Liviu Antonesei – Din Foișor: Imaginea finală a statului eșuat


Sigur că această analiză scurtă și cocncetrată poate fi detaliată și nuanțată oricît, dar a quoi bon?

Liviu Antonesei – Din Foișor: Imaginea finală a statului eșuat

Coperta celui mai recent număr din Cațavencii iustrează perfect imaginea finală a staului eșuat despre care au început să comenteze o mulțime e analiști și comentatori, ba chiar și un președinte ajuns la derută maximă și în care crește puternic frica. Cea mai bună analiză a eșecului statului  aparține lui Vasile Ernu și o puteți citi aici

Iar despre încolțirea fricii prezidențiale puteți citi acest text pe blpgul celui care semnează Contele de Saint Germain

CSG crede că sînt primele semne ale fricii, eu spun că frica bate deja puternic din aripi. Se vede asta din modul de vorbire, gestualitate, treerea de la declrațiile liniștitoare – „am învins pandemia”, „nu există o criză politică în România” etc – la cele panicate, adesea halucinante. Președintele dormea liniștit în coconul de vești bune de la Cotroceni, alimentat de ysmenii și sicofanții din anturajul de consilieri și liberali de obediență cîțistă și, deodată lovitura de măciucă – trei partide cu agende și ideologii diferite, reunite conjuctural într-o alianță cu un singur scop, fac praf și pulbere din „guvernul mieu”, cel mai prost guvern de care putea avea parte țara în aceste vremuri de criză multiplă, în care pompase încălcînd inclusiv principiile constituționale. Pe acest fond, se dovedește incapanil să convoace urgent partidele la consultări, mai dă o raită prin străinătate, între timp scăpînd și porumbelul adevărului despre eșecul statului român în protejarea propriilor cetățeni. Întrebat cine e de vină pentru eșecul statului, răspunsul a fost de o perfectă stupiditate, vinovați sîntem toți! Serios? Poate că există o mică vinovație difuză a tuuror, dar marea vinovație aparține celor cu responsabilitate în stat, el însuși, care de la declanșarea pandemiei se bucură de puteri sporite, care depășesc cadrele constituționale, marioneta sa de premier, reamintesc pușcăriaș, țepuitor de bănci, speculant asupra leului, protejat și după demintere, plus gașca sa fidelă de politruci și demnitari, ba chiar și un pumn de așa-ziși experți în naiba știe ce, că în lupta ci pandemia, în economie și adninisrație nu se arată a fi,

Sigur că statul post-decemvrist român, cu prima putere de extracție neocomunstă și intens securistă, s-a născut cu premisele eșecului în cioc. Cîteva decenii, prin pluralism, alegeri, adoptarea acqui-ului european, a încercat dacă nu să devină un stat nornal, măcar să se sulemenească, să simuleze asta, Însă acum mai bine de un an și jumătate masca a început să crape, iar acum circa o săptămînă a căzut de tot. Eșuarea statului român e vizibilă în toată goliciunea sa, iar soarta noastră se întrevede sinistră. E un eșec pe cît de grotesc, pe atît de criminal. Vinovații vor plăti vreodată? Poate în fața Domnului, că în fața cetățenilor slabă nădejde..

Cum se poate evada din statul eșuat? Pr la începutul săptămînii, Adrian Severin, el îmsuși parte a eșecului statului, dr la mai multe ori, propunea o nouă revoluție ca în 1989. Cum știu, vum au lov și se încheie revoluțiile la noi, mereu sub impulsul și în folosul unei faccțiuni nemulțumite din clasa dominantă, nu cred că e o soluție reală. Pe urmele lui Emerson și Gandhi, Ernu crede în soluția nesipunerii civice. O soluție mai pe placul meu, doar că pentru asta, indivizii și grupuri ar trebuie să reinventeze civismul în cindițiileîn care fosta societate civilă, pton efortul serviciilor, a debenit o biată societate uneori în civil, care reacționează doar la ordine de zi pe unitate. Circa 5 miioane de români au ales să ecadeze „pe peraoane fizice” din iadul statului eșuat, alte sute de mii tocmai sînt eliberate prin asasinar de statul cu pricina…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Liviu Antonesei – Din Foișor: Imaginea finală a statului eșuat

