Cioran – 110/ O convorbire Cioran, Luca Pițu, Sorin Antohi din 1991


Ieri, s-au împlinit 110 de la nașterea lui Emil Cioran. Cu acest prilej, Sorin Antohi a avut excelenta idee să posteze pe Youtube convorbirea pe care, împreună cu Luca Pițu, au avut-o cu marele moralist pe 5 octombrie 1991 la Paris, în apartamentul lui Cioran. Pe vremea aceea, nu toată lumea avea camere de filmat sau smart-uri, dar erau răspăndite aparatele foto, așa că discuția este marcată cu o mulțime de fotografii realizate cu prilejul întîlnirii. Acum niște ani, la Polirom, covorbirea a apărut transcrisă și tradusă în românește, sub forma unei cărți, dar ca document audio, după cum cred, este pentru prima oară la dispoziția publicului. La data convorbirii, Cioran împlinise deja 80 de ani, dar după voce și starea de spirit, nu s-ar spune! O să mai auziți și cît de mult se rîde în cele două ore ale discuției.Un document foarte viu.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Cioran – 110/ O convorbire Cioran, Luca Pițu, Sorin Antohi din 1991

 1. Radu Mârza zice:

  Ce spectacol omul acesta!

  Apreciat de 2 persoane

 2. alin7130 zice:

  Veşnicul Sorin ! Chapeau

  Apreciat de 3 persoane

 3. elsadorvaltofan zice:

  In Istorie si Utopie, Cioran formuleaza ipoteza ca noi, oamenii, suntem incapabili sa cohabitam cu semenii nostri. Natura umana il impinge pe individ sa faca gol de jur imprejurul lui, toleranta devine un efort necesar pentru convietuirea colectiva, dar efortul acesta slabeste fizic si psihic individul.

  De unde nevoia de a inventa in interiorul timpului utopia, rolul acesteia fiind acela de a consola pe cei mai nefericiti. O comunitate umana nu ar putea exista decat in masura in care isi autocreaza fictiuni pe care le intretine si la care toti indivizii adera, Utopia furnizand simbolurile care vor orienta societatile catre viitor.

  Iata-ne ajunsi!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s