Cercul Poeților Apăruți (1) – Florentin Sorescu: Într-o seară mama m-a sunat și mi-a spus


Iar încep mai devreme, din fericire, din motive cît se poate de poztive. Am mult de postat și am și multe vești bune, de pildă apariția unor noi volume ale cerchiștilor noștri. Cum este cel din care postez acum, Amaretto (Editura Brumar, 2020) de Florentin Sorescu. Poetul nu a mai fost pînă acum la Cerc, dar nu e vina lui, mai degrabă a mea, pe care am reparat-o, cum se vede, imediat ce am terminat de citit cartea și i-am scris autorului să-mi trimită în format electronic coperta și poemul care îi place lui cel mai mult. Vă dați seama că l-am pus pe el să aleagă ca să scap de angoasă, e greu de ales, volumul e omogen bun, cu poemele sale în versuri și în proză. Poem splendid, cum sînt cele mai multe… M-a și îngrijorat ceva din rîndurile însoțitoare ale poetului Ioan Es Pop de pe coperta a IV-a, că acesta ar putea fi ultimul volum de poezii pe care FS intenționează să-l mai publice. Știu că scrie și proză și teatru, dar ar fi mare păcat să renunțe la poezie.

Întro seară

mama ma sunat și mia spus

Într-o seară mama m-a sunat şi mi-a spus „Vezi că se întâmplă ceva neobișnuit cu taică tu, m-am gândit mult dacă să îţi spun sau nu, dar totuși e taică-tu şi trebuie să ştii, a început să se facă din ce în ce mai mic, grăbește-te să-l vezi, că dup-aceea s-ar putea să nu-l mai recunoşti”, eu eram pe-atunci student şi obișnuiam să umblu creanga, ajungeam rar pe-acasă, că aveam o iubită în inima căreia mă adăpostisem pretextând că nu am unde să locuiesc, „Bine, mamă, i-am răspuns, o să vin, sigur că am să vin, doar este tatăl meu”, când am ajuns acasă l-am găsit ghemuit în fotoliu, afară începuse să plouă, iar el privea pe geam dus pe gânduri, „Vezi ce frumos plouă? s-a trezit spunând, iar eu mă simt de parcă aş fi în pântecul unei femei”, pe mine m-a mirat foarte mult acest lucru, nu eram deloc obișnuit cu el aşa melancolic şi prins în mrejele unei ploi, „Uite, zice, săptămâna viitoare o să mă internez la Fundeni, nu este nimic deosebit, dacă vrei să vii pe la mine, vii, dacă nu, nu!”, „O să vin, sigur că o să vin!”, i-am spus şi m-am ţinut de cuvânt, când i-am făcut prima vizită l-am găsit la secția de oncologie, acolo erau internați bolnavii periculoși, nimeni nu putea fi sigur pe ei, acu’ îi ştiai printre noi, acu’ te trezeai că se duc pe lumea cealaltă, toţi doctorii stăteau cu ochii în patru să nu se trezească cu vreun dispărut, problema e că se făceau din ce în ce mai mici, iar ăsta era un lucru greu de gestionat, aşa se face că la următoarea vizită mi-a fost mult mai greu să-l găsesc, în patul lui am descoperit o altă persoană mult mai tânără decât el, „Pe cine căutaţi?”, m-a întrebat cu un zâmbet blând, „Pe tatăl meu, i-am răspuns, stătea chiar aici, în acest pat, dar poate a dispărut de-aici, ştiţi dumneavoastră cum e cu bolnavii ăștia periculoși”, „O, nu, a continuat vocea blândă, staţi liniștit, nu a dispărut, dar l-au mutat la altă secţie”, „Unde?”, întreb, „Cred că la pediatrie, s-a făcut prea mic ca să-l mai ţină aici, duceți-vă mai bine acolo să-l căutați”, într-adevăr tata era la secția de pediatrie, l-am găsit acolo printre copii şi tare rău mi-a părut că nu i-am adus şi lui jucării, mi s-a părut puţin retras, poate pentru că îi era greu să înțeleagă jocurile astea noi, în plus nu este deloc uşor să devii aşa mic dintr-o dată şi copiii tăi să se uite la tine ca la un tovarăș de-al lor, dar mie mi-a părut bine, în sfârșit puteam să mă joc cu el aşa cum îmi dorisem de mic, când l-au mutat la maternitate mi-a fost mult mai greu, eu, spre deosebire de mama, nu eram deloc obișnuit cu bebeluşii, cred că şi lui tata îi venea greu aşa înfășat cum era ca un cocon, „Dar de ce nu îl luați în braţe?, s-a răţoit la mine o asistentă, nu vedeți câtă nevoie are de dvs?”, „Mi-e frică să nu-l scap!”, am mințit eu cu inima cât un purice şi am fugit într-un suflet afară, cât să-l văd chircindu-se ca un fetus sub o ploaie fără sfârşit

