații in timp real și recomandări pertinente. Așa este aici și, sa batem in lemn, ne tinem bine. Depistajul masiv face parte din strategie. Sa fie foarte clar, oamenilor ne le place disciplina. Nici măcar cu scop preventiv. Am numărat de câte ori pe zi spun: va rog, puneți masca corect, acoperiți nasul. Am ajuns la ordinul miilor. Explic ca purtatul măștii sub nas nu are niciun sens, noi inspiram particule fine prin nas, deci autoprotecția nu are loc. Explic de ce trebuie sa se spele pe mâini înainte de a intra la depistaj. Pai m-am mai spălat o data acum zece minute. E bine, dar între timp ați pus mâna pe mânerul valizei, ați trecut-o prin par, v-ați scărpinat la nas pe sub masca. Sincer, nu cred ca trebuie sa faci meserie in sănătate pentru înțelegerea acestor lucruri, ABC ul oricarui lanț de transmisie al infecțiilor. Oamenii nu asculta logic ceea ce li se explica, nu asculta deloc. Nu vor. Pentru ca cineva s-a ocupat de probleme pana acum, deci problema nu e a lor. Acest tip de deresponsabilizare, cu acest tip de nefericita comunicare conduce la fatalitate. Când spunem ca sistemul de sănătate e distrus, și cam asta se spune cam pe peste tot, încercam sa cerem oamenilor înțelegerea. Ca dacă fac partea ce le revine putem continua sa funcționăm. Când pacienții ajung in spital și văd ca in mod real nu mai e loc nici pe culoar, ca respiratoarele sunt toate ocupate și altele nu sunt…ei, atunci e târziu. Nu trebuie sa aștepți sa îți spună guvernul. Trebuie sa te ții informat. E posibil. Dar mai grav este ca sunt cadre medicale in România care incita la nerespectarea cerințelor in pandemie, medici care apar cu discursuri halucinante pentru cineva trecut prin facultatea de medicina. Lupta aceasta nu se câștiga lângă arme, ci cu arma în mâna. Eu văd traficul de persoane in aeroport la MTL zilnic. Văd documentele. Cu părere de rău, romanii nu sunt vaccinați. Cei pe care i-am abordat sunt convinși, fie ca boala e inventata, fie ca vaccinul e un experiment. In general știu ei care e treaba, zâmbesc politicos, dar nu te asculta. Cadrele medicale, funcționarii publici, cei de guvern au obligația sa prezinte dovada vaccinarii duble pana pe 15 oct., aici. Cine nu poate sa prezinte documentul va fi dat afara. O decizie nu ușor de luat, care va atârna greu de catargul guvernului. Luată cu fermitate pentru ca oamenii nu au dorit sa răspundă logic unui situații de gravitate extrema. Personal sunt foarte de acord, nu am de gând sa fac echipa cu un, o colega fără vaccin. Când circuli între etaje de spital ca lucrător de spital nevaccinat ești un vector de răspândire a infecțiilor. Omori oameni. Când alți oameni circula in locuri publice fără masca, bolnavi fiind, cu știință sau fără știință, omoară alți oameni. Cred ca nu e nevoie de guvern pentru aceasta minima înțelegere. Cred ca nu e nevoie de guvern pentru a înțelege ca vaccinul nu e o acoperire totala, dar cu siguranța o soluție pentru a nu deveni un caz grav, de îngrijire intensiva. Cred ca oamenilor le convine o line sau o alta linie de guvern, in funcție de credințe și interese. Credință ca pandemia s-a terminat, interesul de a nu purta masca pentru ca masca e o botnița. Cum se spune, accesul la informație e liber și in parte gratuit. Ignoranta nu este o scuza. Din aceasta perspectiva oamenii, guvernele, OMS, toți sunt responsabili și toți au partea de vina.

  Apreciat de 2 persoane

 10. Marian zice:

  Dezastru sanitar este de 30 ani, dar abia acum a devenit important pentru mass-media din cauza #Covid19, în fapt să nu uităm că morți evitabile și incendii din cauza lipsei autorizațiile de protecție la incendiu avem de pe vremea #Hexipharma și #Colectiv.

  Apreciat de 1 persoană

  • Fără îndoială că așa este, dar nu mi-am propus radiografia istorică a fenomenului…

   Apreciat de 1 persoană

   • Marian zice:

    Celălalt răspuns, centrat pe fenomenul de moment, depinde de următoarele acțiuni ale lui Cîțu.
    Presupunerea este că Cîțu a premeditat genocidul din acest ultim val pandemic pentru a își asigura continuitatea guvernării până la primăvară.
    Dovada ar fi blocarea formării oricărei coaliții de guvernare și amânarea schimbării premierului într-un perpetuum interimat, chiar și cu prețul declanșării stării de necesitate când guvernul și parlamentul nu mai pot fi schimbate.

    În concluzie:
    Dacă Cîțu pleacă în 10 zile e doar incompetență.
    Dacă Cîțu prin tot felul de mișmașuri se agață pe putere până la primăvară, avem premeditare și implicit genocid.

    Apreciat de 1 persoană

   • Sînt de acord, Din varuu motive, pe care starea de acum a vederii nu mă kasă să le expun, cred că ascensiunea lui FVC a capotat…

    Apreciază

Comentariile sunt închise.