Liviu Antonesei – Din Foișor: Sîntem un popor de șoșoace și șoșoci?


Da, am încercat să-mi înving imensa scîrbă de politichia băștinașă…

Liviu Antonesei – Din Foișor: Sîntem un popor de șoșoace și șoșoci?

Probabil ați observat asta. Chiar dacă în ultimele luni am mai postat analize și comentarii politiee ale altor autori, m-am ferit ca dracu de tămîie aă abordez și eu asemenea teme. De ce? Din mai multe motive, poate mai ales din scîrba în creștere față de politichia aborigenă și dintr-un sentiment, tot în creștere, al inutilității. O fi presa cîinele de pază al democrației, dar cleptocrații ăștia incompetenți se poartă după vorba „cîinii latră, caravana trece”. Dacă am decis astăzi să mă dedau la un comentariu (și) politic este pentru că e totuși imposibil să asiști mut la un potop de crime cu premeditare comise de cei aleși și numiți ca să aibă grijă de viețile noastre, de bunăstarea noastră și de sănătatea noastră tot  mai agresată.

Decizia mi-a fost prilejuită de primirea de la un prieten a unei hărți care prezintă la zi situația vaccinării în Europa și în Statele Unite. Noi începusem bine acțiunea vaccinării, dar acum sîntem pe penultimul loc în Europa, urmați de eterna noastră consolare, vecinii din Bulgaria. Sîntem oare un popor de șoșoci și șoșoace, ne-a lovit pe toți antivaccinismul în moaleole capului? Nu, nu sîntem, cum nici bulgarii nu formează un popor de șoșocovi și șoșocove. În ambele cazuri, situația are cauze evident politice. Bulgarii cu corupția și criza lor politică nerezolvată nici de alageri, noi cu corupția noastră, cu criza noastră politică și cu un factor agravant, cea mai penibilă clasă politică, putere și opoziție laolaltă – dacă le mai poate distige cineva, din ultimele trei decenii!

Iar în fruntea acestei clase politice doi comici vestii ai ecranului, unul președinte, altul premier, înconjurați de mai mulți clovni de raftul doi – politruci, „experți”, funcționari publici, cosilieri și tot neamul lor.

Pînă în iunie, vaccinarea a mers bine, cu numărul de vacinări crescînd de la o zi la alta. Apoi, cei doi comici vestiți ai ecranului ne-au anunțat pe două voci că am/ au învins pandemia. Păi, patria găzduia cîteva  partide internaționale de fotbal! Pe acest fond, s-au evaporat mai toate restricțiile, oamenii au lăsat garda jos în ce privește măsurile de autoprotecție, numărul de vaccinări a scăzut la cote simbolice. Creșterea circulației populației în vacanțe și-a adus și ea, cum se spunea pe vremuri, aportul. Cîteva tîmpenii punctuale – Untold, Congresul liberal etc – au turnat gaz peste foc. Dar cum să-l lași pe Boc fără pușculița grupului pedelist clujean, care vrea să-l propulseze la președinție? Boc președinte? Păi, prin ce ar fi mai rău un pitic ardelean decît un securist bețiv sau un dulap săsesc? Și cum să lași un condamnat penal și un țepar de bănci fără scufia de șef al peneleilor?

Oricîte reticențe ai avea față de vaccinurile acestea, este imposibil să nu observi că numărul mic de vaccinați se asociază cu un un număr foarte mare de infectați și decedați. La acești indicatori, România stă bine, e pe locul doi în Europa și cinci în lume. Riscăm o situație complet scăpată de sub control precum în Lombardia primelor două valuri, Probabil, o situație și mai gravă, varianta la modă a valului patru neocolnd tinerii și copiii, Dar poate că amintiții comici vestiși ai ecranului și-au propus să devină mari tragedieni…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

71 de răspunsuri la Liviu Antonesei – Din Foișor: Sîntem un popor de șoșoace și șoșoci?

 1. eduardantoniu zice:

  Untold a avut loc fiindcă au bătut din picior fiicele lui Boc. El face orice ca ele să rămână aici. Normal, însă ele oricum vor pleca din țară.

