Rîs de april (3) – Dan Cristian Ionescu: Romanul lui Ilzi, fecioara geto-dacă (13)


Această lungă scrisoare este peultimul episod recuperat de autor din romanul fecioarei get-dace. În ultimul, se vor face anumite rectificări legate de informații din scrisarea de față…

Scrisoare către Sandu

Dragă Sandule,

După cum bine ştii (în cazul în care nu erai prea beat cînd am discutat), eu am plecat pe 7 martie a.c. în preafrumoasa comună musceleană Corbi, împreună cu finii, pentru a sărbători trei mari evenimente: în primul şi al doilea rînd, am sărbătorit cu o zi retroactiv cei 63 de ani de la instaurarea primului guvern democratic în România precum şi cei 32 de ani de la căsătoria civilă a finilor, iar în al treilea rînd am băut de ziua comunistă a femeii.

Ziua comunistă a femeii am sărbătorit-o la pensiunea Danvi, unde tu vrei să-ţi faci nunta (cu cine, încă nu ştii – dar despre asta vom discuta mai încolo) şi unde ne-am dus să tatonăm terenul. Pe scurt: preţurile sînt excepţionale, dar calitatea profesională a personalului de la bucătărie (care fiind tînăr, nu a urmat cursurile lui Ilzi) lasă mult de dorit. Îţi spicuiesc din nota de plată pentru 6 persoane care am mîncat şi am băut cu 88,91 lei (de fapt ar fi trebuit să fie 90,81 lei, dar boul de Vlad, ospătarul aflat în prima lui zi de muncă, s-a păcălit singur cu 2 lei – oricum, s-a scos cu bacşişul): 2 lei pilaful cu ciuperci, 5,8 lei pieptul de pui, 6,8 lei cotletul de porc, 4, 3 lei supa de pui, 6,3 lei ostropelul de pui, 5,5 lei ciorba de burtă, 6,3 lei tocana oltenească iar cel mai scump fel de mîncare, un păstrăv enorm de 440 g. – doar 12,91 lei (ăsta chiar a fost minunat). Berea Ciuc – 2,4 lei sticla.

Nu mai avusesem de mult timp să stau de vorbă pe îndelete cu finii, aşa că acum am profitat de ocazie şi le-am povestit, printre altele, cît de devastat ai fost tu aflînd că Ilzi s-a măritat. Finuţa, care ştii cît de mult ţine la tine, a fost atît de impresionată încît s-a hotărît pe loc ca fericirea ta să se transforme în ţelul sublim al vieţii ei, motiv pentru care a reiterat, de data aceasta mult mai serios, ideea ca tu să te însori cu Brănoaia, idee pe care o mai evocase uşor, în trecere, la vizita ta din toamnă. Mi-a relatat toate avantajele pe care le-ai putea avea în urma acestei căsătorii, şi m-a convins. Motiv pentru care ţi le expun şi, sperînd că şi tu vei fi convins de ele, de abia aştept să vii de Sfintele Paşti pentru ca în primul rînd să o cunoşti şi după scurt timp (dimineaţa) să îi ceri mîna:

Îţi prezint avantajele unei căsătorii cu Brănoaia, precizînd că nimic din ce îţi spun nu este pe vorbe, ci lucruri verificate de mine personal în ultimele două zile petrecute la Corbi (unde este legendă, îţi voi face din timp precizarea):

Din punct de vedere material:

Brănoaia este posesoarea unui cvartal de locuinţe în inima comunei Corbi. Casa dinspre centru este zugrăvită în exterior într-o foarte frumoasă, decentă şi atrăgătoare culoare roz. Toate clădirile sînt acoperite cu tablă nouă, care sclipeşte în soare.

Brănoaia are un teren agricol peste rîul Doamnei, dincolo de pod, în satul Jgheaburi – nu ştiu exact suprafaţa şi nici cu ce este cultivat,  dar pînă cînd vii voi ştii totul în amănunt.

Brănoaia este fericita posesoare a unei turme de cca. una-două capre (nu am putut să le număr exact, fiindcă se zbenguiau). Cred că tu cunoşti calităţile nutritive ale laptelui şi brînzei de capră, aşa că nu mai este nevoie să dezvolt această idee.

Brănoaia are un cîrd de cel puţin 6 găini ouătoare, cu un penaj de culoare neagră, pe care le-am văzut şi numărat personal (desigur, s-ar putea să aibe chiar mai multe, dar probabil că celelate erau în spatele cvartalului).