  1. Scepticus Scepticus zice:

    Cred ca ne concentrăm prea mult pe KWI care se dovedește intr-adevar un președinte dezastruos și, mai grav, ticălos si mincinos. Ma îngrozesc însă și liberalii lui peste prăjit din care nu prea aud o voce responsabilă.
    Este groaznic sa ajungi la concluzia ca madam Dancilă a fost un prim ministru mai bun decât supermanul de cauciuc resapat promovat la Palatul Victoria și susținut cu o încăpățânare tâmpa atât de liberali cat si de președinte.
    Sa fii prost nu este o crimă capitala, sa fii prost di fudul este.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Gabriel Chiriac zice:

    Au fost politicieni-locomotivă pentru partidelor lor. Nu mai sunt. Mă rog, deocamdată, poate în viitor, deși… Cât despre trenuri-partide care să împingă locomotiva, în spirit democratic evident, și aici ca și la CFR, varză. Progresul democrației se face prin partide, cum tot prin partide poate regresa. Și cum degradarea intelectuală și morală a „marilor partide” de la noi e un fapt împlinit încă de acum mulți ani, concluzia vine de la sine. „Marile partide” care strâng împreună 39,49 % (2016) prezență la vot, păi astea sunt niște fantome politice, nu partide. Democrația e un muribund care, miraculos, încă rezistă. Însă rezistă doar pe aparate, iar asta o simțim pe pielea noastră. Și din păcate nici alternative nu prea avem la „marile partide”…

    Apreciat de 1 persoană

  3. Dr. Dr. Christian W. Schenk zice:

    Iată un sas (precizez că eu nu fac parte din această etnie și nici din cea a șvabilor din Banat) Care doar în câțiva ani (5-6) A reușit să strice imaginea etnicilor germani din România, imaginea care s-a format în decursul a mai bine 800 de ani. România nu este nicio țară stricată, nici una eșuată și doar trebuie pusă joarda pe cei din parlament și mai ales din guvern unde e o “Țiganiadă” de nedescris!
    Cum de România interbelică a reușit cunoscuta excelență agrară? Cum de România a reușit să pună în vârful conducerii un Alexandru Ioan cuza, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Titulescu sau erudiți ca Iorga sau Kogălniceanu? Deci stofă există, trebuie doar un croitor!

    Apreciat de 3 persoane

  4. ancasigartau zice:

    Unde exista COINCIDENTA
    EXISTA DUM-NE-ZEU!

    Asa sa RAmaie scris cum zic.

    Grigore Ureche.
    Cronicar.
    Hronicar.
    haz moro car!
    40 de ani cat 40 de sfinti mi-au trebuit sa ASCULT
    si sa INVAT ca „escuchar es cuchara”!

    -Ase-mi trebe! Fie pa mine! Fie pa mine care am lipsit de la ora de Limba Romana cand Doamna Zaharescu preda Grigore Ureche.
    40 de ani mai tarziu…. CO-INCIDENTA:
    Imi dau seamna ca Oreja de Van Gogh tre sa fie aia care canta pentru acei intr-o ureche cum si Van Gogh a fost.
    Apoi intru pe Gogu si ma prezint ca milogu´:
    -Da-mi si mie un pont ca Pilat din Pont sa vad daca-n cort am confort!
    Insa ni cum Nicu´ – Blogu´ Lu´ Bunicu´
    Nu ma lasa sa imi fac curat la birou pentru ca intr-o ureche imi suna ecou.
    ECCO!
    Umberto Eco!
    Va fan culo a me!
    Daca-i de ras, sa radem:
    Era ora 12:05 cand am ales sa ascult Oreja de Van Gogu si am ales….sa radem:)))
    pana si linku´ de la video se termina cu UIUYUI:))) Oioioioioi.,,.,.io rad singura,dar rad si pentru voi! ❤

    Apreciat de 1 persoană

  5. ancasigartau zice:

    -Sigartau, ce-a vrut sa spuna Autorul?
    -Autorul a spus ce l-am rugat eu sa-mi spuna.

    La Multi Ani tutoror Profesorilor mei ❤ , ziua voastra s-a sarbatorit la nivel mondial acum 4 zile insa eu atunci eram in ….5 oktombrie,care nu-i tat aia cu 09.