  El deci rămâne și lăsat și cu banii primiți.

  Apreciat de 4 persoane

 2. ionfercu zice:

  DA: ,,…un potop de crime cu premeditare comise de cei aleși și numiți ca să aibă grijă de viețile noastre”, acesta este adevărul!

  Apreciat de 4 persoane

 3. Răspunsul pe scurt, obiectiv și confirmat statistic, este: da!

  Apreciat de 2 persoane

 4. elsadorvaltofan zice:

  Multumesc din suflet pentru aceasta interventie. Pentru meseria pe care o practic. Comunicarea politica gaunoasa este tot ceea ce lipseste pe coliva mortului in acest moment. Indivizi ca Sosoaca ar trebui aspru judecati in penal, boicotarea unei unitati medicale e un lucru grav. Ar trebui plimbati prin sectiile covid de la terapie intensiva. Poate ne-ar ajuta, intr-un fel sau altul, plimbarea aceasta pe noi toti. Cat priveste orice comunicare de la nivel inalt, deformata, mincinoasa, fara suport stiintific, cu scop meschin electoral sau altul, nu vad care sa fie diferenta cu Sosoaca. Unii au scopuri, cealalta are probleme de sanatate mintala. Rezultatul e acelasi: oameni se imbolnavesc, mor, situatia degenereaza. Iar cei care lucram in sistemul medical cu pasiune incepem sa ne gandim la alternative pentru ca viata noastra este in teren mlastinos, profesional si personal de prea mult timp. O lovitura sub centura, una in plus, data sistemului de sanatate care este pe punctul de a exploda, peste tot in lume, de politicieni inconstienti sau dusi de minte.

  Apreciat de 3 persoane

 5. Îmi place tot ce ai scris și îți dau dreptate, Dar acea caracterizare de “dulap săsesc” mi-a provocat puțin arsuri “xeno-etnice”! Ca să nu fiu acuzat de pro-etnie, trebuie să precizez faptul că nu fac parte nici dintre etnia săsească, nici din cea maghiară din România și nici din majoritatea românească. Tata german (nu etnic sas), mama (austro-ungară), nici o rudă de sânge din România, doar soția (și cultura cu care sunt înfrățit)! Și aici sunt probleme asemănătoare, nici aici nu îmi pot ține gura în privința asta, scriu și dau interviuri. Momentan este o temă foarte sensibilă în toată Europa, și nu numai, așa că te poți frige foarte repede dacă ataci această situație! Nu pot ignora ceea ce se întâmplă în societate, nu îmi pot călca etica în picioare, cum nu am făcut-o nici în timpul urbanizării lor lui Ceaușescu care mi-au adus “titlurile onorifice” de persona non grata și dușman al poporului!
  Problema vaccinării lor este una specială asupra căreia, ca medic, nu mă pot pronunța în public fiindcă am depus jurământul hypocratic, Nu doar așa las sinchis, ci în fața unei comisii și notarial! Totuși pot da dreptate unei postări fără a îmi expune părerea de medic implicat!
  Deci, da, îți dau dreptate în ceea ce ai scris mai sus!

  Apreciat de 3 persoane

  • Mulțumesc frumos, Chrisrian. Nu vizam neapărat etnia, dar formulasună într-un text vu alurtă de pamflet. De altfel, accentulepe Dulapul, ptin care nu trumit lapiesa de mobiier, ci la cea cu care lucreazză lemnarii… Indiferent de etnie, nu i-am scutit pe politruci de glume onomastice…

   Apreciat de 1 persoană

   • Dr. Dr. Christian W. Schenk zice:

    Atacă politrucii, atacă pe Iohannis pe care și eu îl consider o nătăfleață care m-a decepționat, ca de altfel pe toți. Dar ce contează etnia? Ce contează că unul e sas, altul ungur, altul turkmen, altul armean român sau evreu român?
    Văzut din această perspectivă eu ca neromân (Dar absolut neromân), nu aș avea voie să mă bag în literatura și cultura “voastră”!
    “Dă-le la cap”, cam cum zicea Topârceanu, că merită, Mai ales când am văzut acea aproape bătaie din parlament și vocabularul infect pe care unii l-ar caracteriza ca fiind giuleștean…