Brănoaia are o fîntînă. Deşi fîntîna este proprietatea ei, a lăsat-o totuşi în afara zidurilor cvartalului, astfel încît orice trecător însetat sau orice sătean sărac lipsit de apă să îşi poată astîmpăra setea sau să îşi poată satisface nevoile care necesită acest lichid vital. Pentru acest act de mare nobleţe sufletească, Brănoaia este privită în Corbi ca o mare filantroapă şi în fiecare duminică, la biserică, sătenii se roagă pentru ea şi aprind lumînări întru sănătatea ei.

Din punct de vedere al experienţei de viaţă – bogată.

Din punct de vedere al experienţei în afaceri – de asemenea bogată (înainte de 1989 a lucrat ca achizitoare de fructe, ceea ce i-a şi permis să strîngă un cheag de bani – dar desigur, nu asta te interesează pe tine, care nu o iei din interes ci din dragoste).

Din punct de vedere moral, este o femeie cinstită, care  nu se duce la bărbier să se radă inghinal ca curvele voastre din California, că cînd le vezi, zici că sînt păpuşi gonflabile şi nu femei adevărate. De asemenea, important de ştiut, Brănoaia nu consumă droguri.

Brănoaia este o persoană foarte modestă – ea poartă budigăi (asta mi-a spus finuţa) şi nu chiloţi tanga sau alte porcării, din mătase, dantelă, cristale Swarovski ori pene, ca curvele de la voi. De asemenea (asta mi-a spus-o tot finuţa), Brănoaia nu poartă sutien, ceea ce reduce riscul de cancer la sîn (reţine: la ea, totul este natural! nu are silicoane!). Îţi mai precizez că Brănoaia este obişnuită cu viaţa cumpătată, nu ca curvele voastre din California (prietena ta Paris Hilton şi celelalte ca ea)  pentru care viaţa înseamnă găleţi cu icre negre, mîncăruri nesănătoase, băuturi beţive scumpe, injecţii în venă şi sex în toate orificiile femeieşti (din cîte se spune, datorită unor astfel de perversiuni nenaturale, unele americance de-ale tale au surzit, altele s-au ales cu deviaţie de sept; unele au făcut afte pe faringe, iar altele au făcut hemoroizi). De aceea, îmi permit să te sfătuiesc nu care cumva să îi propui (cel puţin, nu înainte de nuntă) chestii de ale voastre americăneşti, fiindcă ai pierde considerabil în ochii ei.

Desigur, Brănoaia nu mai este fată mare (dar nici Ilzi nu mai era cînd am cunoscut-o eu, chiar dacă la ora aia nu ştiam) însă nici nu are obligaţii familiale, întrucît toţi copii ei sînt la casele lor, aranjaţi cum se cuvine.

În sfîrşit, cel mai important lucru (pentru mine, dar se pare că pentru tine nu este la fel de important), Brănoaia este creştină ortodoxă.

Mai este o anumită informaţie, de bine, dar pe care nu am putut să o verific oficial: fiind la mat la o bere Ciuc (fiindcă Ciucaş nu aveau în ziua aceea), am auzit un vecin de

masă, un bătrîn veteran de război, pensionar CAP cu o pensie de mizerie, cum le povestea tinerilor că în timpul ultimei conflagraţii mondiale, Brănoaia a lucrat pe front ca agent de informaţii pentru Biroul 2 al Armatei române, pe care a însoţit-o pînă aproape de Stalingrad.

Nu am avut cînd să verific această informaţie, dar dacă este adevărată, înseamnă că Brănoaia, pe lîngă toate celelalte calităţi, este şi o mare patrioată. De asemenea, dacă este

adevărat, atunci este posibil să o fi şi cunoscut pe Ilzi la aprigele lupte de la Cotul Donului, unde Ilzi, ca infirmieră de campanie, a salvat viaţa a sute ori poate chiar mii de militari români răniţi în luptă.

Nu pot să-ţi spun cît de gospodină este, fiindcă finuţa mi-a zis că nu a invitat-o niciodată la masă – dar, avînd în vedere că timp de 20 de ani a ascultat lecţiile de gospodărie predate de Ilzi şi la Corbi, fără îndoială că este o bucătăreasă şi o gospodină de excepţie.

