Liviu Antonesei – O călătorie în hrubele internetului


Cu excepția punctului de plecare și a cîtorva detalii – poate esențiale! – acest text este o poveste, o ficțiune…

 O călătorie în hrubele internetului

Cu totul alte intenții am avut ieri, voiam să scriu o povestire despre cum am ratat acum mai mult de cincisprezece ani romanul Cracoviei. Dar intențiile au fost date peste cap, mai întîi din pricina faptului că nu am găsit un vechi caiet de notițe în care, dacă memoria mă ajută, era schițat romanul, numite și conturate personajele, poate și cîteva scene. Mai ales la acestea mă gîndeam, dar deocamdată n-a fost să fie. Pe de altă parte, am primit de la un prieten una din cele mai sulfuroase cărți care mi-au căzut în mână vreodată. Nu sînt slab de înger, am mai citit eu cărți sulfuroase, dar mi-e teamă că aceasta va lăsa pe veci un miros de ouă clocite în computer. Nu voi da numele întreg al autorului, iar titlul îl voi parafraza în limba noastră cît să se înțeleagă sensul, nu are rost să fac publicitate unui personaj atît de odios, de ignobil. Deci CJB a scris o carte despre genocidul evreiesc al armenilor creștini! Se sparie mintea, pînă și cei mai puțin informați știu că genocidul a fost opera autorităților turcești, laolaltă cu o parte a populației, stimulată în această direcție. Ei bine, teza este nu doar falsă, ci intens sulfuroasă. Iar dacă ai răbdare să citești pe sărite sau măcar să consulți sumarul, mirosul de ouă clocite capătă intensități uluitoare. Afli o mulțime de noutăți, că genocidul a fost pus la cale de evrei, cu mulți ani înainte, că junii turci erau evrei ascunși, cripto-evrei în termenii lui CJB și alte lucruri născocite de o minte fierbinte ca lava Vezuviului cînd se întîmplă să erupă. Omul citează tot felul de cărți, de surse etc, doar că acestea nu-i susțin teza, iar cele care i le-ar putea susține nu sînt de găsit cu numele autorilor și titlurile menționate de el însuși.

Cartea nu merită de bună seamă citită, de asta prietenul meu mi-a și trimis-o pe necitite, s-o încerc eu! Prudent om, recunosc. Nu merită citită, dar autorul acesta nebun mi-a trezit interesul. Am căutat pe Wikipedia, unde nu există o pagină pe numele său. I-am scris un e-mail amicului și l-am întrebat ce știe, nu știa nimic, dar de undeva de pe net a aflat că e născut în 1965 și că a publicat mai multe cărți. Bun, deci e recidivist mi-am spus. Și era! Am tastat numele său în bara de căutare și am găsit pagina de pe Amazon, care începe chiar cu această carte, dar mai cuprinde vreo alte șase cărți, una în vreo trei volume deja tipărite, despre Hitler ca bolșevic și sionist! Vreo două despre cei care au descoperit teoria relativității înaintea lui Einstein. Caz clar de antisemitism, dar unul foarte înaripat! Aflasem eu cîte ceva, dar nu foarte multe, așa că am scris unui prieten armean și unui alt prieten care este un maestru al bio-bibliografiilor. Primul mi-a spus că știe de carte, dar nu a citit-o știind dinainte că este o nebunie în afara logicii. Cel de-al doilea, S., mi-a dat mai multe informații, redactate în stilul său erudit mucalit: Îl știu de mult. E un conspiraționist antisemit delirant din seria celor care se dau ei înșiși neevrei (sau cu origini parțial evreiești) pentru a se lansa, după ce spun că o fac pentru a-i proteja pe evreii cumsecade, în raderea sioniștilor, masonilor, evreilor răi și celor vînduți lor (karaiți, comuniști, kazari, plagiatori și rasiști – de pildă, Einstein –, Illuminati etc.). Armenii au rugat desigur savanți evrei reali să-l arate drept ceea ce

este: https://armenianweekly.com/2010/01/12/jacobs-the-outrageous-claim-of-christopher-jon-bjerkness-the-jewish-genocide-of-armenian-christians/
Bun de azil.”.

