Rîsu-plînsu (1) – Dorin Tudoran: Albă-ca-Serena și Harap-Negru


Poate nu toate postările acestei ediții vor fi de-a rîsu-plînsu, unele vor fi numai de-a rîsu, dar cu Dorin nu e simplu, dacă umorul nu e și oleacă negru – nici nu știu dacă expresia mai e permisă! -, nu e umor. Articolul a apărut și în numărul de astăzi al României literare.

Albă-ca-Serena și Harap-Negru

Poliția rasială bate record după record. Astăzi, cele mai agresive vârfuri de lance ale ei sunt inventarea rasismului acolo unde nu există și obliterarea culturii prin cenzură (cancel culture”), o ghilotină din ce în ce mai lacomă.

Ion Țiriac face o afirmație necavalerească la adresa Serenei Williams. Referindu-se la vârsta și la gabaritul supraponderal ale marii campioane, sugerează că ar fi timpul să se retragă. Soțul Serenei îl acuză de rasism. Nimic rasist în cuvintele lui Țiriac, dar acuzația culege aplauze.

Google o dă afară pe cercetătoarea Timnit Gebru pentru că refuză ordinul venit de sus de a politiza un studiu. Cum? Prin producerea de “dovezi” că ”algoritmi ai inteligenței artificiale ar putea dezavantaja grupuri marginalizate.”

Cercetătoare de culoare, originară din Eritreea, Gebru este cunoscută și respectată ca susținătoare a “diversității în tehnologie”. Este și cofondatoare a unei comunități a cercetătorilor de culoare din domeniul inteligenței artificiale – Black in AI. Dar toate acestea nu contează în ochii vigilenți ai Politbiuroului de la Google.

David Baker, inginer software, demisionează în semn de protest față de demiterea colegei sale, care ceruse companiei “libertate academică”. În scrisoarea de demisie, Baker pune la zid ipocrizia practicată de Google: “Nu ne putem declara atașamentul la diversitate și apoi să ignorăm izbitoarea absență a vocilor din interior.”

Olandezei Marieke Lucas Rijneveld, distinsă în 2020 cu International Booker Prize, editura Meulenhoffîi încredințează traducerea poemului The Hill We Climb al tinerei poete afro-americane Amanda Gorman. Sar ca arși comisarii poliției rasiale.

În fruntea campaniei – activista de culoare Janice Deul. Ea pune briciul rasial la gâtul editorului: de ce n-a ales ca traducerea să fie încredințată unei persoane asemănătoare lui Gorman, ”spoken-word artist”, “tânără, femeie și căreia să nu-i fie rușine că e neagră.”?

Rijneveld este tânără (ba și tânăr, căci se declară non-binary), dar e albă. Și asta e inacceptabil pentru poliția rasială. Aleasă chiar de Gorman ca traducătoare, Rijneveld cedează – ca și editorul – de spaima ghilotinei rasiale. Femeia-comisar Janice Deul și alte gunoaie infecțioase jubilează – unapologetically”. 

Jessey Norman a cunoscut (și) America lui Jim Crow, dar nimeni nu i-a interzis să fie Elisabeth, în Tannhäuser sau Cassandra, în Troienele. Nimeni nu s-a revoltat că a interpretat Mahler, Brahms, Poulenc, Schumann, Strauss, Wolf, Schoenberg sau Janáček, deși nu era ”unapologetically” albă.

Au cerut ”cancelări” din Iliada și Odiseea, din operele lui Shakespeare și Mark Twain. L-au acuzat pe Verdi de rasism, pentru Aida. Au urmat mari sculptori ai lumii, fiindcă au folosit numai marmură albă. Au trecut la Muppet Show.

Theodor Seuss Gesel (aka Dr. Seuss) a fost unul din cei mai îndrăgiți autori de cărți pentru copii. Practic, sunt puține casele americanilor în care nu a poposit o carte semnată de el. Sub presiunea corectitudinii politice, Dr. SeussEnterprises (parte din Random House Children’s Books) a hotărât ca șase din cărțile lui Gesel să nu mai fie retipărite.

Spre a-i cinsti contribuția la încurajarea cititului printre copii, National Education Association declarase 2 martie, ziua de naștere a lui Gesel, drept Read Across America Day. În fiecare an era rostită o Proclamație. Sub presiunea corectitudinii politice, NEA s-a distanțat treptat-treptat de numele lui Gesel.