    Apreciat de 2 persoane

   • Bineinteles ca ernia nu are vreo importanta. In afara jocurilor onomastice, nu cred ca voi fi dat vreodata de inteles ca pentrumine ar conta. Dar am si alte poreccle pentru omul nostru – KiWi, Ficusul, Mălai-Mare…

    Apreciat de 2 persoane

   • Dr. Dr. Christian W. Schenk zice:

    OK, asta-i altceva! Sunt sensibilizat de cretinii noștri din Germania, misogini, xenofobi, rasiști și tot felul de radical de stânga și de dreapta.
    În România, la fel, câteva specimene care m-au scârbit cu toate că înainte, foarte înainte, aveam o părere bună despre ei sau eram chiar în legătură de prietenie. Unul dintre exemplele cele mai concludente este Mircea Dinescu; mai mult tu trebuie să spun!
    Toți provenim din Africa Centrală, după ultimele cercetări genetice, cu toate că noi ne numim caucazieni…

    Apreciat de 2 persoane

   • Sigur că apucați sînt peste tot, în niște limite e și normal. Crdd că Nea Nicu s-a răsucit în mormînt cînd a aflat că primul om nu e Homo Scornicensis…

    Apreciat de 2 persoane

 6. Emanuiel Pavel zice:

  Clovni de raftul doi, bună de tot, păstreaz-o undeva.

  Apreciat de 2 persoane

 7. E horror ce se întâmplă…

  Apreciat de 2 persoane

 8. Julien Caragea zice:

  HALEBARDA
  de Marin Sorescu

  Înghesuială în troleibuz,
  Balamuc mare,
  Oameni cu pachete în brațe,
  Cu microbi
  Și, cum stau eu pe scaun,
  În spatele meu,
  Un moș cu o cazma –
  Naiba știe la ce-i trebuie s-o care acasă.
  O ține de coadă ca pe o halebardă
  La ușa cortului împărătesc.

  E bătrîn moșul de cînd lumea,
  Are o pată mare pe ochiul drept,
  Îi mai și tremură mîna deasupra.
  ,,Ăsta acum o să-mi scape cazmaua în cap –
  Mă gîndesc, lua-l-ar-dracu !”

  El e un moșulică simpatic dealtfel,
  Politicos,
  Vorbăreț chiar.
  Zice : ,,Nici o grijă, țin cu străinicie de afurisita asta
  De cazma”.
  Și cu toate astea, din cînd în cînd o scapă :
  Poc, poc, poc !

  Trei sferturi din pasageri au fost deja bubuiți.
  Moșul continuă să scape cazmaua,
  S-o blesteme și să-și ceară scuze.

  ,,Sînt neputincios, păcatele mele,
  Dar n-aveși nici o grijă,
  Vă rog frumos să nu vă alarmați,
  Afurisita asta de cazma n-o să-mi mai scape
  Acum și-n vecii vecilor.
  Nu vedeți ce strîns o țin ?”

  Și tocmai atunci – pleosc !
  Drumul e plin de gropi,
  Hurducăturile sînt hurducături.

  Și șoferul ăsta nici nu observă,
  El își face cursa și ce să-l intereseze :
  Duce pasagerii vii sai pasagerii morți – tot aia !
  Altfel nu-mi explic de ce nu oprește niciodată
  În nici o stație,
  De cu nu face o haltă,
  Am putea să-l dăm jos pe criminalul ăsta ramolit,
  Mai ales că, după cîte observ,
  I-a cam lichidat pe toți,
  Și acum s-a proțăpit chiar în spatele meu
  Cu halebarda lui –
  ,,Șofer, hei șofer !”
  Dar te mai poate auzi cineva ?

  Autobuzul merge, poate are plan să meargă pînă la capăt.
  Hurducăturile se întețesc,
  Moșul a și intrat în vorbă cu mine,
  E din ce în ce mai politicos
  Și începem să discutăm despre vreme.

