Liviu Antonesei – Din Foișor: Brava E.On, ești tare ca fularu!


Dacă viața ar fi mereu corectă, fără evenimente pe cît de nedorite pe atît de neașteptate, rubrica mea Din Foișor ar rămîne plină de pagini albe. Dar viața are grijă!

EXIF_IMG

Din Foișor

Brava E.On, ești tare ca fularu!

Liviu Antonesei

Astăzi la ora 12, trebuia să particip la anunțarea rezultatelor unui concurs de poezie. La invitația poetei și editoarei Daniela Marin (Editura Cartea Daath), făcusem parte din juriu și se cuvenea să particip. Doar că n-a fost să fie! Prin grija față de consumator a  E.On, la 12 fără cinci minute, în vreme ce participanții se conectau și se fixau unele detalii, la mine, curentul electric a dispărut în neant, iar pe cale de consecință și internetul, și zoom-ul și evenimentul la care trebuia să particip. M-a sunat organizatoarea și i-am explicat ce s-a petrecut, iar ea mi-a spus să intru în direct imediat ce vine lumina, fie ea de la răsărit sau de la apus. Doar că emisiunea a durat 45 de minute, iar la mine lumina a revenit după o oră și 35 de minute. Asta e…

Nu, nu cred că idioții de furnizori au vrut să mă persecute în nume personal, nu e prima oară cînd intervine o pană de elctricitate, dar e drept că mereu se întîmplă ca naiba, cînd am mai multă nevoie de computer și net, care la mine sînt instrumente de lucru, nu de simplă distracție. Unii prieteni mi-au spus să schimb furnizorul, că acum sînt mai mulți. M-a pufnit răsul, sigur că sînt mai mulți doar că toți exploatează la sînge aceeași rețea, aceeași infrastructură în care nu s-a mai investit mai nimic de pe vremea lui Moș Nicolae! Aceeași infrastructură care deservește însă mult mai mulți consumatori, pentru că s-a construit mult în România în ultimii treizeci de ani. Alt furnizor nu înseamnă condiții mai bune, nici măcar prețuri mai mici, pentru că băieții s-au sindicalizat, ca și furnizorii de benzină, diferențele pe unitatea de produs variind în funcție de fracțiuni de lei, pardon de fracțiuni de bani! Sigur, din cînd în cînd mai primesc amenzi, adesea mari, dar dacă le convine să le plătească, mă tem că afacerea e extrem de rentabilă. Și oricum, bagă banii dați pe amenzi în costuri, prin urmare ajung și în preț! Nu trebuie să-i învățăm pe bandiți cum se fac afacerile!

Oricît de dificilă pare, singura soluție reală este cîștigarea autonomiei energice de către fiecare consumator, prin urmare înarmarea fiecărei gospodării cu motorașul său de produs curent electric. Și poluarea? Sigur că va crește, dar nici nu poți să le ai chiar pe toate! Și aer curat, și curent electric…

Citesc acum că domnii furnizori vor schimba 500.000 de contoare electrice! Măi să fie, asta e marea problemă a sistemului de distribuție a energiei electrice și eu habat n-aveam Cu banii ăia, se puteau apuca să umble oleacă la infrastructură, la cabluri etc, să nu-ți cadă lumina cînd ai mai are nevoie de ea…

10 Martie 2021, în Iași

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Liviu Antonesei – Din Foișor: Brava E.On, ești tare ca fularu!

 1. A republicat asta pe Cartea Daath Blog și a comentat:
  Ma bucur mult ca ati scris acest articol. Desi azi ar fi trebuit sa fie doar o zi de sarbatoare, am intimpinat si eu neasteptate probleme cu fb.
  Initial eram live, dupa care nu am mai fost iar butonul „go live” nu era activ! Acum astept sa se incarce intreaga inregistrare a intilnirii de azi in YouTube, desi am taiat partea de inceput, in care erati prezent, apoi convorbirea telefonica prin care ma anuntati ca s-a dus curentul pe apa sambetei.
  Am tot asteptat sa revina si sa reveniti, incercind sa depasesc stresul si am anuntat abrupt castigatorii. Sper sa reusim sa facem un alt eveniment, candva, dedicat exclusiv poeziei.
  Pana atunci, sanatate si… lumina! 🙂

  Apreciat de 3 persoane

 2. Emanuiel Pavel zice:

  AȘA ESTE LA NOI, RESPONSABILITATE CIUCIU.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Ma bucur mult ca ati scris acest articol. Desi azi ar fi trebuit sa fie doar o zi de sarbatoare, am intimpinat si eu neasteptate probleme cu fb.
  Initial eram live, dupa care nu am mai fost iar butonul „go live” nu era activ! Acum astept sa se incarce intreaga inregistrare a intilnirii de azi in YouTube, desi am taiat partea de inceput, in care erati prezent, apoi convorbirea telefonica prin care ma anuntati ca s-a dus curentul pe apa sambetei.
  Am tot asteptat sa revina si sa reveniti, incercind sa depasesc stresul si am anuntat abrupt castigatorii. Sper sa reusim sa facem un alt eveniment, candva, dedicat exclusiv poeziei.
  Pana atunci, sanatate si… lumina! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

