Ecouri în presa albaneză


Așa cum scriam marți, prima postare despre și cu poezia lui Visar Zhiti, mă refer la poeziile care i-au adus o condamnare de zece ani de închisoare politică, a fost preluată de multe ziare și site-uri de limbă albaneză din Albania, Kosovo, România, SUA, Canada etc. Am privit asta ca un semn al dragostei cu care albanezii din toată lumea înconjură literatura lor și al respectușui pe care îl poartă unui mare scriitor și unei conștiințe pe măsură. Marți, extrase din aceeași excelentă antologie bilingvă realizată de criticul, istoricul literar și traducătorul Luan Topciu, am oublicat un grupaj din poeziile scrise de Visar Zhiti în ănchisoare. Observ că prea albaneză este la fel de atentă. Postez pagina dintr-un ccotidian din Tirana care preia postarea mea…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Ecouri în presa albaneză

 1. Super! Visar Zhiti e genial.

  Apreciat de 1 persoană

 2. ontelusdangabriel zice:

  ***// n-am știut niciodată dacă e mai bine să am pisică sau motan
  cătălina stanislav declară că dacă n-ar fi debutat poetic în volum și-ar fi luat un câine
  orice critic ager
  slugă a ideologicului
  sau a esteticului
  ar putea remarca aici încă o ilustrare a conflictului dintre neoexpresionism și postumanism
  poezia milenaristă și-a construit propria dialectică
  fiind deci vie
  și instrumente de toate felurile stăteau împrăștiate pe șosea
  ultima ipoteză accidentul
  pe drum te întâlnești cu multe
  iar dacă nu te-ai setat în acest sens vrăjmașul a câștigat partida
  prin neprezentare
  cine a stat să numere
  comparativ
  pe vremuri metodei i se spunea comparativ-istorică
  câte pagini dedică anton dumitriu
  în istoria logicii
  raționalului
  respectiv iraționalului
  vă rog să nu mă luați cu faptul contextual
  conjunctural
  că logica ține exclusiv de rațional
  dacă persistați în această eroare nu ați înțeles nimic
  nada
  că nada întinsă de lume e mai meșteșugită
  ori precară
  tu te-ai lămurit de mult să faci joncțiunea minții cu inima
  altfel rămâi la stereotipul aversiunii dintre câine și pisică

  Apreciat de 1 persoană

 3. Vasilica Ilie zice:

  Felicitări!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Gabriel Chiriac zice:

  Încercată viață, atât el cât și familia lui. Felicitări pentru semnal, numele lui Visar Zhiti nu este prea cunoscut publicului larg de la noi. De fapt, din literatura albaneză s-a impus la noi un singur nume, Ismail Kadare. Cu atât mai binevenit articolul! Felicitări! Și felicitări ziarelor albaneze pentru preluarea articolului, este un semn că sunt atenți la tot ce apare de calitate privitor la Zhiti.

  Apreciat de 2 persoane

  • Da, cred că suferim de un fel de complex de superioritate.Pe lîngă Kadare, iată își fac loc alți doi mari scriitori albanezi, Visar Zhiti și Thanas Medi…. Și din documentarea care o fac acum, cu Istoria literaturiialbaneze a lui Luan, pot să afirm că mai sînt… Ce să mai spun Că textele în albaneză cele mai vechi, păstrate, sînt din secolul al XIII-lea?

   Apreciat de 1 persoană

   • Gabriel Chiriac zice:

    Da, nu știu de ce acest complex… Prin sec. XIII albanezii erau principat – despotat, mai exact – independent sub conducerea lui Mihail din dinastia Comnenilor bizantini. Apoi regat, aproape 100 de ani, sub Charles I de Anjou… Mna, la noi Scrisoarea lui Neacșu e abia pe la 1500 și ceva…

    Apreciază

 5. Radu Mârza zice:

  Foarte fain. Felicitări!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Scepticus Scepticus zice:

  O țară mică cu oameni mari si literatură uriașă. Dar și o țară cu mari talente in arta compromisurilor si asta in înțelesul deplin al cuvântului. Skanderbeg a început prin a fi ienicer ca apoi să le dea lecții celor de la care învățase arta războiului. Mai apoi albanezii au devenit cei mai mari profitori si imperiului, au trecut la Islam și au ajuns arnauti in Valahia si chiar si viziri la Stanbul. Dacă Brâncoveanu era albanez ajungea și sultan.
  Mai recent au manipulat opinia publică și au împins la paroxism criza balcanică, secesiunea s fost un concept acceptabil, dar doar pentru ei. Mai toata media, de la BBC la CNN sau DW, a căzut victimă manipulării si asa s-a ajuns va marii luptători pentru libertate de ieri, prim ministri, sa fie azi acuzați de crime de război și trafic de droguri. Si noi romanii suntem buni in arta compromisurilor, a compromisurilor din care nu obținem nimic.

  Apreciat de 1 persoană

  • Scepticus Scepticus zice:

   BP Hasdeu a fost printre primii care a observat asemănările dintre limba romana si cea albaneză. Anterior o făcuseră și niste lingviști austrieci și mai apoi maghiari, toti susținând că romanii au venit in Ardeal de la sud de Dunăre. Teoria asta a făcut pui atât la Chișinău cat si la Bruxelles, de unde Dan Alexa a publicat o carte cu lucruri valabile dar și multe stupide iîn care spune că poporul român s-a format pe undeva langa cel albanez. Nota Bene cartea a aparut la Humanitas fara o prefață scrisa de un profesionist. Si cum era de așteptat editura a sters de pe site orice comentariu negativ.

   Apreciat de 1 persoană

 7. Virgil Cosma zice:

  Acum aflu și îl citesc pe acest om. Mulțam fain!

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.