Dorin Tudoran – Diagnosticianul și chirurgul


Și eu cred că Trumpie a fost un diagnostician bun, dar cînd și-a imaginat că este și chirurg s-a dovedit lamentabil, nu nimerea exact ceea ce trebuia tăiat, îi tremura bisturiul în mînă. S-a mai și ambiționat să rămînă chirurg și după ce spitalul, America, întrerupsese contractul… Articolul a apărut în numărul de ieri al revistei România literară.

Diagnosticianul și chirurgul

Donald Trump a fost un diagnostician redutabil. În urmă cu 33 de ani vorbea cu precizie despre bolile Americii. Prevedea ce urma să se întâmple. Și s-a întâmplat.

Chirurgul Donald Trump a fost unul haotic, uneori lunatic. În cursul unei operații pe cord deschis nu dai peste mână anestezistului și un șut în fund restului echipei pe care ți-ai ales-o.

Anunțând că va seca mlaștina corupției politice, Trump trebuia să se gândească la Jimmy Carter. Și acesta anunțase că, după ce se va ajunge la Casa Albă, “No more business as usual”. N-a prins al doilea mandat.

Mlaștina (aka sistemul) se dovedește mereu mai puternică. Când este atacată, loialitățile nu mai sunt republicane vs. democrate. Loialitățile sunt față de mlaștină, transpartinice, în apărarea dulcelui status quo.

Ajuns la Casa Albă, fără a fi produsul uneia din părțile mlaștinei, e imprudent să antagonizezi în stânga și-n dreapta.

Intrat în politică trebuie să știi că nu poți câștiga războiul cu presa. Trump a ținut să arate că el poate. Și a pierdut. A fost învins de mass-media.

Numind presa “truly the enemy of the people”, Trump a scandalizat, dar avea dreptate – o presă profund coruptă, total partizană, este un dușman al națiunii.

Trump nu a pierdut alegerile doar în ziua exprimării votului, chiar dacă unele lucruri, cum ar fi votul prin poștă și modificările neconstituționale operate la nivelul unor state, vor rămâne prilej de controverse.

Trump a pierdut alegerile mai ales în campania dusă timp de patru ani împotriva sa de adversari politici, lideri ai unor structuri federale, elite analfabete moral și politic, anarhiști.

A pierdut și în fața miliardarilor loviți de simpatii socialiste, oameni care finanțează structuri declarat antifasciste, dar al căror arsenal este tipic structurilor anarhist-teroriste.

Și, mai ales, Trump a pierdut din cauza lui Trump. Felul deplorabil în care iese din scenă poate șterge din memoria colectivă lucrurile în care a avut dreptate, redresarea economică. “Stilul e omul”, nu-i așa?

Trump a atins buboaie pe care mulți din predecesorii săi au preferat fie să le ignore, fie să le condamne dar fără a-și lua riscul de a le sparge, dar a involuat el însuși într-un buboi. Chiar dacă te consideri furat electoral, nu te zidești în reacții halucinante.

După actul de iresponsabilitate dementă din ziua de 6 ianuarie, e posibil ca imaginea lui Trump în istorie să rămână cea prezisă de fostul ministru al Apărării, generalul James Mattis: “un om fără țară.”

Nu știu dacă ridicarea unu zid este soluția cea mai potrivită pentru remedierea unor anomalii, dar sunt sigur că Ronald Reagan avea dreptate spunând “A nation that cannot control its borders is not a nation”.

Când Trump a spus același lucru, A nation without borders is not a nation”, stânga extremistă, elitele analfabete moral și politic, anarhiștii bine finanțați și atent programați au sărit ca arși.

Nu trebuie să fii nici economist, nici comentator de talia lui William F. Buckley Jr. spre a ști un lucru simplu: ”If a nation cannot control its borders it cannot control its revenue, spending or anything else.” Punctum.

Când Reagan a atins acest subiect, stânga n-a putut stârni împotriva lui reacții de violența celor organizate împotriva lui Trump. De ce?

Reagan a fost și un excelent diagnostician, și un chirurg precaut. Priceputul diagnostician Trump a fost trădat de haoticul, uneori lunaticul chirurg cu același nume.

Ipocrizia sistemică în care trăiește America invită la o întrebare care vine dintr-un alt gând al lui Reagan: “But the simple truth is that we’ve lost control of our own borders, and no nation can do that and survive.”

Anii ce vin nu așteaptă atât un răspuns la întrebarea “A câștigat Biden sau a fost furat Trump?”, cât la una mai aspră: “Ce fel de națiune este America azi?”

