Mircea Dinescu – Împărat și proletar ((Scrisoarea a IV-a, către prieteni)


A stat Mircea și s-a gîndit ce să facă, să pocnească peste bot mangafaua sau să n-o pocnească? Pînă la urmă, a pocnit-o, pe ecran panoramic și decisiv. Asta e, dacă pe mangafa a mîncat-o undeva, a ieșit mai scărpinată, ba chiar și scărmănată, mai mult decît și-ar fi dorit. Cu ce-i greșise poetul? Păi, îl lezase pe iubitul său prezident, căruia el îi aplică limbi duioase, zi de zi și ceas de ceas, în proporție de masă, de la începutul pandemiei încoace. Cineva a avut amabilitatea să transcrie o parte a scrisorii, așa că adaug pasajul. Eu n-aș fi putut, nu poți să rîzi ca spartul și să transcrii ceva în același timp. Deci, scrie poetul, apoi spune, apoi altcineva transcrie:

„CTP-ul se hotărî și el să se despartă de mine nu înainte însă de a-i fi dat lui tata Pleșu un telefon de a-l lua spre martor la divorț. Cum ar veni: hai să divorțăm dacă tot nu ne-am luat. Jurnalistul care i-a primit în anii 1990 pe Ninel cu magiunul solidarității cică se desolidarizează de subsemnatul până în pragul gropii de mila lui Iohannis deși nu bănuiam că organul său poate secreta și compasiune. Așa cum nu te poți împrieteni cu o știucă săracă pusă pe frânghie la uscat mărturisesc că n-am reușit să execut vreo îmbrățișare fraternă cu Cristian Tudor Popescu în viața mea.

Asociați fiind la ziarul Gândul m-a invitat o singură dată la el acasă, conducând ca un masochist o Dacie ponosită, pe lângă care treceau în trombă tot felul de mașini bengoase, până am ajuns am observat cum își încarcă bateriile cu ura luptei de clasă. În căsuța lui de creație mi-a arătat templul lui subteran unde-și elaborează blestemele.

Trăgând un chepeng am coborât pe o scară de fier beton într-o cavernă cu o masă mizeră la care geniul pustiu și sărac își producea veninul.

Dacă nu l-aș fi văzut depunând un mărunțiș rămas de pe urma privatizării a ziarului Scânteia în valoare de vreo 300.000 de dolari, ca să devină acționarul majoritar al jurnalului Gândul,  poate că i-aș fi plâns de milă. Mi-am păstrat însă lacrimile pentru un bine care cu greu obținusem un împrumut  pentru 20% din acea afacere  de publiciști miopi. Atunci mi-am dat seama că eu sunt proletarul și el împăratul în trening, care practică eliminarea ca pe un hobbby după orele de tenis. I-aș recomanda că mult mai sănătos ar fi să se despartă de sine însuși fiindcă de mine se poate considera despărțit încă de la naștere”,,,

Mulțumesc vechiului prieten Mihai Dinu Gheorghiu pentru semnalare.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Mircea Dinescu – Împărat și proletar ((Scrisoarea a IV-a, către prieteni)

 1. ontelusdangabriel zice:

  ***

  Apreciază

 2. Scepticus Scepticus zice:

  Mircea Dinescu este sinteza infkuentei levantini in Romania, acel spirit de care ar fi trebuit să scăpăm ls 1860, dar care ne-a lnvadat si copleșit. Un poet destul de talentat, care a dat bine cu toate regimurile care i-au făcut favoruri și care se răzbuna pe ce care nu-l curtează. Are ceva din talentul se pamfletar al lui Arghezi, dar mult mai mult spirit negustorrsc, nu-l vad pe poetul MD văzând cireșe la Cetate. Satira xenofobă a poetului vine de pe poziția hangiului căruia i s-a închis cârciumă. Păcat ca dupa interview-ul de la Liberation n-au urmat decât dezamăgiri

  Apreciază

  • Dacă ar folosi coputerul, Mircea s-ar amuza să vadă că are un inamic atît de constant!