În ce priveşte masa de nuntă:

Nu ne-am permis să-ţi facem noi lista de invitaţi, aşa că rămîne la latitudinea ta să ne spui cîţi oameni vor participa – dacă o să-ţi placă bucătăria de la Danvi şi te hotătăşti să faci nunta acolo, te anunţ că pot participa cu uşurinţă cca. 50-60 de persoane; dacă nu-ţi va place, putem organiza nunta în regie proprie (finii îţi acordă tot sprijinul lor) fie la trapeza de la schit (dacă ai cel mult 24 de invitaţi, ca să nu stăm înghesuiţi), fie la căminul cultural, fiindcă primarul Ungurenuş este un tip tare de treabă şi sînt convins că se va bucura să te ajute (o să îi spun că tu eşti autorul poeziei despre Vaideeni). Dacă îţi organizăm nunta în regie proprie, o să iasă chiar şi mai ieftin, fiindcă ţuica o să o aducă finul Nicu (nu am vorbit asta cu el, fiindcă am uitat, dar s-a exprima deja în sensul că ar face orice pentru fericirea ta), iar la minimarketul de sub mat (îl ştii bine) au bere Ciucaş la pet de 2 l. cu 5 lei (adică, la cursul actual, sub 1 USD litrul) şi mai au franzele foarte bune la 1,2 lei (este adevărat că sîmbătă am văzut un dulău alb pişîndu-se în navetele scoase afară, dar nu asta este important). Iar un conzonac bun şi ieftin se face în spatele matului, după pod (au finii relaţii acolo).

O să o rog pe Ilzi (chiar dacă s-a măritat) să se ocupe măcar cu redactarea menu-ului de nuntă, un menu ca lumea – simt că ne va ajuta.

În ce priveşte timpul, nu-ţi fă griji: o să mă duc personal la Curtea de Argeş la PS Calinic, episcopul Argeşului, să-l rog să fie timp frumos la nunta ta (eu nu-l cunosc personal, dar atît primarul Ungurenuş cît şi verii mei Florin şi popa Loru sînt în bune relaţii cu el, iar prietenul şi fostul meu coleg de facultate popa Mosor de la Tîrgu Neamţ a fost colegul lui de seminar). Cred că se rezolvă şi asta fără probleme.

Tot în situaţia organizării nunţii în regie proprie, vreau să-ţi spun că finuţa Monica este exaltată de bucuria de a te ajuta, aşa că toată bucătăria ei îţi stă la dispoziţie. Din partea ei, ai absolut tot sprijinul de care ai nevoie. A fost chiar o chestie drăguţă: luni după masă eram pe terasa de jos, ajutîndu-l pe Nicu să facă o uşă cu plasă pentru bucătărie. În acest timp, vorbeam cu finuţa organizînd cît mai bine nunta ta. La un moment dat, finuţa a spus: “Uite! Rama o dau eu!”. Am fost convins că vrea să spună că la pregătirea bucatelor, ea va pune la dispoziţie margarina Rama. Mai pe seară, am început să mă gîndesc la ce ar folosi margarina, că doar nu la tort, aşa că am întrebat-o: ”Dar ce vrei să faci cu margarina finuţo?”. Finuţa s-a uitat la mine nedumerită şi nu înţelegea despre ce vorbesc. I-am mai dat nişte explicaţii legate de donaţia pe care o anunţase cu cîteva ore mai înainte, şi într-un tîrziu s-a lămurit: ”A! Dar nu era vorba de margarină! Era vorba de rama cu plasă pe care o punem la bucătărie. Aşa, vom putea face sarmalele pentru nuntă fără ca să mai intre muştele!”

Programul artistic este în sarcina mea: îţi promit participarea formaţiilor reunite de fluieraşi din Corbi şi Vaideeni, care pe timpul zilei şi al nopţii ne vor delecta cu canţonete, serenade şi barcarole, iar spre dimineaţă vor intona tradiţionalul Mazel-tov. Încerc să-l aduc chiar şi pe celebrul Costel Busuioc, indiferent cît m-o costa.

Este rezolvat şi cu florile – curtea finuţei este plină de flori minunate şi ea, cu o mică strîngere de inimă, îţi va oferi toate florile de care ai nevoie. Unele dintre ele, ca de pildă pămpălăii, vor rezista uscate ani de zile, amintindu-ţi de cea mai fericită zi a vieţii tale.

