Cercul Poeților Apăruți (6) – Elsa Dorval Tofan: Pace și război


Vom încheia ediția – da, ochii se cer la odihnă – cu un nou poem al Elsei Dorval Tofan, poeta de origine brașoveană care a trecut acum aproape douăzeci de ani Oceanul, stabilindu-se în Canada. Prima oară, am vrut să aleg poemul Houellebecq a nerdat, ca să-l tachibez pe unul din prozatorii mei preferați de limbă franceză. Dar cum mi-am dat seama că el nu are cum să afle, am ales altul…

Pace și război

Să fii pe internet, a zis, să lași urme, să fii prezentă

Să se izbească de tine și ricoșând să fii purtată pe

Brațe de soldați care vor vedea în tine metal topit

Pe brațe de cântăreți care vor auzi prin tine oboiul

Pe brațele poeților care vor numi poezia ta poemul

Posibil, decompensat, nesaturat, iritant, dar posibil.

Ascultam distrată în timp ce adunam petale de lalele

Odinioară lalelele însele, frumos dispuse la piciorul

Glastrei în formă de stea, în același tren albastru, la

Geam, la masă, în viteză, ascultam cu interes ca și

Cum nu ar fi vorba despre mine, așa îmi plac mie,

Rezidual, fac un semn că aș dori să intervin, mi se

Face semn că nu e cazul, eliberator număr stâlpii

Distribuitorii de lumină, toți în formă de uriași cu

Brațe groase, dar mici, să fii mai activă, a zis, reviste,

Asociații, concursuri, nu e de ajuns să scrii, ai nevoie

De o strategie, abandonez înalta tensiune, simpatizez

Cu soarta arcașului mesager al păcii războiului care vine.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cercul Poeților Apăruți (6) – Elsa Dorval Tofan: Pace și război

 1. Elsa Dorval Tofan zice:

  carte:Ces mots qui pensent à notre place : petits échantillons de cette novlangue qui nous aliène
  autor:Patrick Moreau
  …o carte pe care tocmai am citit-o, care face mult bine la citire si dupa digestia lecturii. In care autorul asuma un algoritm de analiza a ideilor societatii de azi, sigur, cu decenta intelectuala de talie, dar mai cu seama cu luciditate, capacitate ignorata, practic pe cale de disparitie, lasand loc liber dezastrului in lumea dezbaterilor si a ideilor. Este si aici vorba despre pacea razboiului care vine, nuantat pe vocabular politic si de media cu scopul de a scoate la lumina semnificatia dese ori implicita si prin urmare de a demasca ambiguitatile. Autorul ne pune in garda privind cuvintele vedete prea des folosite fie dintr-un reflex, fie din imitare, fie dintr-o gandire…de bine si ne invita la un limbaj mai putin contrariant pentru o gandire mai libera, pentru salvarea dezbaterii intr-un moment in care a dezbate dispare nu numai din structuriile simple ale societatii, dar mai cu seama din universitati, colegii. Clivajul prea la stanga sau prea la dreapta a facut posibila aparitia unei atitudini ideologice noi, prea la centru, care nu formuleaza polemici, care nu dezbate din precautie, din frica. Care ar fi viitorul unei lumi in care polii sunt… nu ireconciliabili, sunt in razboi, filozofia care ar trebui sa se implice in conciliere ca un fenomen necesar reparator e redusa la tacere prin interzicerea dezbaterilor in lumea ideilor.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Elsa Dorval Tofan zice:

  Avem un scriitor preferat: Houellebecq. Si, nu e vorba numai de cum scrie. E vorba despre ceea ce scrie, despre subiectele tabu, idiotizarea prin politic si corect (Patrick Moreau atinge si el acest subiect la nivel lingvistic). Departe de mine in a fi in acord cu toate ideile lui Houellebecq, nu vreau sa deschid un subiect in subiect, dar faptul ca scrie despre ceea ce nu mai e…indicat sau voie sa prezinti ca unghi de vedere diferit este magistral. Dezbatere este atunci cand pleci de la premiza ca de partea celalta, discursul are si ceva de recunoscut. Noi nu mai suntem disponibili sa recunoastem acea parte, nu mai invitam un conferentiar la o expunere libera de idei de teama ca un grup x din interiorul organizatiei y va fi lezat, va lua pozitie, va manifesta mai mult sau mai putin pasnic. Si, va cere demiterea conferentiarului, a decanului, a profesorilor, demitere acceptata de institutie pentru asa zisa pace sociala, pentru a avea, in fapt, acces la bugete, posturi, faima. Pacea sociala se transforma in tacerea sociala nascatoare de balauri cu nenumarate capete. La locul de munca nu poti pune problema unei actiuni facute fara competenta profesionala ceruta de meseria pe care o practici caci vei fi taxat de rasist, in cazul in care persoana este de culoare, de orice alta culoare decat alba. Gestionarii de resurse au oroare de asemenea situatii, prin urmare, chiar daca ceea ce aduci in atentie este grav tu esti cel care va suporta blamul rasismului. Plecat dintr-o judecata de armonizare absolut necesara in lumea noua, formata dintr-o diversitate etnica, culturala enorma, politic si corect a fost confiscat si reconfiscat ajungand in acest moment o caricatura. Caricatura periculoasa insa si aducatoare de tacere si frica. Aducatoare de frustrari sociale care au ca rezultat cresterea ingrijoratoare a numarului de albi tot mai la extreme dreapta. Iata cum, progresismul democratic poate deveni sursa viitoarei dictaturi, o dictatura a ignorantei, a prostiei generalizate inclusiv in zonele cunoasterii celei mai fine. Iata cum progresistii ii ajuta pe extremistii de dreapta sa vina la putere! Un film, catalogat de comedie si SF, iesit prin 2006, cred, intitulat Idiocracy prezinta toata acesta situatie. Daca in 2006 puteai sa razi si sa crezi ca e o fabulatie, in 2021 te cutremuri: e realitatea.
  Toate cele bune domnule profesor!

  Apreciază

Comentariile sunt închise.