Din Proclamația citită în acest an de președintele Biden, numele lui Gesel lipsește. Un uriaș “pas înainte”, căci până și unapologeticii afro-americaniKamala Harris, Barack & Michelle Obama avuseseră cândva cuvinte de mare laudă pentru cancelatul zilei de azi.

Cum corectitudinea politică are și în România centre de presiune foarte active, puse pe fapte mari, n-ar fi de mirare să vedem editori obligați “să-i salveze de la rușine” pe Frații Grimm și Ion Creangă. Unii cu Albă-ca-Serena și cei șapte LeBron James, alții cu Harap-Negru?

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Rîsu-plînsu (1) – Dorin Tudoran: Albă-ca-Serena și Harap-Negru

 1. Mihai zice:

  Sunt convins, dar și sper că suntem martorii unui fenomen numit BLACKOUT:
  ”A blackout is a temporary condition that affects our memory.”
  Intervenția domnului Dorin Tudoran circumscrie spațiul bunului simț. Curaj.

  Apreciat de 1 persoană

 2. catanoius zice:

  Mai degraba cred ca e vorba de WHITEOUT…

  Apreciat de 1 persoană

 3. Vasilica Ilie zice:

  Sper să treacă și această ”modă” cu rasismul ”închipuit”. Eu nu spun că nu există pe ici pe colo, dar să ajungi să-ți fie teamă să rostești cuvântul ”negru”, e prea de tot! M-a amuzat chestia cu ”Albă-ca-Serena” și ”Harap-Negru”, bineînțeles și tot ce scrie Dorin Tudoran în revista ”România literară”.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Ceea ce nu se observă, poate că nu se dorește să se observe, este că acesr ața-zis antirasism militant este tot un rasism. El dovedește ceea ce se știa, dar tot nu se spunea, că rasismul nu e monopolul unei rase…

  Apreciat de 1 persoană

 5. McStronțiu zice:

  Harap înseamnă negru. De aia era haios părintele, că povestea povești întoarse pe dos.

  Apreciat de 2 persoane

 6. Se pare că activiștii „woke” (extremiștii progresiști anti-rasisti) n-au stat degeaba in pandemie și acum s-au apucat si să „reimagineze” școlile după principii segregaționiste – protestele BLM au fost o bună ocazie pentru a impune peste tot noua agenda. Albii sunt vinovați a priori, orice ar face. Dacă nu se căiesc că sunt albi, sunt excomunicați. Deși nu există iertare. Limbajul trebuie reinventat. „Listă neagră”, „blackout”, etc. Timp in care noi hapaim indiferent „mușchi țigănesc” și nu ne facem și noi o mea culpa ca la Aiud sau Pitești. Nu știu de ce trebuie să sară toți de la o extremă (trumpism, alt-right, anti-imigrationism patriotic) la alta (wokeism, cancel culture). Si să zică ăștia „eveilles” sau „woke” că doar unii (trumpistii) ar fi „iliberali, bigoți și intoleranți”. Când vedem bine unde iaste Inchiziția acum.

  Apreciat de 1 persoană

  • De ce trebuie? Pentru că rentează! Iar lozinca BLM este cî se poate de rasistă, pentru că la fel de importante sănt vieșile galbenilor, roșiilor și chiar nenorociților de albi. Singura lozincă admisibilă, pentru că ace dreptate tuturor este All Lives Metter…

   Apreciat de 1 persoană

   • Virgil zice:

    All Lives Metter este rasism . Stiti ce este nasol in toata povestea asta ? Daca negri ar vrea cumva sa se razbune pe deceniile de sclavagism (desii intre noi fie vorba au fost vanduti albilor tot de catre negrii de ai lor din ceea ce se numea atunci prizonieri de razboi) as inteleg. Dar cei mai periculosi sunt albii care sunt asa de spalati pe creier de nici nu poti sa discuti cu ei .

    Si acum un mesaj pentru Domnul Tudoran. Domnule Tudoran sportivii sunt faimosi pentru ca au muschi nu pentru ca au citit multe carti si ar sti sa foloseasca creierul asa ca Alba ca Serena trebuie sa iasa din discutie (si chiar si Tiriac)

    Apreciat de 1 persoană

   • Din ce scrii despre albii cu pricina, reise clar că nu se pot stabili diferențe de nivel intelectual între rase, cum încearcă unii psihologi ăntr-adevăr rasiști. Cîr mă pricep eu la sport, mi se pare că sportivii care folosesc și mintea, cel uțin la unele sporturi, si nu ma refere la sah, au mai multe șanse de succes…

