PEN România – Solidaritate cu Maia Morgenstern/ Update – Ancheta face progrese!


Într-o săptămînă, marea actriță Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat a fost ținta a două atacuri antisemite. Primul s-a petrecut în public și era formulat în termenii a ceea ce se numește „antisemitism popular”. Cel de-al doilea însă este redactat într-un limbaj care trimite la site-urile extremiste care zburdă în cyberspațiu, poate chiar la publicistica legionară clasică, gen Sfarmă Piatră și altele. Și cum extremiștii sînt foarte curajoși cînd trebuie să-și asume răspunderea pentru spusele lor care încalcă legea, se înâelege că acest atac este trimis privat, prin mesageria Facebook, de pe o adresă falsă și sub o identitate falsă. Asta nu înseamnă că, dacă își propun, organele de anchetă nu ar putea ajunge la ipochimen.

Update – Tocmai aflu că ancheta face progrese prin implicarea Brigării Antitero…

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/brigada-antiteroista-a-sri-s-a-implicat-in-ancheta-privind-amenintarile-aduse-maiei-morgenstern-au-fost-identificate-doua-persoane-1476039

PEN România – Solidaritate cu Maia Morgenstern

PEN România este alături de Maia Morgenstern. Condamnăm, ca scriitori care știu ce înseamnă forța cuvintelor, îngrozitorul mesaj de amenințare trimis marii actrițe. Cuvintele pot salva vieți – dar pot și ucide. Întotdeauna, fără excepție, epocile de barbarie ideologică ale secolului trecut au început prin astfel de construcții criminale de cuvinte – care stigmatizau rase și clase. Situația este cu atât mai gravă cu cât Maia Morgenstern a semnalat, în decurs de o săptămână, două astfel de experiențe oribile, care stigmatizau evreitatea prin limbaj.Cerem instituțiilor statului să ia cât se poate de serios limbajul criminal al acestui mesaj – și să reacționeze în mod corespunzător. Nu putem accepta normalizarea unui limbaj asasin în România. Nu putem admite revenirea vreunei epoci de barbarie ideologică în România europeană de azi.Suntem alături de dumneavoastră, doamnă Maia Morgenstern. Și suntem siguri că, spunând asta, nu vorbim doar în numele PEN România. Vom fi solidari – și vom lupta împreună împotriva acestor tentative de revenire a extremismului criminal. Și le vom învinge.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la PEN România – Solidaritate cu Maia Morgenstern/ Update – Ancheta face progrese!

 1. Poetry855 zice:

  una dintre cele mai iubite actrite. agresorul a ales un simbol, as zice.
  intr-o zi de sarbatoare,
  si weekend, cand toti prin institutii sunt relaxati.
  jignirile sunt de o grosolanie cum rar am citit. sigur ca ar trebui demascat individul asta cat mai repede.

  Apreciat de 3 persoane

  • Și cred că e un debut după vreo opt decenii, amenințări explicite cu moartea!

   Apreciat de 2 persoane

   • Poetry855 zice:

    😦 daca lucrurile raman asa, fara masuri, este f grav.
    mie mi se pare de o vreme ca toate duc spre anarhie. pas cu pas, sa zic asa.
    de la agresivitatea stupida, a protestelor sosocesti, apoi acel fals protest de la metrou in care un om se foloseste fara scrupule de credulitatea altora, pana la acest atac, pe fata, care, asa cum spui, e unic dupa 8 decenii.

    Apreciat de 2 persoane

   • Poliția a găsit deocamdată ceea ce bănuiam, o adresă falsă și un IP fals, a trimis dosarul la parchet pentru continuarea cercetărilor. Vor trebui să apeleze la experți IT… Nu aș amesteca protestele…

    Apreciat de 2 persoane

   • Poetry855 zice:

    ca tip de agresivitate, nu.
    acesta este un extremism xenofob pe care nici nu l-as fi imaginat vreodata, pana ieri 😦
    daca a amenintat si direct, se poate face o recunostere faciala. si nu cred ca e prima manifestare de acest fel, poate e prima atat de extrema.

    ziceam asa, ca stare generala, a absurdului care inainteaza pana la amenintarea cu moartea. parca societatea e tot mai laxa.

    Apreciază

   • Poetry855 zice:

    +atat de extrema. – dusa la extrem

    Apreciat de 1 persoană

 2. Kocsis Francisko zice:

  Radicalizarea limbajului a fost și este promovată de sus, nu se poate să nu vezi. Adică de cei care se cred la adăpost de consecințe. Și atunci de ce să mă mir că nu sunt găsiți cei ce le promovează? Sau că nu trebuie să fie găsiți…

  Apreciat de 3 persoane

 3. Radu zice:

  Mesajul primit de Teatrul Evreiesc de Stat si de Maia Mongerstern este, evident, un manifest. Indiferent ce vor face organele de ancheta, consiliile antidiscriminare si alte comisii abilitate intr-un astfel de caz, solidaritatea de breasla intelectuala si oamenii responsabili din aceasta tara trebuie sa mearga pana la radacina acestui manifest. Iar aceasta radacina a gasit sol fertil in publicatiile multor intelectuali, gazete si edituri celebre din Romania. Poate ca PEN ar trebui sa numeasca toate acele locuri in care discursul legionar a fost promovat si aclamat vesel de catre acestea.