A! Ce vreau să-ţi spun pînă nu uit: desigur, la masă o să vină şi Veniamin (sau mai degrabă pe lîngă masă, ori sub masă). Dacă în menu va fi şi pui, te rog să nu-i dai să mănînce oase de pasăre, fiindcă nu are voie.

Măi Sandule, eu cred că în ce priveşte nunta, noi am rezolvat deja totul. Practic, tu nu mai ai de făcut decît două lucruri: să aduci rochia de mireasă şi apoi să spui “DA” întîi în faţa primarului Ungurenuş şi apoi în faţa preotului. Vorbeam cu finii şi parcă o vedeam toţi trei pe Brănoaia, cu faţa ei smeadă, în rochia albă de dantelă! Dar te rog mult, fără cristale Swarovski, fiindcă mi s-a făcut greaţă numai cînd aud de ele.

Îţi mai spun în secret o surpriză: o să ai nişte naşi nemaipomeniţi, mai ales naşa! Am auzit fără să vreau o discuţie între Monica şi Nicu, şi se pare că pentru nunta ta, Monica îşi va face nişte implanturi fesiere (sau bucale? uite că nu mai ţin minte – în orice caz, era vorba de implanturi la fese, adică la buci)!

Şi îţi mai spun o surpriză: s-ar putea să fie o nuntă dublă, fiindcă este vorba ca şi finişorul Bogdan să se însoare cu fata cea mică a Împăratului Chel (scriu codificat, dar tu ţi-ai dat seama că este vorba de Elena Băsescu, proaspătă secretar general al OT PD-L). M-am angajat să pun şi eu umărul la legătura aceasta, motiv pentru care am promis că pentru prima întîlnire, îi dau finişorului o cămaşă din mătase naturală, care pe mine nu mă mai încape de vreo 30 de ani, frumos colorată şi pe care scrie în repetate rînduri “LOVE”.

Luna de miere, cred eu, cel mai inedit, mai rustic şi mai intim ar fi să o petreceţi la mine la Vaideeni, în fînarul din spatele closetului din scînduri. Mi-ar face mare plăcere să vă găzduiesc acolo şi, chiar dacă Ilzi nu mai vine de peste doi ani, o să vă pregătesc personal mesele zilnice pe toată perioada acelei luni.

Privind în viitor, ţi-am mai rezolvat o problemă prietene: copiii voştri vor fi botezaţi de însuşi primarul Ungurenuş – este un edil şef destoinic, şi mai mult ca sigur că va reales. Iţi va prinde foarte bine să-ţi fie primarul aproape ca o rudă.

Desigur, Brănoaia nu le ale chiar pe toate şi, în spiritul de sinceritate cu care am început aceste rînduri, îţi dezvălui că nu are pruni, nu are gîşte, nu are stupi şi nu are cîine. Dar nici o problemă: am discutat cu finul Nicu, şi totul se rezolvă:

Tu nu ai nevoie de pruni ca să mănînci prune sau să faci magiun, ci ca să bei ţuică de prune. Nu e nici o problemă, totul este rezolvat: dimineaţa, după ce mănînci, ieşi în curte, în faţa primului imobil din cvartal. Te uiţi peste gard şi îl vezi pe terasă pe Nicu. “Să trăieşti naşule!” – îi vei spune tu. ”Să trăieşti finule! Ce faci? Nu vii să bei o ţuică?” îţi va răspunde el. Şi aşa, ai rezolvat problema ţuicii, fără să mai ai nevoie de pruni.

În ce priveşte gîştele – nu ştiu cît te afectează faptul că Brănoaia nu mai are gîşte, dar este important de ştiut faptul că mulţi ani a avut un cîrd de gîşte foarte isteţe, care traversau dimineaţa uliţa principală privind atente în dreapta şi în stînga şi ducîndu-se la rîu, de unde se întorceau seara, traversînd la fel de atent. De aici tu trebuie să înţelegi că Brănoaia are experienţă în creşterea gîştelor şi că în curte s-ar putea să mai aveţi ADN de gîscă. Eu zic că este un bun început.

Cu stupi, este într-adevăr o problemă. Dar, vorba lui Nicu: brînză şi ţuică să fie, că un borcan de miere, cînd simţi nevoia, poţi să cumperi şi tu din milioanele de USD pe care îi aduci.

