Alina Mungiu-Pippidi – Planul Național al repetenților rezilienți (PNrr)


De cînd curg peste noi observațiile de la Bruxelles legate de PNRR, am citit zwwxi, poate chiar o sută de intervenții în presă – articole, pamfelte, analize, comentarii etc. N-am simțit nevoia să preiau pînă acum vreunul din varii motive – fie erau delirant de partizane, cele ale guvernanților, ale membrilor partidelo de la guvernare și ale presei aservite – ultima a devenit aproape toată, de cînd plouă cu ajutoare de la stat și reclame pe motiv de pandemie – fie făcute mai degrabă la mișto, cele sosite de la opoziție și de la presa încă autonomă, fie prea tehnice, mai ales ale economiștilor. Simțeam nevoia unui comnetariu relativ scurt, clat, scris de cineva care chiar știe chestiunile europene și problemele structurale ale țării. Scris serios, dar și cu umor. Pe deasupra, știu că dacă treaba asta mare ar fi fost comisă de PSD, Alina și-ar fi păstrat poziția. Cumva bănuiam vă va sosi de la Alina și mă bucur că bănuila mea s-a împlinit. Autoarea mă va ierta că am am înlocuit fireasca poză auctorială cu poza personajului, cum am procedat și la articolul lui Rorin Tudoran postat ieri. Dar adesea, este binesă păstrăm mutra personajelot malefice în minte, să ne ferim dacă săm peste ele sau ne cerșesc votul!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Alina Mungiu-Pippidi – Planul Național al repetenților rezilienți (PNrr)

 1. Spre mâine înainte marş!

  Dinspre mâine
  viitorul sumbru ne iscodeşte
  cu ochi mijiţi și maliţioşi.
  „Înainte, băieți!”
  ne îndeamnă de la tribune
  căpetenii ipocrite.
  Avansăm ca chiorii
  spre gura lupului – capcană
  disimulată într-un sistem mai just,
  spre burta lui – infern
  cu false decoruri paradisiace.
  Ignoranți, noi între noi
  ne credem singuri
  şi defilăm maşinal
  fluierând cu mâna la chipiu
  când ni se dă comanda:
  „Cu cântec, spre mâine, înainte marş!
  Marş mă, n-auzi?!”

  Apreciat de 4 persoane

 2. Poetry855 zice:

  cum ziceam in adolescenta, cand nu mai aveam scapare. razboiul e mai vesel!
  pur si simplu pare ca oriunde te-ai uita, usile au fost zidite, de incepi sa te sufoci.

  Apreciat de 3 persoane

 3. Scepticus Scepticus zice:

  Era o vreme cand citeam cu sfințenie și umilinta editorialele doamnei AMP, pe cand nu devenise un Ghiță Contra (negative Nancy) pe care nimic nu-l mulțumește și care la stie pe toate. Doamna AMP stie bine, dar se face ca nu stie, ca întreagă lume capitalistă trăiește pe datorie, ca nu numai Romania transfera datoria generațiilor viitoare si asta nu de ieri. Pana și Alemania cea puțin cheltuitoare face asta. Nu spun ca este un lucru bun, dar asa functioneaza sistemul, daca încetăm să ne împrumutam se oprește mașinăria.
  Afirmațiile ca murim fara camioane diesel sau autonomia mașinilor electrice este de numai 200 km dovedesc ori ignoranta ori multa reavoință. Doamna AMP da o lista lunga de ce este rau in acest program dar nu ne spune ce trebuia sa conțină.
  Cu un singur lucru sunt de acord, Cristian Ghinea nu este omul potrivit pentru slujba in csre se află.

  Apreciat de 2 persoane

  • Si dacă nu e omul potrivit, cum a făcut un prigram așa de bun? Că așa reiese….