    Mie si voua, la multi ani noua.
    Cu respect,
    Anca tiganca
    Anca Bistro Anca
    Anca Bistriteanca
    Fata lu´ Sigartau.
    O Sigartaur in bucataria de Piatra.
    Iata!
    Adevarul iar s-arata!
    -Va iubesc.
    Multumesc.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Emanuiel Pavel zice:

    Just!

    Apreciat de 1 persoană

  7. Anonim zice:

    Aveai de unde-alege necroloage fiindca toata lumea stie-acum – e Jale! niciodata nu m-as da pe mina lui Ernu – bocitoare mai dotata decit insasi Cassandra. Cit despre „conte” – e un cotcar, am avut oarece „relatie” cu el. Totusi, ceva din ce bazneste e de aruncat la gunoi – cum ca n-ar fi primit Herr vesti proaste, amar de vreme. Fals! Prin Servicii, e de rau daca scapa vreo gulguta despre – si nu numai despre Herr dar si despre sefii lor. Baietii sint foarte atenti la ce vorbe umbla prin tirg.
    Cred ca Christian Shenk are dreptate – o joard-ar rezolva problema, daca nu cumva un plici de muste – sa iasa vesparul din palate, sa se primeneasca aerul.
    Oricum, ideea cu statul esuat e o timpenie cit China. Sa ne uitam prin Orient – Siria, Irak, Libia, Afganistan – chiar. Acolo – state esuate! Al nostru nu-i esuat, asa pluteste el dintotdeauna, si doar un vint prielnic il duce-n golf, la adapost. Dar asa esuat cumu-i, nici o furtuna nu l-a scufundat pin-acum.
    O criza ca acum am mai avut cind a fost dat jos Boc. Tot asa, niste isteti au propus sa fie tot Boc premier dar Basescu le-a raspuns: Sinteti nebuni?
    Ce dracu, nu trecura secole de-atunci!
    IR

    Apreciat de 1 persoană

    • Așa avea multe de comentat dar ochiul nu mă lasă. Una totuși, eșecul de catife pare nunai la prina vedere se prefeeat, dar sapă mai temeinic. Și a doua, criza boccie a fost pargum de tei pe lîngă asta/// Din enște mii de de morive substanțiale și vonjuncturale…

      Apreciază

  8. ontelusdangabriel zice:

    ***// apeși pe anumite porțiuni
    poțiunile rezolvă
    însă mai cu seamă se rezolvă ele însele
    sau înseși
    această pluralitate a pronumelui și a adjectivului pronominal de întărire
    punându-te în ipostaza nefericită de-a întărâta
    involuntar
    apoi inventarul consacrat
    din care descoperi nu doar zădărnicia obiectelor
    mutate & strămutate aleatoriu
    ori după algoritmi pe care până și logica fractalilor
    cereri repetate de renunțare la vize
    și în pofida unor extinse rețele
    deci nu te mai miri că douăsprezece state membre ue solicită fonduri europene pentru a construi bariere în calea afganilor
    ultimii nefericiți dintr-o listă fără sfârșit
    mulțumeai fără vreun rictus
    aerul se deplasa cu o seninătate scontată
    nu dai procentele chiar acum
    viitorul rămâne totuși al grupurilor
    voluntare
    mușchii s-au decontractat
    cu toate că masajul decontracturant & mesajul decartat
    mici dereglări newtoniene despre care acei mușchi
    în privința celorlalți tăcere
    mieii nu-i plăceau oricum lui sir anthony hopkins
    și controale exercitate la una
    dar mai ales la aceea
    cu buget în aer
    de când prerogativele administrative nu mai erau tale quale incluse în manualul tuturor procedurilor și al încă altora neprevăzute
    zburătăciri
    iar zbigniew brzezinski rămânând mut după ultimele justițiare evoluții poloneze
    exact ca-n urmă cu decenii
    fără inutile precizări
    în zări nimic să poți zări
    razele își păstrează dimensiunea raportabilă desigur la numărul pi

    Apreciat de 1 persoană

  9. Mihai zice:

    Am răbdare până săptămâna viitoare, când poate renaște dreapta USR&UDMR&PNL
    Vorba lui Dan Laurenţiu:
    Şi atunci a zis Daniil Sihastru:
    Numai sângele albastru
    Ne va scoate din dezastru
    Stânga se zice în italiană (căci de la Râm ne tragem): SINISTRA

    Apreciat de 1 persoană

  10. alexandru zice:

    Pentru o propozitie ca „Un stat eșuat… e atunci când”… as fi primit o „urecheala” metaforica si o nota mai mica de 5, reala.
    Nu stiu ce profesori o fi avut d-l Ernu, Poate aceiasi cu ai d-nei Dancila.

