Din Foișor: Elegie pentru viitorii orbi


Liviu Antonesei – Din Foișor: Elegie pentru viitorii orbi

De aproape o lună, bolnavii de glaucom și cei care suferă de pusee aleatorii de presiune oculară sînt în aer, au devenit candidați siguri la orbire. De atunci, a dispărut din farmacii, iar între timp s-au epuizat și stocurile clinicilor de oftalmologie, un medicament esențial pentru reducerea presiunii oculare, Acetazolamidă. Credeam că a dispărut numai în Iași, dar trei farmaciste, de la trei lanțuri diferite, mi-au confirmat că a dispărut în toată țara. De ce este esențial? Pentru că dozat în funcție de măsurarea presiunii zilnice sau la două-trei zile, după caz, coboară relativ rapid presiunea oculară la valorile normale. Nu există picături? Sigur că există, ba chiar mai multe și văd că nu au dispărut încă. Dar acestea au rolul de a menține presiunea la normal, cînd aceasta a ieșit peste normal, intervenția pastilelor devine vitală. Există chiar și un tratament de avarie ce intervine la valori foarte mari, alături de medicația curentă, perfuzia. Doar că aceasta intervine cumva invers, nu sporește eliminarea lichidului din ochi, ci reduce alimentarea acestuia cu lichid nou. Or, irigarea ochiului este esențială, de asta l-am și numit tratament de avarie. Pe deasupra, trebuie să ne gîndim și la dificultățile tehnice. Bolnavii de glaucom sînt numeroși, iar cei cu pusee aleatorii probabil mai numeroși. Unde le faci tuturor perfuziile cu pricina? Practic avem un mare număr de oameni care candidează cu succes la orbire. Expunerea îndelungată la pusee de presiune oculară distruge nervul optic de cîteva ori mai repede decît o face trecerea anilor sau alte afecțiuni de risc.

Aș vrea să felicit Ministerul Sănătății, CNAS, lanțurile de farmacii și pe toți cei implicați în asigurarea sănătății noastre. Prin efortul lor însumat, țărișoara va ajunge campioană mondială la cecitate!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Din Foișor: Elegie pentru viitorii orbi

  1. Amalia Achard zice:

    Trist. Nu ma mir de nepasarea celor raspunzatori, ci pentru ca stiu ce afacere banoasa fac farmaciile din România si nu ma asteptam sa existe un medicament pe piata pe care ele sa nu-l aiba.

    Apreciat de 2 persoane

  2. eduardantoniu zice:

    Vad ca se vinde si ca Diamox si ma intreb atunci cum am putea ajuta cu strainatatea, cand, negasind situri de vanzare, inteleg atunci ca trebuie reteta.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Poetry855 zice:

    deja, este inspaimantator. tara asta a ajuns inversul a ceea ce si-a propur vreodata UE.
    ne ducem cu totul in fundul gropii, daca nici strictul necesar nu mai exista pe raft, in schimb, la TV se face reclama la toate aberatiile farmaceutice…
    nu te consolez cu nimic scriind toate acestea, Liviu, stiu…
    of, marionete, nu ministri

    Apreciat de 2 persoane

  4. Dan zice:

    Din nefericire, multe tare comuniste mai sunt prezente
    la noi. Ajung diversi in functii de conducerla stat
    (da, la stat, ca tot sta degeaba), isi fac venituri
    exagerat de mari, dar nici o empatie, nici o compasiune
    pentru concetatenii lor.

    Apreciat de 1 persoană

    • Tu le spui tare comuniste, pentru mine e evident că e capitalismul sălbatec… Contraselecția e numitorul comun…

      Apreciat de 2 persoane

    • Amalia Achard zice:

      „Tare comuniste”?!! De ce oare tot ce-i negativ azi în România – aproape toate cele – se pune pe seama comunismului? Exact la fel se întâmpla si-n occident: banul, numai BANUL vorbeste, oameni buni! Încetati! Uitati-va la ei, la ceilalti: cum se ajunge la putere? împroscând adversarii cu noroi, trisând, dând din coate. Nici unul mai breaz ca altul. Corupti, parveniti, ipocriti (ok, poate mai fini si mai discreti ca la noi, dar e numai fatada)… adica oameni. Asta suntem! Atât sunt de dezgustata de acest capitalism inuman, încât am început sa ridic piedestal comunismului. Atentie, a nu se confunda comunism cu tiranie. Ca de fapt, ne-am descotorosit de comunism si de-un tiran, dar am cazut în bratele altor tirani. Nu vad, zau, ce afacere-am facut… 😦

      Apreciat de 1 persoană

      • elsadorvaltofan zice:

        Poate as nuanța pe ici colo altfel, dar fondul îl votez 100%. De acord, Amalia!

