Relansarea revistei Timpul


Ieri, cu o zi înainte de aniversarea de 145 de ani a publicației, în Sala Coandă a Palatului Culturii, a fost lansat primul număr „pe hîrtie”, al noii serii, componentă a amplului proiect al amplei platforme culturale cu același nume. Lume destul de multă pentru vreme de pandemie, dar mascată și distanțată, după cum cer normele. Mihai Vacariu, directorul proiectului, Aurelian Bălăiță, rectorul Universității de Arte, parte în proiect, Bogdan Crețu, redactorul-șef al publicației on paper, cu apariție lunară, și eu, ca un fel de strămoș!, am ținut scurte speech-uri. Bogdan Crețu a prezentat și pe cîțiva din tinerii membri ai redacției… A fost plăcut! În numărul apărut ieri, am un co-editorial în care-mi expun gîndurile mele despre proiect și fac cuvenitele urări…

Uodate – De la linkul de mai jos piate fi descarcat primul număr al noii serii în format pdf…

https://drive.google.com/file/d/1ax3TQfhNPXuSawLx2O66hNKNlA_10MGz/view

Un proiect cultural care a prins aripi

Liviu Antonesei

Pe la mijlocul verii, cînd mai tînărul prieten Mihai Vacariu mi-a propus să ne vedem ca să-mi expună un proiect cultural, am acceptat cu plăcere. Mascați după moda zilelor noastre, așezați unul pe un capăt, celălalt pe altul al unei bănci din parcul cartierului meu, am stat vreo oră de vorbă. Ce-mi povestea el cu mult entuziam mă bucura, mă încălzea și pe mine dar, în același timp, rațiunea și experiența mea cu treburile de la noi, îmi provocau și o bună doză de scepticism. Cum să nu fi fost entuziast auzind proiectul relansării revistei Timpul, pe care am condus-o vreme de aproape un  sfert de secol, în condiții favorabile editotial și financiar, vreme de vreo șapte ani, și în condiții de nedescris alți vreo paisărezece? Și nu era vorba numai despre renașterea revistei ca atare, ci de un proiect cu mult mai ambițios – un megaportal „mamă” care să provoace nașterea altor zeci, poate sute de publicații asociate, în diverse localități din țară și din lume, în universități, facultăți și școli, în jurul altor instituții. Cum să nu ți se pară asta un vis, cînd în ultimii ani abia reușeam să găsesc resurse pentru ediția tipărită a unei singure reviste?

De bună seamă că nu i-am împărtășit tînărului meu prieten scepticismul., nu e stilul meu să descurajez pe cineva care chiar dorește să facă ceva, ceva care mi se pare important, mai ales în zona culturii și a educație, dar și alte domenii pe care le socotesc imprtante. Nu doar că nu l-am descurajat, ba din contra l-am încurajat, sfătuindu-l doar să meargă încet, pas cu pas,cum ar spune un personaj al zilelor noastre, penru a evita riscul sufocării. L-am încurajat, prin urmare, și i-am promis ajutorul. Am scris primul editorial, cel de salut ca să spun așa, apoi mi-am adus rubrica Lecturi pandemice  pe megaportalul Timpul/ Nu am făcut asta fără intenție. Părerea mea este că lectira este esențială pentru formarea și devenirea noastră ca oameni. Cum pamdemia, între atîtea necazuri, ne-a făcut și un fel de dar, mai mulr timp pentru lectură și consumul cultural  în general, pentru că a explodat oferta de spactacole, concerte, muzee etc în mediul online, un îndemn la lectură este binevenit. Nu mă refer desigur numai la cărțile citite, comentate și recomandate de mine, ci la nevoia de a întări obiceiul lecturii în general. Am încercat să-l mai ajut pe Mihai în zona contactelor, pentru mărirea echipei de redactori și colaboratori  și mai ales pentru crearea nucleelor pentru vittoarele reviste „fiice”, de fapt mai bine spun „surori”, pentru că acestea se bucură de întreg suporul logistic al surorii mai mari, dar au deplină autonomie editorială. De cîteva ori, am avut mînă bună, după cum observ consultînd site-ul. Viorel Ploieșteanu a reușit să facă la Dublin o mică echipă performantă și o revista deja foarte bună. Sigur, am mai văzut reviste deja închegate și în alte localități, chiar și sate, școli și universități. Mă bucur să aflu că merg bine lucrurile cu revistele de la Londra  și din California.

Dar important nu este modesta mînă de ajutor dată de mine, ci ceea ce a reușit să facă Mihai Vacariu și mica sa echipă, decocamdată mai degrabă voluntară, pe care a formar-o în jurul său, de la salvarea proprietății titlului, nu intru în detalii, dar e palpirant, poate va povesti el cîndva, și realizarea unor partenriate instituționale cu ministerul educației și inspectoratele dee resort, primării etc, și pînă la suportul logistic acordar noilor nuclee Timpul.Numai când mă gîndesc trebuie să consume pe drumuri, internet și telefon mi se sparie gîndul!

