Recorder – Cum a ajuns AUR a patra forță politică din România


Mulțumesc foarte mult poetului și jurnalistului William Totok pentru expedierea acestui link, care mi se pare foarte important. Am mai citit analize sumare privind fenomenul electoral recent, am citit pamflete și bancuri – ba chiar am și scris vreo două! – am identificat fakes, dar aceasta este cea mai completă și mai corectă analiză din ce am văzut pînă acum. Îi mai felicit odată de pe cei de la Recorder. Cînd se apucă de o treabă o duc cu bine la sfîrșit.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Recorder – Cum a ajuns AUR a patra forță politică din România

 1. catanoius zice:

  Succesul din mediul virtual este de netagaduit, dupa cum ne prezinta articolul. Parerea mea e ca a fost o ”bula de AUR” care s-a rostogolit si a crescut pe un teren fertil. In acelasi mediu online, nu am aflat, nu am primit si din aceasta cauza, nici nu am cautat informatii despre AUR. Nu ramane decat sa cred ca eu (si altii) am fost intr-o cu totul alta ”bula” … Iar asta, ca traitori in aceeasi tara, ar trebui sa ne dea de gandit!

  Apreciat de 2 persoane

  • Nici un mecanism de propaganda nu poate curpinde pe toată lumea, internetul e uriaș, Pe de altă parte, cu citesc în acest feno,men, ca și în apariția UST ca partid acum cîțiva ani, și prezența mîinii lungi a servix-urilor…

   Apreciază

 2. eduardantoniu zice:

  Cea mai noua idee creatza a camarazilor e reintroducerea armatei obligatorii „dar nu asa, doar 3 luni, sau 6, dupa facultate, ci pregatire militara pentru toti doritorii”.

  Sa’l vad eu pe camaradul Simion cu ce tupeu intre maine la 14:00 in dulap si ii spune in fatza ca vrea sa’l suspende.

  Terminologia cu bulele am auzit’o printre camarazi cand isi explicau castigul in fatza nedumeritilor.

  Apreciat de 1 persoană

 3. ontelusdangabriel zice:

  ***

  Apreciat de 2 persoane

 4. Scepticus Scepticus zice:

  Ce lipseste in acest articol este o documentare mai serioasa a finanțării AUR, în special relația cu prea sfintitul Teodosie, dar și Mitropolia Moldovei. Spun asta pentru ca o parte din liderii AUR nu prea au slujbe serioase sau afaceri profitabile. Chiar sa umbli fleaura prin țară cu un autocar cere ceva bani.

  Apreciat de 1 persoană

  • E șoc de continuare. Nu e ușor cu sursele de dinanțare ale partidelor, ale tuturor de altfel. Mai lipsește ceva, iarăși dificl, dacă nu imposibil de docuemntat, rolul serviciilor în succes!

   Apreciază

   • Scepticus Scepticus zice:

    Sa insemne ca serviciile au inceput sa joace la două capete sau pur si simplu sunt incompetenti si n-au prevăzut rezultatul?

    Apreciat de 1 persoană

   • Păi, mereu au jucat la două capete, cel puțin de la orezidentialele cu Popeoy și Bombo, au lucrat la nivel de candidaturi, ca si la cele din 2015… Iar în cazul partidelor, dacă tot aveau o față mai modernistă, de ce să nu=și tragă si una mai tradiționalistă?

    Apreciază

 5. Scepticus Scepticus zice:

  Ce lipseste in acest articol este o documentare mai serioasa a finanțării AUR, în special relația cu prea sfintitul Teodosie, dar și Mitropolia Moldovei. Spun asta pentru ca o parte din liderii AUR nu prea au slujbe serioase sau afaceri profitabile. Chiar numai sa umbli fleaura prin țară cu un autocar cere ceva bani.

  Apreciază

 6. George Tudor zice:

  Cineva a fost isteț tare, la momentul potrivit. C-o fi fost Simion, care pare cam din popor/topor, vreun filosof pragmatic ca un contabil, sau vreun fost boss de Intelligence; poate c-or fi fost toti în cusca suflerului dar și protagonistul a excelat în interpretare.
  Una peste alta, s-au aliniat planetele pentru AUR.
  Cîteva observații din articol îndreaptă spre justa înțelegere „A fenomenului”:
  – în Ro, pe orice bordei e o antena de satelit; si-n orice bordei, un smartphone.
  Rețelele de socializare au dus la democratizarea deplină a spațiului public, în toată lumea. Ro este parte activa a fenomenului, spre stupoarea celor care încă o mai tin de țară saraca, inapoiata; a celor care-și tuguie buzele a sila cînd indică fundul curții, analfabetismul functional, Doreii și Gigeii care dau manele la tot cartierul, sparg seminte în tribune și gonesc turbat pe veșnicele șosele românești.
  Dar au drept de vot. Culmea, si-l exercita, în timp ce intelectualii rasati nu, că n-au cu cine.
  N-avem cu cine, adevărat dar cînd om avea-mpotriva cui, sa nu fie cam tîrziu;
  – listele electorale ale AUR sînt cu oameni de strinsura, cum s-a putut; de conditie modestă, nepromitind o prestație parlamentara onorabila.
  Dar listele partidelor mari cum sint? Dar parlamentarii din 1990 încoace, din ce soi? Ce diferența între o menajeră din Italia și un fost șofer de bos PSD, cînd amîndoi ajung senatori?
  Adică, AUR – orice o fi-nsemnind asta – a folosit modelul: nu mai contează numele de pe lista, nici măcar ca-n vremea lui Ilici; contează ce steag flutura lista aia.
  AUR îl flutura pe al românismului. „Absolut surprinzator”, asta avu îngrozitor succes.
  Cine așa crede, e-ntr-o bulă. AUR a-mpins lucrurile mai departe după ce au fost miscate de LpF, PSD – cu susținerea producătorilor autohtoni, printre altele mai demult semanate dar abia acum răsărind ( averi ilicite, Basarabia-pămînt românesc, jefuirea bogățiilor noastre naturale de către străini etc).
  Adică, nimic nou. Si-atunci, de ce așa mare surpriză, mai ales după ce trumpismul si-a facut de cap 4 ani?
  Conditia modestă a candidaților AUR a mai fost un avantaj fiindcă oamenii aceia nu se tem de ostracizare socială, culturală, intelectuală, dacă sînt incorecti politic. Iar intelectualii AUR, ca Lavric, Tîrziu, sfidează corectitudinea politică a masei amorțite de propaganda media.
  În continuarea superstiției că Binele învinge, se prevede o viață politica scurta pentru AUR. Multi socotesc că doar fluturarea spectrului legionar- extremist de orice fel – ajungă sa-ngroape AUR.
  Oare de ce nu stiu aceia că legionarismul nu mai sperie pe nimeni? Ca, deja, fascism nu mai e chiar de rău?
  Am postat pe fb o analiză de pe contributors a lumii de azi, „posttrumpiste”. Unii văd, totuși, că Vulcan sufla-n foale, că fata pămîntului se va schimba dramatic, că următorii 10 ani vor fi ai vacilor slabe, după care nu e deloc clar ce va urma.
  În această magmă tinzînd spre roșu, AUR a acționat just politic. Si-a jucat cartea și a cîștigat o mîna. Continund s-o diabolizeze, inamicii de azi ii trasează un viitor spectaculos fîndca nu cu Simion, Lavric etc vor avea de aface, ci cu „România profunda”, pe care o disprețuiesc dacă tot n-o pot intelege.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.