La pas prin Casa Muzeelor…


La pas prin Casa Museelor

Astăzi, vreme de mai bine de două ore, am bîntuit sălile celor cinci muzee cu care s-a îmbogățit orașul meu. Sigur, primele discuții despre proiectul Casa Muzeelor le-am avut acum mai bine de un an, la ieșirea din starea de urgență, într-o întilnire în aer liber, cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din Iași, și o parte din colegii și colaboratorii săi de la muzeu și în proiect. Totul mi s-a părut foarte interesant și novator, deși nu-mi puteam imagina exact ce va ieși. Asta s-a clarificat de la începutul acestui an încoace, odată cu lansarea activităților de amenajare. Am urmărit unele lucrări cumva în direct, m-am bucurat și de cîteva vizite ghidate, pe măsură ce lucrurile prindeau contur. În aprilie, Lucian mi-a prezentat Muzeul Poeziei, pe care excepționalul artist vizual Ion Barbu îl terminase, prima din sălile Muzeului Copilăriei în Comunism și sălile deja amenajate din Muzeul Literaturii Române, sala Brumaru, Rezrvația de îngeri, vizitînd-o și apoi, pe măsură ce Felix Aftene evolua în definitivare. Pe 29 iunie, am participat la inaugurarea Muzeului Pogromului, l-am și vizitat, dar am fost mai atent la reacțiile publicului și m-am bucurat să constat că erau foarte favorabile, unele entuziaste. Joi, la deschiderea celorlalte patru muzee, am procedat la fel, o vizită rapidă, atent la vizitatori, și am avut iarăși motive de bucurie. De altfel, asta se vede și în zecile de impresii lăsate în caietul cu această destinație.

Astăzi însă am procedat altfel. Mi-am luat bilete pentru toate cele cinci muzee și am parcurs sălile în ritmul meu, acceptînd sau solicitînd explicații cînd am simțit nevoia. Nici nu știu cînd au trecut mai bine de două ore. Multe exponate de patrimoniu sînt unicatele originale – de la ceasul lui Eminescu sau cel al lui Creangă la oglinda lui Caragiale, e doar un mic eșantion -, amenajarea este modernă, cu multe elemente de dinamică audio-video și interactive. În Sala Junimii, din spatele unei uși se aude o ședință a celebrei societăți și poti trage cu urechea, în sala Boemei ieșene, îl poti asculta pe marele poet Cezar Ivănescu cîntîndu-și poeziile, în sala dedicată lui Brumaru, după o perdea, se află lucrările cu care Felix Aftene a ilustrat Infernala comedie. Cei peste 18 ani nu au dreptul să privească în spatele perdelei! Nu are sens să spun totul, mai adaug că elementele de interactivitate sînt mai peste tot. Numai în muzeul dedicat Pogromului de la Iași sînt patru ecrane interactive și o hologramă. Dar vă îndemn, chiar vă instig să vizitați. Nu știu cînd au trecut mai bine de două ore, dar va trebui să revin…

În fotografia de sus, îrealizată de poetul Lucian Vasiliu, împreună cu Lucian la sfîrșitul ceremoniei de inaugurare de joi. Pare obosit, dar și bucuros. Și are dreptate. Fotografiile de jos sînt de azi, cu oglinda lui Caragiale și în Boema ieșeană și au fost realizatte de ghidul meu.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la La pas prin Casa Muzeelor…

 1. ionfercu zice:

  Minunată aventură spirituală!

  Apreciat de 1 persoană

 2. eduardantoniu zice:

  Dupa un periplu la Miercurea Ciuc la muzica veche si la Cluj unde abia a inceput TIFF, revenim la Iasi inca maine sara. Vreo patru zile mai devreme decat planuiam. Ca sa mai prindem o data amica din copilarie. Venita din America, asa cum face, anual, deja de vreun un sfert de veac, de data asta insa pentru mostenire. Eu n’am niciuna. Nici de unele. Decat cel mult aia spirituala. Asadar, din motivele aratate anterior, am ratat deschiderea muzeului. Incat o sa vreau sa fac ca tine. Probabil cel tarziu weekendul viitor. Unde stau, vor fi renovari. Nu eu le vreau. Nu le suport, avand eu deja trauma vecinilor cretini zgomotosi. Asa ca va trebui s’o iau iar din loc imediat ce incep ele. Deci trebuie sa profit si la muzeu de scurtul astfel de ragaz. Zi’mi, te rog, pe cine a parafrazat in afis? Disting Ursachi, Brumaru, banuiesc Cezar Ivanescu si confirm prin cautare. Dar nu ma prind pentru al patrulea, cel de jos.

  Apreciat de 2 persoane

  • N-i ratat nimic nevenind la deschidere, ascultai și vreo 3 – 4 politruci din care doi penali! Păi, eu văd mai rău decît tine. Îmi scormonesc memoria să văd dacă nu e Dan Lauențiu, ar fi logic, dar nu sînt sigur.

   Apreciat de 1 persoană

 3. Mihai zice:

  Casa Muzeelor , Casa Muzelor, La mulți ani!

  Apreciat de 1 persoană

 4. ontelusdangabriel zice:

  ***// nu am decât cuvinte
  și vă rog pe toți cei care considerați că v-am supărat
  jignit
  nedreptățit
  ori vreun alt lucru negativ
  scuzați-mă
  iertați-mă
  dar nu vreau să rămân la această semi-văicăreală
  între penibil și indiferență
  eterul catharctic
  o fată a cărei gingășie
  este femeie
  dar așa cum în orice bărbat zace
  adastă
  subzistă băiatul care a fost
  în orice femeie trăiește
  virtual
  ficțional
  infrareal
  fetița care a fost
  nu am decât cuvinte
  și vă rog pe toți cei care considerați că v-am supărat
  luminile dansau într-un senin al tangibilității
  la unele popasuri mici zgomote
  încadrate regulamentar
  de altfel s-au știut dintotdeauna limita maximă
  limita minimă
  în intervalul cărora decibelii se pot zbengui în voie
  fără să fie nevoie de
  și de
  fiindcă atunci când
  pauză
  durerea lumii covârșește orice altceva
  iar accelerația gravitațională
  cum poți împăca un surâs și-un suspin

  Apreciat de 1 persoană

 5. Poetry855 zice:

  se vede ca organizatorii sunt fideli vizitatori ai muzeelor din Occident. asa cum este si firesc. daca totul este interactiv si-au insusit cele mai noi conceptii in materie de muzeologie… ma bucur nespus. e ceva atat de fain sa vezi ca locuiesti in Europa nu doar cu numele.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Mulțumim mult pentru vizită și relatare!

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.