   Apreciat de 1 persoană

  • Asa functioneaza sistemul, e-adevarat. Dar când sistemul ne omoara ce facem? Mergem înainte doar pentru ca si cei mai bravi ca noi o fac? De ce trebuie sa ne multumim mereu cu a-i copia pe ceilalti? Împrumutam, foarte bine. Bine atunci când împrumutul e astfel chibzuit încât sa aduca si beneficii: se ia în cont rambursarea lui cu dobânda cu tot, dar sa si ramâna ceva profit dupa toate astea. Câte împrumuturi a facut România din care nu s-a ales mai cu nimic? Cât o poate duce-asa?
   Nu-s specialist, dar sunt convinsa ca exista si alte solutii.
   Sunt de acord cu afirmatia dv, ca cei care arata erorile unora nu propun si variante.
   Oricum, orice s-ar face vor fi mereu nemultumiti în tabara adversa. Asta-i politica.

   Apreciat de 1 persoană

   • Scepticus Scepticus zice:

    Nicaieri pe globul acesta ministrii nu fac ei planuri. Il fac specialiștii, putini cat mai sunt chiar in Romania. Ministrii fac doar compromisurile între partide.
    N-am spus că planul este perfect, dar argumentele aduse de doamna AMP nu prea stau in picioare. Nu sunt un mare admirator al găstii actuale de la Palatul Victoria, dar cei de acum doi ani nu erau nici macar alfabetizati. Marsaluim cu ce am ales.

    Apreciază

   • Scepticus Scepticus zice:

    Nu cred ca sunt prea multe țări care au ce arata dupa ce au ajuns la o datorie publică de peste 100% din PIB. In oala asta intra Italia, Grecia, Spania, Franța, US, Japonia, iar UK și Alemania sunt si ele pe aproape. Ce investitii majore de infrastructura s-au făcut in ultimii 10 ani in aceste tari? Mai toate tarile se împrumută nu pentru investiții ci pentru ca nu pot echilibra bugetul cheltuielilor publice, adică salarii și pensii. Nu spun ca asta este bine, este o boala greu de vindecat și nici un politician nu are suficiente cojones sa atace problema. Cat erau in UE britanici se plângeau continuu ca nemtii nu se împrumută, ca și cum a trai pe datorie ar fi o virtute.

    Apreciat de 1 persoană

   • Constat că, „pe persoană fizică” sînt un del de Germania, niciodată nu am împrumutat mici măcar cinci bani. În schimb, mi-am vîndut intensiv fotța de muncă, să-i spun intelectuală, avînd mereu surse multiple de venit – Universitate, șefii de ziare, reviste, televziune, articole, emisuni radio și Tv. În fond, nu trebuie să faci datorii dacă te întinzi cît îți este plapuma. Am avut șansa să am o plapuă condortabilă pentru că avea piață ceea ce știam și putem să fac eu. Cum s-ar spune, am fost un profitor de tranziție! E drept, eram și antrenat cu munca, o bună parte a vacantelor din gimnaziu și liceu, am muncit la pădure – degajare ți fîn -, confecții metalice, ba chiar am și numărat toăi copacii din partea de jos a orașului!

    Apreciat de 2 persoane

 4. Anonim zice:

  People, nu planul conteaza ci „banii europeni”, care vor veni tsunami si-i vor ineca-n bogatie pe citiva. Ce-a spus Herr despre? Vom primi de la UE j”.de miliarde. N-a spus ca vom urca pe noi culmi de progres si civilizatie.
  AMP isi bate gura cam de pomana. Intii, ca stie si ea ca totu’i vrajeala la nasolu” – cu planuri ;scl. Nu e vorba ca nu stiu guvernantii sa gaseasca oameni care sa poata face un plan zeiss pentru Bruxelles, e vorba ca planul nu conteaza. Si-atunci, nu te bati pentru el, il cirpesti de cite ori treba, bani sa iasa!
  Modelul e cuptorul lui Nastratin Hogea, care l-a pus pe roti – sa fie multumiti toti care-l vor ba spre Apus, ba spre Miazanoapte…
  Ghinea-i ecusonul planului – ori snurul ala de-atirna pe-afara cind se-apuca vreunul de citit.
  IR

  Apreciat de 3 persoane

Comentariile sunt închise.