Apel către premier și ministrul culturii


Tocmai a fost făcut public acest apel către premier și ministrul culturii, care denunță asocierea unui repreentant al guvernului la omagierea unui personaj ale cărui merite medicale nu pot acoperi gîndirea sa rasistă, antisemită, nici apartenența la o grupare politică fascistă. Lucrurile sînt cu atît mai grave cu cît nici organizatorii, în frunte cu academia, nu au efectuat aceste disocieri în cadrul evenimentului de omagiere. Am semnat, desigur, apelul.

Apel

Bucureşti, 26 iulie 2021

Domnului Prim –ministru, Florin-Vasile Cîţu

Domnului Ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu

Suntem profund revoltați de participarea doamnei Irina Cajal Marin, subsecretar destatîn Ministerul Culturii, la manifestarea organizatăde Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inventarea insulinei. Prin prezența lor, doamna Irina Cajal, Subsecretar de stat și domnul Aurel Vainer, Președinte onorific la FCER, au legitimat un eveniment memorial de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici.

Reamintim că Nicolae Paulescu, vicepreședinte al Ligii Apărării Național Creștine (partid al cărui siglă a fost zvastica), a fost una din figurile proeminente ale naționalismului extrem, antisemismului și rasismului în climatul ideologic și politic al României interbelice. A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc. Acest discurs incita la ură și eliminarea evreilor (el foloseaexclusiv termenul de„jidani”), discurs cu influență uriașă în procesul de fascizare a României din anii 1930, ce a contribuit substanțial la ororile Holocaustului. Însuși Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, îl considera, alături de A.C. Cuza, un ilustru înaintaș.

Scrierile lui Paulescu au fost publicate (inclusiv în perioada recentă) și comentate critic în numeroase lucrăriștiințifice. Nu există pentru nimeni, circumstanța atenuantă a necunoașterii.

Dată fiind gravitatea asocierii unui demnitar cu omagierea unui mentor al rasismului, credem că nu avem de a face cu o „gafă” sau cu  o „greșeală regretabilă” ci  cu o crasă ignorare a normelor morale fundamentale alesocietăți românești actuale.

Dat fiind cele arătate mai sus, solicităm demiterea doamnei Irina Cajal din funcția sa guvernamentală.

Cu deosebitǎstimă,

Liviu Antonesei

Laszlo Alexandru

Péter Bányai

Horia Bozdoghinǎ

Maria Bucur

Michael Cernea

Iurii Chişinevski

Vera Cîmpeanu

Emanuel Copilaş

Andrei Cornea

Mihai Demetriade

Smaranda Enache

Alexandru Florian

Mihai Dinu Gheorghiu

Monica Ghetz

Manole Iosiper

Werner Kremm

Elena-Irina Macovei

Norman Manea

Lucian Nastasă-Kovacs

Irina Nastasă-Matei

Beăndușa Palade

Cristian Pârvulescu

Florin Poenaru

Constantin Pricop

Costi Rogozanu

Maria Roth

Liviu Rotman

Michael Shafir

Mariuca Stanciu

William Totok

Daniel Vighi

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Apel către premier și ministrul culturii

 1. Mă alătur și eu.
  Brîndușa Palade

  Apreciază

 2. ionfercu zice:

  Memoria istoriei este atat de scurta?🤔☹️🙁😔

  Apreciază

 3. Între timp a revenit acest curent (Find adăugate la ele și altele misoginia, xetnofobia, intoleranța sexuală) tot mai puternic în toată Europa, cu preponderență în Polonia, România, Ungaria, Orbán (al ungurilor fiind un purtător mascat de drapel! Din păcate și în rândurile unor colegi de condei pe care-i mai apreciam în urmă cu doar zece ani!

  Apreciază

  • A.D. Defta zice:

   Această radicalizare apare pe fondul necunoașterii istoriei recente. Populismul lui Orban aparține acelui gen de discurs hâd, imund, sinistru proferat de marii derbedei ai secolului trecut, preluat mimetic și schizoid de către mulți din intelectualii autodeclarați conservatori ai zilelor noastre. Este încă o dovadă că omul, departe de a fi o ființă rațională, nu învață nimic și niciodată din relele trecutului și i se urăște mereu cu binele.

   Apreciat de 2 persoane

 4. eduardantoniu zice:

  Nu ai ce cere academiei, prezidate de Ioan Aurel Pop, autorul gunoiului numit „Scurta istorie a romanilor”, aceleasi minciuni care se predau in licee cel putin de la 1945 incoace,

  Semnez si eu apelul,

  Eduard Antoniu

  Apreciat de 2 persoane

 5. elsadorvaltofan zice:

  Semnat și de mine

  Apreciat de 2 persoane

 6. Anonim zice:

  Ma alătur semnăturilor

  Apreciat de 1 persoană

 7. Anonim zice:

  Semnez si eu
  Camelia Sherban

  Apreciat de 1 persoană

 8. Anonim zice:

  Observ ca semneaza si un Chisinevschi. N-o fi urmas al acelui Chisinevschi, ma gindesc.
  Mai observ ca, la umbra antisemitismului, creste un virtos-intransigent filosemitism,ciulind urechile la nuante insuficient encomiastice.
  Acest apel mă face să ma-ndoiesc de corectitudinea politică a insulinei centenare. M-astept ca dependentii de insulina și de filosemitism să refuze indignați insulina lui Paulescu.
  IR

  Apreciază

Comentariile sunt închise.