S-au înturnat Hronicariu den pustia Eghipetului…


Mulți v-aț întrebat și m-aț întrebat ce s-au făcut cu Nechisor Bugeac. Eu știut-am dar vorbă trădătoare n-am scăpat. Acuma că s-au înturnt, vă pot spune, a fost ăn pustia cumplită a Eghipetului. Dar la bună vreme s-au întors, tocma cînd s-au înțepat Ioannie Vodă în brîncă, după cum și scrie la Letopiseț…

Deaspre cum s-au înțepat Vodă în brâncă

A

Trecut-au o meseță de când nu am mai cercetat Letopisețul, ci mă rușinez foarte naintea domniilor voastre cacum m-aș afla despuiat; că den Eghipet înturnatu-m-am, deci vreme au fost îndestulată, ci nice știința slovelor nu am dat-o uitării. Ci atâta m-am zbătut cercetând cu bîgare de samă ceea ce se pretrece preste ochean cu Trumpie-Împărat și mazilirea acestuia, încât afară de truda la slujba carea îmi plătește traiul și gânduri negre deaspre vremile ce vor să vie în Împărăția Americhii nu am avut.
Ci am gândit că nu se cuvine a lepăda Letopisețul și nice pre domniile voastre denaintea feței meale, deci înnoit și mai vărtos moi uscata-mi peană în cerneală și vă dau de știre că au aflat Ioannie Vodă Gotul cumcă đziua de Vineri carea au trecut iaște praznic mare, adecă đziua cărturăriei. Deci ce au gândit acesta? Cetise în pruncie, măcar că se născuse de neam nemțesc, cumcă graiul nostru iaște dulce ca un figure de miere; ci cum are acesta beteșugul muției, au cugetat că se cuvine a îndrepta această meteahnă.Deci au cătat o albină să-l înțepe că poate are să grăiască mai bine voroavele dulci ca mierea. Ci, neaflând albină lucrătoare în vremea lui Ghenar, s-au dus la bolniță să-l înțepe o muiare. Deci, suflecându-și Vodă anteriul, le-au luat pre toate muiarile și pre aceia carii elinește se împreună cu sfârșeală, căci vădzut-au tot norodul nemaipomenită priveliște deaspre carea însuși Eminescu proorocise când îi urase dulcei țearei noastre “brațele nervoase”, adecâ vânjoase. Eară Vodă de așa ceva nu duce lipsă, de parcă ar hi tras la plug mai mult decât să se ocupe de domniie, întru bucuria doamnei Carmen, legiuita lui soață.
Deci s-au înțepat Vodă în brâncă, drept pildă întregului norod, că đzic doftorii cumcă așa înțepătură te ferește de nemaipomenită molima cununii – ci dupre pilduirea lui Vodă, au deschis vracii locuri în toate ținuturile și cetățile mai mari, să facă precum Vodă, macar au să se uite muiarile la dânșii. Ci bine că așa doftorie se înțeapă în braț și nu în locuri ascunse, că arminteri am fi vădzut și noi locul unde îi dau sărutare lui Vodă aceia carii ne ocârmuiesc.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la S-au înturnat Hronicariu den pustia Eghipetului…

 1. Radu Mârza zice:

  Hahahahaha. Chiar că ne-a lipsit!

  Apreciat de 1 persoană

 2. ontelusdangabriel zice:

  ***

  Apreciază

 3. Scepticus Scepticus zice:

  Finalul pare inspirat din replica lui Carol al II-lea: N-am eu curul așa de mare pentru cați ar vrea sa mi-l lingă.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.