Mă rog, dacă îl primesc la azil! Oricum, linkul trimis de S. este foarte util. Articolul analizează „opera” cu pricina destul de detaliat și mă scutește pe mine de un efort suplimentar. Sigur, unui scriitor îi place să scrie, dar ar fi absurd să scrie ceva care deja s-a scris. Dacă nu este plagiator, de bună seamă.

Mi-am spus că e un caz clast și pot încheia povestea. Cînd mă pregăteam să șterg cartea din laptop, poate se mai potoleau miasmele sulfuroase, mi-a apărut brusc un gînd. Dacă un autor publică la vedere așa ceva, este imposibil să nu aibă și o parte ascunsă a operei. Mi-am amintit că discutasem mai de dimineață cu expeditorul grozăveniei despre dark web, internetul ascuns, dar discutasem ca doi nepricepuți, care știau lucruri superficiale din filme și cărți polițiste, despre filme snuff sau afaceri dubioase. Mă pregăteam să întreb un prieten informatician despre asta cînd am primit un e-mail de la amicul meu, care întrebase deja el un informatician și primise o scurtă prezentare a domeniului: „Da, e ca un aisberg, ce folosim noi reprezintă 10% din internet, restul fiind „dark web”. Se poate accesa cu un browser special numit TOR browser. Este un loc întunecat, ca o ceapă cu mai multe straturi, tenebros, plin de escroci, pedofili, mercenari, teroriști, hackeri și dealeri de droguri, de asemenea este locul unde s-a refugiat dizidentul politic Andrew Anglin dupa ce Google i-a sechestrat domeniul dailystormer.com. A fost o scena halucinanta atunci, dupa ce s-au mutat pe dark web sau deep web, creatorii browserului TOR au încercat să-l cenzureze și și-au cerut scuze public pentru că au creat sistemul în așa fel încât să nu poată fi cenzurat. Vă dați seama despre ce vorbim? Creatorii TOR browser nu și-au cerut scuze că nu pot cenzura pedofili, teroriști, dealeri de droguri sau furnizori de filme cu crime (snuff films), dar și-au cerut scuze că nu pot cenzura un individ care exprimă opinii incorect politice. Probabil vom ajunge si noi acolo la un moment dat, daca ne cenzureaza pe internetul de suprafata.”

Mi s-a părut foarte interesant că este imposibil de cenzurat, programul însuși nu permite asta. Mă tenta o călătorie în dark web, pe urmele celui pe care-l socoteam de-acum un infractor intelectual, dacă nu e exagerat termenul intelectual… Nu știam cum să fac, trebuia un browser special, poate vreo parolă pe care o au deja cei inițiați… I-am scris atunci lui I, amicul informatician. I-am spus direct că vreau să intru pe netul întunecat ca să aflu ceva. Mi-a răspuns de parcă aștepta un mesaj de la mine, să nu fac în niciun caz așa ceva, voi fi indexat de unii, de alții, mai ales că habar nu am să-mi ascund urmele. S-a oferit în schimb să mă ajute, pentru că poate avea acces protejat, numai să-i spun ce anume vreau.. I-am scris pe scurt ce voiam, i-am dat numele întreg al autorului și titlul exact al cărții. După o vreme, mi-a scris că după nume n-a găsit nimic, dar după titlu a găsit ceva similar, la titlul trimis de mine era adăugat la început cuvîntul „adevăratul”, deci genocidul cu pricina era vândut acum drept adevărat, să nu aibă cititorii dubii! Dar textul era semnat cu trei inițiale, altele decît cele ale numelui autorului, QWQ. Mi-a cerut cartea aflată la vedere pe Amazon. Și au urmat vreo două ore de tăcere. După vreo două ore, în loc să-mi scrie, mi-a telefonat. Mi-a spus că exemplarul vizibil e apă de trandafiri față de cel ascuns. Cel din urmă e mai mare și într-un limbaj fără nici un fel de perdea. Nu citise nici una din versiuni în întregime, dar sondajele l-au lămurit. O altă informație este că sub aceleași inițiale mai găsise o carte, dedicată adevăratului holocaust comis de evrei împotriva lor înșile! De data asta, teza era că genocidul despre care trata prima carte nu fusese decît repetiția generală pentru holocaust, pregătit și stimulat de evrei, pentru a compromite rasa germană pentru tot restul timpului. În prima fază, am rămas mut ca un pește, îți pot trece multe nebunii prin cap, dar unele ți se par imposibile!