  Apreciat de 3 persoane

 4. Francisko zice:

  Pui bine întrebarea, știu foarte bine ce fac, dar nu le pasă.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Julien Caragea zice:

  Dacă e lovit un evreu, toți să fim evrei! Dacă e să fie lovit un negru, toți să fim negri! Dacă e să fie
  lovit un țigan, toți să fim țigani! Dacă e să fie lovit un român, toți suntem români!. Ne declarăm solidari cu cei supuși agresiunilor, fie ele și doar verbale! Cu asemenea lucruri nu-i de joacă, trebuie luată rapid atitudine.

  Apreciat de 4 persoane

 6. Scepticus Scepticus zice:

  Numarul grupurilor de extrema dreapta este in creștere in mai toate tarile, atat in Europa cat si in Lumea Noua, ca sa nu vorbesc de Rusia. Multe sunt partide care acționează legal, desi mesajul lor este departe de a fi inofensiv. Autoritățile au închis ochii pentru ca narațiunea promovata de aceștia (anti-imigraționista, anteislamica) nu venea si nu vine in contradicție cu convingerile unei largi parți a populației din aceste tari. Pe lângă cei care sunt in lumina reflectoarelor (AUR, AfD, BNP, RN, etc) apar acum grupulețe sau indivizi de tipul celor care au trimis mesajul către Maia Morgenstern care sunt mai greu de monitorizat. Tragic este ca bugetele serviciilor secrete cresc an de an, dar sunt doar in stare decât sa-si facă SRL-uri si nu sa identifice niște cretini care-si găsesc drept ținta o actrița de mare talent.

  Apreciat de 2 persoane

  • Corect. A propos de bugete, tocmai a fost arestat seful adjunct al DGIM pentru o delapidare de 180.000 euro. Sînt curios ce ar ieși dacă ar i luate toate bugetele numeroaselor servixpuri aborigene la puricat…

   Apreciază

 7. Sigur că pot ajunge la ipochimen! Amenințarea cu moartea intră cred sub incidența Codului Penal, la infracțiuni contra libertății persoanei. Mai e și Legea Holocaustului, care are alte mize, dar tot ar trebui sa ajungă „organele” la autorul/autorii mizeriilor legionare cu pricina și să îl/îi ia la întrebări. Mă solidarizez și eu cu doamna Maia Morgenstern! Și un Pesach fericit și, dacă se poate, senin!

  Apreciat de 2 persoane

  • Orice ITost competent poate găsi urma indiferent de acoperirea la care a recurs ipochimenul…

   Apreciat de 1 persoană

  • elsadorvaltofan zice:

   Pessah este o sarbatoare a libertatii si a reculegerii, Maia este un simbol al culturii romanesti, al teatrului, al femeilor artiste, nu mai putin al unei comunitati extraordinare. Atacul este asupra libertatii, armoniei, asupra culturii, al artistilor si artistelor si al comunitatii evreiesti, al societatii romanesti care doreste o vietuire in armonie. Foarte la dreapta e tot mai treaza peste tot, plecarea lui Trump nu a facut decat sa intareasa trumpismul care se exporta peste tot. Si, prinde bine acolo unde vidul de inteligenta e maxim. Zid de oameni trebuie facut cat mai repede in calea acestei urgii!!!!

   Apreciat de 2 persoane

 8. Pingback: PEN România – Solidaritate cu Maia Morgenstern – Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni

 9. S-a spus, pe bună dreptate, că extremele se ating. Trebuie de adăugat că ne și ating.

  Într-o anumită perioadă, se înregistrează recrudenscența unuia din cele două extremisme. Alteori – și cam acesta este momentul în care se află lumea – reînfloresc amândouă în același timp. Și în acest caz, banda de normalitate dintre ele devine foarte îngustă și fragilă.

  Maia nu este doar o actriță excepțională și un animator de teatru cum puțini există în România. Este și un om foarte puternic. Asta nu înseamnă că nu are nevoie de solidaritatea cât mai multor bune caractere. Este adevărat – câinii latră, caravana trece. Dar, deseori, lătratul este asurzitor iar mușcăturile câinilor foarte dureroase. Pentru a fi siguri că un bun caracter poate rămâne și foarte puternic, solidaritatea celor dimprejur se cuvine a fi afirmată cu voce tare, fără nicio reținere.

  De la distanță, pentru prietena mea Maia – CHAG PESACH SAMECH!

  Apreciat de 4 persoane

 10. Dinescuitul zice:

  Solidaritate cu Maia Morgenstern!

  Apreciat de 1 persoană

 11. Gabriel Chiriac zice:

  Doresc doamnei Morgenstern să aibă puterea de a trece peste acest înfiorător moment. Toți oamenii decenți din această țară îi sunt alături.

  Apreciat de 2 persoane

 12. elsadorvaltofan zice:

  T R E B U I E sa aiba consecinte penale!!!!

  Apreciat de 1 persoană

 13. Virgil zice:

  Cel care a scris va trebui identificat si condamnat .
  Eu cred ca cea mai buna condamnare sa fie ceva a la Cuza cu Ocaua mica si Ocaua mare. Plimbat pe strada si supus oprbiului public

  Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.