Granițele pe care America le-a pierdut sub presiunea de decenii a ipocriziei sistemice nu sunt atât cele geografice, cât cele între generozitate și iresponsabilitate, între legal și ilegal, între real și utopie.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Dorin Tudoran – Diagnosticianul și chirurgul

 1. eduardantoniu zice:

  Pleaca miercuri in Florida, inainte de inaugurarea cealalta. Dar inca mai are codurile si inca mai poate ataca Iranul pana atunci.

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu o va face. A avur patru ani pentru asta la dispozitie…

   Apreciază

  • Dorin Tudoran zice:

   Presedintele nu poate declansa de unul singur un atac nuclear. El este in posesia unui cod, dar mai exista doua seturi. Pentru declanasarea unui atac, toate codurile trebuie reunite.

   In urma cu vreo doua luni cineva spunea ca, in cazul in care Trump castiga alegerile, va baga evreii in custi!?!

   Inainte de a scoate pe gura aceasta enormitate, nu s-a intrebat de ce nu ar fi facut asa ceva Trump inca pe parcursul primului mandat.

   Deci, un presedinte cu o fata convertita la iudaism pentru a se alinia religios sotului, un presedinte care s-a dovedit cel mai aproape de interesele Israelului, riscand prin decizia de a muta ambasada la Ierusalim, un presedinte care a reusit cateva lucruri pe care altii le-au ratat in zona respectiva, era gata sa bage evreii in custi.

   E nevoie nu doar de o imaginatie bolnava, ci si de altceva pentru a lansa asemenea perle… politologice.

   Apreciat de 3 persoane

 2. vasilegogea zice:

  O analiză lucidă, „rece” și o previziune „fierbinte” – nu doar pentru America!

  Apreciat de 2 persoane

 3. ionfercu zice:

  Un președinte regretabil, o eroare a democrației.

  Apreciat de 1 persoană

 4. ontelusdangabriel zice:

  ***

  Apreciat de 1 persoană

 5. Florin Iaru zice:

  Fără să fiu cu totul de acord, cred, și eu, că la Trump gura a bătut curul. Sau vaca a vărsat șiștarul.
  Iar cînd președintele împănează adevărul nu cu minciuni, ci cu elicubrații, asta e.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Mihai zice:

  Dorin Tudoran un neurochirurg deasupra mlaștinei părerologilor despre politica zilelor.

  Apreciat de 3 persoane

 7. catanoius zice:

  Revenind la Romanica noastra cea de toate zilele, invatatura amara a articolului ar fi ca oricine va avea credinta/nebunia/inconstienta sa se ia la tranta cu „sistemul” ( coruptie, ineficienta, impostura si altele asemenea in cazul nostru), de „sistem” va pieri…

  Apreciat de 1 persoană

 8. McStronțiu zice:

  4 ani de neuitat.

  Apreciat de 1 persoană

 9. McStronțiu zice:

  „the last trump: the final trumpet call that according to the belief of some will awaken and raise the dead on the day of judgement” – Collins English Dictionary, seventh edition 2005, pg. 1727

  Apreciat de 2 persoane

 10. ontelusdangabriel zice:

  ***// credința și liberul arbitru stau & cad împreună
  unde este gerul de ianuarie
  psihismele pandemice nu scuză ad infinitum
  și-atunci ireversibilul îți arată fără greș
  fără iluzie
  aceea
  și cealaltă
  bună dimineața drăgălașelor
  fericirea unică din mai 1986 ascultând la deutsche welle hitul sandrei hi hi hi
  spre îndepărtarea
  la ce bun
  de ce-ar fi rău
  și cu arghezi de ce-aș fi trist
  când șocul cuvântului din prefața lui ion caraion mă emoționează și după 37 de ani de când l-am introiectat
  atunci
  în acea achiziție de pomină de la librăria din slănic-prahova
  când balaci & boloni i-au făcut pe mondialii broscari
  eu cu dicționarul lui zaciu
  apoi dostoievski
  și cele două volume de versuri ale longevivului mărțișorean

  Apreciază

 11. dragavei zice:

  Ma-ndoiesc că Trump ar fi antisistem; mai curînd, e produs extravagant al sistemului. Tine de tipul winner, varianta only me. Nu stie sa piardă fiindcă nu e proiectat să piardă.
  Are varianta revenge dacă – totuși. Ei, asta-i partea geniala a masinariei – n-are vîrstă. Aproape octogenar, isi propune sa revină peste 4 ani, cum a revenit acum 30-40 de ani dupa ce a dat faliment.
  Deviza lui este In Me we trust . Splendid!
  Si nu-i cu piese electronice, e doar din educație aplicată unui egoism natural de 24 q. În orice lume, ajungea în top dar în a sa i s-a anulat funcția dictator. 4 ani a tinjit după ea, ca un castrat la vitalitatea vecinilor rus, iranian, nord-coreean.
  Declinul Americii a-nceput cu războiul din Vietnam. Atunci s-a văzut în direct și la oră de maximă audiență că democrația americană e vrajeala la nasolu’. Cine a ratat momentul, a rămas nostalgic după marele presedinte-actor RR.
  Si eu cred că „Ronald” merita un Oscar pentru interpretare.
  Maimutareala asta narcotizanta fu amenințată de androidul natural Ronald. Ei, acum ar fi momentul ca America sa-si cunoască limitele și să uite borders fîndca politică ei globală tocmai asta e – no borders, open sky, tot de-astea.
  Dar cine e America? Vorba lui Kissinger- cînd o suni, cine raspunde la telefon?
  După cum arată azi, raspunde vreo fata-n casă, gen BLM.

  Apreciat de 4 persoane

  • Scepticus Scepticus zice:

   Cel mai bun comentariu despre Trump. Dimnul Tudoran greșește grav. Omul a fost produsul sistemului și a mimat doar ca nu este. Sistemul l-a apărat de faliment dar el s-a răzvrătit asupra celor care l-au creat și tolerat.
   Un psihopat nu poate fi un diagnostician al vor internati împreună cu el.
   Sunt alți americani mult mai deștepți și mai onesti care au pus diagnosticul problemelor di USA (si nu numai) dar aceasta n-au avut o platforma media de pe care sa se faca auziți și nici tupeul acestui farsor. Partidul republican a fost târât cu adevarat in mlaștină, iar mlaștina s-a lărgit și adâncit în acești umtimi 4 ani.

   Apreciat de 1 persoană

   • Șipartiudl democrat, care vine cu un moș și o cămilă e în fromț?

    Apreciază

   • Dorin Tudoran zice:

    Vorbim de lucruri diferite. Trump nu a fost produsul sistemului politic. Nu sistemul politic l-a apărat de faliment. Și-apoi, Trump a tot dat falimente, discuțiile au fost dacă falimentele respective nu erau cumva frauduloase. Reglementările legale sunt atât de laxe încât a devenit dificil și pentru specialiști să stabilească unde este vorba de faliment și unde este vorba de faliment fraudulos. Și de această realitate nu a beneficiat doar Trump. Beneficiază în continuare foarte multă lume – de la mic la mare.

    Vă înșelați și ar fi bine să discutați cu un medic specialist. Vă va confirma că și un psihopat poate pune diagnostice corecte.

    Curățelul partidu republican a fost târât în mlaștina sistemului de Trump? Straniu. Că Trump nu a reușit (nu a avut nicio șansă, așa cum nimeni nu va avea vreodată) să asaneze mlaștina în care se află sistemul politic, ba a devenit el însuși parte a unui focar de infecție e adevărat.

    Sunt mulți americanii mai deștepți și mai onești decât Trump? Evident. Eu mă refeream la jucătorii politici. Partidele lor le puteau crea platforme de unde să-și expună ideile, de unde să propună soluții etc. Unii au și beneficiat de așa ceva, dar mesajul lor nu a trecut spre oameni. În 2016, mesajul candidatului Trump a trecut. De ce? Probabil că atins niște puncte nevralgice pe care alții s-au ferit să le atingă.

    În sfârșit eroarea care se va lăți va fi aceea de a confunda administrația Trump cu omul Trump. Lucrurile bune făcute de această administrație vor continua să fie umbrite, negate etc. de cei folosind spectrul omului Trump. Vom vedea la ce va duce o asemenea mașinărie.

    Apreciat de 4 persoane

 12. Constantin Arcu zice:

  În sfîrșit, o rubrică excelentă în „România literară”. Analiză profundă, cuceritoare, chiar și cînd ai fi tentat să ridici vreo obiecție neînsemnată. Super!

  Apreciat de 1 persoană

 13. Juliana Geran Pilon zice:

  Yup. Bine zis, amigo. Nu poti sa-ti permiti sa fi chiar asa de analfabet daca te iei dupa mlastina.

  Juliana Geran Pilon, PhD Senior Fellow Alexander Hamilton Institute for the Study of Western Civilization

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.