  Apreciat de 3 persoane

 9. Gabriel Chiriac zice:

  Mă gândesc că dirijorul Camil Marinescu ar fi împlinit 57 de ani pe 29 septembrie. Ne-a părăsit anul trecut, victimă a acestei pandemii care seceră vieți și astăzi… Înțeleg că Filarmonica „George Enescu” a dedicat memoriei domnului Camil Marinescu Simfonia nr. 7 de Bruckner. Am găsit înregistrarea concertului, este din 22 martie 2019, și o postez. Concertul a fost un veritabil regal, așa cum au fost toate sub bagheta lui, merită ascultat… https://youtu.be/vIQlyTGJCDo

  Apreciat de 3 persoane

 10. Anonim zice:

  Nu-nteleg care-i baiul – nevaccinarea ori politrucii? Faptul c-au crezut ei c-am invins – desi nu e chiar asa – nu era semnal antivaxer. In toata lumea s-au relaxat masurile preventive, pe timpul verii.
  La graficul ala, m-as uita daca ar arata gradul de infectare, nu de vaccinare – mai ales, cel de internare si al deceselor. Dupa cum pui tu problema, e o relatie strinsa intre una si alta. numai ca virusul de acum nu are vaccin, Ideea oficiala este ca vaccinatii sufera mai putin dar tot se infecteaza. Si nu reiese de nicaieri ca nevaccinatii sint vulnerabili, iar vaccinatii nu sint.
  Pina la proba contrarie – cic-ar fi la doi ani dupa vaccinare – vaccinatii au facut bine ca s-au. Chiar daca apoi a aparut nevoia rapelului, a rerapelului. Chiar daca se-ntareste ideea ca nu de vaccin vorbim ci de tratament preventiv – pe cit poate el preveni caci tulpinile se-nnoiesc sezonier, ba chiar colcaie-n acelasi sezon.
  Luat ca indice al civilizatiei unei populatii, gradul de vaccinare n-avea cum fi mai mare la noi decit in Apus – desi-i cam la fel ca la noi in tot Estul. Pot fi fericiti cei care au mereu dreptate sustinind ca romanii’s necivilizati. Numai ca uite pozna; in Franta, medicii care nu vor sa se vaccineze, si care nu mai au drept de practica din cauza asta, isi ard diplomele si-si baga picioarele-n el de stat francez, de cultura franceza si de civilizatie. Dar poate ca s-o fi mutat si Franta-n Estul salbatic.
  IR

  Apreciat de 1 persoană

 11. elsadorvaltofan zice:

  Discuția aceasta ar fi trebuit sa fie serioasa. Nu deturnata și contorsionată. Statisticile vorbesc peste tot, matematica e pura. Pierdem din vedere esențialul. Boala, contaminarea, cum putem lupta împotriva acestei contaminări. Nu cine e mai conștiincios in cifre, nici jurămintele profesionale, contorsionate și ele, nici numele cu C sau K. Rămân la părerea mea: vizite la Secțiile covid, poate, poate. Dezamagire mare, mare de tot. Mare!

  Apreciat de 2 persoane

  • Anonim zice:

   Doamna draga, statisticile sint buba. La noi, sint aduse din condei dupa cum le convine guvernantilor. Ba chiar si la esaloanele inferioare, ale administratiei locale, e aceeasi poveste – oamenii aceia fac asa cum hotaraste boss – ca-i presedintele CJ, ca-i seful politic al zonei.
   E adevarat ca arata rau sectiile de care spuneti, in aceasta perioada. Numai ca – iata – sint deja doi ani de cind cu masurile de preventie, un an de cind cu vaccinul, iar situatia nu poate fi tinuta sub control. Bine, e una exceptionala dar nu-nteleg de ce tot bolnavii sint vinovati.
   Cred ca dezamagirea dv vine si de-acolo ca nu luati in calcul the big picture, va restringeti observatia la sectiile alea. Sint impresionante, e drept dar nu asa putem intelege ce ni se-ntimpla.
   IR

   Apreciat de 1 persoană

 12. elsadorvaltofan zice:

  Pentru oricine lucrează cu microbi exista reguli stricte pentru spargerea lanțului de Infecții și pentru prevenirea apariției lui.
  Nu vreau sa intru in detalii tehnice. Mi-aduc aminte ca o amica mi-a spus cam așa: ia mai da-i încolo! Ca doar am învățat acasă sa ma spăl pe mâini. Inutil a fost sa-i explic ca exista spălatul pe mâini și spălatul cu tehnica medicală care e diferit. Cum inutil a fost sa o conving sa poarte masca, ea ii zice botnița, dacă nu pentru ea, pentru vârstnica sa mama, diabetica deci cu factor mare de risc pentru covid. Mama in final s-a îmbolnăvit de covid, fiica nu a vrut sa o vaccineze. A decedat. De vina, zice amica mea, medicii pt ca nu au explicat suficient. Medicul de familie făcuse recomandarea vaccinarii, eu am rugat sa fie vaccinată mama ei. Și ea ar trebui sa aibă o judecata și o gândire. I-am spus ca nu le are, deci e limitată. Sigur, nu mai vorbim. Cu toții trebuie sa puneam umărul. Dacă am fi răspuns global bine la valul doi cu prezenta peste 90% la vaccinare poate situația ar fi fost alta. Cei care nu respecta regulile, cei care nu se vaccinează sunt parte din ecuație. Cea care da ca rezultat dezastrul. Pana la big picture ne mănâncă propria inconsistenta, ca sa nu-i spun altfel. Adică pe guvern îl cred când îmi convine? Când îmi spune ca pot sa fac ce ma taie capul? Dar eu știu sa citesc, sa ascult, sa selectez?

  Apreciat de 1 persoană

 13. jellyfishb zice:

  Si pe la case mai mari politicienii au anuntat ca pandemia e pe final sau virusul e pe fuga… ‘the virus is on the run’ s-a auzit de la Casa Alba. Apoi a urmat valul 4 produs de varianta delta si brusc clasa politica de la butoane a dat vina pe cei nevaccinati pierdand astfel a doua ocazia de a explica poporului cum functioneaza vaccinul si ce rol are. In America s-a ajuns la mandate: atat pentru cei care lucreaza pentru administratie la orice nivel cat si pentru sectorul privat (companii cu peste 100 de angajati – nu cu 99 sai 50! De ce? Nu se stie!)

  Nu e de mirare ce se intampla in Romania. Pe de alta parte, filosofia ca vom scapa de virus vaccinand pe toata lumea nu e realista. Nu se discuta de imunitate dobandita natural, de programe de vaccinare care vizeaza categoriile vulnerabile si asa mai departe. Se merge la plesneala urmand modelul ‘one size fits all’.

  Apreciat de 1 persoană

 14. Charlie zice:

  Needucati dar care simt minciuna. Nu trebuie sa faca aceste calcule pe care le veti vedea imediat. Dar asa, inculti, au simtit minciuna autoritatilor medicale.

  Pentru ca veni vorba de autoritati medicale, INSP in Romania a raportat in saptamana 20-26 sep urmatoarele rate de infectare: 215 de vaccinati la 100 000 de vaccinati si 248 de nevaccinati la 100 000 de nevaccinati.
  Fata de saptamanile precedente ratele au crescut astfel: de la 63 si 125 pentru vaccinati, respectiv, de la 83 si 155 pentru nevaccinati.

  Daca insa luam in calcul faptul ca multi romani s-au vaccinat pentru a pleca din tara la munca in strainatate si presupunem ca peste 700 000 de romani sunt de fapt in diaspora, nu in Romania, atunci scazand pe acestia din populatia vaccinata rezidenta, rezulta ca rata de infectare a vaccinatilor o depaseste pe cea a nevaccinatilor.

  Ce simte acest popor incult? Ca vaccinurile nu livreaza tot ce au promis dar si cand fac asta, o fac cu niste costuri ascunse. Efectele adverse severe au fost publicate de Swissmedic pe data de 24 sep. Vaccinurile anti-covid mRNA produc o rata de 1 la 4000 de doze efecte adverse GRAVE (includ spitalizare si deces). Dar pentru o vaccinare completa sunt necesare 3 doze. Deci riscul de accident vaccinal grav este de aproape 1 la 1000 de persoane vaccinate. Acest raport este cel mai grav raport din istoria campaniilor de vaccinare din Elvetia.

