Cercul Poeților Apăruți (9) – Călin Dengel: DEA 1.1 – 1. 6


Călin Dengel, medic și poet din Ploiești, mi-a fost prezentat, pe net desigur, de mai vechea noastră prietemă Camelia Iuliana Radu. Dar CG nu este doar poet, ci și un anmator al vieții culturale din orașuș său – inițiator al cenaclului „Grupul de la Ploiești. Generația 2000 plus”, între 2014 -2016. Co-organizator al evenimentului literar „Zodia Poeziei”, 2012-2014. Proiect imagistic „Tellus”, Colec.ie de videopoeme, 2014, acum membru al cenaclului Atitudini. Călin Dengel a publicat pînă acum trei colume de poezie: Tellus (2012), Urbis (2016) și DEA (2020). Le-amm ctiti pe toate și pot spune că GD este un poet care îmi place mult. Ultimul volum este de poeme în proză și di acesta voi prelua cîeva ediții selecții de secvențe, mai bine spus versete. Îi urez poetului ploieșteam bi venit în Cerc…

1.1 A curs din cer, zile la rând, mânia zeilor, orbi am fost, uzi și răsuciți, am uitat de inimile scăldate în otrava îngerilor, am uitat desfătarea stelei și dulceața cărnii, nici mai buni sau mai drepți nu am fost.

1.2 Umbrele își întindeau pânzele în noi, nu mai îndrăzneam să ne potrivim ochii, am secat pe dinăuntru ca ulcioarele sparte, iar vorbele bune au scăpătat pe buze.

Ca animalele știam de muncă, nutreț și adăpat.

1.3 Nici visele nu ne-au fost izbăvire, ca blesteme vii s-au năpustit asupra noastră și mulți au fost cei care au crezut că așa se cade și deschizându-și inimile mult le-au pătimit.

1.4 În zadar ofrandele, în zadar bețiile, în zadar focul altarelor, răul nestăvilit îmbiba temelia acestei lumi și nu era scăpare nici la sânul mamelor noastre.

1.5 Curgea din cer, zile la rând mânia zeilor, optzeci la număr, orbi am fost, uzi și răsuciți după voia plămăditorului.

1.6Atunci, în cea de-a optzeci și una zi, m-am așezat silit de duh la masă, am deschis mașina știutoare de răspunsuri, am scris mâhnirea pe alb cu literele nopții  până s-a ușurat spinarea, până s-a ușurat tâmpla.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Cercul Poeților Apăruți (9) – Călin Dengel: DEA 1.1 – 1. 6

 1. ontelusdangabriel zice:

  ***

  Apreciat de 1 persoană

 2. ontelusdangabriel zice:

  ***// lumini a căror pulsație nu emoționează/ lăsând deschise toate ipotezele/ pe acelea falacioase chiar cu o înverșunare suspectă/ descriptori de performanță pentru durere/ astfel încât vidul presupus între administrație și imaginație să-l lase și pe cel din urmă sceptic într-un ofsaid de poveste/ și magia lanternelor/ prin intermediul cărora atavisme reapar neașteptat/ o lume plăcută/ abrazivă/ garantând indubitabil umplerea a încă două sute treizeci și nouă de volume din istoria civilizației/ într-un format in folio/ în folie puteai depozita altceva/ dar în memorie

  Apreciază

 3. Poetry855 zice:

  ma bucur mult ca iti place cartea lui Calin, asa esentializata cum este, pentru ca, de obicei, provoaca rumoare cu stilul lui vintage revigorat in modernitate.
  poate este si o influenta a profesiei, toata ziua fiind concentrat pe trup si omenesc, pe precaritate, simte sa exprime acel ceva etern uman, esente…
  si, chiar daca porneste de la experiente personale, le sublimeaza in aceste mici bijuterii (risc sa zic?) conceptuale.
  poeziile au atmosfera, te trag la lectura, desi se rasucesc pe mitic.

  Apreciat de 1 persoană

 4. dragavei zice:

  Puternic! Optzecimea, da…

  Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.