    Apreciază

  • Virgil zice:

   de acord cu Dumneavoastra, dar cel putin „Alba ca Serena” nu cred ca intra in categoria celor care folosesc creierul . Si nici Tiriac (sa nu zica lumea ca suint misogin 🙂 )

   Apreciat de 1 persoană

   • Nu știu chiar nimic despre ce anume folosește sau nu tensimena, dar Tiriac cind juca tenis, dupa ce a jucat hokey, juca destul de bine folosind mintea, pe cînd Nasty juca, adesea excepțional, din instinct… Că primul și-a folosit bine capul s-a văzut și ulterior în afaceri…

    Apreciază

 7. ontelusdangabriel zice:

  ***// seara în care la radio bucurești se anunța că românia renunță la amendamentul jackson-vanick
  și cenușiul pe care nici experimentele cu șobolani ale lui monciu-sudinski
  nici câinele concurând în celebritate cu al lui pavlov
  desigur e ogarul lui romulus rusan
  un martie al morții lui djugașvili
  apoi un nouăsprezece ale lunii în care idolul tuturor lucrătorilor din căile ferate a trecut rubiconul
  la doar o săptămână după oportunistul autor al principiilor de estetică
  defenestrate în cronicile optimistului
  în ciuda lui alexandru vona
  în general mici
  muștar la discreție
  cu scobitorile stăteau puțin mai rău dar citim în secțiunea unui copac vârstele naturii
  ale culturii adiacente
  allez allez
  nu scapi de provincii
  nici în turnul de fildeș
  nici pe stadionul din guadalajara
  pentru că american dream trăiește prin mexicanii care trec ilegal frontiera
  iar the wall al trupei pink floyd se vinde și mai bine
  în timp ce star trek mai adună câteva zeci de milioane de unici privitori
  nu ca la teatru
  îndemnul eminescian e pentru o sărmană minoritate
  care a înțeles că ea era neagră precum abanosul
  fără să fie totuși rasistă
  charles taylor nu mai spune nimănui nimic
  chiar și darwin ar consimți
  plecându-și capul totuși
  chestii & socoteli despre care nea bachus n-avea habar
  că mai democratică decât moartea nu se există
  zise jubilând eros
  el a lipsit la orele de gramatică
  dar l-a salvat fonetica
  contele trubețkoy rules

  Apreciat de 1 persoană

 8. Virgil zice:

  Se pare ca acum „rasismul” este folosit si cand de fapt nu esti in stare de performante sportive. Un exemplu este meciul de fotbal Rangers (unde joaca baiatul lui Hagi) si Slavia Praga.

  Cand scotieni au vazut ca iau bataie s-a gasit un fotbalist negru (care pana atunci jucase mai mult decat agresiv) ca a fost jignit rasist de un jucator de la ceh. Posibil sa fie, numai ca dupa meci Scotienii au sarit sa-l bata pe ceh pentru ca nah a fost rasist. Deja lucrurile se pare ca au luat-o pe aratura serios

  Apreciat de 1 persoană

 9. Nu e nimic amuzant în ce se întâmplă. Foarte curând magnitudinea acestor nebunii va fi evidentă și pentru cei care consideră totul o criză de moment.

  Sau, Râzi, tu, râzi Harap-Alb, dar scroafă e moartă în copac…

  Apreciat de 4 persoane

  • Cei care trateaza toate aceste manifestari ca pe niste curiozitati, fara legatura intre ele si cu atle evenimente gresesc profund! Situatia e mult mai grava: suntem in cursul unei revolutii care ar trebui sa duca (daca nimeni nu face nimic, doar rade si se distreaza) la succesul globalizarii fara limite: fara familie traditionala, fara religie, fara natiune, fara nimic in care sa crezi! Vom fi toti frunze in vant, la cheremul unor nebuni!

   Apreciază

 10. McStronțiu zice:

  Noi ziceam „Râzi, tu, râzi, Halat-alb”. Noa, că s-a adeverit.

  Apreciat de 1 persoană

 11. Poetry855 zice:

  cu cat frustrarile individuale sunt spuse tot mai des cu voce tare (adica nu sunt rezolvate individual), ca si cum ar fi problemele tuturor, cu atat solutiile sunt ”mai alienate”, frizeaza absurdul.
  lumea parca se contamineaza, paticipa, dar habar nu are la ce, de multe ori. ia fiecare din aer o parere si incepe sa urle.
  daca unul e cu capsa pusa cine stie din ce motiv, urla la altul, se aliaza in masa isterica.

  Apreciază

Comentariile sunt închise.