  Vaccinul anti-covid produce de 42.5 mai multe efecte adverse grave decat vaccinul antigripal, comparat cu campania de vaccinare din Elvetia in 2019.
  https://www.academia.edu/53318327/Analiza_statistică_a_efectelor_secundare_în_urma_vaccinării_anti_Covid

  Apreciază

 15. Virgil zice:

  Sincer sa fiu nu stiu care este de fapt adevarul despre acest virus. S-a mintit asa de mult atat de partea celor care promovau isteric vaccinurile si „lockdown” urile cat si de cei care bagatelizau sau puneau in evidenta efectele adverse ale vaccinurilor. Eu cred ca „succesul ” campaniei de vaccinare din Romania se datoreaza in primul rand in lipsa de incredere pe care oamenii o au in politruci si cei care sunt pusi sa coordoneze aceste actiuni. Imi pare rau de Arafat deoarece „SMURD”-ul este o realizare pe care nici un alt Roman nu le-a avut din 90 incoace dar pozitia lui actuala este o palarie mult prea mare pentru cat stie. Si din pacate pentru el palaria i-a cazut pe ochi si se invarte tamp in jurul cozii. Ar fi fost cativa doctori de meserie (Rafia si alti) insa din pacate caracterul lor a fost mai josnic decat eventualele lor competente. Din Cauza asta o isterica precum Sosoaca a ajuns sa fie mai credibila decat cei mai sus nominalizati. In tarile in care vaccinarea a avut success (gen Danemarca , Suedia , Norvegia) a fost un mix intre convingerea populatie ca „vaccinul” te ajuta si ca regulile de igiena publica ajuta la fel. Fara masca pe fata pe strada (care pentru mine este modelul absolut de decizii tampite luate de guvernanti) si lockdownuri inutile. Si mai era un lucru la ei. Guvernantii au stat in spate .

  Apreciat de 2 persoane

 16. Virgil zice:

  ce a zis Sosoaca (sa mai si radem ) 🙂
  „Cercetătorii au descoperit că vaccinul produce sterilitate pe trei generațiiiiii!!!!”

  Văleu muică! Păi dacă produce sterilitate, de unde mai apare a doua si a treia generație?

  Apreciat de 1 persoană

 17. Anonim zice:

  Comparaison n’est pas raison. Oamenii nu’s la fel in Ro si-n Vest. De pilda:
  – dat fiind ritmul slab al vaccinarii, se ia hotarirea sa se vinda vaccin prin vecini – Ucraina, R Moldova;
  – ingeniosi din sistemul sanitar incep sa vinda pe cont propriu. Pe de o parte, au doze in plus datorita falsificarii dovezilor de vaccinare, pe de alta – le-nlocuiesc pur si simplu cu doze de ser fiziologic.
  Intre noi fie vorba, decit ARN messenger, mai bine placebo cu ser fiziologic.
  – medicii romani se pling de faptul ca le vin bolnavi cind e prea tirziu si aproape ca nu mai pot fi ajutati. Dar nu mai departe de anul trecut, spitalele erau cosmar pentru pacienti – efectiv „covizii” erau sechestrati in saloane si li se punea mincarea la usa, ca la catei. Orice internare era covid. Orice deces era covid. Am avut si eu un cumnat – avc, internat, externat ca stabil, decedat – trecut la decese covid.
  Acum e clar de ce stau romanii pina-n ultima clipa? Nu din inconstienta ci din prudenta. Si tot de aceea nu se vaccineaza fiindca prea e toata presa de acord ca-i singura solutie. Cind spun toti acelasi lucru, e clar ca-i de porunceala ori pe bani. De altfel, guvernul a platit pentru „mesaje de interes public”. Cum n-a mai platit, s-a cunoscut.
  Salbaticii care nu vor sa se vaccineze au bagat de seama ca-i pericol mare cind le cade bine guvernantilor, dar nu-i nici o problema cind asa au ei interesul (alegeri, congrese, sezon estival etc). Raportarile sint in ton cu toanele guvernatoare – infricosatoare ori blinde ca inima de mama. Tocmai de aceea statisticile romanesti nu’s bune decit ca exercitii de imaginatie.
  Ne mai gindim la un lucru: recensamintul lui Boc a esuat cu cusucces. Nu se stie citi cetateni, citi rezidenti, citi emigrati. E in joc o marja de 3-5 milioane de persoane cu care se manipuleaza alegerile – in primul rind, prezidentialele. Ei bine, aceleasi cifre sint baza raportarilor, calculelor, statisticilor. Cu o marja de eroare de 20%. Atunci, datele nu sint la mia de locuitori ci la 800 de locuitori – in medie. Poti sari pragul de 6% cind vrea muschii tai? Poti. Il poti cobori tot asa? Cum nu?
  „Prostii” vor sa traiasca, nu sa moara ca prostii, ca sa faca jocurile nenorocitilor care li s-au urcat in spinare. Tot mor dar fac si ei ce pot – rezista prin incultura.
  IR