    Apreciat de 1 persoană

  11. elsadorvaltofan zice:

    Statul e esuat cam pe peste tot, sigur, exista nuante. Dupa moartea statului Providenta, a urmat moartea Statului. Si figurarea a ceea ce Nozick si Hayek teoretizau cu mult timp in urma, Statul Agentie. Daca ai pozitie, bani, cumperi servicii etatice prin intermediul unei agentii. De pilda, securitatea imobilului, a strazii pe care locuiesti. Nu ai bani, o sa stai la capatul strazii, unde se termina paza si incepe jungla. Este un exemplu. Statul a esuat pentru ca politika a esuat. Ea poate exista ca forma de gandire, materie teoretica, dar este moarta ca forma de organizare. Moarta si cu dricul trecut de poarta. Vorbeam de nuante. Ele sunt in unele cazuri importante. Dau un alt exemplu. Marginalitatea si saracia. Sa nu ne imaginam ca nu exista in tari avansate, cel putin dupa statistici. Exista. Dar in timp ce in Canada, saracia are o fata sa zicem pasabila, intr-o alta tara este oribila. Este ceea ce se vede. In spatele a ceea ce se vede sunt mecanisme comune. Cei bogati, tot mai bogati si reprezentati de asa zisul stat, de politika care se vinde la kg, se tranzactioneaza ca o marfa la bursa, cei din mijloc, striviti, cei saraci tot mai saraci. Ce se poate face? Acum zece, cinspreze ani in urma as fi zis raspicat: revolutie! Zic si acum, altfel. Revolutia trebuie sa vina la fiecare in masura in care fiecare adapostim un animal. Acest animal are permanenta nevoie de corectie. Nu e vorba numai despre civism, disparut complet ca forma de expresie colectiva, este vorba de aspectul fundamental al participarii intr-o formula societala, cea mai buna, mai sanatoasa, mai adevarata, credinta ferma ca ceea ce este bun in tine nu e numai pentru tine, ci pentru colectivitate. Asta inseamna lucrul laborios cu egocentrismul, ori noua de ani de zile ni se intareste coarda egoismului, a lipsei totale de interes pentru binele comun. Asa incat oamenii cred ca daca le este bine lor, eventual familiei din care provin, restul…potopul. Stricaciunea morala este atat de profunda incat nu se mai poate face nimic. Toate formele individuale convertite mai apoi in formule politice poarta aceasta amprenta. De aceea forma aceasta de democratie, hai sa o numim asa, e in faza terminala. Democratie, nu, stat, nu, politika, da, pentru cine trebuie. Ce s-ar putea face? Era un timp cand credeam ca singura formula posibila este democratia reprezentativa, care implica, responsabilizeaza si bonifica fiecare individ, pe rand cetatean si politician. Acum, parca mi-a pierit entuziasmul. Noi, umanitatea, avem nevoie de dezintoxicare, de recuperat examenele esuate si poate, poate, resetati am putea incepe un ciclu nou. Am pune tot politika deasupra noastra, am ajunge tot la aceeasi situatie, am mai trage de timp. Si, orice politika este o corporatie, orice corporatie o toxina.