Apoi l-am întrebat dacă poate descărca de acolo versiunea revizuită a primei cărți și cartea pe care o descoperise el. De data asta a rămas el mut vreme de mai multe secunde. Apoi, a spus; Nu este vorba dacă pot, pot cam orice pe internet, este vorba dacă vreau… Am insistat, cum m-am priceput eu mai bine, dar decizia sa a rămas de neclintit. După ce a mai tăcut cîteva secunde bune, mi-a spus că unele lucruri n-ar trebui să existe, iar dacă există și sînt ascunse, e mult mai bine să rămînă ascunse. Eram totuși bucuros că mi se verificase intuiția privindu-l pe neonorabilul autor, dar mă simțeam puțin frustrat că nu văzusem cu ochii mei hidoșenia desăvîrșită a operei sale. Asta era. I-am mulțumit lui I. pentru ajutor, l-am asigurat că nu-i port pică, lui așa i se păruse, mai mult din tăcerile decît din vorbele mele și am închis. Fără să-mi dau seama, am închis și laptopul. Pînă la urmă, aveam nevoie de o odihnă a ochilor după atîtea ore pe internet…

De fapt, prietenul meu avea dreptate. De ce să scoți din tenebre ceea ce era mai bine nici măcar să nu existe…

11 Ianuarie 2021, în Iași

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Liviu Antonesei – O călătorie în hrubele internetului

 1. Emanuiel Pavel zice:

  Dacă…….,dacă acesta distruge multe.

  Apreciat de 1 persoană

 2. eduardantoniu zice:

  Pai armenii nu’s considerati un fel de evrei de rangul al doilea (de la Noe?)? Adica si’ar fi omorat evreii „rudele”?

  Apreciat de 1 persoană

 3. ontelusdangabriel zice:

  ***

  Apreciat de 5 persoane

 4. Radu Mârza zice:

  Despre povestea cu genocidul armenesc… autorul pare într-adevăr de azil, dar poate chiar de spital (Borșa, Galda, Socola sau alte spitale de profil). Trist, tare trist este că un asemenea autor are cititori și v-ați mira cât sunt de mulți… E o ”clasă” întreagă a societății contemporane, de la trumpiștii îmbrăcați în șamani (individul acela este, paradoxal, italian – măcar de era american nativ 🙂 ) și până la dacii foarte liberi. Howght!

  Apreciat de 1 persoană

 5. M-ai pus pe gînduri. Foarte bine scris, chiar dacă pe subiectul unui soi de demență.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Vitalie Vovc zice:

  Mare si buruienoasa e gradina ta, Doamne…

  Apreciat de 1 persoană

 7. mihaidg zice:

  M-ai impresionat cu cunostintele tale. Sper ca te-ai spalat pe mîini dupa investigatiile astea si ai dat cu gelul respectiv.

  Apreciat de 4 persoane

 8. vasilegogea zice:

  Insalubre și lugubre hrube! „Subteranele” lui Dostoievski sunt un paradis!

  Apreciat de 2 persoane

 9. Scepticus Scepticus zice:

  Internetul neascuns este si el plin de astfel de grozavii. Doar ca ele sunt mai diluate intr-un ocean de lucruri mai putin cretine. FB este locul in care samanii, anti-vax si alti ädepti ai conspiratiei reptilienilor, ai Protocoalelor inteleptilor Sionului, ai inscenarii aselenizarii, ai pamantului plat, etc, si-au gasit adapostul.

  Apreciat de 1 persoană

 10. Natasha zice:

  Un mic shok! Ce se suprapune peste un recent mare shok pe care l am trăit participind cu totul întîmplator la o discuție a unor 4 descreierați exact pe aceste subiecte!…un preot și trei ingineri! Conversind exact in nota din „ficțiunea” ta!…..caracatița este la suprafață deja, a ieșit din hrubre….

  Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.