        Apreciat de 1 persoană

      • Amalia Achard zice:

        Comentariile mele, Elsa, sunt întotdeauna pripite si de cele mai multe ori le regret. Stiu ca exagerez pe alocuri, e din cauza ca nu am rabdare pentru detalii si explicatii lungi. Rezulta un rezumat oarecum deformat al intentiilor gândurilor mele. Daca aveam inteligenta celor care spun multe în cuvinte putine, s-ar sti, însa nu-i cazul. 😀

        Apreciază

  5. elsadorvaltofan zice:

    Aici lucram cu Cosopt. Conține dorzolamida și timol. Eficacitatea pe termen lung e diferită, răspunsul PIO este net superior pe acetozolamida. Combinația cu timol pare a fi benefică pentru stabilitate și răspuns de supresie a lichidului și a P I O.
    Tratamentul acesta este combinat cu per os.
    Va trimit pe mail monografia pt. Cosopt. Ideal trebuie văzută de MD. Sau farmacist pt ca e in fapt un alt medicament. Dacă aveți un ok in lipsa de altceva va ajut.

    Apreciat de 1 persoană

    • Cosopt pune dimineatasi seara. laprinz alta picatura. Picaturile astea se straduie sa mentina presiunea normala. Daca sare, pastilele debine de neocolit… Stiu de-acum afectiunea si tratatmentu pe de rost///

      Apreciază

  6. elsadorvaltofan zice:

    inteleg, practic acetozolamida va este indispensabila.
    revin.

    Apreciat de 1 persoană

  7. ontelusdangabriel zice:

    ***// vis cu traiectorie rectilinie
    ușoară adiere
    un selfie norocos
    și contraintuitiva străbatere

    Apreciat de 1 persoană

  8. Vreau să mulțumesc Dlui Cornel Nistorescu pentrupreliarea postării în Cotidianu. D Sa a înțelescă este vorba despre o problemă gravă care privește cirva jumătate de milion de pacienți…

    https://www.cotidianul.ro/elegie-pentru-viitorii-orbi/

    Apreciat de 1 persoană

  9. Gabriel Chiriac zice:

    Oh, îmi pare rău! Sper că sunteți bine!… Problema Acetazolamidei a fost problema mai multor medicamente, a Euthyroxului și a metforminului printre altele. O situație tristă, ca urmare a unui amalgam de reglementări haotice, legate de politica de preț, taxa clawback, modalitatea de prescriere, eliberare în farmacie etc. Situație care a început de prin 2015, odată cu aplicarea hotărârii a celor mai mici prețuri al medicamentelor din UE. Încetul cu încetul, foarte multe medicamente au dispărut din cauză că au fost considerate nerentabile de către producători. Bine, când spui unui pacient de taxa clawback asta nu îl încălzește și oricum nu înțelege conceptul, pe el îl doare lipsa medicamentului. Legat de Euthyrox, lacrimile pe care soția le-a văzut uneori în ochii pacienților sunt o imagine greu de uitat. Of… Am întrebat de Acetazolamidă, e deficitar însă și situația nu e nouă. Am lăsat vorbă pe unde eu și soția mai cunoaștem, să vedem… Multă sănătate și să sperăm că fi-va bine!

    Apreciază

  10. dorobreja zice:

    E greu de comentat, din motive de tine ştiute. Atât pot doar spune/clama: jos cecitatea, trăiescă vederea, iar dacă nu, viziunea!!!

    Apreciat de 1 persoană

  11. Multumesc Alinei Mubgiu și lui Lucian Davidescu pentru preluare
    https://www.romaniacurata.ro/elegie-pentru-viitorii-orbi/

    Apreciază

  12. Virgil zice:

    Imi pare rau Domnule Profesor cand aud chestiile astea. Din pacate nu cred ca pot ajuta mai ales ca majoritatea medicamentelor de aici se dau pe reteta medical semnata de doctor. Stiu cand un prieten de al meu mi-a cerut ajutorul pentru un medicament care ajuta la cancer nu am reusit sa fac nimic . Poate „elsadorvaltofan” poate sa ajute care pare ca lucreaza in domeniu si este tot din Canada daca putem cumpara de aici si trimite in tara .

    Apreciat de 1 persoană

  13. Laurențiu huica zice:

    Fake news, intoxicație gri,producătorul are pe stoc peste 30000 de cutii Acezolamida Arena,nu exista cereri justificate de la nici o farmacie,medicamentul a fost livrat la 3 depozite,telefon producător 0730027362

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.