    Apreciat de 2 persoane

  12. Anca Sigartau zice:

    Cand la femei le vin idei
    la Vlase acasa ies scantei ❤

    De iubire.
    Pace.
    Dragoste si dor
    Cu drag
    Cu dor,
    Anca mica, fata lu´ Domnu´ Sigartau de la apartamentul 10
    care-i si intrece😊 ca o trecut anu´ cu Penes Curcanu´😊
    Bar-log, Bunic * UraaaaaGanU 😊
    Babes Bolyai Un i vers IT unde vor sa-nvete toate fetilii:))

    Daca mi se permite, va rog.
    Sunt experta-n stat- Stat cum n-am mai stat si am cugetat si mi-a dat pe plus si nu pe minus fiindca-i pozitiv de nu-i negativ cand pe portativ punem cheia Sol s-alungam nasol.
    Jur pa ce-am mai sfant, zalog las cuvant si in plin avant pun pariu p-un pol ca nu e nasol.
    Parol!
    Patrol
    4rol
    Patru roluri importante are statul. Treaba lui e sa astearna patul si sa puna-n blid pentru ai sai copii, ce are in camara in care,precum stii, exista si persista pentru ca insista,si-s puse-n drumul mare doua congelatoare si basc-un frigider in care disper cand ma uit in ceata dis de dimineata si caut s-aleg cina cum s-o dreg apoi vin pe blog, ici sha-n barlog sa-mi caut reteta,io,Anca cocheta:)))

    Crochete n-am sa fac ca ii mult timp de lucru, bancul de piatra cu faina-n spurcu´, sa fierb oase de Jamón acuma nu am chef, asa ca o sa iau cina in piept.
    In piept de pui sau in piept de curcan nu pot ca n-am mancat de aproape un an, de cand am dat de gust la anticot si manc pana imi fac din burta ciot.
    (Bucuria atunci imi vine cand pun chimesa pa mine si imi sade tare bine ca de cand nu mai gatesc constat ca slabesc".
    Asta-i adevarul tuturor slabilor. Si al stabilor. Care stau si ei sa frece menta,precum Anca, eminenta.
    (puneti voi un D in fata: Anca citeste si-nvata)

    " De la muschi si antricoate am ajuns la matze moarte", ii placea tatalui meu sa zica facand misteaux de mine cand vedea ca schimbat-am Rothmans International pe Snagov.
    Era evident: cand sunt bani, tiganca baga Rothmans, cand nu sunt bani, ia de la ai´ batrana din pachet ,Snagov.

    Pun ramasag cu voi p-un pol ca as putea face Guvern la Küru Gol
    Intr-un resort de 7 stele cum era iapa Elemele.

    Babes Bolyay Un i vers Citit pentru tiganci experte in finante barci am absolvit de cand in pribegie am fost clar obligata sa imi fac rost si mie, de casa, pat, serviciu si de viciu,si-acuma tai din ele doar cu briciu´.
    Am stat din iunie si pana in august fix cum sta Statul.
    Am ajuns la concluzia ca statul e neproductiv.
    Lipsa productiei duce la lipsa bunurilor de consum.
    Lipsa consumului provoaca problemel.
    Problemele se multiplica daca nu se intervine cu doxa si cu raspus la intrebarea : " cu ce umplem boxa?"

    – " Din cur lucri, din cur manci" – mi-a spus odata Mama Mia, fie-i tarana usoara Acelei ce A fost piatra mea de capatai educational la nivel elev-at. Elev-ateu ce-am fost ,povetele profesorilor mei au fost fara rost.
    "Sigartau,branza buna in burduf de caine" -mi-a marcat copilaria,adolescenta si stadiul pur-purisan in care ma identific c-as fi acum, la aproape juma de secol de viata.
    Am 55 de ani mai putin decat Romania.
    S-ar putea spune ca sunt tinerica, in comparatie cu ea….
    O cunosc de cand eram mica, am avut cu ea o relatie de prietenie, am rupt apoi legatura din motive de sila si asa au ramas pana intr-un ceas cand m-am dumirit fix ca dl Schenk ca problema ei nu are temei daca trei femei sed sub mandru Tei si isi spala oale dezvoltand taclale, ci ca treaba-i simpla si cu os din tampla cum se mai intampla,m-am gandit cu spor la un croitor.
    Croitorasul cel Viteaz face acasa mare haz, fiindca el stiind un joc (alba-neagra,la ghioc) are ac, are cojoc, are si lemne de foc.
    De ce Croitorasul cel Viteaz si Multonorabila Furnica duc in spate greutatea jumatate?
    Pentru ca la fel cum am stat eu, am stat multi. A stat Statul pentru ca asa cum spunea regretatul Horea Mircea Rusu, " tot ce-i de Stat, sta".
    Problema Romaniei, cum o vad eu, esenta, sta in competenta si in complezeta lipsei de prezenta de pe primul front (fara vreun afront) a celor cap-abili domni si respect-abili care au putere in a siesi vrere de a face bine,ca-i de unde vine bucuria. Starea. Dar si bunastarea.