 4. Anonim zice:

  da si tu replay

  Apreciat de 1 persoană

 5. eduardantoniu zice:

  Imi pare rau, Liviule. Si la mine computerul si netul is tot instrumente de lucru si faceam ca toti dracii sambata trecuta sara cand la Orange a cazut serverul de sistem al numelor de domeniu (DNS). Lucram chiar si atunci, cu pasiune si cu placere, in vechiul meu domeniu de cercetare, computer vision, chiar si de acasa, la proiectul in care am fost implicat o durata mai scurta decat mi s’a spus initial. A revenit Internetul insa dupa vreo doua ore, mi’au raspuns la sesizarea mea email – telefonic duminica dupa amiaza trecuta, cand deja nu mai era nevoie. Am fost ocolit acum o saptamana de o reparatie Apavital care mentiona 24 ore fara apa intr’un perimetru care m’ar fi cuprins si pe mine insa a fost de fapt fara apa doar o ora dupa amiaza a doua zi peste programul spus initial.

  Ma intreb atunci daca ai avea cum si de ce sa’ti montezi panou fotovoltaic la bloc. Intrebarea e valabila si pentru mine. Cred ca asa produse are, de pilda, firma Urbio de la Fundatie unde am avut interviu acum doua saptamani. Firma e administrata de o fosta partenera a fiului fostului senator comunist PSD Solcanu. Nu a ezitat sa’l taxeze de EURO158K pentru o datorie. Dar la interviu am constatat totusi ca abia ea e o persoana ok. Nu e ok insa persoana cu care s’a asociat mai nou si pentru care am lucrat saptamana trecuta, un hotz nesimtit cu firma in Aleea Valea Adanca, exact langa mormintele parintilor mei. Nu stie ce vrea, nu stie sa se poarte, nu stie sa vorbeasca, habar n’are sa defineasca o tema de proiectare, nu stie ce e acela raport de cercetare. In vest, domnule, daca nu stii sa te porti, atunci zbori. In Moldova asta primitiva, insa, tot tzaranul are firma. Sunt mandru de cat am realizat acolo in asa scurt timp si si tata, fie iertat, s’ar fi bucurat sa vada.

  Apreciat de 2 persoane

  • După cum văd, furnizorii de servicii se inh=ghesuie să ne complice viata. Și Daniela sria într-un comentariu de problemele pe care i le-a făcut rețeaua lui Zuky. Păi, trebuie făsită vreo soluție, chiar dacă eu am scris mai mult în glump despre independența energetică. Nea Nae o dorea pe a țării, eu cred că trebuie să mutăm accentul pe „a fiecpruia”!

   Apreciat de 4 persoane

 6. Lysis zice:

  Putea -ti sa va conectati vizual foarte usor cu telefonul.

  Apreciat de 1 persoană

  • De asta fug de cind am smart, si asa stau prea mult la computer!

   Apreciază

   • Lysis zice:

    Deci de fapt nu ati vrut sa va conectati.
    Sa stiti ca ori pe telefon ori pe computer tot aia era- comunicare vizuala.

    Apreciat de 1 persoană

   • Știu foarte bine! Dar de cînd m-am terzit cu un smaet pe care nu mi-l doream, prima mea poruncă a fost „nu te conecta”! Doar ochii mei știu cît stai oricum pe laptop… Măcar cînd ies din casă să se mai bucure și ei de liniște… Gabiel Andreescu nă porecluse „Liviu online” din pricina rpaiditatii cu care raspundeam unui mesaj. Înerc să las loc altora….

    Apreciat de 1 persoană

 7. mikyw zice:

  Aceasta situatie imi aminteste de un comentariu facut exact acum 50 de ani in Condica de Sugesti si Reclamati a policlinici dentare de pe strada Haya Lifshitz – fosta si actualmente strada Washington:
  ‘Exprimati-va parerea.
  Poate v-a trece durerea’

  Apreciat de 1 persoană

 8. Scepticus Scepticus zice:

  „iar ea mi-a spus să intru în direct imediat ce vine lumina, fie ea de la răsărit sau de la apus.”
  Pana la urma de unde a venit?

  Apreciat de 1 persoană

 9. McStronțiu zice:

  Există surse externe de curent pentru calculatoare.
  Ar trebui consultat un ITst.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.