  Apreciat de 1 persoană

 18. Poetry855 zice:

  tanti asta a apasat pe un buton propagandistic idiot de mare succes, iar efectul este ca a dus in derizoriu orice protest cinstit al societatii civile,., a transformat totul intr-un circ absolut, vinovati sunt si cei care ii permit

  in ceea ce ii priveste pe romanii care o asculta, parere mea este se traieste o mare ambiguitate, un melanj de reactii, jumatate fiind la adresa autoritatilor de toate felurile care demonstreaza ca sunt DEGEABA. nu merita nimic.

  exempu: masura militieneasca de-a dreptul, aceea cu nu ai voie sa circuli noaptea nu are legatura cu covidul. dar e pusa pe seama covidului, de parca asta circula noaptea, ca hotii, si tropaie prin orase. in fapt, pare ca politia vrea sa doarma linistita si s-a gasit un pretext

  e fix cum se gandesc si legile in Romania, parca joaca astia biliard, lovesc una, dar poate mai prind si alta, in loc sa fie legi precise, clare, la obiect.

  pe stilul asta manipulator si necinstit al autoritatilor fata de oameni, apare si reactia la vaccinare, e o frustrare mult mai adanca cu nevoia de a zice NU.
  nici nu cred ca in prima instanta mai judeca vreunul la efectele nevaccinarii

  Apreciat de 1 persoană

 19. A.D. Defta zice:

  Eu nu m-am vaccinat pentru că mi-a spus vreun politician. Desigur, politicienii pot fi blamați pentru toate relele din lume…

  Apreciat de 1 persoană

  • Merci, ma uit acum.

   Apreciază

  • Problema ar fi ca nu sint putini antivax niciîn cealaltă Europă…

   Apreciază

  • Charlie zice:

   Astfel de presa (superficiala) amesteca grupe, nu distinge nuante. Este o propaganda, nu o discutie serioasa.
   Scrie despre unul ca „Until now I didn’t believe in COVID-19”. Si zice apoi ca acest om era anti-vaxxer. Trebuie sa fii cretin sa nu intelegi diferenta. Omul asta nu era anti-vaxxer, era Covid-denier. Daca esti negationist de Covid, atunci nu esti anti-vaxxer. Pentru ca daca boala nu exista, nici macar nu te mai gandesti la „cum ocolesc oare eu boala, sa vedem, profilaxie fizica, igiena, distantare, masca, sau medicala, iau un vaccin sau o terapie genica, ceva”. Daca insa esti constient ca este o boala, atunci evaluezi mijloace de protectie disponibile si poti ajunge sa fii anti-vaxxer-covid (ca mine). Sau poti fi anti-vaxxer in general ca unul care este vegan, nu pui in corp nimic artificial, medical. Dar nu este cazul in pacientul prezentat.

