Haznecazul (6) – Hronicar: De soarta leșilor în Țeara Moldovei


Cu aceasră nouă posrare a Hronicarului se încheie această ediția a glumelor săptămînii. De fapt, este ultima sesiune pînă în prima joi de după 15 septembrie, pe lla prînz. Din 2002, cănd am deschis primuo bloh, nu cred că am avur vreo pauză mai mare de două zile. Acum, m-am decis să-mi iau vacanț între 1 si 15 ale lunii care vine. Dacă  puteam să plec în Crera, nu luan laptopul cu mine. Acum, îk voi acea la îndemînă, doar dacă voi scrie ceva demn și denintersul celorlalți. Pînă mircuri, programul contiună.

Viind preste Moldova arșiță mare întru tânguielile Gretei, feata de șvezi cu chip posac, îmbla sărmana Maia, nou-căftănită doamna țearei neaflând nicări un copac supt carele să se adăpostească de căldură. Ci, cercetând aceasta Letopisețu lui Ureche, au cetit cumcă preasfânt înaintașul său, Ștefan-Vodă domn cel Mare “au pus … de au arat cu leşii, pe o culme de deal la Botoşanişi au semănat cu ghindă şi s-au făcut dumbravă mare, de ieste până astăzi copaci mari”. Deci ce au gândit aceasta? Să-l poftească pre Andrei Duda, craiul Lehiei la ospăț în ținuturile Lăpușnei. Ci au sosit acesta cu alai mare și, nainte să plece, l-au pus Maia Doamna pre acesta și pre întreagă suita leșească să sădească un copac, macar că nu au strigat necuviincios: “Hăis, ţa, litfene; hăis, ţa, haram de plug!”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Haznecazul (6) – Hronicar: De soarta leșilor în Țeara Moldovei

 1. Radu Mârza zice:

  Bine cu cu adevăr grăiește cinstitul Letopiseț!

  Apreciază

 2. Poetry855 zice:

  in primul rand, vacanta frumoasa, Liviu,
  apoi citind, ma tot gandesc la expresivitatea aprpe vizuala a cuvintelor vechi… cat sunt de frumoase … multumim hronicarului i-ar trebui o carte desenata de un caligraf pe masura textelor…

  Apreciat de 1 persoană

 3. Virgil zice:

  cu un banc pentru urmatoarele selectii :

  Lângă cascada Niagara,ghidul,catre turişti
  -Dacă doamnele vor binevoi să tacă un moment,veţi putea auzi zgomotul căderii apelor!

  Apreciază

 4. Virgil zice:

  Ca să-şi ocupe timpul liber, un învăţator se apucă de pescuit. Ajunge la râu, aruncă undiţa şi după vreo patru ore de aşteptare reuşeşte să prindă un peşte mic. Îl scoate cu greu din cârlig şi-l aruncă în apă:
  – Du-te acasă şi mâine să vii cu părinţii!

  Apreciază

 5. Virgil zice:

  Un avion cu 50 de persoane la bord e pe cale să se prăbuşească. Pilotul strigă:
  – Este cineva care crede în puterea rugăciunii?
  Un preot ridică mâna.
  – Pfiuuu, perfect! Nu de alta, dar avem doar 49 de paraşute.

  Apreciază

Comentariile sunt închise.