    Avem unde, avem pentru ce, avem cu ce, dar n-avem cu cine.
    -Cu mine si cu tine lucrurile se aseaza in matca lor la noi acasa.
    La mine si la tine.
    Cum eu la mine acasa ma organizez in asa fel incat sa nu ma enervez atrunci cand dimineata imi ia timp de gandit ce pentru cine oi avea de gatit, asa si Statul, dragul meu Bunic ar trebui sa stea sa se gandeasca un pic.

    La mine acas´ toti lucra,numai eu putoresc. Dar compenseaza munca pana si faptul ca gatesc .
    A pune tara la cale in mod bucataresc va pot ajuta cu drag,ca am retete-n esofag.
    Tre´ doar organizat restaurantul, la fel cum e unul de lux la Cluj, in care toate lucrurile merg ca ceasul pentru ca-n urbe e HARA cu Ruj.

    -Noi toti stim ca Bula nu-i din Cluj.
    Insa poate fi din Beclean. Si daca-i Beclean, poate e viclean. Si din viclenie, vrea doar pentru sine sa-si vada-n caruta saci si-n teleguta sa aib´ o lecuta de mici "garantii" cu care sa stii ca iti iei simbria, platesti datoria si maresti chiria lu´ coana Maria .

    "Statul suntem noi"
    Noi stam, Statul sta.
    Ca se baga-n fata parvenitii….aia toata lumea stie. E moda veche, de dupa instaurarea comunismului,moda in care Paharnicul Pulea a ajuns sef si de atunci, n-a stat.
    El s-a organizat si si-a aranjat marindu-i chiria coanei Maria.

    De vina-i cel …ce sta.
    Eu ,tiganca, nu ma identific cu cei carora le lipseste un A din abecedar si nici un A din abac.
    Sasii si svabii sunt oameni harnici, sunt gospodari,sunt prietenosi,sunt "nemti" si fac totul " a la tedesca".
    Germania e o tara minunata cu o flora si fauna bogata, o tara dpdv legislativ extrem de bine organizata
    Abia acum incepe futaiu: " De unde-i vine neamtului malaiu´?"
    -Din munca, domnilor.
    -La munca, nu la intins mana! Asta e dictonul Statului German.
    Care STA pentru ca e DE STAT si stim ca tot ce e de stat sta.
    Statul e legea si treaba Statului e sa se organizeze si ocupe +asigure ca Legea e respectata.
    Daca avem in Romania legi strambe, indreptati-le.
    Daca sunt drepte,aplicati-le.
    Daca lipsesc, inventati-le.
    Daca va tine pula, fentati-le.
    C´apa´ vine UE si va da cu mUE ca n-ati respectat fix cum s-o dictat.
    Dupa dictare, aplicand Legea,lucrurile t(G)reb(l)uie sa mearga bine.
    Din pacate,kosasii ….nu-s ASII ci sunt codasii.

    Atunci cand de la coada vacii te duci in Parlament sa faci ecou,esti BOU
    Si daca Bula nu-i din Cluj si nici din Pitesti nu poa sa fie….
    Identificarea boului de catre om sta la baza esecului multitudinal si plenipotentiar in care Romania se zbate de 30 de ani.
    Am ales ca pula.
    Alegand ca pula,rezultatele sunt exact -fix-. milimetric exacte ca si alegerea facuta.
    Concluzia e numai una: vinA ApArtine AcelorA care vad si tac.
    Meritul Apartin€ Acelor A care STIU si FAC.

    Culaie nu-i neamt. Culaie-i o sageata in care Brucan Silviiu a vazut in urma cu 20+ ani un potential presedinte al Romaiei.

    Stiind noi astia vechii ciine-o fost Brucan, asa-i cat devine de simplu sa stim cine-i Culaie???
    De la muschi si antricoate,am ajuns la martze moarte.
    Mehrcazzo.
    y NADA más.

    Apreciat de 1 persoană

  13. Larsen Elena zice:

    Cea mai pertinentă analiză .
    Logică , realistă şi prin urmare tragică.

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.