Am rezolvat şi cu cîinele: la botezul primului copil primarul Ungurenuş îl va invita, în calitate de naş de botez, pe prietenul lui, primarul Ivan de la Vaideeni; Ivan, desigur, o va lua cu el pe sora-sa Firuţa, care va veni cu văru-meu, popa Loru. Vărul popa Loru are cele două căţele care una-două rămîn borţoase (una din ele şi acum vreo 3 săptămîni a fătat 7 sau 8 căţelandri) aşa că la botez vei primi un căţel. De fapt (am vorbit asta cu finuţa), o să primeşti o căţeluşă, să aibe Veniamin cu cine să se joace.

Sandule, cred că eşti plăcut impresionat de modul în care am pus noi totul la punct, în aşa fel încît organizarea să fie perfectă. Această căsătorie, care depinde doar de tine şi de Brănoaia, este cel mai minunat lucru posibil pentru toţi: tu îţi vei dobîndi o nouă familie, în ţara ta, alături de prietenii tăi; noi, te recîştigăm printre noi; Brănoaia, va avea din nou un soţ şi o soacra; iar doamna Ionescu, să nu uităm, îşi va putea vedea visul cu ochii: să petreacă verile călduroase alături de tine, în răcoarea, verdeaţa şi liniştea unui sat de munte, cu mîncare naturală şi cu ţuică curată de prună.

În final, un lucru vreau să-ţi mai spun: să nu pui la inimă dacă vei auzi oarece zvonuri nefondate şi calomnioase, colportate cu privire la vreo pretinsă fostă legătură sentimentală între Brănoaia şi finuţul Nicu (sau, în cazul tău, naşul Nicu) – totul este minciună.  Nu sînt adevărate nici măcar glumiţele copilăreşti care provin de la finuţa Monica şi finişorul Bogdan. Fiindcă, într-adevăr, cu mulţi ani în urmă, ca să se joace, finuţa a răspîndit ea însăşi acest zvon, după care ne-a declarat că a fost o glumă. Tot după cum, zilele trecute, la masa din Sfînta Duminică, în timp ce eu o întrebam pe finuţa de unde ştie că Brănoaia poartă budigăi, a intervenit finişorul şi a spus “Păi i-a găsit mama între aşternuturile tatei, cînd a venit odată la Corbi mai devreme decît trebuia” – a fost tot o glumă. Deh! Şi finuţa Monica, şi finişorul Bogdan – nişte copii puşi pe şotii. Ce poţi să le faci! Astea au fost nişte glume – în rest, te asigur, dacă auzi altceva, totul este calomnie. Brănoaia n-a avut nici o legătură nici cu finuţul Nicu, nici cu primarul Ungurenuş, nici cu P.S. Calinic, nici cu mine, nici cu Veniamin, cu nici unul dintre personajele acestui capitol.

Mă apropii de final prietene, aşa căte rog să mă anunţi orice dorinţă sau pretenţie ai pentru buna organizare şi desfăşurare a nunţii. Îţi voi comunica din timp măsurile Brănoaiei, ca să le ştii pentru rochia de nuntă – oricum, îţi dai seama că nu sînt 90-60-90, întrucît ea este o femeie serioasă, obişnuită cu munca, nu ca paţachinele voastre care cîştigă milioane de dolari fîţîindu-şi curul schilod pe podiumurile de modă.

Aştept răspunsul şi sugestiile tale.

P.S. Ce părere ai? Să invit la nuntă şi membrele fan-clubului lui Ilzi? În condiţiile în care după nuntă şi Brănoaia va intra în club, cred că este bine să le cunoască dinainte, într-un mediu plăcut şi o atmosferă plăcută, cum este nunta de la Corbi.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Rîs de april (3) – Dan Cristian Ionescu: Romanul lui Ilzi, fecioara geto-dacă (13)

 1. Emanuiel Pavel zice:

  Până să vină Sandu nu ai putea tu să îi faci un bine Brănoaiei 😂!

  Apreciat de 1 persoană

 2. atent zice:

  Domnule, dar de cand sunt preturile alea, din 1980?
  Sunt in lei sau in leva?

  Apreciat de 1 persoană

 3. McStronțiu zice:

  Unele au surzit, iar altele au făcut deviație de sept !!!

  Apreciat de 1 persoană

 4. McStronțiu zice:

  În afară de paragraful cu „fata Împăratului-Chel”, totul e mișto rău de tot! Scrisoarea asta stă și singură, fără celelalte capitole!

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.