   Un singur avertisment am pentru sanatatea vaccinatilor. Eu ma apar de Covid bine mersi, nu ne-am cunoscut. Insa voi, sa nu cumva sa credeti ca sunteti protejati de Covid. Vi se livreaza mereu mesajul „spitalizarile scad”. Dar nu vi se spune despre long Covid. Vi se mai spune ca va infectati mult mai rar (da, in primele 3-4 luni, dar dupa aceea va veti infecta pentru ca abandonati orice protectie comportamentala, va bazati doar pe o chimicala). Iar cand va veti infecta, aveti mari sanse sa faceti long Covid. Cu vaccin cu tot. Sansele acestea de a face long Covid incep de la punctul minim de a fi cu 49% mai reduse ca ale nevaccinatilor si cresc odata cu scaderea efectului vaccinal.
   Va doresc mult succes in rezolvarea acestor probleme de sanatate pe viitor. Sau fiti cu ochii in patru si invatati sa va feriti de Covid prin forte proprii.

   Apreciat de 1 persoană

 20. elsadorvaltofan zice:

  1. Un vaccin nu te scapa de problema. Te ajuta sa treci fara consecinte grave peste.
  2. Pentru a preveni infectarea cu covid si/sau formele grave ale bolii la aceasta ora avem urmatoarele posibilitati:spalatul medical pe maini, purtatul unei masti tip de procedura in zone aglomerate (ceea ce asiaticii fac de o gramada de timp), tusitul, stranutatul in maneca, respectarea unei distante, stabilite in cazul covid la 2 metri, intre indivizi si vaccinarea.
  3. A calatori in asemenea conditii este o indrazneala. Se poate calatori, anumite constrangeri se aplica. Depistare si re, redipistare. Adica ceea ce Corea de Sud a facut inca din primul val. Important e sa raspundem la intrebarea: e nevoie urgenta sa calatoresc? Toti vrem vacante, la soare, la mare. Dar fiecare deplasare e un factor de risc.
  4. A fi constient ca poate ai covid si nu te simti rau, rau destul ca sa mergi la medic, ca sa te gandesti ca il ai. Si il vei pasa mamei, bunicului, sotului etc. Acest lucru inseamna civism.

  Inca ceva: daca oamenii au nevoie de lamuriri suplimentare cu privire la cum lucreaza un vaccin, de ce putem sa facem boala chiar vaccinati fiind, cel mai simplu lucru este sa ii intrebe pe virusologi, sa citeasca pe internet sit-uri de vulgarizare stiintifica. Internetul are si asa ceva, nu numai facebook.

  Nu e important pentru ceea ce avem de facut de unde a venit, iesit virusul. Ca a fost manipulat se stie deja. O ancheta e in curs. Important este ce facem ca sa convietuim cu el, de scapat nu se mai poate scapa. Oricat de greu ne vine de crezut, viata noastra de acum cat va mai tine incolo, nu va mai semana cu viata noastra de dinainte. Eficacitatea vaccinarii s-a tradus prin reducerea substantiala a numarului de pacienti intubati, pusi pe respiratoare, precum si a numarului de persoane decedate. Ceea ce a lasat loc revenirii sistemului de sanatate intr-o faza functionala, capabil sa reia rutina: operatii, tratamente etc. Vorbesc despre locul in care traiesc eu. Constructia de unitati mobile, corturi uriase, amenajate dupa rigori militare pentru testarea covid, langa spitale, redesenarea modului de a circula in instalatie, a redus enorm recontaminarea.

  Cei care sustin ca nu exista virusul, ca vaccinul ne omoara sau ne transforma in crocobauri sunt, din pacate, cei care aflati in autobuz, avion, langa tine, iti vor stranuta in plina fata si nu iti vor cere nici macar scuze, e adevarat, nu folosesc la nimic. Cei care vorbind la telefon vor vorbi atat de tare incat un bloc intreg va auzi, cei care nu au nevoie sa se spele pe maini, ca doar s-au mai spalat astazi inca o data. O parte dintre ei stiu deja ca sunt pe langa subiect, cum sa recunoasca? Recunoscand vor admite, de fapt, ca sunt…si acest lucru e insuportabil.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.