   Apreciat de 1 persoană

   • Scepticus Scepticus zice:

    Nu sunt un inamic al .lui MD, sunt un mare dezamagit. Dvs, care spuneți ca nu mai deschideti TV, v-ati cruci daca ati vedea cum a evoluat MD: are rubrici constante (platite) la TVR 1, de la judecător la concursuri de „folclor” la analist politic „independent”. Mai spune si lucruri bune, dar per total totul aduce a prostitutie. Cei din guvernul actual sunt niște sub-mediocri si niște corupți dar sa ajungi sa-l regreti pe Dragnea sau Dancila este dincolo de orice filtru moral. Ma opresc aici.

    Apreciat de 1 persoană

   • Da, e un mare avataj, cum vad, ca nu ma uit de acusi zece ani, sau numai noua?, la TV. Pe la Craciun va fi aniversarea!

    Apreciază

  • Doru Capraru zice:

   Din pacate nici nu mai merita o analiza amanuntita…L-am observat de multi ani in emisiunile sale si din pacate, concluzia mea este ca s-a tziganit, manelit si incearca uneori sa ascunda asta, probabil ca isi da seama, dar numai uneori….

   Apreciază

 3. Scepticus Scepticus zice:

  Cand poeții se amesteca cu Vântu sau chiar Patriciu șansa ca ei să mai aibă credibilitate este zero.

  Apreciază

 4. Anonim zice:

  După primul pamflet,m-a sunat un amic de la București,care mi-a descris scena hilară:printre putinele carciumi din Capitală deschise era a lui Dinescu,in fata careia cativa clienti de mahala se chinuiau cu niste beri..
  Cam la asta se reduce totul,la furia sa ca are crasmele .închise .Pe cea la Dunare are lacatele ruginite,iar pe cea din Capitala o salveaza pubicitatea de smecher pe care o face la postul TVR!
  Domnule profesor Antonesei,sunteti un intelectual de marca,un profesor universitar adevărat un poet și publicist real,un formator de opinie democrat,un spirit european,un om.de cultură total,respectat de prieteni din multe țări occidentale ..Nu va cred atunci când va asociați cu un impostor,care ,fără merite -CN
  SAS,TVR ,este promovat în societatea românească.Va respect aprecierile personale fata de un om care a adus mahalaua in televiziune,dar nu va cred pe cuvînt. Cred de fapt ca il luati peste picior,si ca in sufletul dumneavoastra aveti altceva..
  Cu privire la pamfletele cu pricina,nu ma pot pronunța, dar Vadim.ii dădea clasa la acest capitol.

  Cu respect sincer si cu aleasă consideratie

  Apreciat de 1 persoană

  • Lucurile sînt mult mai simple, Mircea îmi este foarte simpatic Cum constat că Dvoatsră vă era/ este încă Vadim simpatic, care mie nu-mi este!

   Apreciat de 1 persoană

   • floriniaru zice:

    Sînt puțin confuz, Liviu. Crîșma lui Dinescu nu e cu bere… Și nu servește afară…
    Am citit de curînd alta, mai groasă: scria cineva și a răspîndit pe net că, de fapt, Dinescu ar fi un bătăuș condamnat de statul român.
    E vorba de celebru proces în care el și Dorin au fost scoși vinovați…
    Deh, lumea caută numai ce îi convine și îmbrățișează pe oricine, doar, doar o trece puntea.

    Apreciat de 1 persoană

   • Ei și ru, Florine, contrariar? Parp n-ai știe că rumânul are drag de intrigă și e înzestrat cu imaginație…

    Apreciază

 5. Pingback: O polemica….. | Ioanavram's Blog

 6. Mihai Dascălu zice:

  Unul, CTP, nu știe a citi poezie, iar celălalt, MD, nu știe a da măcar deoparte scaunul pe care de atâtea ori stă Coroiu la TVR. Nu m-ar mira să fie chiar același scaun, la propriu vorbind.

  Apreciază

Comentariile sunt închise.