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Cercul Poeților Apăruți (1) – Florentin Sorescu: Într-o seară mama m-a sunat și mi-a spus

 1. ontelusdangabriel zice:

  ***

  Apreciază

 2. Enea Gela zice:

  Un text atât de profund, timpul ia în răspăr viețile noastre, sub haina ludicului, multă tristete.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Sorescu Florentin zice:

  Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase, este o onoare pentru mine!
  Habar nu am dacă voi mai scrie sau nu poezie, mă aflu cumva la interferența dintre genuri, motiv pentru care obișnuiesc să-mi numesc creațiile „DRAMAZIE”.
  Cât de curând urmează să îmi mai apară o carte la o editură pentru copii, deși nu este tocmai o carte (sau, mai bine zis, nu numai) pentru copii, „Transformatorul”, despre care îmi e foarte greu să spun cărui gen i-ar aparține. Are în structură o parte de proză, două monologuri și un poem.
  Eu mă revendic, însă, din poezie, indiferent ce forme ar lua aceasta.
  Încă o dată vă mulțumesc, aveți întreaga mea considerație!

  Apreciat de 4 persoane

 4. George Tudor zice:

  E știut, așa te faci – tot mai mic. Aici, cenzurarea sentimentului filial dăunează textului dar probabil ca nu-i e firea să fie dramatic, doar meditativ.

  Apreciat de 2 persoane

 5. Zguduitor poem… Mulțumesc!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Florentin Sorescu zice:

  Ca un făcut, la puțin timp după tipărirea volumului am mai scris un poem căruia i-ar fi stat bine între coperțile lui, făcând parte din aceeași poveste:

  Scrisoare

  A trecut ceva vreme de când
  nu ne-am mai băut împreună cafeaua
  și uite că acum în sfârșit ne-am reîntâlnit
  pe terasa de unde priveai grădina de flori.

  Aș avea multe să-ţi povestesc
  începând cu faptul că strănepoţii tăi au crescut mari
  și cu siguranţă ai fi mândră de ei.

  Aici, la tine, lucrurile par la fel
  ca atunci când ai plecat
  deși multe s-au schimbat între timp.

  Unele vești o să te mâhnească
  așa încât îmi va lua un timp
  până mă voi hotărî să ţi le spun.

  Despre mama află că este bine, sănătoasă,
  dar asta sunt convins că știi, doar petreceţi
  atâta timp împreună
  când vine să-ţi aducă flori la mormânt.

  Nu știu dacă ţi-a povestit de frate-miu
  probabil de fiecare dată și-a ascuns lacrimile
  așa cum o făcea și cu mine
  când eram internat asemenea lui.

  Sau poate că de fapt tu ești singura
  căreia îi spune cu adevărat ce are pe suflet
  uit mereu că lângă tine
  redevine și ea copil,
  oricât de mult am îmbătrâni
  mama rămâne tot mamă.

  Mi-am și imaginat, pentru o clipă,
  cum ţi-ai număra agoniseala
  ca să te duci la el cu o cutie de bomboane
  deși ar fi fost pentru prima dată
  când ai fi urcat într-un avion.

  Așa cum mi te imaginez umplând salonul lui
  de spital
  cu miros de pământ reavăn și flori de câmp.

  Iar apoi ai fi tresărit de fiecare dată
  când ai fi văzut un avion trecând deasupra casei
  gândindu-te că zboară în direcţia lui.

  Din fericire lucrurile merg mai bine acum,
  nu ţi-o spun ca să te consolez, ci pentru că
  este adevărat.

  Eu am să rămân o vreme aici,
  vom avea din ce în ce mai multe de discutat.

  Acum privesc grădina
  în timp ce-mi beau cafeaua
  și știu că încă nu, nu ai plecat.

  De fapt retrăiesc sentimentul acela straniu
  din copilărie
  când mi se părea că pomii au înflorit
  la atingerea ta

  Apreciat de 2 persoane

 7. După cum se știe deja, maître, dispozitivul nu îmi pernite să dau like, dar scriu aici: Florentin este un poet de forță, face parte din Cenaclul Literar Sind (împreuna cu Sorin Durdun, Dragoș Popescu, Nicoleta Popa, eu și alți câțiva autori), care a avut ceva legaturi cu Club 8. Eu mă bucur ca a devenit și cerchist!

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.