De la proiectul care mi se părea mai degrabă fantast de acum vreo șase-șapte luni și pînă astăzi s-au făcut niște pași incredibili. Nu-mi vine să cred că într-un timp atît de scurt un fel de vis cu ochii deschiși a devenit realitate,  că un proiect atît de impirtant pentru cultură și educație a prins aripi și zboară. De bună seamă că îi doresc zbor lung și fără turbulențe. Și, la fel de sigur este cî, pe măsura puterilor mele, voi susține în continuare această splendidă aventură a spiritului. Nici nu mă așteptam ca la vîrsta mea, care nu mai este deloc fragedă, să mai fiu în stare să mă entuziasmeze o cauză, să mă pot mobiliza pentru ea. Cred că ar trebui să-i mulțumesc prietenului Mihai și încă mai tinerilor lui colegi.

Se împlinesc acum 145 de ani de la aparițai primului număr al celebrului ziar Timpul. Ce a însemnat acesta pentru cultura, politica și viața publică românească știm bine cu toții. Și-a dat seama de asta pînă și Banca Națională a României. Cine a avut ocazia să vadă bancnota de 500 de lei, cea mai mare din sistemul nostru monetar, a observat ce bine arată frontispiciul  ziarului imprimat pe reversul acesteia, alături de Biblioteca Centrală Universirară din Iași. Pe avers este portretul lui Eminescu, În general, cultura are bani pe sponci, dar măcar este omagiată pe cea mai puternică bancnotă! Echipa Timpului, echipa aestui timp, a ales să lanseze public proictul cu prilejul acestei aniversări. Cred că tinerii mei colegi au dreptate, nu se vor face de rîs la aniversare. Nici după aceea.

21 – 22 Februarie 2021, în Iași

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Relansarea revistei Timpul

 1. Vasilica Ilie zice:

  Să fie într-un ceas bun! Felicitări tuturor!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Francisko zice:

  Ce bine că se întâmplă și lucruri normale! Succes și pumnii strânși pentru voi.

  Apreciat de 1 persoană

 3. ontelusdangabriel zice:

  ***// gânduri trecând pe stradă
  și tu
  în fond nimicul
  caimacul cafelei ce te face să eziți între un espresso și-o turcească la ibric
  roma și istanbul
  ristretto & topkapî
  lăsați lăsați așa
  cu temperaturi mai mari în martie
  fiindcă femartie e deja în frazeologia tradițională
  si vous comprenez
  nihil
  nil
  nil admirari
  twenty years ago
  agora

  Apreciat de 1 persoană

 4. alin7130 zice:

  Oh,la,la, ce amintiri a stârnit postarea ta, master.Nu mai ştiu dacă ți-am povestit când ai fost la noi, dar am fost bun prieten cu Stefan Prutianu care a venit în vizită la mine într-o dimineață, să-mi propună reinfiintarea ziarului. Era in 1990. Am participat la o şedință la care era prezent şi un frate de-a lui nea’ Nelu. Dar noi eram aşa de radicalizați, că nu puteam suferi tot neamul Iliescu şi m-am retras. Slavă domnului, n-a suferit nimeni din cauza lipsei mele, dar s-a lăudat mai târziu Stefan că te are în echipă, şi fără exagerare, mie mi se păreai cel mai bun. Am sa fac o confesiune, ca stil erai cu câțiva paşi înaintea lor.

  Apreciază

 5. Emanuiel Pavel zice:

  LA ANUL ȘI LA MULȚI ANI!
  IATĂ CĂ SE POATE ȘI ALTCEVA DECAT MOCIRLA ÎN CARE SE SCALDĂ POLITICUL ROMÂNESC.
  PENTRU CULTURĂ ȘI SĂNĂTATE MENTALĂ.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Anonim zice:

  Minunat proiect. Minunat ajutor, draga Liviu🥂

  Apreciat de 1 persoană

 7. Gabriel Chiriac zice:

  Succes! Pumnii strânși pentru Timpul!

  Apreciat de 1 persoană

 8. Anonim zice:

  pe FB, la acest articol, apare un comrentariu gen „SPAM”
  ar fi util ca adminul sa cenzureze magarii de felul asta
  zic … nu dau cu parul 😉

  Apreciat de 1 persoană

 9. Cu asemenea proiecte viata e mai frumoasa, mai cu seama fireasca. Proiect pentru normalitate, felicitari si sutinere!

  Apreciat de 1 persoană

 10. O, ce veste minunata! Chiar am sentimentul ca asist la o înviere (una adevarata). Felicitari si viata lunga Timpului!

  Apreciat de 1 persoană

 11. Mihai zice:

  Un viitor cititor urează revistei să ”treacă” timpul.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.