Miraculoasa chitară a lui Frank Zappa


Am avut norocul să aflu de Zappa foarte devreme datorită unei gafe a revistei Cinema de pe vremuri. Vărul Sile, ciceronele meu în ce privește rockul, bluesul, jazzul, a văzut pe o măsuță din camera mea revista a răsfoit-o și a exclamat – ce proști?! M-am uitat întrebător și mi-a arătat o fotografie cu Claudia Cardinale și un tip deșirat, îmbrăcat haios, cu o chitară lipită de el. Mi-a spus că e Frank Zappa, sub poză scria ”Claudia Cardinale și un figurant de la Hollywood”. Cred că am mai povestit asta, dar n-am spus și că Sile mi-a explicat cine e Zappa și după cîteva zile mi-a adus o bandă BASF cu el… L-am reascultat mereu. Acum, compozitorul Laurențiu Ganea, prin linkul de mai jos, mi l-a readus în minte…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Miraculoasa chitară a lui Frank Zappa

 1. Nu vreau să mai intru în postare, dar vreau să vă propun și acest concert din 1988 de la Barcelona…

  Apreciat de 1 persoană

 2. eduardantoniu zice:

  Asta?

  Era ea in California, vara ’67 (da, aia), filma si a intalnit intr’un supermagazin studenti protestatari, femei casnice, membri ai Hells Angels si ai unei trupe neidentificate dar numite abia la publicarea pozei in octombrie 1967. Da, la ei, nu in Cinema.

  https://afka.net/Mags/Epoca.htm

  Bun si inca relativ recent link – de la sesiunile de inregistrari Hot Rats 1969.

  Ce freca asta chitara aia…

  Apreciat de 2 persoane

 3. ontelusdangabriel zice:

  ***

  Apreciat de 1 persoană

 4. radu zice:

  Cred că nici acum în România nu se ştie foarte bine de Zappa…Şi asta ţine de cultura promovată la radio şi TV!

  Apreciat de 1 persoană

 5. ontelusdangabriel zice:

  ***// inima butoiașului magic diego armando maradona nu mai bate/ poate unicul muritor care a suflat în preajma zeului brazilian pele/ îl rețin pentru acel gol din 86 marcat cu ajutorul mâinii/ când argentina și anglia erau pe picior de război/ meciul îl urmăream la un post de radio/ la televizor era ocupat cu tovarășul & tovarășa/ un soare ireal până în prânz la cimitir/ azi de ziua onomastică a mamei/ și lumea merge totuși mai departe/ vorba cântecului unul naște altul moare

  Apreciat de 1 persoană

 6. alexandru zice:

  nu prea ma pricep la rock, dar poate sa explice cineva diferenta de calitate intre chitara unui hendrix,unui page,a unui zappa si a altora ? stiu, e o intrebare retorica, probabil ca s-au scris disertatii intregi pe chestia asta. adica, acel cineva ar putea recunoaste dupa doar un segment, citeva masuri, sa zicem daca-i vorba de unul sau de altul? fara suparare,
  multumesc.

  Apreciat de 1 persoană

 7. alexandru zice:

  …dar ca sa revin, se pare ca zappa asta avea si cap, nu numai muzici. uite un citat:
  “Definition of rock journalism: People who can’t write, doing interviews with people who can’t think, in order to prepare articles for people who can’t read.”
  n.b. nu e o aluzie la cele scrise mai înainte.

  Apreciat de 1 persoană

 8. vasilegogea zice:

  …oho! ce „figurant”! dar, ce figură!

  Apreciat de 1 persoană

  • eduardantoniu zice:

   Curios, Claudia Cardinale a facut poza purtand cizmele celuilalt chitarist care era in Mothers of Invention in vremea aceea – Elliot Ingber.

   @alexandru – chitara e ultimul instrument care ma interesaza dar pot distinge un Hendrix de un Page de un Zappa. Nu pot explica de ce. Vezi si citatul celebru. Stilul interpretativ. Zappa sigur ca avea cap. Cam pe la vremea ultimului concert, iunie-iulie ’91, a fost ultima data ca a luat in considerare sa candideze la Presedintia SUA, cu Ross Perot vicepresedinte. Cea mai frecventa referire „clasica” la muzica lui Frank Zappa era Edgar Varese. Zappa spunea celor din Mothers „Daca invatati sa cantati muzica ce v’o propun eu, atunci o sa va fac bogati”. Iar Jimmy Carl Black („Indianul grupului”) a adaugat ulterior in gluma „Si cu toate astea n’am vazut un sfantz de la el”.

   @radu Ma scarpin in cap deja de 2 minute si nu reusesc sa’mi amintesc de cineva din mass media bucuresteana a anilor ’70-’80 care sa fi pomenit si de Zappa in emisiunile lor. Tot Radu Teodor Maltopol sa traiasca (are si el deja peste 80 ani – am verificat, a dat un interviu acum 2 zile despre Cornel Chiriac) fiindca atunci cand am inceput eu sa ascult Europa libera Cornel Chiriac era deja legenda, din pacate, chiar asta am prins prima data – emisiune inregistrata cu el prezentand album Gentle Giant – cred ca „The Power and the Glory”, ca n’a mai prins nici „Free Hand”, din pacate. Nici Gentle Giant nu erau ultimii de comparat cu Zappa. Prezentat de Radu Theodor stiu sigur ca am ascultat „Zoot Allures”, „Zappa in New York”, „Studio Tan”, „Sleep Dirt”, „Shake Yerbouti” si „Joe’s Garage”. Si sa traiasca in primul rand cine a scris versurile la Deep Purple „Smoke on the Water”, cred ca mai mult Ian Gillan, ca stiam cantecul acela de cativa ani deja atunci in prima parte a celei de’a doua jumatati a anilor ’70 si cred ca abia atunci am auzit si eu in sfarsit de Zappa.

   @Liviu Antonesei concertul acela e din ultimul turneu, canta cu 100 muzicieni, in fiecare sara altceva si s’a incheiat cu razvratire.

   Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.